Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

A kurkuma hatása és adagolása

A kurkuma hatása és adagolása
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus2 hónap Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése

A kurkuma egy népszerű, curry-ben és egyéb pikáns ételekben gyakran használt fűszer, amelyet az ázsiai kultúrák "az élet fűszere" vagy "az arany fűszer" néven tartanak számon, és amely mára már világszerte ismertté vált, mostanában például a leginkább az ízletes kurkuma latte formájában. Az ezzel az aranyló csodával kapcsolatos korai kutatások igen ígéretesek - a kurkuma hatása számos módon támogatja szervezetünk működését. Jelen cikkünkben megmutatjuk, hogy mit érdemes róla tudni, és hogy a kurkuma mire jó.

Amellett, hogy a curry jellegzetes, sárgás színét adja, a kurkuma gyökér erőteljes növényi eredetű vegyületeket, úgynevezett kurkuminoidokat tartalmaz. Ez a kurkuma egy aktív vegyülete, amely potenciális gyógyászati felhasználása miatt közkedvelt témája a kutatásoknak. A kurkuma fűszer formájában az anyagcserét is fokozhatja. A kurkumin azonban csupán a kurkuma súlyának körülbelül 3%-át teszi ki, így nagy valószínűséggel étrend-kiegészítő fogyasztására lesz szükséged, hogy élvezhesd eme jótékony hatású növény egészségre gyakorolt előnyeit.1

A kurkuma por hozzáadásával készült étrend-kiegészítők még erőteljesebb kedvező hatást fejtenek ki a szervezetünkre. Ha szívesen kipróbálnád, vagy esetleg más vitaminból is feltankolnál, akkor ne szalaszd el a lehetőséget, és szerezd be kedvenc vitaminjaidat 35%-kal kedvezményesebben, a VITAMINBLOG kód használatával!

Ugrás:

A kurkuma hatása a szervezetre - egészségügyi előnyök

A kurkuma egy természetes gyulladásgátló és antioxidáns, amely a potenciális előnyeit vizsgáló kutatások alapját adja. Noha számos ilyen kutatási területen még vizsgálat folyik, az már világossá vált, hogy a kurkuma mellékhatása vagy toxicitása rendkívül alacsony.2 A kurkuma hatása a kutatók szerint az alábbiakban foglalható össze.

A kurkuma csökkenthenheti az ízületi gyulladással járó fájdalmat

Kutatások kimutatták, hogy kurkuminoid-tartalmú étrend-kiegészítők rendszeres használata után javulást következett be az oszteoartritisz, vagyis az ízületi gyulladás okozta térdfájdalomban.2 Az egyik tanulmány még össze is vetette ezeket a termékeket a tipikus NSAID-szerekkel (nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek) és megállapította, hogy ugyanolyan hatékonyak lehetnek a járás közbeni merevség és fájdalom enyhítésében.2 Ez ígéretes a kurkumára nézve, mivel az NSAID-szerek hosszú távon negatív mellékhatásokat okozhatnak.

A kurkuma támogathatja a vércukorszint szabályozást

Habár a cukorbetegek és túlsúllyal rendelkezők egészségi állapotát javító kurkumával kapcsolatos vizsgálatok nem voltak meggyőzőek, egy tanulmány a diabétesz előtti alanyoknál jobb vércukorszint-szabályozást mutatott ki, amely szerepet játszhat a megelőzésben.2

Ez egy népszerű kutatási terület, és bár nincs sok klinikai bizonyíték, a kurkuma étrendbe való felhasználása enyhítheti a vércukorszinthez kapcsolódó egészségügyi problémákat.

A kurkuma felveheti a harcot a gyulladással2

Noha számos krónikus betegség függ össze a gyulladásokkal, a kurkuma konkrét hatása még nem bizonyított. Egyes kultúrákban azonban sok-sok éve használják gyógynövényként.

A kurkumában található bioaktív fitokemikáliák (növényi vegyületek) viszont könnyen beépíthetővé teszik, hogy megelőzzék a gyulladás által a szervezetben okozott károkat.

A kurkuma gyökér bizonyítottan antioxidáns

A kurkuma gyökér kurkuminoid vegyületei kémiailag bizonyítottan antioxidáns jellemzőkkel büszkélkedhetnek.3 Az antioxidánsok kulcsszerepet játszanak a szabadgyökök okozta károk megakadályozásában, amely nagyban hozzájárul az öregedési folyamatokhoz és számos betegség kialakulásához.

A kurkuma superfoodként is hírnevet szerzett, amely csakis jót jelenthet.

A kurkuma növény a szív egészségét is támogathatja

Néhány tanulmány a koleszterin- és a triglicerid-szintet, és azok kurkuminpótlásra adott reakcióját vette górcső alá. Bár ezen a területen még folynak a kutatások, a szív- és érrendszeri betegségek sokak számára komoly aggodalomra adnak okot, és az étrend részévé téve a kurkuma hatása kedvező lehet a számukra.

A kurkuma hatása a mentális egészséget is pozitívan befolyásolhatja

A depresszióval és szorongásos zavarokkal küzdők esetében is vizsgálták a kurkumintartalmú étrend-kiegészítők hatását. Míg egyes tanulmányok fejlődésről számoltak be, ez csak rövid ideig volt érzékelhető, és további kutatásokra van szükség a potenciális előnyök alátámasztására,5 de az eddigi felmérések ígéretesek…

Kurkuma adagolása

A kurkuma adagolása

A kurkuma fűszer egyértelműen erőteljes, és számos lehetséges egészségügyi előnyt rejt magában. Habár nincs általános útmutatás arra vonatkozóan, hogy a kurkuma adagolása pontosan mennyi legyen az előnyök kihasználásához, a kutatási tanulmányokban használt mennyiségeket tekinthetjük iránymutatásnak.

  • Ízületi gyulladás esetén a legtöbb vizsgálatban naponta kétszer 500 milligramm kurkumint alkalmaztak legalább 2 hónapon keresztül.2
  • A vércukorszint és a szív egészségének javítása érdekében az egyik megfigyelés során a betegek napi 2 grammot fogyasztottak (4, 500 milligramm étrend-kiegészítő).2
  • A gyulladásgátló és antioxidáns hatás kifejtése érdekében az ajánlott adagolás naponta 180 milligramm és 1,5 gramm között mozog.2
  • Depresszió és szorongás esetén a vizsgálatokban a szokásos dózis naponta kétszer 500 milligramm volt több hónapon keresztül.5

Fellelkesülve kacsingatsz a fűszeres polc felé, és azon gondolkodsz, milyen formában próbáld ki az arany fűszert? Kezdd az ínycsiklandó és egészséges kurkuma italunkkal!

Összefoglalás

Míg a kurkuma hatása a benne található kurkumionid vegyületekkel együtt rengeteg egészségügyi előnyt jelenthet, a tanulmányok még csak korlátozott számban állnak rendelkezésre, és a javasolt adagolás is változó. Az arany fűszer (kurkuma) azonban számos antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást is kifejthet - ami ismételten csak azt mutatja, hogy az egészséges étrend a növényi alapú táplálkozás kombinálásával nagyban hozzájárul a betegségek megelőzéséhez és az egészség megőrzéséhez. Mindemellett a kurkuma virág formájában az otthoni hangulatot is feldobja.

Megoldást keresel az ízületi problémádra? Fontos vizsga vagy megbeszélés előtt állsz, és fokoznod kell a koncentrációdat? Kurkumát tartalmazó vagy egyéb vitaminokkal szeretnéd megőrizni egészségedet? Bármi legyen is a célod, a Myprotein 35%-os kedvezménnyel járul hozzá annak eléréséhez! Nézz szét vitamin lista oldalunkon és a VITAMINBLOG kód megadásával máris olcsóbban juthatsz hozzá a kiszemelt termékekhez!

Fordította: Barabás Gabriella

További hasonló cikkek

Receptek

Kurkuma ital: az energia és jókedv receptje

Tápláló, finom, energizáló, ráadásul még a kedved is jobb lesz tőle? Hihetetlen, de igaz: ez kurkuma ital recept mindezt kínálja egyetlen turmixban.

7 hónap AgoAl Monica Green
Táplálkozás

A túlzott vízvisszatartás természetes csökkentése | vizesedés legyőzése

A túlzott vízvisszatartás olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a nehéz légzés, alacsony nátriumszint, mellkasi fájdalom, végtagok duzzadása, rövid idő alatt jelentős testsúlynövekedés és ízületi fájdalmak.

Táplálkozás

A célravezető edzés előtti étkezés

Az edzés utáni étkezések fontosságával mindenki tisztában van. Edzés után megy a turmix, és rá 30-60 percre pedig egy jó nagy tál étel – jellemzően csirke-rizs. Eddig szuper – ezt így is kell csinálni.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Tayyem, R. F., Heath, D. D., Al-Delaimy, W. K., & Rock, C. L. (2006). Curcumin content of turmeric and curry powders. Nutrition and cancer55(2), 126-131. 
  2. Singletary, K. (2020). Turmeric: potential health benefits. Nutrition Today55(1), 45-56. 
  3. Tilak, J. C., Banerjee, M., Mohan, H., & Devasagayam, T. P. A. (2004). Antioxidant availability of turmeric in relation to its medicinal and culinary uses. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives18(10), 798-804. 
  4. Kumar, A., Dora, J., & Singh, A. (2011). A review on spice of life Curcuma longa (turmeric). Int. J. Appl. Biol. Pharmaceut. Tech2, 371-379. 
  5. Ng, Q. X., Koh, S. S. H., Chan, H. W., & Ho, C. Y. X. (2017). Clinical use of curcumin in depression: a meta-analysis. Journal of the American Medical Directors Association18(6), 503-508.ne
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein