Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

A BPA jelentése: miben más egy BPA mentes kulacs?

A BPA jelentése: miben más egy BPA mentes kulacs?
MyproteinHU
Író és szakértő2 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Hogy mi is a BPA jelentése? Ez a rövidítés a biszfenol-A nevű kémiai anyag neve, amelyre világszerte egyre nagyobb figyelem irányul, az emberekre gyakorolt potenciális veszélyeinek köszönhetően. A BPA már 1957 óta használatban van a kereskedelmi célokra történő műanyaggyártás folyamata során, így adja magát a kérdés: valóban érdemes kerülni és inkább a BPA mentes kulacs, vagy éppen ételhordó mellett letenni a voksunkat? Utánajártunk!

A BPA jelentése

A BPA egy olyan kémiai anyag, amelyet más kémiai agyagokkal vegyítenek a különböző műanyagok, illetve bizonyos gyantafajták előállítása során. A BPA esetén specifikusan a 4,4'-dihidroxi-2,2-difenilpropánról van szó, a kérdéses műanyag pedig a polikarbonát - az az átlátszó, masszív műanyag, amelyet gyakran (bár természetesen nem mindig) használnak a különböző ételhordó dobozok, kulacsok, babáknak szánt edények és evőeszközön előállítása során, hogy csak néhány példát említsünk. Ráadásul BPA maradványok gyakran találhatóak a különböző ételhordók és kulacsok védelmére szolgáló epoxigyanta-borításban is, azonban természetesen BPA mentes műanyag, így BPA mentes kulacs és ételhordó is létezik!

BPA mentes kulacs

Káros lehet a BPA az egészségünkre?

A kutatások azt állapították meg, hogy kis mennyiségű BPA beleszivárgott az ezt tartalmazó műanyag ételtartókban és kulacsokban tárolt élelmiszerekbe és folyadékokba. Emiatt, illetve a tény miatt, hogy a BPA már ennyire régóta használatban van a műanyaggyártásban, fordulhatott elő az is, hogy kis mennyiségű BPA jelenlétét az emberi vizeletben is gyakran felfedezték.

Az Egyesült Államokban a BPA emberi egészségre gyakorolt hatása komoly vita tárgyává vált. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal már korábban kifejezte aggályait a BPA gyerekekre, illetve az emberi agyra gyakorolt esetleges káros hatásait illetően, ezt követően pedig a tettek mezejére is léptek, hogy csökkentsék a BPA felhasználásának mértékét. Kanadában, illetve bizonyos amerikai államokban a BPA használatát egyenesen betiltották a csecsemők és kisgyermekek etetésére szolgáló üvegeket és palackokat illetően. Az Európai Bizottság 2009-ben indítványozta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság kezdje meg a vizsgálatokat a BPA idegrendszerre gyakorolt potenciális hatásait illetően.

Az esküdtszék jelenleg is vizsgálja a BPA lehetséges egészségügyi veszélyeit. Egyelőre nincs olyan kutatás, amely meggyőzően bizonyította volna, hogy ez az anyag valóban káros lehet az emberi egészségre nézve, azonban éppen a bizonyosság hiánya az aggodalom egyik fő oka. A kutatásokat megnehezíti a tény, hogy nagyon nehéz olyan alanyokat találni, akik korábban nem érintkeztek BPA-t tartalmazó műanyagokkal, de etikai okokból nem vizsgálható a BPA terhes nőkre gyakorolt hatása sem.

Az állatkísérletek azonban nyugtalanító eredményeket hoztak: a BPA tartalmú műanyagokkal érintkező egerek és patkányok esetében számos egészségügyi probléma merült fel, mint például a különböző anyagcsere-rendellenességek, elhízás, a hímeknél különböző termékenységi problémák, emellett pedig asztma és bélrendszeri gyulladások.

Annak ellenére, hogy nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a BPA káros az egészségre, sokan úgy vélik, hogy a BPA a hormonokhoz hasonlóan hathat a szervezetünkre, így változásokat idézve elő az endokrin rendszerben - amely a hormonok kontrollálásáért felelős. Néhány kutató arra jutott, hogy ha a BPA kapcsolatba kerül a nemi hormonokkal, akkor olyan komoly és összetett folyamatokra lehet hatással a szervezetünkben, mint a serdülőkor vagy a menopauza.

Mindezek az aggályok és félelmek indokolják, hogy sokan egyenesen azt követelik, tiltsák be a BPA használatát a különböző ételhordók és műanyag üvegek, kulacsok esetében.

Mi a BPA free jelentése?

A BPA free jelentése csupán annyi: BPA mentes, így az a műanyag, amelyet ezzel a felirattal látnak el, biztosan BPA felhasználása nélkül készült. Egyre több gyártó dönt úgy, hogy a BPA mentes műanyag a helyes megoldás: ha BPA mentes kulacs és ételhordó a vágyad, csak keresd az ezt jelző címkét az adott terméken!

BPA mentes kulacs és shaker

A legnagyobb szerencsénkre ma már számos BPA mentes kulacs és más BPA mentes műanyag használati tárgy épp olyan könnyen elérhető, mint a BPA-t is tartalmazó társaik, ráadásul az árak terén sincsenek különbségek.

Kínálatunkban több prémium minőségű BPA mentes kulacs és shaker található, amelyek nem csak különleges design-nal rendelkeznek, de a szivárgás miatt sem kell többé aggódnod, ha ezeket használod!

Gallon Hydrator - BPA mentes kulacs 1 gallonos kivitelben!

A hidratáció királya név jelen esetben egyáltalán nem túlzás: ez a flakon bárhová elkísér és gondoskodik róla, hogy szervezeted hozzájusson a szükséges folyadékmennyiséghez, a BPA mentes műanyag pedig abban is segít, hogy még eggyel kevesebb okod legyen az aggodalomra.

MYPRO Slim Shaker - BPA mentes műanyag shaker

Egyedi kialakítású, karcsú shaker a simább és még tökéletesebb shake-élményért - amely ráadásul BPA mentes műanyag! Sőt, még egy csavaros tárolóval is rendelkezik, hogy még praktikusabban kihasználhasd a mindennapok során - tudsz ennél jobbat?

BPA mentes műanyag ételhordók és dobozok

MYPRO x Shakesphere egymásba rakható tároló

Hosszú napod lesz? Nem gond: ez a rendkívül praktikus tárolószett lehetővé teszi, hogy mindent magaddal vihess, amire szükséged van, anélkül, hogy aggódnod kellene, bármi kiborul majd. A BPA mentes műanyag pedig csak hab a tortán!

Myprotein x Shakesphere egymásba rakható tároló

Ha a fenti termék szimpatikus, de te a lehető legletisztultabb design-ra szavazol, ez a változat biztosan még inkább elnyeri majd a tetszésedet: a praktikum és az egyszerűség találkozása könnyen a kedvenc tárolási megoldásoddá válhat a sűrű hétköznapok során, alapanyaga pedig ráadásul - természetesen - BPA mentes műanyag!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein