Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Ambiciózus célok, kudarcok és áldozatok | Interjú Max Whitlock 5‐szörös olimpiai bajnok tornásszal

Ambiciózus célok, kudarcok és áldozatok | Interjú Max Whitlock 5‐szörös olimpiai bajnok tornásszal
Lauren Dawes
Író és szakértő5 év Ago
Lauren Dawes profiljának megtekintése

Olvasási idő: 5 perc Fordította: Rózsa Zoltán

Cégünk idén májusban ünnepli a sportolók, a fitnesz szerelmesei és az egészség centrikus életet folytató személyek számára nyújtott termékek értékesítésének 15. évfordulóját. Immár 15 éve törekszünk a „Fuel your ambition” szlogenünkhöz  illő prémium minőségű termékekkel támogatni vásárlóinkat céljaik elérésében.

Cégünk 15. születésnapjának megünneplése alkalmából olyan személyek sikerét mutatjuk be, akiket büszkén támogatunk kiemelkedő teljesítményük elérésében.

Egyike ezen példaértékű atlétikai teljesítményt nyújtó személyeknek, Max Whitlock MBE.

Max egy brit szertornász, aki fiatal, 26 éves kora ellenére már 5 olimpiai bajnoki címmel (2 arany, 3 bronz) és 6 világbajnoki címmel büszkélkedhet. A 2016‐os nyári Olimpia alkalmával Max lólengés és talajgyakorlatok számokban egyaránt aranyérmet nyert és így az országa legelső aranyérmes szertornászává vált.

Lenyűgöző sporteredményei ismeretében sokan kíváncsiak lehetnek, milyen sikerek és nehézségek formálták Max Whitlock tornász karrierjét.

Interjúnkban megismerheted a brit szertorna egyik legkiemelkedőbb alakjának sikertörténetét.

15 évvel ezelőtt egy fontos döntéssel kellett szembenéznie

Max Whitlock: „15 évvel ezelőtt csupán egy 11 éves kisgyermek voltam, aki a torna sport karriere kezdetén volt. Akkor még nem sejtettem, hogy egy, az életutamat meghatározó döntés előtt állok.

Torna edzőm az Egyesült Királyság elhagyása mellett döntött, és visszatért szülőföldjére, Szlovéniába. Ekkor döntenem kellett edzőm követése, amely családom elhagyásával jár, vagy szertornász karrierem befejezése között.

Nem akartam abbahagyni a tornát, így a sportkarrierem folytatása érdekében Szlovéniába költöztem. Ezt a nehéz döntést mindössze 12 évesen kellett meghoznom.

Fiatal korom miatt még nehezebb volt elfogadnom a tudatot, hogy az egyirányú jegy megvásárlását követően ötletem sem volt, mikor térhetek vissza az Egyesült Királyságba. Döntésem nem csupán számomra, de családom számára is nehéz volt.

Most már tudom, hogy a helyes döntést hoztam meg.”

Sport iránti szeretete 7 éves korában kezdődött

Max Whitlock: „A torna elképesztő. Rengeteget köszönhetek a tornasportnak, és őszintén úgy vélem, hogy a világ egyik legjobb sportja.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy része lehetek ennek a sportágnak.

Fiatal koromban, mindössze 7 évesen kezdtem el foglalkozni a szertornával, a sport iránt érzett szeretetem fokozatosan nőtt és nőtt. Igazán szerencsésnek érzem magam, amiért a mai napig egyre inkább elkötelezett vagyok a sport iránt. Ez az oka annak, amiért továbbra is sportolok!

Számtalan lehetőséget biztosított számomra a torna, melyekben másképpen nem részesülhettem volna. Olyan dolgokat próbálhattam ki a tornának köszönhetően, amelyek a sport nélkül nem álltak volna rendelkezésemre. Szerencsésnek érzem magam, amiért ilyen élethelyzetben lehetek.”

Nem hisz az áldozatokban

Max Whitlock: „Gyakran felteszik számomra a kérdést: milyen áldozatokat kellett meghoznod a sikereidért? Vannak sportolók, akik a felmerülő nehézségeket áldozatként látják, én ezt azonban nem így gondolom. A saját sportod áldozatként megélni sokat elárul arról, hogyan viszonyulsz hozzá.

Számomra a sport lényege az, hogy örömömet leljem abban, amit csinálok. Sportkarrierem meghatározó része, hogy örömmel járom végig a sikerhez vezető utat. Ez jelenti a konstans fejlődés titkát.

Amennyiben élvezettel tölt el egy tevékenység, szívesen végzed gyakrabban. A több gyakorlás pedig elengedhetetlen a fejlődésedhez. Ez a mottó jelenti az egyéni sport attitűdöm lényegét.”

Max Whitlock tornász

Másoknak kételyei voltak Max sportcéljait illetően

Max Whitlock: „Nagyon sokat jelent számomra olyan célok kitűzése, melyek sokak számára elérhetetlennek tűnnek.

Olykor nevetség tárgyát képezhetik ezek a célok. A múltban én is átéltem azt, ahogy kinevetik célkitűzéseim, de úgy gondolom, a legfontosabb az, hogy képes legyél a saját céljaidban hinni.

Ambiciózusnak maradni kritikus fontosságú a sikerhez.”

Nehézségek szegélyezték útját a sikerhez

Max Whitlock: „2018 egy nehéz évnek bizonyult a torna tekintetében. Sportolóként nehéz volt feldolgozni, hogy a közvélemény kudarcként gondolt a bajnokságon megszerzett ezüst érmemre.

Monumentális nyomás nehezedik sok sportolóra, hiszen a közvélekedés csak az aranyérmet tekinti valódi elismerésre méltó sportteljesítménynek.

Mindemellett a 2018‐as évben sok nehézséggel sikerült megküzdenem, és egy pozitív eredményekkel járó tanulási görbe volt számomra. Edzéseim során nagy mértékű kockázatot vállaltam annak érdekében, hogy új torna képességeket sajátíthassak el. Óriási motivációs tényező, hogy olyan szertornász gyakorlatokat ismertem meg, amelyek a jövőbeli sikerem szolgálhatják.

Az ami a döntőben történt, arra ösztökél, hogy visszatérjek az edzőterembe és finomítsam performanszom apró részleteit, és a lehető legjobb teljesítményt nyújtsam.

Tudom, hogy milyen területeken kell fejlődnöm ahhoz, hogy 2019‐ben a legjobb teljesítményem nyújthassam. A hosszú távú cél természetesen a tokiói olimpián való részvétel.”

További sikerekre vágyik

Max Whitlock: „A második olimpiai szereplésemet követően, Rioban döntöttem úgy, hogy javítani akarok torna képességeimen, és a sportteljesítmény egy új szintjét akarom elérni. Egy nagyobb kihívásra vágytam. Visszatekintve tudom, hogy egy jó döntést hoztam meg.

Úgy döntöttem, hogy 2 új szeren is megmérettetem magam a csapat segítése érdekében. Így szükség esetén tartalék versenyző lehetek ebben a 2 versenyszámban a csapatom számára. Továbbá, az extra kihívás segít testi fittségem javításában és 21‐22 éves koromban nyújtott teljesítőképességem megőrzésében.

Tervem segítségével remélhetőleg megnyújtom sportkarrierem hosszát, amennyire csak tudom.”

A legnagyobb eredménye nem a sporthoz kötődik

Max Whitlock: „A szülővé válás a világ legjobb dolga, és örömteli az, ahogyan a prioritási listádon átrendeződnek a teendők.

Az apává válás élménye egyszerre volt hihetetlen és lenyűgöző. A gyerekvállalást követően nem csökkent a sport iránt érzett szeretetem, továbbra is imádom a tornát, és élvezem, hogy az egész ország számára bebizonyíthatom  képességeim.

Felbecsülhetetlen képviselni az országod, azonban a szülővé válás mindent felül ír.”

15 év múlva továbbra is komoly szerepet fog játszani a torna az életében

Max Whitlock:„Akár még az is lehet, hogy 15 év múlva is a kompetitív élsportban fogok tevékenykedni. Egészen addig, amíg megfelelő a sportteljesítményem és fitt vagyok, nem hagyom abba. Ez egy kimagasló teljesítmény lenne, hiszen a sport mércéjén elég idősnek számítanék akkor már.

Szeretnék inspirációt jelenteni az újabb generáció számára, és segíteni a sportág fejlődését. Büszkeséggel tölt el, hogy egy olyan csapat részese lehetek, amely jelentősen átformálta az egész sportágat. Az elmúlt 10 évben ugrásszerűen fejlődött a torna, és sok tekintetben átalakult.

Könnyen elképzelhető, hogy 15 év múlva szintén jelentősen más sportággal nézhetünk szemben. Mindenképpen szeretném látni, milyen irányba változik a sport.”

Max Whitlock tornász olimpiai bajnok

Felkeltette Max Whitlock az érdeklődésed? Kövesd őt itt!

Lauren Dawes
Író és szakértő
Lauren Dawes profiljának megtekintése

Lauren Angol irodalom szakon végzett. Mindig is szerette az úszást, az elmúlt években fedezte fel a súlyzós edzésben rejlő lehetőségeket és sokat szeretne fejlődni még a heti hot jóga óriáin is.

Hétvégén szeret főzni és szívesen kipróbál új recepteket lakótársaival - különösen azért, hogy le tudja magáról rázni a berögzött egyetemista szokásokat, hogy gyorsan elkészíthető, túlélő tésztákon él. Ezen felül határozottan hiszi, hogy fontos megtalálni az egyensúlyt az edzőterem és a szórakozás között.

Tapasztalatáról megtudhatsz többet itt.

myprotein