Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

A vércsoport diéta | Étkezés a vércsoportod függvényében

A vércsoport diéta | Étkezés a vércsoportod függvényében
Liam Agnew
Sportdietetikus és személyi edző2 év Ago
Liam Agnew profiljának megtekintése

Fordította: Kelemen József

A vércsoport diéta az elmúlt pár évtizedben igencsak felkapottá vált. A vegán, húsevő vagy a mediterrán étrendekkel ellentétben, a mindenkire vonatkozó alapelvek helyett, a vércsoportodnak megfelelő ételeket kell fogyasztanod. Ez egy igazán gyakorlatias étrendnek tűnhet, azonban nincsenek tudományos bizonyítékok, amelyek igazolnák az állításait. Szóval, hasznos-e egyáltalán? Merüljünk el kicsit a vércsoport diéta rejtelmeiben.

Ugrás ide:

vércsoport diéta

Mi a vércsoport diéta?

A vértípus vagy vércsoport diéta, egy nagyon gyors eredményeket ígérő diéta, ami arra koncentrál, hogy a vércsoportodnak megfelelő ételeket egyél (vagy ne egyél) – A, B, AB vagy 0. A vércsoport diétát Dr. Peter D’Adamo Egyél a típusodnak megfelelően c. könyve tette népszerűvé. A könyv azt állítja, hogy az egészségedet egyensúlyba tudod hozni azzal, hogyha az étrended vércsoportodhoz igazítod.

Az elmélet szerint az őseinktől örökölt, a belénk kódolt génekből kell kiindulnunk, és meg kell vizsgálnunk, hogy az őseink honnan is jöttek és következésképpen, hogy mit is ehettek. D’Adamo azt állítja, hogy ezt az étrendet követve az emésztésed javulni fog, több lesz az energiád, fogyni fogsz, és még bizonyos betegségek kockázata is lecsökkenhet. Azonban nincs tudományos bizonyíték ezek alátámasztására.1

Mit egyél a vércsoportodnak megfelelően?

A 4 fő vércsoport: A, B, AB és 0. Mindegyik pozitív és negatív alcsoportra oszthatók. A vércsoport diéta, a típusodnak megfelelő ételeket ajánl, és azok közül válogathatsz.

A vércsoport:

D’Amadó földművelőként írja le őket, olyan egyének akiknek tejmentes és vegetáriánus étrend ajánlott, amely gazdag zöldségben, gyümölcsben, gabonafélékben, babfélékben, hüvelyesekben, mogyórófélékben és magvakban.

D’Adamo azt állítja, az A vércsoport tagjainak, érzékeny az immunrendszerük és ezért organikus, friss és teljes értékű ételeket kell választaniuk.1 Újfent ezek nem bizonyított állítások, az viszont bizonyos, hogy a sok friss zöldség és a teljes értékű gabona egészséges lehet a számodra, viszont szükséged lehet a tejtermékekben és húsban lévő kalciumra és fehérjékre is.

B vércsoport

Tagjaikra „nomádként” hivatkoznak1, ők ehetnek bizonyos húsokat, zöld növényeket, tojást és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket. A magvakat, mogyoróféléket, búzát, lencsét, paradicsomot és csirkét érdemes elkerülni.

Viszont a tiltott ételek rengeteg egészségre előnyös hatással rendelkeznek. Példának okáért, a mogyorófélék egy nagyszerű egészséges zsírforrást jelentenek és a lencséknek kimagasló a rosttartalmuk.

AB vércsoport:

D’Adamo őket „rejtvényként” írja le,1 a csoport tagjai ehetnek minden ételt az A és B csoportból is, azonban számukra elsősorban a vegán étrend javasolt. Nincsenek olyan ételek, melyeket el kell kerülniük, azonban D’Adamo szerint ezen embereknél sok esetben kevés a gyomorsav, ezért a koffein és alkohol kerülendő.

Ezek az állítások szintén nem kaptak megerősítést a tudománytól és a vegán étrend sokaknak nem feltétlenül a legjobb megoldás.

0 vércsoport

Ők a „vadászok és számukra egy gabona és tejmentes étrend javasolt, mely gazdag sovány hal- és szárnyashúsban, mérsékelt zöldség-, tojás-, mogyoró- és magbevitel mellett.

Minden olyan étrend, amely mérsékelt zöldségbevitelre sarkall megkérdőjelezendő. Egy egészséges életmód alapvetése a magas és változatos zöldség- és gyümölcsbevitel, kivéve, ha olyan betegségben szenvedsz, ahol az orvosod nem ajánlja ezt.

Működik a vércsoport diéta?

Jelenleg nincs olyan tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná, hogy a számodra megfelelő étrendet a vércsoportod határozza meg. Valójában egy 2014-es tanulmány, 1455 bevont fővel, nem talált bizonyítékot ennek alátámasztására. Azonban ez nem azt jelenti, hogy az étrend nem működhet.

Az étrend kulcsfontosságú része, a megfelelő mikro- és makrotápanyag bevitel. Ezen áll vagy bukik az étrend sikeressége, illetve azon, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát biztosít-e: elég keveset ahhoz, hogy deficitbe vagy elegendőt ahhoz hogy többletbe kerülj.

A vércsoport diéta az egészséges feldolgozatlan ételek fogyasztására sarkall, ez mindenképpen hasznos lesz a számodra, és segít a fogyásban. Habár a vércsoport egyes típusaiba tartozók nagyon korlátozottan ehetnek, ezért nehéz lehet a szervezeted számára szükséges tápanyagokat bevinni. Kimondottan igaz ez a 0-s és A-s vércsoportra, az étrend megvonó jellege miatt felléphetnek különféle vitamin-és ásványianyag-hiányok.

Ha úgy találod, hogy élvezed az ilyen jellegű ételek fogyasztást, és úgy érzed, hogy hónapokig tudnád tartani, akkor a vércsoport diéta működhet a számodra. Bármilyen fogyás a vércsoport diéta alatt, a kalóriadeficitnek tulajdonítható. Kalóriadeficitet pedig számos módon elérhetsz, melyek nem járnak ennyi lemondással.

Útravaló

A vércsoport diéta azon alapszik, hogy a fogyás, emésztés és erőnlét serkentése céljából a vércsoportodnak megfelelő ételeket fogyassz. A vércsoport diéta állításai csupán elméletek, melyek nincsenek tudományos bizonyítékokkal alátámasztva.

Azonban általánosságban az egészséges választásokra sarkall (néhány vércsoport több megvonással jár), szóval érdemes lehet kipróbálni, hogy beindítsd az egészséges életmódváltást, de tarts az eszedben, hogy vannak kevesebb megvonással járó módszerek is, az egészség és/vagy a fogyás elérésére.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Cusack L, De Buck E, Compernolle V, Vandekerckhove P. Blood type diets lack supporting evidence: A systematic reviewAm J Clin Nutr. 2013;98(1):99-104. doi:10.3945/ajcn.113.058693 
  2. Wang J, García-Bailo B, Nielsen DE, El-Sohemy A (2014) ABO Genotype, ‘Blood-Type’ Diet and Cardiometabolic Risk Factors. PLoS ONE 9(1): e84749. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0084749 
Liam Agnew
Sportdietetikus és személyi edző
Liam Agnew profiljának megtekintése

Liam igazolt sportdietetikus a Nemzetközi Táplálkozási Társaságnál, és bejegyzésre került a Brit Dietetikus Szövetség sport és edzés táplálkozással foglalkozó nyilvántartásába. Sport és a testmozgás tudományában szerzett BSC diplomát, majd, ISSN diplomát alkalmazott sport és edzés dietetika szakon.

Liam tapasztalt személyi edző, segít az embereknek gyakorlatias, bizonyítékkal alátámasztott edzés és táplálkozási tanácsaival, hogy elérjék egészségügyi és fitnesz céljaikat.

Szabadidejében Liam számos erőemelő versenyen vett már részt, szereti a hegyi sétákat, a focit és a konyhai receptgyűjteményének bővítését. Liam tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein