Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Tom Stoltman arról mesél, hogy címvédő bajnok szeretne lenni

Tom Stoltman arról mesél, hogy címvédő bajnok szeretne lenni
Monica Green
Író és szakértő2 év Ago
Monica Green profiljának megtekintése

2021. június 20. Aznap szerezte meg Skócia első alkalommal a világ legerősebb embere címet. Aznap Tom Stoltman történelmet írt.

Így aztán nem is meglepő, felkerestük a Világ Legerősebb Emberét, hogy beszélgessünk az idáig vezető útról. A trófeaemelő kép fantasztikus, de nem adja vissza a teljes történetet. Tarts velünk, amint beszélgetünk edzéséről, táplálkozásáról, testvéri szeretetéről, a csaló étkezésekről (amelyek valójában nem is csaló étkezések), és arról, hogy az autizmus hogyan játszott szerepet az eddigi úton.

Luke kívül-belül ismer engem

Tom a skóciai Invergordon nevű kisvárosban nőtt fel. Invergordon lakossága körülbelül 3900 fő. Ez azt jelenti, hogy nehéz volt különböző edzőtermeket vagy sportklubokat találni, amelyekhez csatlakozhatott volna. Miután iskolásként néhány évig focizott, Tom a bátyja, Luke szárnyai alá került, és elkezdett súlyokat emelni a helyi edzőteremben. Ettől a naptól kezdve a Stoltman testvérek mindenben egymás mellett álltak, és kezdtek ismertté válni.

"Luke hatalmas szerepet töltött be az életemben. Az első naptól kezdve ő volt az egyetlen ember, akivel az edzőteremben jártam, és azóta is mellettem van. Óriási hatással volt rám, és nagyban hozzájárult valószínűleg ahhoz, hogy az lettem, aki ma vagyok."

Az, hogy Luke, aki hét évvel idősebb öccsénél, a csapat tagja volt, komoly előnyt jelentett Tomnak. Luke már évek óta súlyemeléssel foglalkozott, és a sportágban való jártasságát a testvére páratlan megértésével is hatékonyan ötvözte.

"Luke kívül-belül ismer engem, így nem olyan, mint egy személyi edzővel, akinek mindenféle kérdést fel kell tennie. Ő egyszerűen mindent tudott rólam."
Tom Stoltman és testvére

Biztos lehetek abban, hogy minden 100%-ban rendben

A Strongman-bajnok rajongói valószínűleg tudják, hogy Tom autizmussal született. Ez egy olyan fejlődési rendellenesség, amely hatással van a szociális interakcióra, kommunikációra, és amelyet gyakran ismétlődő gondolat- és viselkedésminták jellemeznek.

Tom rendszeresen nyilatkozik az autizmussal kapcsolatos tapasztalatairól, és az Instagram-oldalán " szupererőként" jellemezte azt. Amikor megkérdeztük tőle, hogy mit ért ez alatt, elmagyarázta, hogy ez egyszerre segíti és hátráltatja.

"A erősember sport egy rutinon alapuló dolog, és ugyanez a helyzet az autizmussal is. Tehát a strongman esetében ugyanabban az időben ébredsz, ugyanabban az időben eszel, ugyanabban az időben edzel, ugyanabban az időben regenerálódsz - ez mind ismétlődik. Így mindig biztos lehetek abban, hogy minden 100%-ban rendben, mert könnyű követnem." Természetesen vannak napok, amikor autizmusa jelentős kihívást okoz."Ha valami úgy változik, hogy nem tudok előtte napokban róla, vagy ha kihagytam egy étkezést, vagy ha épp hosszú úton voltam, és nem ettem annyit, vagy nem készültem fel eléggé, vagy interjúkkal és hasonló dolgokkal kerülök szembe, akkor rossz igazán az autizmus. Mert stresszelek, és túlgondolom a dolgokat, és ez bizonyos helyzetekben nagyon rossz tud lenni." 

Tom megtanult együtt élni az autizmussal. Ebben többen segítségére voltak, mint például felesége, Sinead, vagy testvére, aki maga autistákkal foglalkozik.

"Nyilvánvalóan nem szűnik csak úgy meg. Megtanultam együtt élni vele. De máig vannak olyan napok, amikor leural, és nem kéne ugyan, de stresszelek és aggodalmaskodom."

Tom anyukája volt az egyike azon embereknek, akikben Tom megbízott a nehéz időkben. De az asszony halála után a felesége, Sinead - akivel 18 éves kora óta együtt van -, állandó jelenlétével támogatja, azt mondja és akkor, amire Tomnak szüksége van. 

"A feleségem, Sinead és én nagyon jó csapat vagyunk. Ő megért engem. Nem kell odajönnie, hogy megkérdezze, mi a baj, pontosan tudja, mi foglalkoztat. Amikor versenyekre készülök, pontosan tudja, hogy mikor kell megfőznie az ételeimet. Szóval, az, hogy van egy ilyen ember, az nagyon megkönnyíti a dolgomat. Már 10 éve az életem része. Végigkísérte az utamat, minden versenyen ott volt, és kívül-belül ismer engem. Szóval, ha valakit így ismersz, akkor minden sokkal könnyebb." 
Tom Stoltman

A csaló étkezések valójában az étrendünk részei.

Ha azt hitted, hogy arról fogsz most olvasni, hogy Tom naponta több kiló csirkét és rizst eszik, akkor nagyot tévedtél. A csaló étkezések kulcsfontosságúak a Strongman sikeréhez. És Tom szerint a táplálkozás általában véve a kulcs, ha egy erősember edzésmódról van szó. 

"A táplálkozás egy központi kérdés. Lehet két napot az edzőteremben tölteni, de amíg helyesen táplálkozol, addig bármilyen versenyen győzni fogsz. Ez volt az, ami igazán jó volt számomra a világbajnokságon. Nem hagytam ki egyetlen étkezést sem, 100%-ban betartottam az étrendemet, és az eredményeimen meg is látszott." 

Szóval, mi volt pontosan Tom erősember étrendje?

"8-10 héttel egy verseny után 7-8000 kalóriát fogyasztasz. Ez soknak hangzik, de az erős emberek számára nem az. Ez rengeteg tojást, vörös húst, rizst, gyümölcsöt és zöldséget jelent. Nem is nyúlok tésztához vagy ilyesmihez, csak a csaló étkezések alkalmával." 

Ezt követően, amint közeledik egy verseny, úgy növeli az étel mennyiségét.

"Ahogy közeledsz a versenyhez, úgy kerül sor a csaló étkezésekre is. Így lehet, hogy edzés előtt is eszem egy csaló étkezést, plusz egy extra csaló étkezést a hétvégén. De mindig lesz bennem 70-80%-ban jó étel is."

Tom azt állítja, hogy a "legrosszabb étrendje" vezetett idén a Világ legerősebb embere címhez.

"Mindez csupán arról szól, hogy üzemanyagot juttassunk a szervezetünkbe. Ezen a ponton talán 11-12000 kalóriát fogyasztottam, és ez csak energia volt - hamburger, chips, lasagne, tészta - mind-mind magas szénhidráttartalmú, teljes értékű ételek, amelyek csak fenntartották az energiát. Ezt csináltam 8-9 napig." Majd így jellemzi az étrendjét, ahogy közeledett a verseny:"Amikor közeledtünk a világversenyhez, a reggeli átlagos, normális reggeli volt, a tízórai szintén, az ebéd csirke és bármi más volt. Majd az edzés előtti étkezés volt a legfontosabb, ez volt a hozzáadott étkezés, ami például hamburger és chips volt. Ha ezt nem eszed meg, akkor nem fogsz kellő energiához jutni. ""Ha megeszed ezt az ételt, akkor az edzésed 60%-kal hatékonyabb lesz, mintha még mindig az egy-két hónappal ezelőtti étrendedet követnéd . Nekünk nincsenek igazán "csaló étkezéseink". Ezek a csaló étkezések valójában az étrendünk részei." 
Tom Stoltman

“Az étrend jelentősége nő, az edzésé csökken”

Elsőre azt gondolhatod, hogy éjjel-nappal tartanak az edzések, különösen a verseny közeledtével. Valójában ez éppen ellenkezőleg van.

"Az egész valahogy megfordul, tehát az étrend jelentősége nő, az edzésé csökken. Olyan kipihentnek és feltöltöttnek kell lenned, amennyire csak lehet. Tehát, ha a versenyed 8 nap múlva lesz, és előtte két nappal még emelgetsz, akkor a tested nem fog teljesen regenerálódni." Tom így mesél a Világ legerősebb embere címért való felkészüléséről:"A WSM (World's Strongest Man verseny) kapcsán például 12 hetes volt a felkészülésem. Az első 4 hét a súlyról szólt. Hogy fitt és kondicionált legyek, hogy meg tudjam mozgatni a súlyt. Aztán a következő négy hét az erőé volt. Tehát nem foglalkoztunk az ismétlésekkel és kondícióval, csak az erőre koncentráltunk. Aztán volt egy lazító, levezető időszak, amikor csak nagyon könnyű súlyokat használtunk, hogy a test helyreálljon. Ezt követően jött az utolsó négy hét - az első kettő a kondicionálás és az erőnlét keveréke volt, majd az utolsó kettő talán heti két napot töltöttünk az edzőteremben, hogy tényleg minden felépüljön." 

Annak ellenére, hogy Tom a világ legerősebb embere, számára ez nem az egó emelésről szól, hanem a megfelelő formáról és a megfelelő pihenésről. 

"Az edzés maga és az edzések megfelelő végrehajtása is nagyon fontos. A megfelelő időben való levezetés, és tudni, hogy mikor kell visszavenni. Nem szabad csak az egód miatt erőltetni."  

“Szeretnék címvédő bajnok lenni”

Tom az idei évben túl van már minden versenyén. Jelenleg 2022-re tekint előre, amikor szeretné megvédeni a Világ legerősebb embere címét."Szeretnék címvédő bajnok lenni. És jövőre is folyamatosan szeretnék versenyezni. Az idei év nagyon nehéz volt a világbajnokságok, a média és az utazások miatt - nem is tudtam visszatérni a megfelelő rutinhoz -, és a covid miatt. Szóval remélhetőleg túl leszek ezen az éven, szerzek néhány jó eredményt. Aztán jövőre újra elkezdem keményen az edzéseket, megnyerem a világbajnokságot, és aztán minden további versenyen, amin részt veszek, dobogós helyezéseket szerzek majd." 

Könnyűnek tűnik, ha ő mondja... És ha 2021-ben Tom Stoltman a megfelelő rutin nélkül ezt érte el, akkor alig várjuk, milyen lesz a következő év.

Tom Stoltman

Összefoglaló

Tom inspirációt jelent a nem látható fogyatékossággal élők számára, és a világ legerősebb emberévé válása megmutatja, hogy az elhivatottság és a szenvedély mekkora erővel bír. Kíváncsian várjuk a World's Strongest Man 2022 versenyt, hogy láthassuk, mire képes Tom. Szurkolunk neki és támogatjuk őt.

Monica Green
Író és szakértő
Monica Green profiljának megtekintése
myprotein