Táplálkozás

Egy kutatás szerint a mediterrán diéta segítheti teljesítményed növelését az edzőteremben

Úgy gondolod, hogy az étrended nem befolyásolja jelentősen az edzőtermi teljesítményed? Az alábbiakban ismertetett kutatás egy eltérő konklúzióra jutott.

A Saint Louis Egyetem által végzett kutatás eredménye szerint az átlagos nyugati típusú étrendhez1 mérten egy mediterrán étrend fokozhatja a sportteljesítményt. Cikkünkből megismerheted a „nyugati” étrend és a mediterrán diéta közötti lényegi különbséget, továbbá megtudhatod, hogyan segíthet a megfelelő étrend abban, hogy a maximumot nyújthasd edzéseiden!

Mi az a mediterrán diéta?

A mediterrán diéta alatt olyan étrendet értünk, amely általában jellemző a Földközi-tengerrel határos országok gasztronómiai kultúrájára. Ezen étrendek általában tartalmaznak gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat, olíva olajat, teljes kiőrlésű gabonatermékeket és halat. Többségében nélkülözi a feldolgozott vörös húsokat, finomított cukrot, tejtermékeket, telített- és transzzsírokat. A mediterrán diéta széleskörű népszerűségnek örvend az egészségtudatos személyek körében.

Milyen a “nyugati” étrend?

Ezzel szemben az átlagos nyugati étrend magas nátriumtartalmú ételeket, feldolgozott vörös húsokat, finomított cukrot, tejtermékeket, feldolgozott élelmiszereket, telített- és transzzsírokat tartalmaz. Ezek az étrendek összefüggésbe hozhatók az elhízással és bizonyos szív- és érrendszeri megbetegedésekkel.

mediterrán étrend

Kutatás a mediterrán étrend hatásáról

A kutatási mintát hét nő és négy férfi képezte, akik 5000 méteres távú futást teljesítettek futópadon két alkalommal. Az első alkalmat megelőzően 4 napon keresztül a mediterrán diéta étkezési elveire támaszkodva táplálkoztak, míg a második megpróbáltatás előtt „nyugati” típusú étrendet követtek. A két futási kísérlet között 9-16 nap telt el.

Átlagosan 6%-kal gyorsabban futották le az 5000 méteres távot a mediterrán étrendet követően, mint a „nyugati” típusú étrend után.

Edward Weiss, Ph.D , a Saint Louis Egyetem professzora és a kutató csoport vezetője, úgy véli, a mediterrán diéta sok egészségügyi előnnyel szolgálhat. A kutatási hipotézis szerint a mediterrán étrend magas antioxidáns tartalma, lúgos pH értékű ételei és étkezési nitrát tartalma pozitív hatást gyakorolhat a sportteljesítményre.

A mediterrán étrend követése során fellépő, a résztvevők által tapasztalt pozitív hatások megszűntek a nyugati étrend hatására. Úgy véli a kutatást végző csoport, hogy a mediterrán diéta hosszútávú követése maximalizálja a kívánt hatásokat.

Bár a kutatási minta kicsi, így az általános érvényű, konklúzív kutatási eredmény érdekben újabb, nagyobb minta számú kutatásra van szükség, azonban feltételezhető, hogy a tudatosan és jól megtervezett étrend valóban segíthet sportcéljaid elérésében. Étkezésed jobban befolyásolja, sportteljesítményed, mint gondolnád! Kövesd a megfelelő étrendet, és érd el fitnesz céljaid!

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.


  1. Baker, M. E., DeCesare, K. N., Johnson, A., Kress, K. S., Inman, C. L., & Weiss, E. P. (2019). Short-Term Mediterranean Diet Improves Endurance Exercise Performance: A Randomized-Sequence Crossover Trial. Journal of the American College of Nutrition, 1-9.
  2. Heidemann, C., Schulze, M. B., & Franco, O. H. Dietary patterns and risk of mortality from cardiovascular disease, cancer, and all causes in a prospective cohort of women. DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA. 108.771881 published online Jun 23, 2008. Circulation.

 Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Író és szakértő

Evangeline fiatal kora óta versenyszerűen sportolt. RYA minősített vitorlás oktatóként tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az extrém és állóképességi sportokban, mivel a Team GBR csapatában és az egyetemi első számú csapat edzőjeként és kapitányaként szerzett tapasztalatot.

Szabadidejében Evangeline szeret futni, különösen maratonokat. Hétvégén vízi sportokat űzve vagy a hegyekben túrázva találod. Kedvenc estéit HIIT edzésekkel vagy guggolásokkal tölti az edzőteremben, mielőtt összedobna egy jó fűszeres ételt, egy tonna zöldséggel - yum!

Evie tapasztalatairól itt tudhatsz meg többet.


Ne hagyja ki akcióinkat | Klikk Vásárlás