Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Életmódváltás | 9 tipp az egészségesebb életmódhoz

Életmódváltás | 9 tipp az egészségesebb életmódhoz
MyproteinHU
Író és szakértő6 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Életmódváltás a gyakorlatban?

Könnyen mondjuk, hogy megváltoztatjuk életmódunkat, de amikor cselekvésre kerülne a sor, az már nehezebb. A jó szándék csupán szándék marad, amint különböző élethelyzetek megnehezítik, hogy valamiből kevesebbet egyél, vagy valamiből többet csinálj.

Ezek az egyszerű tippek segítségedre lesznek, hogy leküzdd a tétlenséget, és hogy jó úton haladj.

#1 Fogalmazz meg konkrét célokat!

Ha valóban úgy érzed, hogy komoly változásra van szükséged, akkor könnyen áttekinthető kategóriákra kell leosztanod a dolgokat. Edzés, táplálkozás és jólét kezdetnek például három jól elkülönülő kategóriát jelentenek.

Ezután elkezdhetsz azon gondolkozni, hogy az egyes területeken mit szeretnél elérni.

Rendszeresen eljárni edzőterembe jó cél lehet, de még jobban hangzik, ha azt mondod, hogy háromszor a héten jársz el. Az egészséges étkezés ismét túl tág megfogalmazás. Sokkal átláthatóbb, ha azt mondod, hogy minden nap hat adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztasz majd, és minden héten egy étkezéssel csalsz.

Ezeket a változtatásokat aztán bevezetheted, és tudni is fogod, hol kezdd el.

#2 Legyen egy erős támogatói köröd!

Sokkal kisebb az esély, hogy meghátrálsz egy edzés elől, ha épp lebeszélted egy barátoddal, hogy holnap este együtt edzetek. Ha felállítotok egy olyan rendet, mely során mindketten együtt dolgoztok, a kölcsönös bizalom egy újabb lendületet ad, hogy megjelenj az edzéseken. Többször is lesz majd olyan edzés előtt, hogy inkább otthon maradnál, de egy egyórás edzés után kitisztult fejjel és megelégedéssel állítod majd, hogy megérte.

  Ha egy erős támogatói körrel rendelkezel, nem fogsz egyedül küzdeni. Ez különösen társasági összejövetelek során lesz fontos, hiszen senki sem szereti, ha azért nevetik ki, mert hangulatgyilkos. Ha ott van veled egy barát, sose maradsz ki, és akik gúnyolódnak, titkon csodálni fogják fegyelmezettséged és önuralmad. Egyre ritkább jellemvonásról van szó, úgyhogy légy rá büszke!

#3 Jutalmak

Készítsd el az 1 perces karamellás-fehérjés puding bögresütinket!

A kísértés erős, de ha bölcsen jutalmazod magad, akkor távol tarthatod az ajtótól a farkast. Ha előre terveztél, és tudod, hogy szerda este 8 órakor ott vár rád a fiókodban az a szelet csoki éppen miután egy kimerítő edzéssel végeztél, akkor még édesebbnek fog tűnni, mert megdolgoztál érte. Továbbá megakadályoz majd abban, hogy kettő vagy három szelettel is megegyél az asztalnál, míg máshol járnak épp a gondolataid.

Közülünk csak kevesen alkalmasak ténylegesen a szerzetesi életre, gondoskodj tehát jutalmakról, és a legfontosabb, ne büntesd magad miatta!

Heti egy vagy kettő italnak nincs akkora jelentősége, ha minden más területen fegyelmezett vagy. Az akaraterődet is edzed, hogy szembenézz egy ünnepi lakoma elkerülhetetlen kísértésével.

Oldalunkon rengeteg egészséges receptet találsz, akár ebédre, akár édességnek.

#4 Kezdd kicsiben, és ne vállalj egyszerre túl sokat!

Felragasztasz a hűtőszekrényre egy teendő listát, amin annyi áll, hogy „helyrerázni az életem”, kidobod az összes alkoholt, kettévágod a cigarettákat, megtömöd a hűtőszekrény fiókját zöldségekkel, és azonnal elsétálsz az edzőterembe.

Néhány nap múlva visszatérve a munkahelyedre, máris ki vagy borulva, és megszeged az összes fogadalmat, amit év elején meghoztál. Miért botlottál el? Túl sokat vállaltál egyszerre, és nem szabad túl szigorúnak lenned magaddal szemben.

 Kezdetnek csak egy célt tűzz ki, és szánj rá néhány hetet, hogy az sínen legyen! A jó dolog abban, hogy javítasz az életmódodon, hogy az év bármelyik napján meggyökerezhetnek a változások. Rengeteg idő áll rendelkezésedre, hogy apró, de hatásos változásokat tegyél.

#5 Tudd, mi a különbség a visszaesés és a bukás között!

Váratlanul túlórázni kell a munkahelyen, fáradt vagy, és arra sincs elég időd, hogy megfőzd a barna rizst… mindez a közülünk legmakacsabbat is elviheti valamelyik gyorséttermi drive-thru felé. Ha ekkor eltérsz a tervtől, csábító lehet, hogy egész napot leírd magadban. Lehet, hogy ezután kicsit később kelsz fel az ágyból másnap reggel, csak gyorsan bekapsz valamit, mert késésben vagy… Látod, merre vezet ez?

Ha úgy mindent vagy semmit alapon gondolsz erre az egészre, az biztos út a bukáshoz. Ne helyezz túl nagy hangsúlyt arra, hogy mindig mindent tökéletesen sikerüljön! Még ha úgy is érzed, hogy teljesen irányítás alatt tartod életedet, a dolgok ritkán tökéletesek.

✓ A visszaesés egy olyas valami, ami után helyreállsz; különböző formáival találkozhatsz viszont. Akkor válik csak bukássá, kudarccá, ha elutasítod, hogy megpróbálsz visszatalálni a kijelölt útra.

 #6 Légy következetes!

Sajnos néhányan közülünk nem rendelkeznek előre megjósolható időbeosztással. Ugyanakkor valahol mindig lehet időt szakítani, és ha következetes vagy, akkor hamar szokássá alakul. A következetesség a fő különbség azok között, akik ki tudnak tartani a fogadalmaik mellett, és akik nem.

Mindannyian ki tudunk valamit próbálni néhány napon keresztül, de hamar elterelődik a figyelmünk, vagy úgy döntünk, hogy más dolgok fontosabbak. Ha kihagysz egy hetet az edzőteremben, annál nehezebb lesz visszatérni a hévégét követően… szóval tarts ki a lendületben, örülni fogsz majd, hogy így tettél!

#7 Írj le dolgokat, és légy rendszerető!

Ha tervezéssel időt szánsz már előre egy tevékenységre, kevésbé lesz stresszes, és sokkal többet ki tudsz hozni majd belőle. Ha nincs nálad fontossági bevásárló lista, túl könnyen elfelejtheted, milyen zöldségekre van szükséged, és elcsábulsz inkább az édesség soron lévő akciók által.

Tegyük fel, hogy kipakoltál mindent a zöldséges fiókból, és ténylegesen fel is akarsz mindent használni, és nem szeretnéd a puha uborkát és a fonnyadt spenótleveleket a kukába dobni:

✓  Egy egyszerű étkezési terv nagyszerű módja annak, hogy a legtöbbet kihozd a bevásárlásokból és közben hihetetlenül spórolj. Segít abban is, hogy miközben megszabadulsz kilóktól, megtaláld az öveden az eddig nem használt lyukakat, valamint azt fogod észrevenni, hogy hónap végére több rendelkezésre álló jövedelmed marad.

✓ Ezeken az előnyökön túl, ha leírod a kis dolgokat, amiket elértél, és időt szánsz arra, hogy reflektálsz a közérzetedre, mind az értékes fejlődési folyamat részei. Terápiás jelleggel bír, és segít, hogy változtass menet közben a hozzáállásodon.

Szánj kis időt arra, hogy lefekvés előtt leírsz néhány célt a következő napra vonatkozóan, így úgy ébredsz majd fel, hogy máris tudod, mit kell tenned.

#8 Dolgozz ki egy olyan időbeosztást, ami rád van szabva!

Igen, van mód arra, hogy reggeli pacsirta típus váljon belőled, de én azt mondom, hogy erre nincs minden esetben szükség. Sokak nem rendelkeznek 9-5 órás beosztással manapság, és nincs abban semmi rossz, ha az edzőtermet közvetlenül munka után vagy akár éjfélkor ejted útba, ha neked az a kényelmes.

Ez nem jelenti azt feltétlenül, hogy ne próbáld meg a legtöbbet kihozni a napodból!

✓ Mi mind különbözőek vagyunk, és az időbeosztásunk is legyen annyira egyedi, mint amennyire mi is azok vagyunk! Ha ráébredsz, hogy a felelősséget nem háríthatod másra, az már a legjobb út, hogy megtudd, egy program vagy étrend sem fog azonnal megváltoztatni. Neked kell időt befektetned, és gondoskodni arról, hogy sikerüljön!

 #9 Emlékezz, nincsenek rövid utak!

Egyre inkább olyan kultúrában élünk, ami azonnali eredményeket követel. Igen, sok motiváció rejlik abban, hogy célokat fogalmazol meg, de bölcs dolog arra emlékezni, hogy lemondani valamiről vagy keményen dolgozni, hogy valamiben jobb légy, nem fog azonnal mindent megoldani számodra.

Inkább arról szól mindez, hogy általánosságban a hozzáállásodat és az élethez való megközelítésedet csiszolod.

✓ A legjobb dolog abban, ha jobb formába kerülsz, hogy semmi nem mutatja ilyen jól a képességed, hogy kézben tartod az életedet. Azáltal, hogy szó szerint megváltoztatod a fizikai állapotodat, a sorsod ura vagy. Teljességgel ez a legtöbb erőt adó és magabiztosságot fejlesztő folyamat, és ez olyas valami, amit mindenben fel tudsz használni, amit csak teszel.

Regeneráció - Izomépítés

 Tanulság

Nem kell maratont futnod, vagy a fejed fölött elhajítani autókat ahhoz, hogy nagy változásokat érj el, de emlékezz a tervre: kezdd kicsiben, légy elszámoltatható azáltal, hogy edzésnaplót vezetsz, étkezési tervezeted és naplód pedig mutatni fogja, milyen fokozatos és növekvő változások vezetnek a teljes átalakuláshoz.

Mindenki képes arra, hogy végrehajtsa ezeket a változtatásokat, és ezek elég rugalmasak ahhoz, hogy jelenlegi életedhez tudd igazítani őket. Most rajtad áll, hogy összerakod-e magadnak, hiszen legbelül tisztában vagy vele, hogy meg tudod csinálni.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein