Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Egy kutatás szerint a mediterrán diéta segítheti teljesítményed növelését az edzőteremben

Egy kutatás szerint a mediterrán diéta segítheti teljesítményed növelését az edzőteremben
Evangeline Howarth
Író és szakértő4 év Ago
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Úgy gondolod, hogy az étrended nem befolyásolja jelentősen az edzőtermi teljesítményed? Az alábbiakban ismertetett kutatás egy eltérő konklúzióra jutott.

A Saint Louis Egyetem által végzett kutatás eredménye szerint az átlagos nyugati típusú étrendhez1 mérten egy mediterrán étrend fokozhatja a sportteljesítményt. Cikkünkből megismerheted a „nyugati” étrend és a mediterrán diéta közötti lényegi különbséget, továbbá megtudhatod, hogyan segíthet a megfelelő étrend abban, hogy a maximumot nyújthasd edzéseiden!

Mi az a mediterrán diéta?

A mediterrán diéta alatt olyan étrendet értünk, amely általában jellemző a Földközi-tengerrel határos országok gasztronómiai kultúrájára. Ezen étrendek általában tartalmaznak gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat, olíva olajat, teljes kiőrlésű gabonatermékeket és halat. Többségében nélkülözi a feldolgozott vörös húsokat, finomított cukrot, tejtermékeket, telített- és transzzsírokat. A mediterrán diéta széleskörű népszerűségnek örvend az egészségtudatos személyek körében.

Milyen a “nyugati” étrend?

Ezzel szemben az átlagos nyugati étrend magas nátriumtartalmú ételeket, feldolgozott vörös húsokat, finomított cukrot, tejtermékeket, feldolgozott élelmiszereket, telített- és transzzsírokat tartalmaz. Ezek az étrendek összefüggésbe hozhatók az elhízással és bizonyos szív- és érrendszeri megbetegedésekkel.

mediterrán étrend

Kutatás a mediterrán étrend hatásáról

A kutatási mintát hét nő és négy férfi képezte, akik 5000 méteres távú futást teljesítettek futópadon két alkalommal. Az első alkalmat megelőzően 4 napon keresztül a mediterrán diéta étkezési elveire támaszkodva táplálkoztak, míg a második megpróbáltatás előtt „nyugati” típusú étrendet követtek. A két futási kísérlet között 9-16 nap telt el.

Átlagosan 6%-kal gyorsabban futották le az 5000 méteres távot a mediterrán étrendet követően, mint a „nyugati” típusú étrend után.

Edward Weiss, Ph.D , a Saint Louis Egyetem professzora és a kutató csoport vezetője, úgy véli, a mediterrán diéta sok egészségügyi előnnyel szolgálhat. A kutatási hipotézis szerint a mediterrán étrend magas antioxidáns tartalma, lúgos pH értékű ételei és étkezési nitrát tartalma pozitív hatást gyakorolhat a sportteljesítményre.

A mediterrán étrend követése során fellépő, a résztvevők által tapasztalt pozitív hatások megszűntek a nyugati étrend hatására. Úgy véli a kutatást végző csoport, hogy a mediterrán diéta hosszútávú követése maximalizálja a kívánt hatásokat.

Bár a kutatási minta kicsi, így az általános érvényű, konklúzív kutatási eredmény érdekben újabb, nagyobb minta számú kutatásra van szükség, azonban feltételezhető, hogy a tudatosan és jól megtervezett étrend valóban segíthet sportcéljaid elérésében. Étkezésed jobban befolyásolja, sportteljesítményed, mint gondolnád! Kövesd a megfelelő étrendet, és érd el fitnesz céljaid!

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Baker, M. E., DeCesare, K. N., Johnson, A., Kress, K. S., Inman, C. L., & Weiss, E. P. (2019). Short-Term Mediterranean Diet Improves Endurance Exercise Performance: A Randomized-Sequence Crossover Trial. Journal of the American College of Nutrition, 1-9.
  2. Heidemann, C., Schulze, M. B., & Franco, O. H. Dietary patterns and risk of mortality from cardiovascular disease, cancer, and all causes in a prospective cohort of women. DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA. 108.771881 published online Jun 23, 2008. Circulation.

 

Evangeline Howarth
Író és szakértő
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Evangeline fiatal kora óta versenyszerűen sportolt. RYA minősített vitorlás oktatóként tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az extrém és állóképességi sportokban, mivel a Team GBR csapatában és az egyetemi első számú csapat edzőjeként és kapitányaként szerzett tapasztalatot.

Szabadidejében Evangeline szeret futni, különösen maratonokat. Hétvégén vízi sportokat űzve vagy a hegyekben túrázva találod. Kedvenc estéit HIIT edzésekkel vagy guggolásokkal tölti az edzőteremben, mielőtt összedobna egy jó fűszeres ételt, egy tonna zöldséggel - yum!

Evie tapasztalatairól itt tudhatsz meg többet.

myprotein