Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Interjú Kőnig Anna lifestyle influencerrel – „Ki szerettem volna lépni a komfortzónámból”

Interjú Kőnig Anna lifestyle influencerrel – „Ki szerettem volna lépni a komfortzónámból”
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró2 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Kőnig Annát mielőtt országos ismertségre tett volna szert a TV2 Exatlon című sportvetélkedő műsorában történő szereplésével, sokan online tartalmaiból ismerhették. A 24 éves influencer Instagram oldalán dokumentálta életmódváltását, melynek részeként a rendszeres testmozgás és egészséges táplálkozás fontosságát hangsúlyozza követői felé. A Myprotein sportolókkal készített interjú sorozatunk ezen részében megismerheted, hogyan vált Anna több százezres követőtáborral rendelkező influencerré, az Exatlon versenyzőjévé és megtudhatod, hogyan változtatta meg életvitelét.

1. Sokak számára a FollowAnna YouTube csatornáról lehetsz ismerős, amelyet 16 éves korodban indítottál el. Mi ösztökélt arra, hogy videós tartalmat alkoss? Milyen volt megtapasztalni, hogy az általad alkotott videók sok ezer emberhez eljutnak? Melyik pontnál érzékelted, hogy YouTuber karriered több mint egy hobbi?

Kőnig Anna: Mindig is nagyon szerettem fotózni, majd elkezdett érdekelni a videózás és a videó vágás is. Készítettem videókat, de nem tudtam hova tegyem fel, és a YouTube platform kézenfekvő volt. Innen jött az ötlet, hogy YouTube videókat készítsek. Igazából mindig hobbiként tekintettem rá, hiszen a cél az volt, hogy feldobjam mások napját és mosolyt csaljak az arcunkra. Az pedig csak pluszt adott, hogy ennyi emberhez elért.

 

2. Hogyan kezelted tinédzser éveidben az online ismertséggel járó jelenségeket? Megváltozott az, ahogy iskolai környezeted kezelt téged? Hogyan fogadta családod online sikered?

Kőnig Anna: A családom természetesen 100%-osan támogatott. Az iskolában voltak páran, akik piszkáltak, de többségében ott is pozitív visszajelzéseket kaptam. Mivel nagyon fiatal voltam és az országban nem volt még népszerű ez a hobbi, talán fel sem fogtam, mibe kezdtem bele és hova visz majd ez engem.

 

3. 2016-ban sikerült elnyerned a Cosmopolitan Blogger Award egyik díját. Az elismerés kapcsán tett egyik nyilatkozatodban azt mondtad, hogy számodra a legnagyobb öröm, amikor a követőid kifejezik, a tartalmaidban fellelhető „életörömért” követnek. Továbbra is ezt gondolod munkád kapcsán a legnagyobb elismerésnek? Miért fontos számodra, hogy a követőid vidám és szórakoztató tartalommal lásd el?

Kőnig Anna: Még mindig ez jelenti számomra az egyik legnagyobb örömet. Úgy gondolom, hogy az a legnagyobb elismerés, ha mosolyogni látok másokat. A saját életem és tapasztalataim átadásával igyekszem mások életéhez valami plusszal hozzájárulni.

 

4. Úgy döntöttél, elhagyod a platformot. Az interjú megírásakor 243.000 követőd van és csatornádon mindössze egy videó érhető el publikusan. Kifejezed a videóban, hogy a videómegosztó portálon olyan trendek jelentek meg, amelyekkel nem tudsz azonosulni, illetve, hogy a YouTube tartalom alkotás nem okoz örömet már. Hogyan alakult ki benned ez a döntés? Mely YouTube trendek miatt döntöttél úgy, hogy inkább az Instagram platformra váltasz?

Kőnig Anna: Igazából abban a videóban minden benne van. Minden gondolat, érzés és az adott pillanatban a bennem tobzódó gondolatok. Nem adott már számomra akkora örömöt, mint amikor elkezdtem, valamint az aktuális trendek követését sem éreztem már magaménak.

 

5. Több interjúban említetted, hogy influencer elfoglaltságaid mellett teljes munkaidőben marketing munkakörben dolgozol. Hogyan tudod összeegyeztetni a munkát és influencer tevékenységed? Miért választottad a marketinget?

Kőnig Anna: A marketing mindig is érdekelt és az influencer lét is ezen alapszik. Alapvetően mindig is így éltem az életemet, ebből adódóan nem igényel külön erőfeszítést a két irány, de nem tagadom, hogy rengeteg energiát felemészt és szabadidőm ritkán akad.

 

6. A Budapesti Gazdasági Egyetem turisztika és vendéglátás szakán tanultál. Képzésed részeként sok gazdasági ismeretre szert tettél. Hogyan formáltak az egyetemi évek? Az iskolában tanultak segítettek abban, hogy megtaláld a számításaidat az online térben?

Kőnig Anna: Már a gimnáziumi idők alatt elkezdtem az online térben tevékenykedni, az egyetem inkább csak plusz éveket adott hozzá a szervezőkészségem fejlesztéséhez.

7. Miért döntöttél az Exatlon versenyben való részvétel mellett? Mi motivált abban, hogy a komfortzónádból kilépve barátaid és szeretteid hátrahagyva próbára tedd teljesítő képességed?

Kőnig Anna: Ki szerettem volna lépni a komfortzónámból. Ez egy olyan lehetőség volt számomra, ami nem mindennapi. Nem tudtam mire számítsak, mit tudok kihozni a testemből és nem tudtam mennyire vagyok erős mentálisan, de mindenképpen pozitívan csalódtam magamban, sokkal többet tudtam nyújtani, mint amit gondoltam volna. Olyanok között harcoltam mindennap, akiknek az élete a sport és kis gyerekkoruk óta verseny sportolnak, míg én hobbi szinten űzök mindent, a saját szórakoztatásomra.

8. Egy korábbi interjúdban kifejezted, hogy a verseny során tapasztalt fizikai kihívásoknál megerőltetőbb a mentális teher. Mit értettél pontosan ez alatt? Milyen mentális kihívásokkal kell versenyzőként szembenézni?

Kőnig Anna: Mindenkitől és mindentől elzárva, a szerető családom nélkül kellett kihoznom magamból a maximumot. Plusz akadály, hogy teljesen szélsőséges körülmények között éltem a hétköznapokat, idegen emberekkel - akik a csapattársaim voltak - de mégis idegenek. Elképzelhetetlen, hogy valakit kiszakítanak a megszokott életéből és átraknak egy teljesen más helyzetbe, egy új életbe. Olyan, mintha mindent hátra hagynál, amit szeretsz, hogy valami másba tedd próbára magad.

 

9. Instagram oldaladon megosztottad az életmódváltásod eredményét. A 6 hónapnyi edzésnek és egészséges táplálkozásnak köszönhetően fizikumod jelentős változáson ment keresztül. Hogyan épültek fel edzéseid? Milyen étkezési elvek alapján állítottad össze étrended? Milyen változásokat tapasztaltál a testzsír csökkenés és izomtömeg növekedés miatt?

Kőnig Anna: Heti 6 napot edzettem és minden nap kardióztam. Az edzéstervem is olyan volt, ami segített a felkészülésben. Funkcionális edzéseim voltak, amik segítettek az állóképességem növekedésében. Sokat jártam futni, mindenhova biciklivel közlekedtem (de azt a felkészülési időn kívül is így teszem) és persze a kutyámmal is mindennap eljártunk sétálni. Emellett szigorú diétát követtem. Ugyan nem számoltam a kalóriákat és a makrókat, de egy csalónapom sem volt és az alacsony szénhidrátbevitelre is odafigyeltem.

 

10. Egy Instagram posztodban megemlíted a 80/20 szabályt, amely szerint étkezésed 80%-ában törekszel egészséges tápanyagokat bevinni, míg a fennmaradó 20%-ban kevésbé vagy szigorú magadhoz. Miért tartod fontosnak a 80/20 szabályt? Milyen tippekkel szolgálsz azon kezdő sportolók számára, akik életmódváltásra készülnek? Melyek voltak a leghasznosabb felismerések saját életmódváltásod során?

Kőnig Anna: Nem szabad sanyargatni magunkat és olyan diétákat elkezdeni, amiket nem tatunk fenntarthatónak. A lényeg, hogy olyan célokat és elképzeléseket állítsunk fel magunknak, amik hosszú távon tarthatóak. Számomra a kulcs ebben rejlik.

 

11. 111 nap aktív Exatlon versenyzést követően, mindössze egy nappal a 15 millió forintos nyereménnyel kecsegtető női döntő előtt estél ki. Ennek ellenére egy korábbi interjúdban úgy nyilatkoztál, hogy kiesésedre nem veszteségként tekintesz, hiszen a versenyben való szerepléseddel nagymértékű személyiségfejlődésen mentél keresztül. Milyen képességekre tettél szert a Dominikán töltött időszakban? Milyen képességekkel és tudással gazdagodtál a versenynek köszönhetően?

Kőnig Anna: Furcsa ez a kérdés, hiszen többször is említettem, hogy engem nem a nyeremény motivált, hanem kíváncsi voltam a saját határaimra, és hogy mit hoz ki belőlem egy ilyen helyzet, és a legnagyobb nyereménynek talán azt mondanám, hogy sokkal türelmesebb lettem.

12. Kifejezted, hogy a sportban nyújtott teljesítménnyel elsősorban magadnak szeretnél bizonyítani és a verseny elején azt tűzted ki célul, hogy az első fordulókban ne ess ki. Kezdeti célkitűzésed fényében, hogyan értékeled a 3. hely elnyerését? Van olyan, amit jelenlegi tapasztalatoddal másképp tennél a sport kihívások vagy a felkészülés során?

Kőnig Anna: Örülök nagyon annak, hogy eljutottam a végéig. Nagyon sok különleges kihívással és feladattal kellett megküzdenem. Semmin nem változtatnék, boldogan zártam a versenyt.

 

13. A barátaidtól és szeretteidtől külön töltött hosszú időt követően milyen volt őket újra látni? Hogyan befolyásolta teljesítményed a honvágy?

Kőnig Anna: A honvágy leküzdése nem volt egyszerű, a szeretteink adta biztonság nem volt meg, ami főleg a verseny végén volt nehéz. Természetesen jó volt őket újra látni hosszú idő után.

14. Egy korábbi interjúban megosztottad az olvasókkal, hogy a versenyre történő jelentkezés előtt kétségeid voltak sportképességeidben. Hogyan sikerült a kezdeti kételyek ellenére bátorságot találni ahhoz, hogy egy magas nézőszámú műsorban szerepelve sport kihívásokat oldj meg? Milyen tippjeid vannak azon olvasók számára, akik hozzád hasonlóan egy nagy megpróbáltatás előtt kételkednek képességeikben?

Kőnig Anna: Úgy álltam a helyzethez, hogy a legjobbat szeretném kihozni magamból. Én sem tudtam mi rejlik bennem igazán, de ez a szélsőséges helyzet segített felfedezni. Én voltam az egyedüli hobbisportoló az egész csapatban, ebből adódóan ilyen jellegű mentális megpróbáltatás elé még nem állított az élet. Ne szabad félni, lehet, hogy nagy akadály áll előttünk, de ha hiszünk benne, hogy képesek vagyunk rá, akkor az menni is fog.

 

15. Myprotein támogatott sportolóként termékkínálatunk egészét kipróbálhatod. Mely termékek nyerték el leginkább tetszésed? Melyik vegán édesség kihagyhatatlan a rendeléskor? Kezdő sportolók számára, mely termékek használatát javaslod?

Kőnig Anna: Leginkább az édességeket szeretem, főleg a Myvegan Baked Cookie-t, abból is a csokisat. Ez az, amit mindig megrendelek. Szerintem a kollagén is a must have listára kell, hogy kerüljön.

16. Követőid sokszor láthatnak Myprotein sportruhákban. Melyek a kedvenc ruházati termékeid a kínálatunkból? Miért kedveled őket?

Kőnig Anna: A kedvencem a Seamless kollekció, onnan is főleg a nadrágok. Nagyon jó az anyaguk, nem látszik rajtunk az izzadság és jól illeszkednek a testre.

17. Milyen terveid vannak az Exatlon utáni időszakra? Hogyan szeretnél influencer karrieredben továbblépni? Milyen jelentős sportcélokat tűztél ki magad elé?

Kőnig Anna: Szeretnék egészséges és kiegyensúlyozott életet élni. A mozgás továbbra is fontos számomra, de nincsenek rövidtávú céljaim. Szeretném azokat segíteni, akik küzdenek az énképükkel, mert nagyon fontos, hogy szeressük a testünket, mielőtt változtatnánk rajta.

 

Kőnig Anna életének egy izgalmas fejezetét zárta le az Exatlon verseny befejezésével. Anna úgy véli, a megpróbáltatásoknak köszönhetően jelentős személyiségfejlődésen ment keresztül. Örülünk, hogy támogatásunkkal részesei lehetünk ennek a fejlődésnek.

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein