Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Ki költi a legtöbbet egészségre és fittségre Európában?

Ki költi a legtöbbet egészségre és fittségre Európában?
Jennifer Blow
Író és szakértő4 év Ago
Jennifer Blow profiljának megtekintése

Magyarország az utolsók közt szerepel egy európai összehasonlításban, mely a fitnesz és egészségmegőrző termékekre fordított költést vizsgálta.

„Az egészség a legfontosabb” – tartja a mondás. De valóban így gondoljuk? A Myprotein cég az eddigi legátfogóbb felmérésében 15 ország több mint 16.000 vásárlójának tette fel a kérdést, hogy ténylegesen mennyit költenek havonta fitnesz termékekre, a fehérje shake-től kezdve, a személyi edzőkön és sportruházaton át, az edzőtermi bérletig, étrendekig és vitaminokig.

A kutatás fő eredményei a következők:

  • A tanulmányban részt vevő magyarok havonta 46.000 forintot költenek egészségük megőrzésére, ami mintegy 32 millió forintnak felel meg egész életük során.
  • A kutatásban részt vevő országok közül egyedül Portugáliában alacsonyabb a költési hajlandóság. A listavezető olaszok pedig átlagosan másfélszer annyit költenek havonta egészségükre, mint a magyar sportkedvelők.
  • Átlagosan az edzőtermi bérlet és az étrend-kiegészítőkre fordítanak a legtöbbet az európaiak havonta: megközelítőleg 12.000 ill. 24.000 forintnak megfelelő összeget.

Részletes eredményekért, tekintsd meg alábbi infografikánkat és elemzésünket!

egészség és fitnesz költések infografika

 

Melyik ország költi a legtöbbet és a legkevesebbet Európában?

Az olasz sportkedvelők vezetik a listát, ők Európa legnagyobb fitnesz költekezői, évente átlagosan 823.000 forintnak megfelelő összeget fordítanak e termékekre.  Egészségük megőrzése céljából tehát naponta kb. 2.300 forintot költenek, de még látványosabb adatként említhetjük, hogy évente átlagosan edzőtermi tagságra (bérletre) mintegy 228.000 forintnak, míg étrend-kiegészítőkre 345.000 forintnak megfelelő összeget szánnak.

Az alábbi táblázat a résztvevők átlagos éves kiadását mutatja be az egészség és fitnesz termékekre vonatkozóan. Az „étrend-kiegészítők” kategória ezúttal a fehérje turmixok, a magas fehérjetartalmú ételek és snackek, organikus (bio) kiegészítők, vegán kiegészítők, vitaminok és ásványi anyagok, valamint a diétás kiegészítők csoportját összesítve jeleníti meg.

Az edzőtermi vagy egészségklub bérletek csillagászati árai miatt az olasz válaszadók majdnem kétszer annyit költenek, mint a magyar válaszadók átlaga. Igaz, hogy a fitneszklub piac 27,2 milliárd eurós üzletet jelent Európában1, valamint a tagságok és bérletek száma idén 3,5% -kal nőtt, az olcsóbb edzőtermek létjogosultsága viszont nagyobb Magyarországon és Portugáliában, itt ugyanis az éves összes költés jobban megközelíti az európai 630.000 forintos átlagos költést.

A fenti ábra a résztvevők átlagos éves kiadását mutatja be az egészség és fitnesz termékekre vonatkozóan. Az „étrend-kiegészítők” kategória ezúttal a fehérje turmixok, a magas fehérjetartalmú ételek és snackek, organikus (bio) kiegészítők, vegán kiegészítők, vitaminok és ásványi anyagok, valamint a diétás kiegészítők csoportját összesítve jeleníti meg.

Az étrend-kiegészítők terén a legtöbbet költekezők azonban nem az olasz válaszadók voltak. Franciaországban a sport szerelmesei ugyanis anyagilag többet szánnak kiegészítőkre, évente átlagosan 354.000 forintnak megfelelő összeget. Ez majdnem 10.000 forinttal több, mint Olaszországban, és mintegy 70.000 forinttal meghaladja az európai átlagot.

De pontosan milyen táplálékkiegészítőkre költünk szívesen?

A fenti ábra az általunk vizsgált országokban történő, összes kiegészítőre fordított átlagos kiadást mutatja kategóriákra bontva.

A globális piacon, amely 2021-re várhatóan eléri a 37 milliárd eurót2, nem meglepő, hogy a táplálékkiegészítők az átlagos európai ember esetében az egészségre és fitneszre fordított kiadások jelentős részét teszik ki. Ezek a teljes egészség és fitnesz költségvetésük 45% -át jelentik, ami évente átlagosan kb. 285.000, naponta pedig 780 forintnak felel meg. Ez az összeg különféle alkategóriákra bontható, az egyre népszerűbb kategóriák a fehérje shake-ek (átlagosan évi 98.000 forint), a magas fehérjetartalmú snackek (54.000 forint) és a vitamin és ásványianyag-kiegészítők (60.000 forint).

Mindez nem meglepő Jennifer Blow, a Myprotein táplálkozási szakembere szerint, aki hozzáteszi:

„Az étrend-kiegészítők manapság számos háztartásban alapfelszereltségként vannak jelen, mivel egyre többen fedezik fel, mennyire kényelmes módot jelentenek egészséges étrendjük fenntartásában. Például a fehérjepor olyan sokoldalú, hogy azt bárki beépítheti kedvenc magas fehérjetartalmú receptjébe. Számos cég kínál továbbá vegán vagy „mentes” alternatívákat az étrend-kiegészítők esetében, így valóban mindenki számára elérhető az egészséges táplálkozás manapság. ”

Mit tesznek a magyarok egészségükért és fittségükért?

Az elmúlt évek, évtizedek során több kutatás is foglalkozott Magyarország kedvezőtlen népegészségügyi mutatóival. Ilyen volt pl. a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD ) és az Egészségügyi Rendszerek és Politikák Európai Megfigyelőközpontja (European Observatory on Health Systems and Policies) közös tanulmánya, mely kimutatta, hogy Magyarországon a táplálkozási szokások, a dohány- és alkoholfogyasztás, valamint a mozgás hiánya jelentik a legfőbb egészségmagatartási kockázati tényezőket.3

De az egészségesebben élő sportkedvelők válaszaival is az utolsók közt szerepel Magyarország a fitnesz és egészségmegőrző termékekre fordított költést vizsgáló összehasonlításban. Mi, magyarok havonta átlagosan 46.000 Ft-ot költünk ezen termékekre, amely életünk során 32 millió forintnak felel meg.

A fenti ábra a résztvevők átlagos éves kiadását mutatja be az egészség és fitnesz termékekre vonatkozóan. Az „étrend-kiegészítők” kategória ezúttal a fehérje turmixok, a magas fehérjetartalmú ételek és snackek, organikus (bio) kiegészítők, vegán kiegészítők, vitaminok és ásványi anyagok, valamint a diétás kiegészítők csoportját összesítve jeleníti meg.

Évente átlagosan 248.110 Ft-ot költenek a sportkedvelő magyarok étrend-kiegészítőkre, mely így napi 680 forintnak felel meg. Átlagosan 78.890 Ft-ot költünk fehérje shake-re, és 60.890 Ft-ot vitaminokra.

A fenti ábra a tanulmányban részt vevő magyarországi sportkedvelők átlagos havi kiadását mutatja be az egészség és fitnesz termékekre vonatkozóan régiónkénti bontásban. Az „étrend-kiegészítők” kategória ezúttal a fehérje turmixok, a magas fehérjetartalmú ételek és snackek, organikus (bio) kiegészítők, vegán kiegészítők, vitaminok és ásványi anyagok, valamint a diétás kiegészítők csoportját összesítve jeleníti meg.

Étrend-kiegészítőkre a közép-magyarországi sportolók költenek átlagosan a legtöbbet, havonta mintegy 24.986 Ft-ot. Azok, akik ezzel szemben az észak-alföldi régióban laknak, csupán 18.778 Ft-ot költenek e kategóriára. Közép-dunántúli résztvevők majdhogynem azonos mértékben adnak ki pénzt személyi edzőre és étrendjükre (4142 Ft, ill. 4216 Ft), valamint edzőtermi bérletre és sportruházatra (7985 Ft, ill. 7649 Ft), ezek a kategóriák a többi régióban szembetűnőbb különbségekkel vannak jelen.

A fenti ábra a tanulmányban részt vevő magyarországi sportkedvelők átlagos éves kiadását mutatja az egészség és fitnesz termékekre vonatkozóan.

A tanulmányban részt vevő magyar fogyasztók két kategóriában költenek többet az európai átlagnál: étrendre évente átlagosan 57.280 Ft-ot költenek (szemben az európai átlag 42.506 Ft-tal). Egy magyarországi sportkedvelő továbbá 21.430 Ft-ot költ vegán kiegészítőkre, míg ugyanerre az európai megkérdezettek átlagosan csupán 17.997 forintnak megfelelő összeget szánnak évente.

A fenti ábra a tanulmányban részt vevő magyarországi sportkedvelők átlagos éves kiadását mutatja egészség és fitnesz termékekre vonatkozóan nemek szerinti bontásban.

A megkérdezett egészségtudatos és sportkedvelő nők évente átlagosan 27,2%-kal költenek többet (102.300 Ft) Magyarországon sportruházatra, mint a férfiak (80.412 Ft). Személyi edzőre is szívesebben és nagyobb arányban költenek a tanulmányban részt vevő magyar nők, hiszen évente átlagosan 55.512 Ft-ot költenek személyi edzőre, míg ezzel szemben a férfiak mindössze 26.208 Ft-ot. Az étrend-kiegészítők jelentik a harmadik kategóriát, amelyben a női fogyasztók megelőzik a férfi sportolókat, hiszen évente átlagosan mintegy 16.512 Ft-tal költenek többet, mint férfi társaik.

 

Beágyaznád az infografikánkat a weboldaladra? Csak másold ki az alábbi beágyazott kódot oldalad szöveges szerkesztőjébe:

<a href=”https://www.myprotein.hu/blog/nagykovetek/ki-kolti-a-legtobbet-egeszsegre-es-fittsegre-europaban/“> <img style=”width: 1500px; height: 5955px; border: 0;” src=”https://blogscdn.thehut.net/app/uploads/sites/48/2019/10/HU-health-spending-infographic-v2.4_1571427055.jpg” alt=”Myprotein Egészség és Fittség Költés Infografika” /> </a>

  1. https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/es/Documents/acerca-de-deloitte/Deloitte-ES-TMT-European-Health-Fitness-Market-2019.pdf
  2. https://www.lumina-intelligence.com/2018/12/13/sports-nutrition-market-size-trends-and-analysis/#sports
  3. https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/chp_hu_hungary.pdf
Jennifer Blow
Író és szakértő
Jennifer Blow profiljának megtekintése

Jennifer Blow egy UKVRN Regisztrált Dietetikus munkatárs – ami az Egyesült Királyság illetékes és szakképzett táplálkozási szakembereit tömörítő nyilvántartás. Bachelor’s of Science diplomát szerzett Táplálkozástudományokból és Msc diplomát Táplálkozás kutatásból, jelenleg pedig sporttáplálék-kiegészítők használatára specializálódott, amelyeket bizonyítékokon alapuló kutatásokkal támaszt alá.

Jennifer-t számos jelentős online publikációban idézték már dietetikusként, mint a Vogue, Elle, és a Grazia, mindezt a táplálkozástudományi területen szerzett tapasztalataiért az edzés és az egészséges életmód összefüggésében.

Tapasztalata kiterjed az Országos Egészségügyi Szolgálattal (NHS) végzett étkezési beavatkozásokon végzett kísérletektől, az omega-3 zsírsav kiegészítés, illetve a gyors-ételek egészségre gyakorolt hatásának specifikus tudományos kutatására, ami prezentált is a Táplálkozástudományi Társaság éves konferenciáján. Jennifer folyamatosan részt vesz szakmai továbbképzésekben, hogy gyakorlati tudása a legmagasabb szinten maradhasson. Tudj meg többet Jennifer tapasztalatairól itt.

Szabadidejében szeret túrázni és kerékpározni, posztjaiban pedig láthatod, hogy szereti bebizonyítani, hogy az egészséges étkezés nem élettartó éhséget jelent.

myprotein