Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

10 edzés utáni snack, amit magaddal vihetsz és segít táplálni az izmaidat

10 edzés utáni snack, amit magaddal vihetsz és segít táplálni az izmaidat
Joanne Tanton
Író és szakértő6 év Ago
Joanne Tanton profiljának megtekintése

Hosszú és nehéz út volt, míg felkészültél az edzésre, de most már átértél a túlpartra… vége az edzésnek. Kegyetlenül folyt rólad a víz. Megcsináltad. Lényegében maga vagy az egészség, de mindennemű éhség is egyben, és ahova csak fordulsz, finomságokat kínáló gyorséttermeket látsz.

Az már a következő szint, hogy ellenállj a 20 darabos csirkefalat doboz okozta kísértésnek. A csirke-nuggets  és a sültkrumpli egészséges, hiszen fehérje főleg, ugye? Bárcsak…

Hogy leküzd a kísértést, íme, 10 edzés utáni gyors snack, amit magaddal vihetsz, és ami ideális, hogy energiával lássa el az izmaidat, visszaállítsa normális szintre a vércukorszintedet, valamint megakadályozza az éhség által kiváltott tombolást, míg haza nem érsz egy normál tápláló étkezéshez.

1) Diákcsemege

diákcsemege edzés után

Oké, ez kicsit hasonlít a "keverd magad" koncepcióhoz, amikor egy zacskóba összeválogathatsz mindenféle édességet… leszámítva, hogy a mi esetünkben nincs szó cukordömpingről. Annak semmi értelme, hogy apait-anyait beleadj az edzésen, majd olyat egyél, ami mindezt semmissé teszi. Tucatnyi előrecsomagolt diákcsemege közül választhatsz, de a legjobb a házilag elkészített. Szerezz be egy kevés mogyorófélét, magvakat, aszalt gyümölcsöt, mazsolát, banánchipset és – most jön a jó rész – csokidarabkákat, hogy edzés után kaphass egy glükóz löketet. Fontos azonban megjegyezni, hogy az arány ne legyen 90%-ban csokidarabka... Ezt a mixet használhatod akár túrázáskor is, vagy ha éppen körbe bringázod a Balatont.

2) Fehérje shake

 

edzés utáni shake

Mivel a diákcsemege kisebbfajta erőfeszítésbe került, a következőnél szem előtt tartjuk, hogy egyszerű legyen. És mi más lehetne a nyerő, mint egy fehérje shake? A fehérje shakeknek köszönhetően kényelmesen növelheti az ember a fehérjebevitelét anélkül, hogy extra szénhidrátokat és zsírokat fogyasztana. A fehérjék jelentik a test számára a téglákat és habarcsot az izomépítés során, és bizonyítottan optimalizálják az izomnövekedést edzés után.

3) Puffasztott rizs & mogyoróvaj

Mogyoróvaj. Mandulavaj. Kesudióvaj. Már fel is kaptuk a fejünket ezeket hallva.  A puffasztott rizs annak ellenére, hogy hungarocellre hasonlít, bármilyen mogyoróvajjal együtt fogyasztva tízszer finomabb, mint magában. A mogyoróvajakat pedig 1kg-os tégelyekben is lehet kapni, hiszen a világot is ez tartja egyben, és persze nincs az a mennyiség, ami túl sok lenne. Ráadásul, a mogyoróvaj telis-tele van fehérjével, rosttal és egyszeresen telítetlen zsírokkal, ami jó a szívnek.

4) Főtt tojás

Főtt tojás edzés után

Szereted energiával ellátni izmaidat és ezzel egy időben kiakasztani a körülötted levőket? Hölgyeim és uraim, a válasz ez esetben a főtt tojás! A tökéletes fehérje- és zsírforrás, hogy ellásd minden szükséges jóval az izmaidat. Emellett pedig tökéletes mód arra, hogy növeld személyes teredet, mások ugyanis szaglásukra hallgatva menekülésre kényszerülnek majd. A sárgájától sem kell félni, egy tanulmány szerint izomépítés szempontjából hasznosabb egybe fogyasztani a tojást - persze csak mértékkel.

5) Sajt snack

Snack sajt edzés után

Éld át újra gyerekkorod és növeld közben erődet a zsírok, fehérjék és emlékek triójával! Szuper könnyen fogyasztható útközben, de lehet, hogy jobb volna beruházni egy kisebb hűtőtáskára ennek érdekében.

6) Fehérjeszelet

fehérjeszelet

 

Vagy protein cookie vagy protein brownie, ezek talán a lista legörömtelibb darabjai. Mi, fitnesz emberek, akik állandóan úton vagyunk, jól tesszük, ha 1 méteres körzetben tartunk egy ilyet, de különösen a sporttáskánkban. Kötelező beszerezni, hiszen ez az útközben bekapható snack maga a bűntudatmentes boldogság, és ellátja izmaidat mindennel, amire szükségük van növekedésük érdekében. Finom, kompakt, tápláló. Mi kell még? :)

7) Tészta

tészta edzés után

A tészta olyan sokoldalú! Válassz egy tetszőleges fehérjeforrást, dobáld hozzá a sok zöldséget tartalmazó pennéhez, és nagyjából kész is vagy vele. Ne felejts el villát is magaddal vinni, a társadalom ugyanis nem nézi jó szemmel, ha az ember csak úgy simán az arcába tolja az ételt (nem értjük, miért).

8) Banán és mogyoróvaj

banán és mogyoróvaj edzés után

Vagy alma és mogyoróvaj, vagy egy kanálnyi mogyoróvaj. Komolyra fordítva a szót, a gyümölcs útközben fogyasztva ellátja az izmaidat az edzés után nagyon is szükséges szénhidrátokkal, míg a mogyoróvaj egészséges zsírokat és csupa örömöt tartalmaz. Banán önmagában is jó választás lehet edzés után, akár turmixokban is, mogyoróvaj pedig szinte már "csak" az extra. Mindenképp csak nyerni tudsz vele, így egy nagyszerű edzés utáni snack.

9) Csokoládés tej

csokoládés tej edzés után

Bár nem érdemes belőle egy gallonnal lehúzni, a csokoládés tej nagyszerű löketet adhat. Relatív sok fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, melyek életbevágóan fontosak edzés után. Egyesek számára ugyanakkor veszélyes terep lehet ez, így talán jobb, ha mindannyian előre adagolt, pár decis kiszerelést választunk belőle, nem pedig a 2 literes verziót (1 liter normál tejben több mint 30g tejcukor van!), mert hát van itt bárkinek ennyi akaratereje? Választhatsz növényi tejes terméket, illetve egyre több a magas fehérjetartalmú verzió is az áruházakban. Persze nem jobb, mintha magadnak készítenél egy protein shaket, de néha életmentő lehet ha ilyenre vágysz.

10) Protein palacsinta

Protein palacsinta edzés után

Tudod mi jelenti egyben a tökéletes reggelit és a nagyszerű edzés utáni snacket? A protein palacsinták. Készítsd csak el ezt a finomságot, amit talán jó ötlet feldobni egy kis mogyoróvajjal (tudjuk, sokkoló tanács… és persze elnézést kérünk mindenkitől, akinek mogyoró allergiája van). Tedd őket egy ételdobozba, és már viheted is magaddal bárhová! Ha nem vagy benne biztos, hogy hogyan kell elkészíteni, vagy csak szeretsz kényelmesen élni, szerezd be a Protein Pancake Mixünket! A golden szirup ízesítés már a következő fokozatot jelenti. Tetejére tegyél egy kevés Cukormentes szirupot, és máris kész az ízkavalkád.

Tanulság

Nem számít, hogy épp edzel aznap vagy nem, jó ötlet vésztartalék snackeket elkészíteni. Ha fel vagy készülve, egyből meg tudod állítani a rád törő sóvárgást, és nem kell abba a hibába esned, hogy egy pillanatnyi gyengeségnek köszönhetően 65 szelet kenyeret habzsolsz fel.

Nehéz lehet néha a jó úton maradni, amikor elérünk az edzés utáni szuper éhes állapotba, de rendkívül fontos, hogy az izmainkat a helyes ételeken keresztül lássuk el energiával. A mi tanácsunk? Hívd segítségül a benned élő cserkészt, és “mindig légy résen”!

Olvasd el ezeket is:

Táplálkozás

Okos cserék a fogyás érdekében | Lásd a különbséget és használj alternatívákat

Az egészséges életmód nem feltétlenül jelenti azt, hogy le kell mondanod minden általad kedvelt ízről és ételről. Néhány okos cserével le tudsz faragni a kalóriákból anélkül, hogy kompromisszumot kelljen kötnöd szeretett ételeid tekintetében.

Edzés

A 10 perces szabadtéri HIIT edzés, amit bárki kipróbálhat

Ez a gyors, 10 perces HIIT edzés felrobbantja a kalóriáidat és szó szerint seperc alatt elégeti a zsírt anélkül, hogy el kellene látogatnod a konditerembe. Egyszerűen csak menj ki az udvarra vagy a helyi parkba!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Joanne Tanton
Író és szakértő
Joanne Tanton profiljának megtekintése

Joanne tinédzser évei vége felé vette észre, hogy a gyors anyagcserének búcsút kell intenie, hat hónapon keresztül egy darab zöldséget nem evett. Ezt követően kidobta a hűtőszekrény tartalmát, tápláló ételeket vásárolt, megajándékozta magát az első sportcipőjével, és azóta vissza sem tekintett. A mai napig összesen 20kg-tól szabadult meg (nem is szedte fel újra), és hirtelen szenvedélyévé vált az egészség és fitnesz.

Kövesd Joanne útját angol nyelvű blogján: https://www.joannetanton.com/

myprotein