Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Gyümölcs diéta | Mi az előnye, hátránya?

Gyümölcs diéta | Mi az előnye, hátránya?
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus1 év Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése
Fordította: Révai Zsófia

A gyümölcs diéta egy extrém étrend, ami kizárólag gyümölcsökből áll, illetve a legnagyobb mértékben ezekből épül fel. Ennél pontosabb megkötés nincs. Így a diéta követői közül néhányan fogyasztanak magvakat, dióféléket, zöldségeket és gabonaféléket is. De a húst és az egyéb állati eredetű élelmiszereket szigorúan kizárják az étrendjükből (így például a mézet is).

A legtöbben általában ideológiai meggyőződésük miatt választják ezt a diétát. Illetve gyakran felmerülnek különböző etikai és a környezetvédelemhez kapcsolódó megfontolások is. Azonban a szigorú korlátozások miatt, amelyeket ez a táplálkozási forma jelent, nagyon nagy az esélye a tápanyaghiányos állapot fellépésének.

gyümölcs diéta

Egészséges a gyümölcsdiéta?

Az egészséges étrend nagy választékban tartalmaz olyan élelmiszereket, amelyek biztosítják a szervezet számára szükséges makro- és mikrotápanyagokat: fehérjét, zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. A szigorú gyümölcs diéta nagyon magas szénhidrátbevitelt jelentene némi zsírral és nagyon kevés proteinnel – még akkor is, ha a táplálkozásunkba beiktatunk valamennyi magot, dióféléket és gabonaféléket is. Kutatások bizonyítják, hogy ennek az étrendnek a hosszú távon történő követése kifejezetten káros lehet a fizikai és mentális egészségre egyaránt.

Biztonságos a gyümölcsdiéta?

Egy olyan étrend, amely teljes egészében száműz valamilyen ételcsoportot, nagy valószínűséggel nem követhető biztonsággal hosszútávon. A kutatások eredményei azt mutatják, hogy a legnagyobb százalékban gyümölcsökből felépülő étrend követése különböző működési zavarokhoz vezethet a vese és a máj esetében, illetve az agyi funkciókra is negatív hatással van. Ha a kalóriabeviteled 25%-át a fehérjék és zsírok alkotják, még abban az esetben is kihívás lehet a szervezeted számára, hogy elég energiát és tápanyagot szerezzen az optimális működéshez!

Milyen előnyei vannak a gyümölcsdiétának?

Az ilyen típusú táplálkozás gazdag rostokban, vízben, vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek mind elengedhetetlenek az egészségünk megőrzéséhez. Ugyanakkor ezek a legtöbb egészséges étrendben ugyanígy megtalálhatóak a megfelelő mennyiségben, így semmi szükség rá, hogy ebből az okból kövessünk egy olyan szigorú korlátozásokon alapuló táplálkozási formát, mint a gyümölcsdiéta!

Mik a gyümölcsdiéta hátrányai?

Nem meglepő módon, ha csak gyümölcsöket eszel, annak megvannak a nagyon komoly hátrányai. De ezek közül is kiemelkedik három tényező.

Magas cukorbevitel

Ha valaha volt már bármilyen vércukor-problémád, esetleg cukorbeteg vagy, akkor a gyümölcsökön alapuló táplálkozás szinte lehetetlenné teszi, hogy kontrolláld a vércukor- és az energiaszinted változásait. Emellett nagyon könnyen hízáshoz is vezethet, ha több kalóriát fogyasztasz el, mint amennyit elhasználsz.

Táplálkozás

A cukor nem az ellenséged. De miért nem?

Richie Kirwan táplálkozási szakértő szeretné eloszlatni a kételyeket, és különválasztani a cukorra vonatkozó igazságot a tévhitektől, hogy el tudd dönteni, mit viszel be a szervezetedbe.

Alacsony fehérjebevitel

Ha sportember vagy és szeretnél kicsit izmosabb lenni, esetleg konkrét izomtömegnövelési terveid vannak, ennek az étrendnek az alacsony fehérjetartalma komoly problémákat fog okozni a számodra.

 

Alacsony zsírbevitel

A zsírok, pont úgy, mint a fehérjék, segítenek a telítettségérzés elérésében. A gyümölcs diéta során sokkal nagyobb éhséget tapasztalhatsz, mint eddig bármilyen más étrendet követve.

 

Üzenet

Az olyan szélsőséges diéták, mint a gyümölcs diéta, amelyek bizonyos ételcsoportokat teljesen kizárnak, hosszútávon nagyon veszélyesek lehetnek. Könnyen felléphet ugyanis olyan tápanyaghiányos állapot, ami komoly megbetegedések előszobája lehet. Ha sok gyümölcsöt fogyasztasz, az nagyon jó alapja lehet egy egészséges étrendnek, de mindenképp figyelned kell arra, hogy azokat a mikro- és makrotápanyagokat is biztosítsd a tested számára, amelyek a gyümölcsdiétából teljesen hiányoznak: ilyenek a fehérjék, a ’jó’ zsírok, a B12 vitamin, vagy például a vas és a cink.

Táplálkozás

80/20 diéta | Milyen előnyei vannak?

A 80/20 diéta a rugalmas diéta egy formája, mely tápláló ételek fogyasztásán alapul (az idő 80%-ában), ugyanakkor lehetővé teszi az alkalmi élvezeteket.

Táplálkozás

Időkorlátos diéta | Hogyan csináld? Milyen előnyökkel jár?

Az időkorlátos diéta egy rugalmas étkezési minta, mely szinte bármely életmódba illeszkedik. Továbbá népszerű technika a fogyás és a túlevés elkerüléséért.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Vetrani, C., Bozzetto, L., Della Pepa, G., Rivellese, A. A., & Annuzzi, G. (2022). Fruitarian Diet and Blood Glucose Control in Type 1 Diabetes: A Case Report. Frontiers in nutrition, 9.
  2. Storti, B., Nastasi, G., Acampora, R., Ferri, F., Isella, V., Ferrarese, C., … & Tremolizzo, L. (2020). A Case of Reversible Dementia Due to a Strictly Fruitarian Diet: If an apple a day keeps the doctor away, a fruitarian diet throws your mind away. Neurology: Clinical Practice.
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein