Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Interjú Szabó-Thomka Hannával, az Exatlon Hungary versenyzőjével | „Nem tudok cél nélkül sportolni.”

Interjú Szabó-Thomka Hannával, az Exatlon Hungary versenyzőjével | „Nem tudok cél nélkül sportolni.”
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró3 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Sport nagyköveteinkkel készült interjú sorozatunk ezen részében megismerheted Szabó-Thomka Hannát, az Exatlon Hungary elnevezésű sport-reality műsor versenyzőjét, testnevelés tanárt, sport influencert és a Myprotein sportolói csapat tagját. A vetélkedő során egykori és aktív versenysportolók mérik össze sport képességeiket, amatőr atlétákkal. Átlagon felüli állóképességet, erőszintet és koordinációs készséget igénylő ügyességi feladatokban vetik össze sport tudásukat a bajnokok és kihívók. Hanna országos ismertségre tett szert a sport műsorban nyújtott kiemelkedő teljesítményével és a sikereihez elengedhetetlen kitartásával. Cikkünkben megismerheted Hanna jelentkezésének történetét, a dominikai sport kalandok legizgalmasabb pillanatait, valamint hasznos étkezési és edzés tippeket kaphatsz!

Szabó-Thomka Hanna

1. Testnevelő-földrajz tanár szakos egyetemi hallgatóként tanultál jelentkezésed pillanatában. Az egyetemi elfoglaltságok mellett, hogyan sikerült több hónapnyi időt fordítanod a sport-reality műsoron történő részvételre? Nem tartottál attól, hogy az iskolai teljesítményed látja kárát a többlet elfoglaltságnak?

Szabó-Thomka Hanna: Az Exatlonba való jelentkezésem idején az utolsó egyetemi évem első félévében jártam. A szakdolgozat írás már javában zajlott, illetve gyakorlaton voltam egy helyi középiskolában. Nem csak rajtam múlt, hogy ebbe a műsorba elmehessek. Valójában kész tények elé állítottam az egyetemet, és a gyakorlati iskolámat is, és bíztam a jóindulatukban, hogy elengednek, és nem lesz negatív következménye a tanulmányaimra. Több hasonló esetet láttam a tanulmányaim során (külföldi munkavégzés, szülés), ezért tudtam, hogy a félév csúszás nem fogja befolyásolni a sikeres lediplomázásomat.

 

2. Említetted egy korábbi interjúban, hogy nem számítottál arra, hogy kiválasztanak a jelentkezők közül. Milyen érzés volt, amikor a casting folyamatot követően értesültél arról, hogy a kihívók csapatába választottak? Miképpen készültél a rád váró kihívásokra?

Szabó-Thomka Hanna: Valljuk be, kevés esély van több száz jelentkező közül kiválasztottnak lenni. Azt gondolom, hogy ami miatt mégis sikerült, az az eltökéltség volt. Minden válogatóra pontosan érkeztem, nem volt kifogás, pedig 3 órát utaztam oda és vissza is egy 5 perces interjú miatt, és elmondtam, hogy ez az elsődleges most az életembe. Azt gondolom ez sokat számított. Volt olyan srác, aki biztos kerettag lett volna a fizikai adottságai miatt, de elment edzést tartani a hosszú várakozás alatt, ezért kihúzták. Az egyetem minden sportágból felkészített, mozgáskoordinációt fejlesztett az évek alatt, így tudtam, hogy amire időt kell szánnom az a pontos célzás. Csak ezt gyakoroltam itthon, hogy bármilyen eszközzel eltaláljak egy kiválasztott pontot. Erre körülbelül 3 hetem volt, de akkor tényleg mindenhol dobálóztam.

 

3. Az egyetemi képzésed jelentősen kapcsolódik a sportelmélethez. Tudtad a verseny során hasznosítani az iskolában tanultakat? A gyakorlati órákon szerzett sportismeretek segítették az Exatlon Hungary ügyességi feladataiban nyújtott teljesítményed?

Szabó-Thomka Hanna: Azt gondolom, mindent felhasználtam ebben a játékban, amit a sportról tudok. A mozgásom nem volt tökéletes, hiszen nem voltam soha labdajátékos, de tudtam, hogyan kell megcsinálni az adott mozdulatot, ezért folyamatosan a szabályokra törekedtem. Könyök hol helyezkedik el dobás közben, kísérjem végig a labda, eszköz útját, és bevált. Amikor pénznyeremény volt a tét, elővettem a gerelyhajításon tanultakat, és nagyon könnyedén nyertem meg az egyéni játékot. Érdekes tapasztalat volt. Az egyetemen ezt a mozdulatot fél éven keresztül tanultuk, és be kell vallani, 2-est kaptam rá, mert nem tudtam elegendő távolságra eldobni, de a technikai tudás megvolt, majd ebben a játékban 1 milliót nyertem ezzel.

 

4. 6 éves korod óta aktívan sportolsz és számos eltérő sportágban kipróbáltad magad. A sokrétű sporttapasztalat mennyire járult hozzá a kiemelkedő teljesítményedhez?

Szabó-Thomka Hanna: A fő sportágaim a szertorna, az úszás és a futás volt az életem során. Labdajáték semmi, viszont a testvéreimmel rengeteget játszottunk, küzdöttünk gyerekként mindenféle sportágban. Azt gondolom, a kisgyerekként elsajátított mozgás, a legfixebb mozgás. Az ott tanultakat bármikor az életedben elő tudod hozni, hiszen reflexszerűvé válik. Ezt használtam fel a játék során. Tudatosan játszottam, az elejétől a végéig.

Szabó-Thomka Hanna Exatlon

5. Halassy Olivér-díjban részesültél, amiért kiemelkedően sokat tettél a sport népszerűsítéséért. Milyen tippekkel szolgálsz azon személyek számára, akik nehezen találnak motivációt a mozgáshoz? Hogyan lehet a rendszeres testmozgást a napirendünk részévé tenni?

Szabó-Thomka Hanna: Úgy gondolom, a mozgásnál az a legfontosabb, hogy azt a sportot űzd, amit te szeretsz, ne azt, amit a haverjaid szoktak, amit a szüleid erőltettek rád, hanem azt, ami téged érdekel. Szükséges a motiváltság, a motiváltságot a sikerélmények adják, vagy a pozitív élmény. Minden testalkatra van megfelelő mozgásforma, vegyünk például engem. Nem vagyok robbanékony alkat, tudom, hogy már a középiskolában frusztrált, hogy a teljesen antisportoló lány is gyorsabban fut 60-an méteren, mint én, akkor 10 év sport múlttal a hátam mögött. Egyszerűen nem vagyok a sprint futásra alkalmas. Nem is erőltettem. Minimálisan lehet benne fejlődni, de rengeteg kudarc ért volna, ha abban akartam volna jó lenni. Azért sportolj, hogy boldog legyél tőle. Egy plusz feltöltődés a hétköznapokban.

 

6. A vetélkedő műsor helyszíne a Dominikai Köztársaság egy egzotikus szigete volt. Érkezést követően kikapcsolt állapotban elvették a telefonokat a versenyzőktől, így erősen korlátozott volt a családtagokkal és barátokkal a kapcsolattartás. Milyen hatást gyakorolt rád a szeretteidtől történő elszakadás és a kommunikáció hiánya? Mi segített abban, hogy a versenyfeladatokra és az edzésekre tudj fókuszálni?

Szabó-Thomka Hanna: Az én életemben ez volt az eddigi legnagyobb élmény. Minden pillanatát meg akartam élni. Furcsa látnom azt, amikor a játékban lévő játékosok siránkoznak, panaszkodnak bizonyos okok miatt, hiszen ilyen többet nem lesz. Mivel az egyetemen is külön éltem a családomtól ez már megszokott helyzet volt, nem hátráltatott semmiben, hogy messze vagyok tőlük, és igazából hosszabb időt is tudtam volna még játszani, nem éreztem magam fáradtnak, nem volt honvágyam. Ebben a játékban a legnehezebb ez a rész, ezért gondolom, hogy nekem ez egy könnyű játék volt.

 

7. Bár a forgatási helyszínek elhagyására limitáltan volt lehetőség, mégis sikerült a Dominikai Köztársaság megismerése. Melyek, a szigeten töltött időszak legszebb emlékei? Hogyan töltötted a forgatási és edzésen kívüli idődet?

Szabó-Thomka Hanna: Számomra nagyon fontos volt, hogy ha a Föld másik felén lehetek, ha megadódott ez a lehetőség, akkor maximálisan használjam ki ezt. Bejártam Dominikát a játékban nyerhető élményeknek köszönhetően, ami azt hiszem, überelte a nyereményt is. Minden pillanata a fejemben él, hiszen nem a telefonommal örökítettem meg azokat a képeket, hanem körülnéztem és raktároztam. Óriási élmény volt. A játékon és a forgatási időn kívül nagyon minimális szabadidőnk volt. Ilyenkor általában a tengert csodáltam - ott teljesen más hatása volt a tenger látványának, mint Horvátországban -, vagy futni mentem, vagy otthoni dolgokról beszélgettünk a csapattársakkal.

 

8. Egy korábbi interjú során megosztottad az olvasókkal, hogy számodra kiemelten fontos az, hogy a sportban megtaláld az örömöt, és gyakran váltasz sportágakat. Hogy sikerült örömre lelned a kompetitív sportesemények során? Melyik kihívás volt a legnehezebben teljesíthető számodra?

Szabó-Thomka Hanna: Valójában könnyű volt. Számomra kell a visszajelzés a sportban. Bármilyen sportágat űztem, mindenből versenyre is mentem. Nem tudok cél nélkül sportolni, ebben van számomra az öröm. Természetesen ezek amatőr versenyek, de állomások az adott sportágban. Ezen kívül a gyerekkoromból adódóan én egy átlagos edzésen is versenyzek. Minden játékot versenyre játszottunk a testvéreimmel. Még a tollaslabdában is ki kellett játszani a másikat, hogy ne tudja visszaadni, nem a minél több érintés volt a cél. Mostanában tanultam meg, hogy vannak helyzetek, amikor nem kell versenyezni, hanem lehet rekreációs céllal is sportolni.

 

9. Van olyan pontja az Exatlon Hungary versenyen nyújtott teljesítményednek, amelyet másképp csinálnál? Ha ismét lehetőséged lenne a versenyen részt venni, miben módosítanád stratégiád?

Szabó-Thomka Hanna: A legfontosabb, amit másképp csinálnék, hogy kiállnék a sportszerűtlenség ellen. Illetve, gyakorolnám a karika dobást, hiszen az az eszköz ejtett ki a játékból. Magamnak is köszönhetem, hiszen azt gondoltam, 90% elég, és ha véletlen karika lesz, majd valahogy kimentem magam alóla. Hát, nem sikerült. Minden eszközzel kell tudni bánni.

 

10. Egy nyilatkozatod során hangot adtál annak, hogy szaktársaid vélhetőleg nagyobb kihívást jelentettek volna a versenyen, mint a bajnokok. Milyen versenyelőnnyel bírnak az egyetemi hallgatók, szemben a verseny sportolókkal?

Szabó-Thomka Hanna: Frissen végzett, vagy éppen testnevelési egyetemen tanuló hallgatónak nagyon könnyű ez a játék. Mindenki fel van készítve, minden lehetséges mozgásformára, és él a tudás a fejben, a testben. Tudom, hogy az egyetemi évek alatt egy sorversenyben is teljesen átlagos teljesítményt tudtam hozni a szaktársaimhoz képest. Ebben a játékban meg legjobb női játékosként, párbaj nélkül jutottam a döntőbe. Sokszor eszembe jutott, hogy az úgy nagyon kemény lenne, és másodperceken múlna a nyertes futam sorsa.

Szabó-Thomka Hanna

11. Számos új élménnyel és tapasztalattal lettél gazdagabb a verseny során. Melyek a legértékesebb leckék, amiket az Exatlon Hungary versenynek köszönhetsz? Miképpen változtatott meg a sok szokatlan és új kihívás?

Szabó-Thomka Hanna: Magabiztosabb lettem, és ezt az önálló döntéseimre értem. Ebben a játékban te hozol meg minden döntést, és te is vállalod érte a felelősséget. Ezt megéltem és tanultam belőle, és rájöttem, hogy szeretném a hazaérkezésem után én irányítani az életemet. Hálás vagyok a játéknak ezért, hogy helyre tett, hogy mit is szeretnék valójában.

 

12. Közösségi média felületeiden rendszeresen osztasz meg tartalmat új ambícióidról, a kerékpározásról. Milyen sportcélokat tűztél ki magad elé?

Szabó-Thomka Hanna: Számtalan sportcélom van még, az országúti kerékpározás az egyik, de távoli célként folyamatosan fent tartom, hogy jó pár év múlva Seniorként esetleg Európa- vagy világbajnokságon szerepeljek. Még nem tudom milyen sportágból, de szeretnék egész életemben aktív, sportos maradni, és ha fiatalon nem is sikerült egy sportág mellett letenni a voksom, a későbbiekben még lehetek igazi versenyző.

 

13. A sportteljesítmény és megfelelő tápanyagokat biztosító étkezés közötti összefüggés jól ismert. Milyen étkezési elveket követsz? Milyen tippekkel látnád el a rekreációs célból sportoló olvasókat?

Szabó-Thomka Hanna: Szeretem ezt a kérdést. Hiszen én egyértelműen a "mindent szabad, de mértékkel" étkezést követem. Van egy alapvetően egészséges étkezésem, sok zöldséggel, gyümölccsel, illetve cukor és pékáru minimális használatával. Viszont, ha arról van szó, megeszem, amit megkívánok. Közel 10 éve egységes a súlyom, és az alkatom, nem ingázom fel és le, mert nem hagyom, hogy rossz irányba induljon az étkezésem. Semmi tiltott dolog nincs. Ha havonta egyszer amerikai csokis kekszet kívánok, amiből ömlik a cukor, akkor megeszem, de annyi elég belőle. Azt gondolom, a legnagyobb gátat az egészséges étkezésnél a rengeteg jojó effektust okozó extrém diéta okozza. Nem ehetem a kedvenc burgeremet, a csokimat, és máris mérlegelve van, hogy egyáltalán akarjak fogyni vagy ne. Nem gondolom, hogy mindent meg kell tiltani, csak tudatosan kell táplálkozni.

 

14. A Myprotein sportolói csapat tagjaként termékpalettánk egészét kipróbálhattad. Melyek a kedvenc Myprotein termékeid? Milyen étrend-kiegészítőket javasolsz hobbi sportolók számára?

Szabó-Thomka Hanna: A kedvenc termékeim, amit máshol nem találok meg, az üdítő hatású fehérjeCLEAR Protein, a Clear Whey Isolate. Nem szeretem a krémes fehérjéket, és ez olyan mintha frissítőt innék, illetve a Multivitamin gumivitamint szeretem nagyon. A munkámból adódóan, a nap nagy részét sportruházatban töltöm, így nagyon fontos, hogy kényelmes, de csinos legyen. A kedvenc kollekcióm a Seamless kollekció, bármilyen színben, fazonban, azt gondolom ennél jobb edzőruhát nehezen találnék.

Szabó-Thomka Hanna

15. Jelenleg testnevelés tanárként dolgozol egy nagykanizsai középiskolában. Miért választottad a pedagógusi hivatást? Befolyásolja a közszereplői státuszod és széles körű népszerűséged megítélésed az iskolában?

Szabó-Thomka Hanna: Azért választottam a tanári hivatást, mert sok gondolkodás után, és a lehetőséget mérlegelve, mindig a tanári pálya nyert a fejemben, hogy én valójában ez szeretnék lenni. Nagyon motiváló számomra, mikor látom a fejlődést a gyerekeken, hogy ezt a tudást én adtam át nekik. Szeretném, ha egy sportszerető, egészséges generációt nevelnénk, az állandó internetezés ellenére is. Ehhez viszont jó példát kell mutatni. A műsorban való szereplésem ehhez jó löket volt, de nem használom ki ezt a munkám során, és külön is választottam a kettőt az életembe. Nem viszem be az iskolába az Exatlont, és a közösségi médiába is minimálisan a tanítást.

 

16. Milyen terveid vannak a jövőre nézve? Szeretnél próbát tenni a versenysporttal, vagy inkább a pedagógiai karrieredre helyezed a hangsúlyt?

Szabó-Thomka Hanna: A jövőben egyelőre a munkámban akarok egyre jobb lenni. Most ez motivál, hogy azt halljam vissza magamról, hogy a Hanna egy jó tanár. Hosszú út áll még előttem, viszont én nem szoktam nagyon hosszú távú terveket alkotni, mert bármi váratlan is történhet, de az alapok most a tanításról szólnak. Mint már említettem, a sport folyamatosan az életem része marad, és kisebb pontok, versenyek ugyanúgy tervben vannak, de én a sport szeretetét szeretném népszerűsíteni, és megismertetni az emberekkel. Mert ezt mindenkinek éreznie kell, mekkora töltést ad az életben.

Hanna sport szeretete és kitartása sokakat ösztökél arra, hogy a testmozgást mindennapjaik részévé tegyék. Testnevelő tanárként diákjai testi fejlődését segíti, sport influencerként pedig hasznos étkezési tippeket és edzés tanácsokat ad követői számára. A Myprotein csapata örül, hogy Hannát támogatott sportolóink körében tudhatjuk és munkáját étrend-kiegészítőkkel támogathatjuk.

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein