Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Edzés előtti étkezés | Tippek, tanácsok

Edzés előtti étkezés | Tippek, tanácsok
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró8 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Szerencsére az étkezés kulcsfontosságú szerepét már széles körben ismerik a sportemberek. Mindenki jól tudja, hogy a helyes táplálkozás megkerülhetetlen. Egy bizonyos szint felett képtelen leszel erősebbé vagy izmosabbá válni, amennyiben nem kezeled helyén az étkezés kérdését.

Ha már eljutottál arra a szintre, hogy számolod a bevitt tápanyagok mennyiségét, az már fél sikert jelent. Azonban, ha igazán komolyan veszed a táplálkozástudományt és a lehető legjobb eredményeket szeretnéd elérni, akkor nem szabad megfeledkezned a pontos időzítésről sem.

Legjobb edzés előtti étkezés

Edzés előtti étkezésed, vagy annak elhagyása, nagymértékben befolyásolhatja az edzésed minőségét és hatékonyságát. A különböző mozgásformáknak, különböző a céljuk van. Testünk eltérő fiziológiai folyamatokon keresztül biztosítja izomzatunk számára a szükséges energiát.

88

Éppen ezért fontos az edzés előtti tápanyagbevitelünket az adott mozgásformához igazítani. Teljesen másra van szüksége testednek egy súlyzós edzés előtt, mint egy alacsony intenzitású aerob edzés esetében.

Mit egyek aerob edzés előtt?

Mielőtt a fenti kérdésre választ adnék, egy fontos dolgot mindenképp muszáj tisztáznom. Sok sportoló fejében él a kardió és az aerob szó szinonimaként. Ez teljes mértékben téves!

Az aerob edzés célja a zsírraktárak mobilizálásának elősegítése, szemben a kardióval, ahol az elsődleges cél a kardiovaszkuláris állóképesség növelése. Röviden és egyszerűen, úgy lehet megfogalmazni ezt, hogy az aerob kevésbé intenzív (kb. 130 alatti pulzussal) és tovább végzendő, mint a kardió, célja a zsírvesztés felgyorsítása, elősegítése és a kalóriadeficit elérése.

89

Mikor kardiózol, a keringési rendszered eddzed elsősorban. Szervezetednek nincs ideje zsírból energiát nyerni, így ilyenkor az izmok glikogén raktárát használja, akárcsak a súlyzós edzés. Mikor kardió tartományban (kb. 130-as pulzus felett) végzel futást, biciklizést, lépcsőzést vagy más mozgást, akkor inkább az adott mozgásformában javul a teljesítményed, és a keringési rendszered edzed, mintsem zsírt veszítesz. Természetesen a kardiónak nagy energiaigénye van, rövidebb idő alatt könnyen, több energiát igényelhet, mint az aerob. Azonban, egy kalóriadeficites étrend mellett könnyen vezethet izomvesztéshez a kardió.

Tehát zsírvesztésre az aerob alkalmasabb, mint a kardió.

Most, hogy túl vagyunk az alapfogalmak tisztázásán, visszatérhetünk az eredeti kérdéshez. Mit érdemes fogyasztani az aerob edzés előtt? A válasz meglepő: semmit! Lehetőségedhez mérten reggel, éhgyomorra végezd el az aerob edzésedet.  A magas inzulin szint meggátolhatja, vagy csökkentheti a zsírbontást. Így az aerob edzések előtt célszerű mellőzni a szénhidrát fogyasztást. A két legmegfelelőbb időpont tehát, reggel ébredés után, vagy este, lefekvés előtt.

Izmaid megőrzése érdekében ilyenkor érdemes antikatabolikus hatású aminosavakat fogyasztanod. Erre a célra a legalkalmasabb egy komplex aminosav formula, például az Exceed , ami nemcsak gondosan összeállított, de az íze is remek. Ha egy igazi maximalista vagy és szeretnéd a maximumot kihozni az aerob edzésedből, akkor tárazz be egy adag L-Karnitint is, ezt is nyugodtan fogyaszthatod az edzésed előtt. Energikusabbnak érezheted magad, és a zsírbontó folyamatok is hatékonyabban működhetnek.

Mit egyek súlyzós edzés előtt?

Ismét tisztázni kell egy fontos dolgot. Az edzés előtti étkezések száma azon múlik, hogy mikorra időzítjük az edzésünket. Egyértelmű, hogy a reggeli edzés idején egy-két étkezésünk volt csupán, míg egy délutáni edzés esetében akár négy-öt is. A délutáni edzés további előnyökkel is kecsegtet.

Kortizol szinted jóval alacsonyabb a délutáni órákban. A kortizol egy katabloikus hormon, az intenzív testmozgás további kortizol termelést eredményez. Célszerű súlyzós edzéseinket akkorra időzíteni, amikor szervezetünk kortizol szintje kisebb. Késő délután megfigyelhető emelkedést mutat a testhőmérsékleted és az adrenalin szinted. Magasabb testhőmérsékletednek hála, izmaid hamarabb kerülnek terhelhető állapotba. A magasabb adrenalin szint pedig nagyobb teljesítményt tehet lehetővé. A délutáni órákban bírod leginkább tolerálni a fájdalmat. Megemelkedett fájdalomküszöbödnek köszönhetően keményebben és hosszabban tudsz edzeni.

90

Késő délután a legjobb a tüdőkapacitásod, az állóképességed, a koordinációs készséged, a hajlékonyságod, és ilyenkor vagy a legerősebb. Egy New York-ban végzett orvosi tanulmány szerint, a tüdő 17.6%-kal hatékonyabb délután 5 órakor, mint délben (ebben a kutatásban 4756 páciens vett részt). Greg Atkinson, egyetemi professzor azt mondta: „Majdnem az összes atlétikai és biciklis rekordot a délután, vagy az este folyamán döntötték meg.” Statisztikailag valóban kimutatható, hogy a legtöbb olimpiai rekordot a délután folyamán döntötték meg.

Hallom, ahogy valami ilyesmi gondolat jár a fejedben: „Elég a félrebeszélésből! Mit egyek edzés előtt?” Most már, minden szükséges információnak tudatában vagy, hogy megértsd, mit miért kell enned.

Súlyzós edzés előtt érdemes összetett, alacsony glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasztani. Ezek fokozatosan látják el izmaid energiával. Vércukor szinted folytonos. Gyorsan felszívódó szénhidrát fogyasztásakor a hasnyálmirigyed őrült inzulintermelésbe kezd, melynek hatására a vércukorszinted hirtelen leesik. Ilyenkor enervált leszel és romlik a teljesítményed. A jól megválasztott szénhidrát forrás rendkívül fontos. Számtalan opció áll rendelkezésedre: barnarizs, basmati rizs, zabpehely, lencse, kuszkusz, hajdina, árpa, köles, rozs és bulgur.

Edzés előtti étkezés

Fehérje fogyasztására is szükséged van. Ezzel a véraminosav szinted magas marad az edzés alatt, és redukálódik az izomvesztés. Támaszkodj a zsírszegény, közepes és lassú felszívódású fehérjeforrásokra. Ilyenek a sovány fehér húsok, a sovány vörös húsok, halak, a sovány tejtermékek, a tojásfehérje és a kazein.

Edzés előtt minimalizáljuk a zsírfogyasztásunkat, ugyanis a zsírok nagymértékben csökkentik a tápanyagok felszívódási sebességét. Ez diszkomfort érzést okozhat edzésünk során. Az étkezés célja tulajdonképpen, hogy testünket elássa a megfelelő energiával, betöltsön más glikogénraktárakat is, valamint, hogy a vércukor- és véraminosavszintünket konstans módon magasan tartsa.

Mikor étkezzek edzés előtt?

Az időzítés egyénenként teljesen eltérő. Gyorsabb emésztésű embereknek ideálisabb lehet az egy óra, míg a lassabb emésztésű embereknek akár 2 órára is szükségük lehet. Két óránál többet nem érdemes várni. Amikor a teltség érzet elmúlt, akkor kezdhetjük el edzésünket. Amikor a gyomortartalom, a következő emésztési traktusba (a vékonybélbe) kerül, akkor már nem kell tartanunk az esetleges hányingertől.

Edzés előtti ételek

Az alábbi sorokban pár ötletet olvashatsz edzés előtti étkezésekhez. A mennyiségeket adott étrendedhez, testsúlyodhoz és célodhoz igazítsd! Mivel a mennyiségek csak demonstrálási célt szolgálnak, felesleges lenne makronutrinenseket számolni. Fontos, hogy személyre szabd, és ne lemásold!

Csirkemell nyárson kölessel
Csirkemell nyárson kölessel

·         200 gramm csirkemell

·         75 gramm köles

 

Bélszín steak édesburgonyával
Bélszín steak édesburgonyával

·         200 gramm bélszín

·         400 gramm édesburgonya

 

Teljes kiőrlésű tészta pulykamell csíkokkal
Teljes kiőrlésű tészta pulykamell csíkokkal

·         200 gramm pulyka

·         100 gramm teljes kiőrlésű tészta

Mint láthatod, nem ajánlom a zöldségek fogyasztását, ennek igen egyszerű oka van. Edzés előtt nem érdemes túl sok rostot fogyasztani, mert nagymértékben lassítja a tápanyagok felszívódását. Könnyen lehet hányingered és kellemetlen érzésed az edzésed alatt, ha túlzásba viszed az edzés előtt a rostfogyasztást.

Mindenki megfeledkezik róla

Esszenciális, hiánya a teljesítmény romlásához vezet, olcsó, könnyen elérhető és mégis mindenki megfeledkezik róla. Mi lehet ez? Ha a vízre tippelsz, akkor eltaláltad! Izmaid tömegének jelentős részét víz képezi. A dehidratáltság garantáltan rontja a teljesítményt. Nagyon fontos, hogy edzés előtt és edzés alatt is kellő mennyiségű vizet fogyassz.

Pontos mennyiséget nehéz megállapítani, ez egyénenként eltérő. A 20 testsúly-kilogrammonként ajánlott minimum egy liter víz fogyasztása jó iránymutatást ad. Tehát, egy 80 kilogrammos sportolónak minimum napi 4 liter vizet kell fogyasztania ahhoz, hogy teste egészségesen működjön.

Edzés közben érdemes elektrolit port keverni a vizünkbe, így az elvesztett elektrolitokat is pótolni tudjuk. Választhatod a már említett Exceed kiegészítőt is, mivel az nem csak aminosavakat, de elektrolitokat is tartalmaz. Fogyasztása segít a rehidratációban.

Edzés előtti kiegészítők

Sokat profitálhatsz az edzés előtti készítményekből, ha okosan használod őket. Hatalmas segítséget nyújtanak nehéz időszakaidban és motiválatlanabb pillanataidban is. Válaszd céljaidhoz leginkább megfelelő termékünket a legjobb hatás érdekében.

Pre-workout készítmények arzenáljából válogathatsz kedvedre. Koffein örülteknek MYPRE, érzékenyebbeknek PULSE V4. Legyen akármi is az igényed termékeink között megtalálod a számításod!

95

Egy kis útra való

Maximális teljesítmény érdekében maximális odafigyelést igényel az étkezésed. Ha szeretnéd kipréselni magadból az utolsó utáni ismétlést is, ha szeretnél olyan súlyokat megmozgatni, ahol meghajlik a rúd, ha szeretnél egy, az ókori görög szobrokat megszégyenítő fizikumot, akkor ne hagyd figyelmen kívül az edzés előtti étkezés fontosságát.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein