Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Deres Ádám interjú | Út az életveszélyes sérüléstől a 115 Official-ig

Deres Ádám interjú | Út az életveszélyes sérüléstől a 115 Official-ig
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró5 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Deres Ádám a 115 Official saját testsúlyos edzésmetodika alapítója, jelentős online követő táborral rendelkező influencer, elismert sportoktató és Myprotein Ambassador csapatunk tagja. Ádám átlagon felüli fizikuma, elképesztő akrobatikus képességei, étkezési és edzéstechnikai tanácsai követők ezreit érdekli. Az alábbi interjúban megismerheted Ádám sport sikereihez vezető útját és hasznos tippeket olvashatsz arról, hogyan válj eredményesebbé kiszemelt sportodban.

Sport tagozatos iskolában tanultál és több sportban kompetitív szinten kipróbáltad magad. Miért esett a választásod az akrobatika, testépítés és tánc sportágakra?

Deres Ádám: Az életem nagy részét az ösztöneim irányítják, egy-egy fontosabb döntést, irányválasztást tekintve is a belső hangokra és intuíciókra hagyatkozom. Ez a sport területeit illetően sem volt másképp. Az akrobatika és a torna választható képzései szerepeltek az iskolám sport-tagozatos foglalkozásaiban a kézilabda mellett, amit 6 éves koromtól 7 évig űztem, szintén emellett versenyszerűen, szélső és irányító posztokat játszva.

A tornát egy autóbaleset miatt korán abba kellett hagynom egy időre. Itt sajnálatos módon 9 évesen elütött egy autó, ahol a combcsontom ketté tört, az életem pedig nem sokon múlott. Az élet adott egy második esélyt, de a rehabilitáció viszonylag sokáig tartott. A tánc 18 éves koromban vált szenvedélyemmé, egészen konkrétan a semmiből. Az akkori legjobb barátommal készültem találkozni, aki táncos volt, viszont korán érkeztem az edzésére, így megkérdezte a később koreográfusommá vált tánctanár, hogy nincsen-e kedvem beállni.

Az első óra végén belenéztem a táncterem egyik tükrébe és itt eldöntöttem, hogy egy napon tánctanár leszek és tanítani fogok. Ekkora hatással volt a testemre, az érzelmeimre. Amit tudni kell a tánc, a viszonylag feszes mozgást igénylő sportokkal szemben, teljesen más fajta megmozdulást és testtudatot igényélt. A zenei hallásom világ életemben jó volt, hiszen szerves részét képzi a mindennapjaimnak, edzéseimnek, munkáimnak, viszont a mozgásom nagyon darabos volt.

Deres Ádám 115 official

Rengeteg évembe és kitartó munkámba került, hogy megvalósítsam a színpadhoz és tánctanításhoz fűződő álmaimat. De végül sikerült, jobban is mint valaha gondoltam volna. Ma már nem tanítok, és aktívan sem táncolok, de előfordul, hogy nívósabb rendezvényekre, eseményekre meghívást kaphatok. Szerintem annyit elmondhatok, hogy hamarosan épp egy ilyen kivételes felkérés miatt, Kínába indulok egy magyar csapattal, ahol Magyarországot fogjuk egy világszínvonalú produkcióval képviselni. Drukkoljatok!:)

A Testem edzése, 2013-ban épp egy táncos munkából származó sérelem miatt került a képbe, ahol modell srácokkal dolgoztunk egy show-ban. A koreográfusunk hozzájuk hasonlítva leteremtett minket a kinézetünkkel kapcsolatosan. Ez engem annyira megbántott és megérintett, hogy elhatároztam, hogy olyan testet rakok össze magamnak, amibe nem lehet majd belekötni. Másnap elkezdtem életem legelső és leggyermetegebb diétáját, neten olvasott tapasztalatok alapján, első edzőtermi edzésemmel karöltve. Végül ezzel a lépéssel egy olyan útra tévedtem, ami nem csak a testemet, de konkrétan az egész gondolkodásmódomat és életemet is megváltoztatta. Ösztönök, elhatározások…Mindig a szív után. :)

Hogyan tudod ezeket a részben eltérő képességeket igénylő sportokat összeegyeztetni?

D.Á: Szerintem éppen ez a szép bennük. Hiszen mindegyik mást igényel. Sosem válik unalmassá és monotonná így. Ami pedig szerintem ezen kívül fontos, hogy nagyon színessé, egyedivé és gazdaggá teszi az ember mozgását, testtudatát, sporttal kapcsolatos gyakorlatias tudást eredményez, ami az esetemben a tanításnál elképesztően jól jön. Mindegyik egy másik szenvedély, amik a szívemben más-más helyeket foglalnak el. A testemet és jellememet az edzés erősíti. Az extrémitás érzetét az akrobatika kelti és biztosítja. A lélek, az érzelmek kifejezését pedig a tánc által tudom kifejezni és kiadni magamból.

A frekventált edzések között hogyan tudsz regenerálódni? Milyen étrend-kiegészítő készítmények segítik a gyors regenerációt számodra?

D.Á: Ez egy életmód, amiben vannak nehezebb napok és könnyebbek. Számomra a rendszer és annak megtartása kulcsfontosságú. Ez nem csak a testem miatt, hanem az életem, a munkám miatt is fontos. Hétfőnként és szerdánként szezonban fixen a 115Official csapatával foglalkozom, és velük is edzem. Kedden, csütörtökön és pénteken az edzőteremben képzem magam főként súlyzós, de gyakran saját testsúlyos edzéssel is. Szombati napom a pihenésről szól jó esetben, de persze rengeteg teendő, rendezvény, vagy egyéb programok miatt, ez sokszor meghiúsulni látszik. Ez van, ha az embernek a szerelme az élete.

Vasárnapi nap során pedig az akrobatika iskolám kezdő és haladó óráit vezetem, ahol a második órán a tanítványaimmal edzem. Ez a heti rutin az edzésemben. A táplálékkiegészítők szerintem az elmúlt pár évben rengeteget fejlődtek. Öröm nézni azt, hogy az újításoknak köszönhetően egy amino komplex, egy vitamin pakk mennyit fejlődik és ez érezhető a hatásán is. Ugyanúgy ahogyan az edzésben is, itt is megvan a rendszer és a kitapasztalt jól bevált kiegészítők.

Számomra az egyik legnagyobb kincs, ami pótolhatatlan az: Alpha Men multivitamin. Nincs nap, hogy ne ezzel indítanék. A edzés közbeni BCAA, az edzés utáni The Whey+ turmix, vagy a lefekvés előtti glutamin, is állandósult az életemben. A BCAA még most interjúírás közben is itt van mellettem.:) Számomra ezek a legfontosabbak, és ezekből egyszerűen nem engedek.

Közismertségedben fontos szerepe volt egy átalakulásról szóló videónak. Miért akartad másokkal megosztani sikered? Számítottál arra, hogy közel 1 millió ember fogja megtekinteni?

D.Á: Egyszerűen motiválni szerettem volna másokat. Úgy éreztem, hogy a világnak sokszor szüksége van arra, hogy valaki megfogja a kezét és adjon egy extra löketet, vagy egy bizonyítékot arra, hogy szép eredményeket, vagy egy nagy változást akaraterővel és kitartással el lehet érni, és ez nem lehetetlen. Ma is pont ugyanígy gondolom, de más eszközt választottam az ebben való segítség nyújtására. Mára konkrétan ezt tanítom rengeteg embernek az edzéseimen. Akkor nem gondoltam volna, hogy egy bénán, fotókból összevágott videónak ekkora ereje lesz, és ennyi embernek kelti fel az érdeklődését, segítve nekik saját céljaik megvalósításában, elérésében. A videó után világszerte a leghíresebb Fitness oldalak írtak, ajánlották fel, hogy kiteszik a videómat, átalakulásomról szóló képemet. Nagyon jól esett, de úgy éltem meg, mint egy lépcsőfokot, mert ott már tudtam, hogy itt nem fogok megállni.

Deres Ádám átalakulás 115 official

A kalisztenikus gyakorlatok milyen mértékben képezik edzőtermi edzéseid részét? A súlyzós, ellenállásos edzés miként befolyásolja az akrobatikus sportteljesítményed?

D.Á: Azon múlik milyen arányban alkalmazom a saját testsúlyos gyakorlatokat, hogy diétázom-e, van-e esetleg olyan statikus, vagy dinamikus elem, amit szeretnék megtanulni, fejleszteni, vagy, hogy nagyobb izomtömeg építése-e a cél, ha utóbbi, akkor inkább a súlyzós edzést részesítem előnyben.

A saját testsúlyos gyakorlatok és edzés, teljesen más impulzust nyújtanak egy olyan fizikum és test számára, ami csak és kizárólag súlyzós edzést végez. Én a kettő kombinálását csak javasolni tudom. Önmagában egy esztétikus test számomra nem minden esetben meggyőző, hiszen a funkcionalitás kérdése és hiánya nem elhanyagolható. Az illető tudja használni a testét, tudjon ugrani, emelni, mászni, húzni, a saját helyzetét dinamikusan változtatni.

Hogyan sajátítottad el az átlagon felüli fizikum eléréséhez szükséges tudást? Milyen forrásokból tanultál a sporttáplálkozásról és az edzéselméletről?

D.Á: Amikor valakinek a hobbija a munkája, az igen nagy motiváló erővel képes hatni a mindennapokban, vagy abban az esetben is, ha éppen fáradt. Az én titkom a rendszerességben rejlik. Mindent meg akartam tanulni a testemen, megérezni az izmaimon, hogy tudjam, azon kívül, hogy könyv szerint mi-miért történik, saját szavaimmal, tapasztalataimon alapulva tudjam ezt tovább adni, vagy éppen fejleszteni. A legnagyobb és legjobb forrás az, hogy folyamatosan foglalkozunk a témával. Ma már kiváló fórumok, általam hitelesnek tartott előadók teszik fel publikációjukat, videóikat az internetre, amiken el lehet gondolkozni, és így belőlük tanulni. Sosem voltam túl büszke kérdezni az itthon, általam nagyra tartott emberektől, abban az esetben amikor nem tudtam valamit. Az alázat a kulcs úgy érzem.

Kiemelkedő fizikumod hosszútávú megőrzéséhez elengedhetetlen egy jól megtervezett diéta. Milyen táplálékforrásokra támaszkodsz?

D.Á: Nagyon őszinte leszek. Az én diétám nem bonyolult. Fehérje, szénhidrát, zsír arányokat helyezem előtérbe, majd a fizikumom és esztétikumom változása határozza meg. Tipikusan sablon ételeket eszem, egyszerűen azért, mert a funkciót látom az étkezésekben egy diéta alatt, és nem az élvezeti értékre törekszem. A hal, csirkemell, pulyka, marha, jó barátokká válik ezalatt az időszak alatt. Rengeteg zöldséget eszem, eleinte vegyes arányban, a diéta vége felé közeledve pedig, a brokkoli, karfiol, zeller, kerülnek előtérbe, és tudjátok, egyszerűen megunhatatlan köret számomra a rizs…Imádom! Ha elmegyek egy étterembe diétán kívül, akkor is ezt kérem köretnek.:D Számomra ez az időszak arról szól, hogy az általam generált keretek közé szorítom magam, ami segít a földön tartani. Megmutatja azt, hogy semmi sem evidens, az eredményekért meg kell dolgozni. Fixen kétszer diétázom egy évben. Áprilisban kezdem a 13. diétámat. Ezeket 6 és fél év alatt vittem végig. Amit érdemes megjegyeznem, az a diétán kívüli időszak. 70-80%-os arányt tekintve év közben is tisztán tartom az étkezésemet, mert ez egy életforma. Nem egy divat dolog számomra. Nem egy versenyért szeretnék jó formát, ugyanis nem versenyzem. Magam miatt szeretnék egészségesen étkezni, és jó fizikumot elérni. Szerintem rengetegen itt esnek nagy-nagy hibába.

Deres Ádám

Több tehetségkutató műsorban szerepeltél, több sportcentrumban tartasz edzéseket és igen aktív vagy online felületeken. Hogy tudsz időt találni ételeid elkészítésére?

D.Á: Megnézem azt, hogy aktuálisan a hetem milyen napokat tartalmaz, hol leszek, mennyire zsúfolt, milyen időszak van. Ez alapján döntöm el, hogy mit kell ennem, főznöm, vagy rendelnem. Diéta alatt az esetek nagy százalékában magam főzök, amikor csak lehet, és időm engedi. Ha kell éjfélkor nekiállva, akkor sincs mese, ebből nem engedünk, hiszen pont ez az egyik értelme. Ha elkezdünk valamit, csináljuk normálisan, elszántan. Sok esetben van lehetőség egészséges éttermekből rendelni, vagy betérni oda egy ebédre. Ma már edzőtermekben is árulnak kész, egészséges ételeket. Köztes étkezésnek pedig megoldásképp mindig ott egy jó Carb Crusher. :P

Milyen kiegészítő készítmények teszik könnyebbé mindennapjaidat? Van olyan termék, amely nélkül nehéz lenne elképzelni a jelenlegi életviteled?

D.Á: A különböző szeletek, sütik nagyon nagy Jolly jokerek szerintem. Bárhová magaddal viheted őket, magas fehérje, alacsony szénhidrát források, vagy éppen fordítva, attól függően épp mire van szükség. Imádom a tápkieg tároló kis tornyomat, mert nagyon praktikus. Van hely a BCAA-nak fehérjének, vitaminnak. Egy helyen van, kényelmesen, gyorsan és könnyen használható. Ezek mind-mind olyan dolgok, amik elsőre lehet nem tűnnek fel, de amikor edzés végén ott vagy, hogy keverj egy turmixot, vagy csak a táskádba nézel és látod, hogy ott van minden egy helyen például a tároló toronyban, mindig rájössz, hogy ezek sokat számítanak. Főleg, ha valamelyiket véletlen otthon felejted… :D

Deres Ádám planche

Az akrobatikus gyakorlatok során ízületeid jelentős terhelésnek vannak kitéve. Milyen preventív edzéstechnikai és étkezési technikákkal tudod ízületeid egészségét megőrizni?

D.Á: Úgy gondolom bármilyen edzésről is legyen szó, ízületeink elég nagy veszélyeknek vannak kitéve megfelelő előkészület és ápolás nélkül. A bemelegítés, mármint a tényleges előkészület az edzésedre, az egyik legfontosabb dolog. Nem öt percben, nem két vállkörzéssel és utána nekiugorva a százasnak a fekpadon. 15-17 perces traininggel indul minden egyes edzésem. Ez alap. Itt idegrendszerileg, agy izom kapcsolatot tekintve, keringés fokozás által, minden egyes izmommal ráhangolódok az edzésre. Ízületi előkészítést, mobilizálást tartalmaz minden egyes training, amelyet elvégezve azt érzem, hogy igen, innentől kezdve bármi jöhet. Ezt a komplett traininget akkor is megcsinálom, ha csak a lábamat, vagy hátat és mellet edzem. Egyszerűen szükség van rá, és nem szabad sajnálni az időt erre. Érdekességképpen, 8 éve nem volt sérülésem, és előtte sem volt komoly, pedig azt hiszem bátran mondhatom, hogy amikor egy edzés kívánja, akkor szaltózom, és nem egyet. Emelek, és nem kis súlyokat.

Az edzéseim pedig igen aktívnak számítanak minden tekintetben. A tojás, a szárnyas húsok, halfélék közül az omega zsírsavakban gazdag lazac, illetve a magvak azok, amelyekkel a vitaminok mellett a leginkább megőrizhető ízületeink egészsége. A glükozamin, vagy a vitaminok közül, kalcium, magnézium, az Omega3 és D-vitamin azok, melyeket javasolni tudok védelemnyújtásképp.

Melyik sporteredményed jelenti a legtöbbet számodra?

D.Á: Egyik sem. Egyszerűen a maradandó pillanatokat az életemben nem versenyeredmények okozták. Sosem voltam a másokkal szemben versengő típus. Kicsit magamnak való vagyok ilyen téren, és a saját fejem után megyek bizonyos tekintetben. Önmagam versenytársa vagyok.

Melyek azok a súlyzós edzést és étkezést érintő hibák, amelyeket kezdőként elkövettél és a mostani tudásod birtokában másképpen csinálnál?

D.Á: A tüzes, hiperaktív vérmérséklet hatására való túlzott dinamika alkalmazása. Mindent nagyon gyorsan akartam csinálni, mert könnyen használtam a saját súlyomat. Rövidebb tartományokat, kevésbé izolált mozdulatokat eredményezett. Nyilván, voltak tipikusan a kezdőkkel járó hibák, de a folyamatos sportolás és testtudat miatt, szerintem nem voltak ezek annyira banálisak, amelyek éveken át szemet szúróak lettek volna. Ugyanis mindig kérdeztem és ellenőriztettem, képeztem magam, ha úgy éreztem, edző segítségével. Az edzés hatalmas türelemre tanít magunkkal, másokkal, a világgal és a fejlődésünkkel szemben. Ha vérmérsékleted ellenére képes vagy kicsit belassulni és elfogadni azt, hogy a jó és hosszan tartó eredményhez idő kell, akkor minden nyugodtabbá, később egyszerűbbé válik. Mára azt tanultam meg, hogy azoknál a gyakorlatoknál, ahol robbantani kell, ott igenis nincs középtartomány, de ami szép, lassú és mindkét esetben igényes munkát igényel, azokat is tiszteletben kell tartani.

115 official

Mi a “115 edzés módszer lényege? Miben tér el a hasonló csoportos sporttevékenységektől / edzésektől?

D.Á: A 115Official egy saját testsúlyos edzésre épülő edzésmetodika. Szemléletében, mondanivalójában és mélységében tér el más edzésektől. Itt nem csak gyakorlatokat csinálunk, hanem megtanuljuk azt, ami szerintem egy adott gyakorlatnál is fontosabb. Milyen annak hogyanja, érzete, tartalma és miértje. Egyfajta oktatás is zajlik az órákon, és nem csak úgy tekintek a csapatom tagjaira, mint akik követnek gyakorlatról gyakorlatra, hanem mint a családomra, növendékeimre.

A csapat tagjai egy emberként küzdenek óráról-órára, egymást segítve, ezzel olyan energiákat és érzetet teremtve, amilyennel edzői pályafutásom alatt még sehol sem találkoztam. Szeretem velük éreztetni azt, ha éppen gyenge, vagy erős vagyok, és megmutatni ezzel azt, hogy egy edzés sikerének a kimenetele, nem egy adott állapot függvénye és az nem döntő befolyással bíró tényező. Hogy erősebbek vagyunk attól, amit gondolunk magunkról.

Hogy az akarat egy fejleszthető képesség, ami nem csak az edzőteremben, hanem a valódi életben is nélkülözhetetlen. A hit megteremtése saját magunkban, elsődleges és pótolhatatlan része az edzésnek, hiszen enélkül sosem lesz az a fajta motiváció, amely arra ösztönzi majd az embereket, hogy úgy mozduljanak meg egy adott gyakorlatban mintha az életük múlna rajta, és valljuk be, enélkül az eredmény sem lesz olyan, amilyenre rengetegen vágynak. Például: fekvőtámaszozni bárki tud. Jól fekvőtámaszozni, és akkora energiát beletenni egy fekvőtámaszba ami a kiválósághoz vezet, pedig nagyon kevesen.

A Myprotein Ambassador csapat részeként cégünk képviseletében sok Myprotein terméket próbáltál ki. Milyen étrend-kiegészítőket használsz jelenleg? Mely termékek a kedvenceid?

D.Á: Az a fajta srác vagyok, aki gyerekkora óta álmodott és álmodozott arról, hogy egyszer majd nagy sportolóvá válik, később, az idő előrehaladtával új célt kitűzve : neves és sikeres edzővé. Az, hogy egy ilyen csapat részese és képviselője lehetek, hatalmas elismerés és dolog számomra.

Az abszolút kedvencem az: Alpha Men. Egyszerűen éppen elég löketet ad a reggeleimnek, főleg, mivel nehezen ébredős típus vagyok. Az edzések és a sokszor feszített tempó, hajnalig tartó, sok területet érintő munkák miatt. Valahogy ez az életmentő vitamin számomra. A berry burst BCAA nagyon nagy kedvenccé vált, hiába a napokban teszteltem még csak le, de azóta csak ezt iszom, mint egy kisgyerek, aki rájár a nagymama házi szörpjére.

A Phase Tech termékeit konkrétan imádom, azon belül is a The Whey + fehérjét. Úgy érzem, hogy egy nagyon jól összerakott fehérjéről van szó. Megértem és érzem, miért ez a jelenlegi legjobb a Myprotein fehérjéi közül. Régóta vágytam egy olyan szeletre, ami abszolút passzol az igényeimhez, edzéseimhez, életvitelemhez.

Ez pedig a Carb Crusher, az alacsony szénhidrát és magas fehérje tartalmával. Tökéletes köztes étkezés. Nagyon szeretem az apró kiegészítőket, mint a fent is említett tápkieg tároló dobozt, a profi sportolókhoz készített fém shakereket. Egyszerűen, ezek mind olyan érzetet keltenek mintha egy filmben lennék. Megvan minden, ami a legjobb munkához szükséges, és így nem zavarhat meg semmi abban, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból. Egyszerűen: Fuel Your Ambition.

Deres Ádám front lever

Facebook oldaladon és Instagram oldaladon több ezer embert érnek el posztjaid. Elfoglalt életvitel mellett hogyan tudod megtalálni az időt arra, hogy követőiddel kommunikálj és kapcsolatban maradj?

D.Á: Szerintem hatalmas felelősség ennyi embernek tanácsot adni, és utat mutatni. A saját életemből, tudásomból, tapasztalataimból merítve igyekszem segíteni, motiválni és adni azoknak az embereknek, akik megtisztelnek figyelmükkel. Rengeteg esetben, az egyik helyről a másikra haladva szoktam egy-egy sztorit kitenni, amikben mesélek, vagy épp egy kis löketet próbálok adni számukra.

Nagyon hálás emberekkel és közösséggel van dolgom az oldalaimon és tudom azt is, hogy mennyi embernek számítanak a szavaim, gondolataim, vagy éppen hányan indultak el más utakon miattam, esetleg hányan szeretnének velem együtt jönni. A privát levelezés számomra a legnehezebb feladat és egyben a legnagyobb kihívás, ugyanis rengeteg levelet kapok, nem egyszerű kérdésekkel, sokszor komplex segítséget igénylő válaszokkal.

Ezen még dolgoznom kell, de igyekszem. A globális megszólítás formája és az itt nyújtott kérdezz felelek, live videókban rengetegszer feltűnő, millió témát érintő kérdések. Jó érzés, hogy sok esetben nem csak a sportolói, vagy edzői oldalamra kíváncsiak az emberek, hanem arra is, hogy valójában én ki vagyok.

 

Deres Ádám meghatározó alakja a magyar online fitnesz közösségnek, sokak által kedvelt és elismert sportoktató és csúcsteljesítményt nyújtó sportoló. Sikerének elengedhetetlen feltétele a sport iránti szeretet és eltökéltség, amiről a fenti interjú soraiban is tanúbizonyságot tett. Cégünk örül, hogy Ádám sikereihez hozzájárulhat prémium minőségű étrend-kiegészítő termékeivel.

Nagykövetek

Egyetemi tanulmányok, munka és versenyzés? | Interjú dr. Kálmán Csilla világbajnok sportmodell versenyzővel

A megfelelő időgazdálkodási módszerek, eltökéltség és helyes attitűd sokat segíthet abban, hogy elfoglalt életviteled mellett is találj időt a testmozgásra. Dr. Kálmán Csilla jó példa arra, hogy az ambíció mire is képes az életünkben.

Nagykövetek

Interjú Kozma Dominikkal, világ- és Európa-bajnok bronzérmes úszóval

A magyar sportéletben kevésbé jártas személyek számára is ismerősen csenghet Kozma Dominik neve. A 26 éves magyar úszóbajnok Magyar Ezüst Érdemkereszt díja, országos rekordjai, világ- és Európa-bajnoki sporteredményei mellett szellemes, humoros és a szokványostól gyakorta eltérő média megnyilvánulásaitól vált széles körben ismertté.

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein