Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Lucai Balázs interjú | Egészséges életmód és önfejlesztés

Lucai Balázs interjú | Egészséges életmód és önfejlesztés
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró5 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Facebook hírfolyamod böngészése közben gyakran ütközhetsz atletikus fizikumokat ábrázoló képekbe, esztétikusan tálalt egészséges fogásokat ábrázoló fotókba és egyéb fitnesz témájú tartalomba. Interjú alanyom megközelítése a közösségi média felületekhez eltérő a szokásostól. Lucai Balázs több ezer Facebook és Instagram követővel rendelkező magyar fitnesz véleményvezér, sportoló és a Myprotein sportolói csapat tagja, aki igyekszik a szociális média által nyújtott felületeken edukatív és szórakoztató életviteli, étkezési és sporttanácsokat megosztani.  A cikkből megismerheted Balázs sportsikerének történetét, többet tanulhatsz étkezési szokásairól és betekintést nyerhetsz mindennapjaiba.

Mi indított el az egészségtudatos és sport-centrikus életvitel irányába?

Lucai Balázs: 3 éves korom óta mindig sportoltam valamit és 10 évesen Édesanyám beíratott vízilabdázni. Először nem is tudtam, hogy miért megyünk oda, úgyhogy azt sem sejtettem, hogy jól megszívtam. Aztán persze idővel megszerettem és a vízilabdás évek alatt eggyé váltam a sportoló életmóddal. 21-22 évesen már jártam edzőterembe, de még vízilabdáztam is mellette, ezért túl sok eredménye nem volt. Mivel kisebb koromban kövér voltam és gyakran éreztem magam kellemetlenül a kinézetem miatt ezért és a vízilabdás évek alatt megtanult sporthoz való hozzáállás volt az alapja annak, amit most csinálok és annak, hogy ezt ilyen eltökéltséggel csinálom. A személyes fejlődés szándéka volt a szikra.

 

A súlyzós, ellenállásos edzéseken kívül más sportágakban is kipróbáltad már magad?

Lucai Balázs: Úsztam, karatéztam és vízilabdáztam.

 

Melyek voltak a fitness influencer karriered főbb mérföldkövei?

Lucai Balázs: Az első az volt, amikor még 2014-ben írtam valamiről és másnapra 52 ember likeolta. Az nagyon jó érzés volt. Akkor éreztem úgy először, hogy valamiféle katalizátornak kell lennem az általam fontosnak tartott információk és az engem követők között. Úgy éreztem, hogy ha tudok, akkor mindenképpen segítenem kell azoknak, akik fogékonyak arra, amit összehordok. A második ilyen emlékezetes dolog az volt, amikor a Myproteinnel összefogtam. Az is egy nagyon boldog pillanat volt. Mert akkor a világ egyik legnagyobb tápkieg cége azt mondta, hogy jó amit csinálok és részt szeretnének benne venni. A harmadik pedig, amikor a nagymamám elolvasta az egyik bejegyzésemet és megdicsért. Nem volt ebben semmi extra, csak az ő fejében én mindig a vízilabdás unokája voltam, tekintve, hogy nem tudott semmit arról, hogy mit is csinálok azóta pontosan. Szóval megdicsért és ez emlékezetes azóta is.

Lucai Balázs

 

Edzéseid során milyen főbb irányelveket követsz? Van olyan edzésmódszertan, amelyet előnyben részesítesz a többivel szemben?

Lucai Balázs: Az elmúlt két évben nagy súlyos edzést csináltam. Ennek a sportnak is, mint mindegyik másiknak, van egy progresszív folyamata, amit végig kell vinni. Ez a folyamat úgy kezdődik, hogy mindenek előtt meg kell tanulni szabályosan edzeni. Ez azért fontos, mert a szabályos edzéssel eltöltött idő alatt lehet megszerezni és megtanulni az izomérzetet, valamint az anatómiai adottságainknak megfelelő mozdulat végrehajtását. Ez a kettő fog a későbbiekben megkímélni a sérülésektől. De az izmok keresztmetszete a használt súlyoktól függ, ezért a szettezés, óriás sorozatos edzés az volumenből adódóan nem használható igazán nagy súlyos gyakorlat végrehajtására. Így pedig, amikor a vázizomzat, a kötőszövetek, a szalagok, az idegrendszer és az ízületek készen állnak, akkor kell ráállni a nagyobb súlyok használatára. Ez időbe telik.

 

Mi ösztönzött arra, hogy a sport szemléleti és étkezési véleményed megoszd másokkal?

Lucai Balázs: Mindig úgy gondoltam, hogy az, aki megteheti, hogy segítsen valakinek, annak meg is kell tennie. Nem azért, hogy kapjon érte valamit cserébe, csak simán meg kell tennie és kész. Sokat tanultam és tanulok a mai napig és örülök amikor valakinek a hasznára van az, amit leírok. Jó érzés amikor bárki azt mondja, hogy közvetlenül vagy közvetett módon segítettem neki. Nincs emögött mély filozófia. Szerintem jobb közösségben élhetünk akkor, ha szeretetet adunk mindig és bárkinek és megpróbáljuk az egónkat használni ahelyett, hogy az használna minket. Az ego használata komoly eredményeket hozhat, de ahhoz precízen a felügyeletünk alatt kell tartani.

 

A cikk megírásának pillanatában Facebook oldaladat közel 40.000 személy lájkolja. Számítottál arra, hogy ilyen követő táborra tudsz szert tenni?

Lucai Balázs: Igen, mert igyekeztem mindig olyat csinálni, ami hasznára lehet másoknak minden egyéb hátsó szándék nélkül. Az utóbbi időben kicsit ezen lassítottam, mert sok energiát és időt igényel egyrészt az edzés, másrészt a tudásszerzés a táplálkozást illetően, de határozottan úgy látom, hogy a közösségi média nagyon szuper dolog, ha megfelelően van használva. Éppen ezért szeretnék újra több bejegyzést gyártani azoknak, akiket ez érdekel.

 

Melyek voltak a legkellemesebb és legabszurdabb rajongói üzenetek, amelyeket kaptál?

Lucai Balázs: Többször volt már olyan, hogy példaképnek neveztek ( pedig ha látnának cheatday-en...?). Kaptam már üzenetet anyukáktól, akik elmondták, hogy a fiaik elkezdtek lejönni a playstationről vagy a tv-ről és “hiúbbak” lettek, aminek következtében elkezdtek mozogni és ami még jobb, néha olvasni is. Ez az anyukák elmondása szerint nekem volt köszönhető. A legabszurdabb üzenetek továbbra is azok nekem, amikor valaki pénzt ajánl ismerkedésért cserébe. Fel nem tudom fogni ezeket a dolgokat.

Lucai-Balazs-interju-1

 

A sporttudományos és étkezéselméleti ismeretekre hogyan tettél szert?

Lucai Balázs: Utánajárással és tapasztalással. Persze az alapokat meg lehet tanulni könyvekből de minden szervezet egyedi módon működik és ennek fényében ezt a szakmát, ami a jó és jól működő fizikum építése lényegében, csak a tevékenység közben lehet igazán megtanulni és átlátni. Ehhez idő kell.

 

Mi a “Work Ethic Method’” lényege és miért hoztad létre?

Lucai Balázs: A WEM egy táplálkozási stratégia. Régebben amikor láttam egy jó fizikumot, azt gondoltam, hogy ez biztosan tartható csak nagyon keményen kell hozza diétázni mindig. Aztán amikor megtapasztaltam, hogy a lediétázott forma nem tartható túl sokáig, akkor egy kicsit csalódott lettem és nem is akartam ezt elfogadni. Mármint azt, hogy nem lehet megtartani az egészséget és a jó formát egyszerre. Ebben az időszakban egyidejűleg több olyan emberrel is dolgoztam együtt, akik egészségügyileg nem voltak a toppon a hibás diéták miatt és így egy időben tudtam tesztelni magamon és másokon azt, amit jónak láttam. Ez a 2-3 év eredményesnek bizonyult és így állt össze egy univerzális táplálkozási rendszer, aminek az alapjai stabilak, de szinte mindenféle szervezetre külön hangolható. Egészséges, jól működő és jól kinéző fizikumot lehet vele tartani. Ez a WEM.

Lucai Balázs edzés

 

Több posztodban kifejtetted, hogy az állati eredetű élelmiszer fogyasztását csökkented étkezésedben. Sportteljesítményedet hogyan befolyásolja a többségében növényi alapú étrend?

Lucai Balázs: Tavaly nyáron, amikor már több hónapja csak napi 200 g fitness marhát ettem, jött az ötlet, hogy az már annyira kevés, hogy akár el is lehetne engedni és nem enni húst egyáltalán. Régóta fontolgattam ezt, mert a hús és elsősorban az izmok emésztése túl megterhelő az embernek ahhoz, hogy ez egy tökéletes táplálék legyen. És ami nem tökéletes vagy tökéletlensége mellett nem ad valami fontosat, azt én nem szeretném enni. Úgyhogy onnantól kezdve nem ettem húst és már másnap sokkal jobb volt az edzés. Nem vicc, erősebb voltam már másnap érezhetően. Úgyhogy nem is izgultam ezen sokáig. A máj az egyetlen húsfajta amit van értelme megenni de azt sem kell túltolni. Én heti 15-20 dkg-ot eszem.

 

Alacsony testzsír százalékod egész éves megőrzése és atletikus fizikumod fenntartása érdekében szigorú diétát követsz?

Lucai Balázs: A method szigorú és következetes módszer. Nem szoktam meghízni a fogyasztásos időszakon kívül, de azért eszem amikor lehet. Amikor nem fogyasztok, akkor edzés után a rendes előírt ételeim mellé eszem amit érek. Fogyasztás idején pedig sosem eszem félre. Így nem nagy az eltérés, de mégis látványos a különbség.

Lucai Balázs edzés

 

A közösségi média felületeken nagy hangsúlyt fektetsz az önképzés fontosságára. Miképpen változtatta meg életed az intellektuális önfejlesztés?

Lucai Balázs: Nekem ez azért fontos, mert tudom, hogy a legtöbb probléma, legyen az elképzelt vagy valós, a tudatosság hiányából ered. A tudatos élethez szükséges a fejlődési szándék, mert mindig van olyan, amin magunkban vagy a környezetünkben javíthatunk. Ezért ha több emberben van ott a vágy a jobbá válásra, akkor javul a közösség amiben mindannyian élünk. Úgy pedig boldogabb lehet mindenki talán egy kicsit.

 

Instagram profilod megtekintése után egyértelművé vált, hogy fontos számodra az olvasás. Milyen könyvek voltak számodra a legmeghatározóbbak?

Lucai Balázs: 18 évesen kezdtem olvasgatni, előtte nem nagyon éreztem rá késztetést, mert az iskolákban sikeresen elérték, hogy azt gondoljam, ami könyv az csak érdektelen információk gyűjteménye. Aztán egyszer vettem egy könyvet teljesen hirtelen ötlettől vezérelve, elolvastam és rájöttem, hogy nem rossz dolog. Akkor és azóta is pszichológiát, viselkedéssel, speciális diétákkal kapcsolatos könyveket és életrajzokat szoktam olvasni. Regényeket nem, pedig szívesen olvasnék fiktív történeteket is csak idő hiányában inkább az egzaktabb dolgok nyernek.

 

Kedvenc termékeid között több növényi fehérje és egyéb növény eredetű termék található. Vegán sportolók számára milyen termékeket javasolsz?

Lucai Balázs: Ha növényi fehérjéről van szó, akkor érdemes olyat választani ami több alapanyagból áll és nincs mesterségesen édesítve. A steviaról azt mondják, hogy biztonságos, úgyhogy én mindenképpen olyat választanék, ami azzal van édesítve vagy nincs ízesítve egyáltalán. Főzéshez király választás a natúr borsófehérje izolátum, mert király omlett vagy palacsintaszerű cuccot lehet belőle csinálni, zöldségekkel vagy mogyoróvajjal. Alapvető dolog, hogy C-vitamint, D-vitamint, magnéziumot mindenkinek szednie kell és multivitamint, kreatint és cinket is érdemes. Erre például jó választás a ZMA, amitől jobban lehet aludni és segíti a megfelelő hormonális egyensúly fenntartását is sok egyéb dolog mellett.

Lucai-Balazs-interju-2

 

Mennyire gondolod fontosnak az étrend-kiegészítők fogyasztását sportteljesítményed fenntartásában?

Lucai Balázs: Szerintem extra vitamin bevitel nélkül átlagos, visszafogott életet élő embereknek sem célszerű élni, viszont a magasabb szintű sportteljesítményt végzőknek tilos. Egy pusztító edzés során olyan ütemben és mennyiségben ég ki a testből minden, hogy azt még tökéletes étrenddel sem lehetséges pótolni. Nem is érdemes ezzel próbálkozni, mert sokkal egyszerűbb megoldás a tökéletes étrendet kiegészíteni jó minőségű és jól hasznosuló mikrotápanyagokkal.

 

Milyen étrend-kiegészítő készítményeket használsz jelenleg?

Lucai Balázs: Alpha Men-t, C-vitamint, ZMA-t, D-vitamint, Tribulust, K-vitamint, E-vitamint, kreatint. Nem fontossági sorrendben.

Balázs magas követő számmal büszkélkedhető közösségi média oldalai és átlagon felüli fizikuma kivételes munkamoráljának köszönhető. Cégünk örül, hogy Lucai Balázs sportsikerének részét képezheti és büszkék vagyunk arra, hogy Balázs magas minőségű sportkiegészítő termékeinket választotta.

 

Tetszett a fenti interjú? Szeretnél további Myprotein sportolói csapattagokat megismerni? Nagyköveteinkről, sportolóinkról további cikkeket találtok itt.

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein