Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

A-vitamin tartalmú ételek táblázat: miben van sok A-vitamin?

A-vitamin tartalmú ételek táblázat: miben van sok A-vitamin?
MyproteinHU
Író és szakértő3 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Az egészséges életmód nagyon fontos pillére a táplálkozás: ez nem csak a kalóriák és makrók számolásáról szól, hanem arról is, hogy a szervezeted hozzájusson a működéséhez létfontosságú vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Ennek érdekében érdemes a táplálkozásodra és a megfelelő táplálékkiegészítők fogyasztására egyaránt nagy hangsúlyt fektetned, hiszen így igazán hatékonyan biztosíthatod, hogy a szervezeted semmiben se szenvedjen hiányt! Azt javasoljuk, mindenképp figyelj rá, hogy túlnyomórészt vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, magas tápértékű ételeket fogyassz, de ne feledd: a táplálékkiegészítők okos és tudatos használata rengeteget segíthet a tápanyagbeviteled optimalizálásában

Ráadásul blogunk olvasójaként egy igazán exkluzív ajánlatot is igénybe vehetsz: ha a VITAMINBLOG kódot használod vásárláskor, az összes vitamin és ásványi anyag termékünk árából 35% kedvezményt kapsz!

A cikk tartalma:

Melyek az A-vitamin legfőbb előnyei? 

Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely számos fontos pozitív hatással rendelkezik: hozzájárulhat például a megfelelő vas-anyagcsere fenntartásához, a nyálkahártyák normál állapotának megőrzéséhez, de a bőrünk egészségének biztosításában is részt vesz. Ez már önmagában is nélkülözhetetlenné teszi az A-vitamint a szervezetünk számára, ha pedig azt is megemlítjük, hogy a látás egészségének fenntartásában is szerepet játszik, illetve az immunrendszerünk működése és a sejtjeink differenciálódása szempontjából is nagyon fontos, akkor még egyértelműbb, miért elengedhetetlen, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk a szervezetünk számára megfelelő mennyiségű A-vitamin bevitelének biztosítására! Ha szeretnél még többet megtudni arról, hogyan segíthet az A-vitamin egészséged megőrzésében, figyelmedbe ajánljuk korábbi cikkünket a témában, csak kattints a linkre! 

A-vitamin tartalmú ételek táblázat

Magas A-vitamin tartalmú ételek táblázat formájában: miben van A-vitamin?

Nagyon jó ötlet, hogy az étrended megtervezésekor ne csak a kalóriákra és a makrókra ügyelj, de arra is, hogy a szervezeted számára minél változatosabb vitamin- és ásványi anyag-forrásokkal szolgálj az elfogyasztott ételek formájában. Ehhez azonban fontos, hogy tudd, milyen ételek milyen vitaminokat tartalmaznak! Az A-vitamin rengeteg állati eredetű élelmiszerben megtalálható, mint például a máj, a tojás és a tej vagy a halak, de a zöld leveles zöldségek és néhány gyümölcs is jó A-vitamin források lehetnek. Táblázatunkban láthatod, milyen ételeket érdemes fogyasztanod, ha szeretnéd növelni az A-vitamin beviteled, ha pedig elbizonytalanodnál egy-egy alapanyagot illetően, milyen vitaminokat is tartalmaz, érdemes az interneten fellelhető, biztos forrásból származó és pontos adatokat közlő táblázatok adataira támaszkodnod. 

A-vitamin tartalmú ételek táblázat:

Ételek A-vitamin tartalom 100 grammban
Csirkemáj (nyers) 3300 µg
Marhamáj (nyers) 4970 µg
Tonhal (kékúszójú) (nyers) 655 µg
Tojás 180 µg
Kecskesajt (lágy) 288 µg
Vaj 684 µg
Cheddar sajt 263 µg
Camembert sajt 241 µg
Édesburgonya 709 µg
Fodros kel 241 µg
Kanadai sütőtök 532 µg
Spenót  469 µg
Római saláta 436 µg
Mángold 306 µg
Sárgarépa 835 µg
Mangó 54 µg
Cantaloupe sárgadinnye 169 µg
Sárgabarack 96 µg
Forrás: United States Department of Agriculture (USDA), FoodData Central

Milyen A-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítőt válasszak?

Azt ajánljuk, érdemes egy teljeskörű multivitamin-készítményt kipróbálnod, ami az A-vitamin pótlásáról is gondoskodik: ilyen lehet például Daily Multivitamin készítményünk, amelynek napi adagja az ajánlott A-vitamin beviteli mennyiségének 100%-át biztosítja a szervezeted számára. Ráadásul most ezt is 35% kedvezménnyel szerezheted be, minden más vitamin- és ásványi anyag-tartalmú termékünkhöz hasonlóan, ha a VITAMINBLOG kódot használod!

Írta: Révai Zsófia

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein