Ugrás a fő tartalomra
Edzés

A 11 leghatékonyabb HIIT edzés bármely sportcél eléréséhez

A 11 leghatékonyabb HIIT edzés bármely sportcél eléréséhez
MyproteinHU
Író és szakértő2 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

A HIIT betűszó, az angol high intensity interval training edzésmódszert jelöli, amelyet magyarul magas intenzitású intervallum edzésnek nevezzük. HIIT edzés során magas intenzitású, nagy megterheléssel járó blokkok és rövid pihenők váltják egymást ciklikusan. Fontos, hogy csak olyan személyek döntsenek a magas intenzitású intervallum edzés kipróbálása mellet, akik nem rendelkeznek súlyos egészségügyi problémával, és fizikailag kellően felkészültek. Az alábbi cikkünkben ezeket a témákat ismerheted meg:

A cikk tartalma:
HIIT edzés

Melyek a magas intenzitású intervallum edzés előnyei?

Zsírvesztés

A zsírvesztéshez elengedhetetlen a kalóriadeficit elérése. Mit jelent pontosan ez? Kalóriadeficit elérése esetén az elfogyasztott kalóriák nem fedezik a szervezet energiaszükségletét, így a hiányzó energia pótlásához a test saját szöveteit használja fel. Ebben a cikkünkben bemutatjuk, hogyan számolhatod ki a kalóriadeficitet 3 egyszerű lépésben.

Mivel a HIIT edzések jelentősen képesek megnövelni napi energiafelhasználásod, így segítenek a kalóriadeficit elérésében. Ezzel támogatva a hatékony zsírvesztést és a súlycsökkentést. További előnyt jelent, hogy az intenzív testmozgás segíti a metabolizmus folyamatainak hatékony működését. Tested több energiát fog felhasználni nyugalmi állapotban, hiszen a mozgás során keletkezett izomsérülések regenerációja magas energiaigényű folyamat.

Hallottál már a LISS edzésről? Ebben a blog posztban megismerheted mi a különbség a HIIT vs. LISS edzésmódszerek között!

 

Izomépítés

Habár a magas intenzitású intervallum edzés nem jelent optimális választást, ha a maximális izomépítés a célod, mégis jelentős terhelést nyújthat az izmoknak. Amennyiben alkalmazod a progresszív túlterhelés elvét, vagyis a sport stimulus fokozódó kihívást jelent, számíthatsz HIIT edzés esetén is moderált izomtömeg növekedésre. Nem csupán hipertrófiára, de erő- és állóképesség fejlődésre is számíthatsz a HIIT edzések következtében.

Megemelkedett pulzusszám

A magas kardiovaszkuláris terhelést nyújtó sporttevékenységek rendszeres végzése jelenti az egyik legbiztosabb módját szív- és érrendszeri egészség megőrzésének. Nem csupán állóképességed javíthatod a HIIT edzésekkel, de csökkentheted a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát is.

Csökkentett vérnyomás

Az állóképesség javulás segíthet a hipertónia, vagyis magas vérnyomás kezelésében és megelőzésében. A nagy terheléssel járó testmozgás segít a kortizol szint csökkentésében. A kortizolt sokszor stressz hormonnak nevezik, mivel szervezetünk többek között magas distresszel járó helyzetekben termeli. A kortizol kibocsátást redukáló hatás tovább csökkentheti a vérnyomást.

Izzasztó HIIT edzés videók

20 perces felsőtest HIIT edzés eszközök nélkül

Ehhez a HIIT edzéshez nincs szükséged sporteszközökre! Mindössze kényelmes sportruha és egy talpalatnyi edzőterület szükséges ahhoz, hogy belevágj. Ennek az edzésnek elsődleges célja az erő- és izomállóképesség fejlesztése a felsőtestben. Nehezedre esik a videóban látható valamelyik gyakorlat végrehajtása? Sebaj! Hagyd ki, vagy végezd kisebb ismétlésszámban! Mivel az edzés teljesítése mindössze 20 perc, így akár reggel, vagy két megbeszélés között is elvégezheted.

20 perces zsírégető HIIT edzés

Ettől az edzéstől garantáltan megemelkedik a pulzusszámod. Ez a HIIT edzés változatos gyakorlatokkal gondoskodik arról, hogy szív- és érrendszered munkára fogja. Nem titkolt célja a videónak, hogy az extra kalória felhasználással zsírégetési ambícióidat támogassa. Ha a legtöbbet akarod kihozni HIIT edzésedből, fontos, hogy a videóban látható intenzitásától ne térj el!

15 perces otthoni HIIT edzés a kockahasért

Ebben a videóban a hasizmok megedzésén van a fókusz. Ahhoz, hogy a törzsizmok erejét és izomtömegét fejleszthesd, nem feltétlen elég haspréseket végezni. Minden sorozat között található pihenő, mégis úgy érzed, túl gyors a tempó? Tarts hosszabb pihenőket a feladatok között, ilyenkor akár le is állíthatod a videót! Minden gyakorlatból bemutatásra kerül könnyített változat is a videóban, így kezdő sportolók számára is megfelelő választás lehet.

20 perces otthoni HIIT edzés Lillie Smith instrukcióival

Ebben az edző videóban a törzs izmait megterhelő alsó- és felsőtest gyakorlatokat láthatsz. Nem tudod kipihenni magad a szünetekben? Tarts hosszabb pihenőket a feladatok között, ilyenkor akár le is állíthatod a videót!

15 perces HIIT edzés, amely kis helyen is elvégezhető

Ehhez a HIIT edzéshez nincs szükség eszközökre és akár egy apró hotel szobában is elvégezhető. Habár a kijárási korlátozásoknak vége, vannak, akik továbbra is szívesen sportolnak otthoni környezetben. Ha lakásodban nincsenek nagy nyitott terek, de a mozgásról nem akarsz lemondani, akkor ez a HIIT edzés optimális választás számodra!

 

Otthoni HIIT edzés

A HIIT edzések megosztják az edzőterem látogatókat: vannak, akik imádják, míg vannak, akik gyűlölik a magas intenzitású intervallum edzéseket. Függetlenül attól, hogy milyen érzéseket táplálsz az izzasztó edzésmódszer irányába, kiváló választás lehet a HIIT edzés, ha korlátozott hozzáférésed van edzőtermi berendezésekhez, vagy időhiányban szenvedsz.

Sokaknak félelmeik vannak kezdőként edzőterembe lépni. Az otthoni HIIT edzések segíthetnek abban, hogy kezdőként némi rutint szerezz a sportban, mielőtt egy sportközösség tagjává válsz. A fent bemutatott videókon túl az alábbi három cikkben további otthon is végezhető HIIT edzéseket találhatsz:

Gyakori buktatók HIIT edzés végzésekor

Fáradtság miatti pontatlan edzéstechnika

Ahogy a HIIT edzéssel haladunk, fokozódik a fáradtság. Az egyre inkább erősödő kimerültség, az edzéstechnika romlásához vezethet. A megterhelő gyakorlatok miatt kimerült izmok koordináltsága romlik. A kimerültség miatt romló edzéstechnika jelentősen növelheti a sportsérülés kockázatát.

Hogyan kerülhető el ez a gyakori hiba? Ahogy a fáradtság úrrá lesz rajtad HIIT edzés során, kezdj el fokozottan figyelni az edzéstechnikára! Úgy érzed szabálytalanná vált a gyakorlat? Inkább végezz kevesebb ismétlést, mint hogy megsérülj, és hosszú időre kivond magad a sportból! A minőség fontosabb, mint a mennyiség az ismétlések esetében is.

 

Elégtelen edzés intenzitás

Amikor egy a súlyzós edzésekben jártas sportoló kipróbálja a HIIT edzésmódszert, sokszor az edzés intenzitást szándékosan visszafogja. Ez azonban hiba! Amennyiben az edzéstechnika megfelelő, HIIT edzések végzésekor maximális intenzitással kell végezni a gyakorlatokat.

Törekedj arra, hogy az edzéseken maximális erőfeszítést tégy! Ha úgy érzed, nincs kellő motivációd a megterhelő gyakorlatok elvégzéséhez, kérj segítséget egy edzőtárstól vagy edzőtől!

 

Szabálytalan edzéstechnika

Mielőtt belevágsz egy új és ismeretlen HIIT edzésbe, alaposan tanulmányozd a gyakorlatok pontos kivitelezését! Amennyiben az edzéstechnikai ismeretek hiányában kezdesz a HIIT edzésnek, úgy fokozódik a sérülésveszély. További hátrány, hogy a rossz edzéstechnika csökkentheti a megedzeni kívánt izomcsoportot ért terhelést.

A HIIT edzést akadályozó további hibák is érdekelnek? Ebben a cikkben olyan gyakori hibákról írtunk, amelyek tönkretehetik a HIIT edzésed!

 

Így hozd ki a maximumot HIIT edzéseidből

Ahhoz, hogy a HIIT edzéseid valóban eredményesek legyenek, fontos, hogy táplálkozási szokásaid megfelelőek legyenek. Egy jól megtervezett étrend segíthet abban, hogy a jelentős megterheléssel járó edzések során legyen energiád, és a mozgás okozta izomsérülések regenerálódjanak. Ebben segíthetnek az étrend-kiegészítők is.

Kiegészítők

A legjobb táplálék-kiegészítők a HIIT edzéshez | Légy ura a zsírégetésnek!

A magas intenzitású intervallum edzés (HIIT) a testmozgás egy olyan formája, amely határozottan nagy iramot diktál testednek ezért fontos, hogy a megfelelő dolgokkal töltsük meg a tartályt a kemény munka előtt, közben és után.

Edzés

Otthoni has edzés | 15 perces HIIT edzés a kockahasért

Unalmas jelenlegi otthoni has edzés rutinod? Ha eleged van a végeláthatatlan felülésekből, olvasd el a 15 perces HIIT edzés rutint bemutató cikkünket!

 

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein