Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Superfood ételek: mit is jelent ez a kifejezés pontosan?

Superfood ételek: mit is jelent ez a kifejezés pontosan?
MyproteinHU
Író és szakértő3 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Odafigyelsz a makrókra, elegendő fehérjét fogyasztasz és a zöldségek is rendszeresen helyet kapnak a tányérodon - ennél többet már nem is tehetnél magadért, nem igaz? Mit szólsz, ha azt mondjuk, még így is lehetséges szintet lépni és még egészségesebbé tenni a táplálkozásod? A kulcsszó: superfood!Ha a superfood ételek, azaz a különböző egészségügyi előnyökkel bizonyítottan rendelkező élelmiszerek fogyasztására is odafigyelsz, nagyon jó úton járhatsz afelé, hogy a legtöbbet hozd ki az étrendedből és a testedből egyaránt. De hogy mi is az a superfood és melyek a legjobb superfood ételek? Cikkünkből kiderül: olvasd el és már készítheted is a jövő heti bevásárlólistát! 

Mi az a superfood?

A “superfood” kifejezés nem definiálható egzakt módon, azonban azt megállapíthatjuk, hogy általában olyan élelmiszerek kapcsán merül fel, amelyek egészségügyi szempontból hasznosak és előnyösek lehetnek a szervezetünk számára. Persze mindannyian tudjuk, hogy a gyümölcsök, zöldségek és egészséges zsírok fontosak a szervezetünk számára, de melyek azok, amelyek konkrétan meghatározható egészségügyi előnyökkel is rendelkeznek? A mikronutriensek, azaz vitaminok, ásványi anyagok és antioxidáns összetevők vizsgálata gyakran megmutatja, milyen fontosak lehetnek ezek a sejtszintű alkotóelemek a szervezetünk számára. 
Superfood ételek

Superfood lista - jól ismert superfood ételek

Keresztesvirágú zöldségek

Valószínűleg gyakran fogyasztasz brokkolit, karfiolt, kelkáposztát és kelbimbót, hiszen a kalóriatartalmuk alacsony, a rosttartalmuk magas és emellett finomak is - de tudtad, hogy ezekkel a zöldségekkel kapcsolatban a superfood kifejezés is teljesen helytálló? Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint például a folát, A-, C-, és K-vitamin, illetve olyan fitonutrienseket, amelyek akár a gyulladásos folyamatok csökkentésében is segíthetnek.1

Spenót

A spenót egy igazán tápláló superfood, amely rengeteg szempontból hasznos a szervezetünk számára. Nagyon finom megfőzve, de nyersen salátákban is, vagy akár egy pompás smoothie alkotóelemeként is szuperül működik!A spenót magas rosttartalommal rendelkezik, gazdag káliumban, magnéziumban és vasban, de még fehérjét is tartalmaz. A-, C- és K-vitamin tartalma is említésre méltó, a kutatások szerint pedig szerepet játszhat a sejtjeink oxidatív stressztől való védemében és a gyulladások mérséklésében is, de akár a súlycsökkentésben is segíthet.2

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök nagyon népszerűek, hiszen akkor is könnyen beilleszthetőek az étrendünkbe, ha szeretnénk fogyni, ezért megpróbáljuk limitálni a magas cukortartalmú gyümölcsök és a szénhidrátok fogyasztását. Mivel a bogyós gyümölcsök természetesen édesek és finomak, a szénhidráttartalmuk pedig általában az alacsonynak számító tartományba esik, nem csoda, ha gyakran ezekre szavazunk! 

Ezek a finomságok rengeteg vizet, rostot és antioxidánst tartalmaznak, amiből egyenesen következnek a változatos egészségügyi előnyök: a bogyós gyümölcsök csökkenthetik a gyulladást, javíthatják a szív egészségét, a gyomor- és bélrendszer állapotát és abban is segíthetnek, hogy az öregedés során is megőrizzük az egészségünket.3 A kutatások ráadásul arra jutottak, hogy a bogyós gyümölcsök hatása még erőteljesebb lehet, amikor a testünk a metabolikus stressz állapotába kerül (például intenzív edzés esetén).3

Táplálkozás

Diétás gyümölcsök - mítosz, vagy valóság?

Imádod a gyümölcsöket, de azt hallottad, érdemes vigyázni velük a “sok cukor” miatt? Ezzel a kisokossal segítünk neked: íme a legjobb diétás gyümölcsök!

Zsíros halak

Lazac, hering, makréla - ezek a halak mind superfood ételek a magas többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav-tartalmuknak köszönhetően. Egészen pontosan az eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA) a kulcsösszetevők ezekben a halfajtákban: az EPA és a DHA hozzájárulhatnak a szív egészségének megőrzéséhez, így a szakemberek azt ajánlják, hetente legalább két adag zsíros halat érdemes fogyasztanunk.4

Már csak egy jó receptre van szükséged, hogy biztosítsd a heti hal-adagod? Most sem hagyunk cserben: próbáld ki a percek alatt elkészíthető teriyaki lazac receptünket air fryer-ben!

Fokhagyma

A fokhagymát gyakran használjuk fűszerként a különböző fogásokhoz, de gyakran találkozhatsz vele, mennyien esküsznek a nagyobb adagban történő fogyasztására, ha valamilyen betegséggel küzdenek. A népi hagyomány igazi orvosságnak tartja a fokhagymát és már évszázadok óta használják különböző fertőzések gyógyítására. A modern kutatások pedig arra jutottak, hogy ez a superfood a szív egészségét is támogathatja.5

Magvak és diófélék

Széles körben ismert a tény, a diófélék és a magvak mennyire egészségesek, főképpen a szívünk szempontjából.6 Természetesen minden mag és dióféle egyedi tápanyagprofillal rendelkezik, de mindegyikre igaz, hogy rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, amelyek támogathatják az egészségünket és a szervezetünk számára szükséges zsírok forrásául is szolgálnak.   

Étcsokoládé

Nem is kérdés: a tény, hogy az étcsokoládé fogyasztása valóban előnyös lehet a szervezetünk számára, sőt, akár a superfood ételek között is említhető, a 20. század legizgalmasabb tudományos felfedezései közé tartozik! 

Az étcsokoládé a magas kakaótartalmának köszönhetően antioxidánsokban gazdag, így hozzájárulhat a szívünk egészségének védelméhez. Míg a csokoládé zsírokat és cukrot is tartalmaz (ami annyira már nem pozitív a szívünk egészsége szempontjából), az étcsokoládé magasabb kakaótartalommal rendelkezik, emellett pedig a zsír- és cukortartalma is alacsonyabb, mint mondjuk a tejcsokoládénak vagy fehércsokoládénak.7Válassz minél magasabb kakótartalmú étcsokoládét, ne add alább a 70%-osnál! 

Zöld tea

A teák különböző fajtái mind-mind tartalmaznak egészséges növényi eredetű összetevőket, de a zöld tea ezek közül is kiemelkedik: különösen népszerű superfood, hiszen rendkívül gazdag polifenolokban, amik garantálják számára ezt a státuszt.  

A zöld tea antioxidánsokat tartalmaz, amelyek számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek a szervezetünk szempontjából és nootropikumként is működnek: segítenek a koncentrációban, növelik az energiaszintet és akár a fogyást is segíthetik.8A zöld teát fogyaszthatod klasszikus formában, forrón is, de akár matcha por formájában is beiktathatod az étrendedbe - miért ne próbálnád ki például a fehérjeturmixodba keverve? 

Kiegészítők

A zöld tea hatása | 7 ok, amiért érdemes zöld teát fogyasztani

Bizonyára tudod, hogy a zöld tea egészséges. De vajon tisztában vagy az egészségre gyakorolt előnyeivel? Cikkünk bemutatja, melyek a legjelentősebb hatásai.

Avokádó

Az avokádó igazán finom megoldás arra, hogy bevigyük a szervezetünkbe a számára szükséges egészséges zsírokat - de azt is tudtad, hogy nem ez az egyetlen előnye? Ez a napjainkban a superfood ételek között is kiemelten népszerű élelmiszer fehérjében és zsírban oldódó vitaminokban is gazdag. A zsírban oldódó vitaminok kulcsfontosságúak az egészségünk szempontjából és mindenképpben valamilyen zsírforrással együtt érdemes fogyasztani őket - mint például az avokádó! A szíved egészségéért és a kor előrehaladtával egyre nagyobb veszélyt jelentő betegségek megelőzéséért egyaránt tehetsz ezzel a superfood élelmiszerrel. Ráadásul az avokádó a szépségápolásban is gyakran használt alapanyag: az avokádóolaj hidratáló hatása a bőrödet is ragyogóbbá teheti.9

Kreatívabb megoldást keresel az avokádós pirítósnál? Nekünk mindig vannak ötleteink: mit szólnál egy fűszeres zöldséges tálhoz házi guacamoléval? 

Táplálkozás

Az avokádó 5 egészségügyi előnye

Az avokádó a benne található egészséges zsírokról ismert. Lehetséges azonban, hogy meglepődsz, ha megtudod, valójában gyümölcsről van szó, nem pedig zöldségről.

Superfood saláta: légy kreatív!

Ha szeretnéd kihasználni a superfood ételek nyújtotta előnyöket, érdemes ezeket rendszeresen fogyasztanod - akár kombinálhatod is őket, tápláló superfood saláta recepteket kreálva! Próbáltad már például könnyű fehérje tál receptünket? A brokkoli és fokhagyma mellett quinoa-t is tartalmaz, ami szintén superfood, de a csirkemellet akár lazacra is cserélheted és egy kis spenóttal is felturbózhatod a tálat, hogy még több vitamint és ásványi anyagot juttass a szervezetedbe! Sőt, ha egy kis bogyós gyümölccsel dobod fel a megszokott fogásokat, szinte bármiből lehet igazi superfood saláta, a sós és édes ízek párosítása pedig mindig nagyon izgalmas végeredménnyel kecsegtet! 

Ha pedig annyira elfoglalt vagy, hogy gyakran bevásárolni sem marad időd, akkor is van ötletünk, hogyan biztosítsd a megfelelő tápanyagbevitelt a szervezeted számára: ismered a Green Superfood Blend termékünket? Ez a fantasztikus, komplex mix a superfood ételek szívét-lelkét jelentő vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítja a szervezetünk számára, azonban a létező legkényelmesebb és legidőhatékonyabb formában, hiszen csak bele kell kevernünk egy kis vízbe, gyümölcslébe vagy éppen egy smoothie-ba. Spenót, brokkoli, spirulina, búzafű, kelkáposzta és camu camu - nem csak egy, rögtön 6 érv amellett, miért válaszd ezt a szuper terméket!

Receptek

Saláta receptek nem csak zöldségimádóknak

Ideje eloszlatni a salátákat körbelengő tévhiteket! Böngéssz az általunk összegyűjtött saláta receptek között, és fedezd fel azok sokszínű világát!

5 hónap AgoAl MyproteinHU

Üzenet

Egy igazán egészséges, kiegyensúlyozott étrend fontos jellemzője, hogy változatos: ennek a 9 superfood élelmiszernek a rendszeres fogyasztása mindenképpen jó ötlet lehet, hogy ezzel is támogasd az egészséged megőrzését. A superfood ételek nem rendelkeznek varázserővel és nem garantálnak azonnali és látványos eredményt, azonban az egészséges életmód fontos és hatékony támogatói lehetnek, ráadásul egytől egyig igazán finomak is. Így nem is kérdés, miért érdemes beiktatnod ezeket a superfood élelmiszereket az étrendedbe!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Royston, K. J., & Tollefsbol, T. O. (2015). The epigenetic impact of cruciferous vegetables on cancer prevention. Current pharmacology reports, 1(1), 46-51. 
  2. Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food & function, 7(8), 3337-3353. 
  3. Yang, B., & Kortesniemi, M. (2015). Clinical evidence on potential health benefits of berries. Current Opinion in Food Science, 2, 36-42. 
  4. Bowen, K. J., Harris, W. S., & Kris-Etherton, P. M. (2016). Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: are there benefits?. Current treatment options in cardiovascular medicine, 18(11), 1-16. 
  5. Tsai, Chia-Wen, Haw-Wen Chen, Le-Yen Sheen, and Chong-Kuei Lii. “Garlic: Health benefits and actions.” BioMedicine 2, no. 1 (2012): 17-29. 
  6. Kim, Y., Keogh, J. B., & Clifton, P. M. (2017). Benefits of nut consumption on insulin resistance and cardiovascular risk factors: multiple potential mechanisms of actions. Nutrients, 9(11), 1271. 
  7. Kerimi, A., & Williamson, G. (2015). The cardiovascular benefits of dark chocolate. Vascular pharmacology, 71, 11-15. 
  8. Sinija, V. R., & Mishra, H. N. (2008). Green tea: Health benefits. Journal of Nutritional & Environmental Medicine, 17(4), 232-242. 
  9. Bhuyan, D. J., Alsherbiny, M. A., Perera, S., Low, M., Basu, A., Devi, O. A., … & Papoutsis, K. (2019). The odyssey of bioactive compounds in avocado (Persea americana) and their health benefits. Antioxidants, 8(10), 426. 
MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein