Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Hogyan maradjunk egészségesek diákként, szűkös keretből?

Hogyan maradjunk egészségesek diákként, szűkös keretből?
MyproteinHU
Író és szakértő6 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Mire van szükséged?

Néhány egyszerű étrendszabály betartásával még akkor is fenntarthatod egészségedet, ha kimondottan nem érdeklődsz a sport és az edzés iránt. Nem, ez nem azt jelenti, hogy bármiféle diétán kellene lenned, hanem azt, hogy ragaszkodsz a megszokott ételekhez és biztosítod a napi ajánlott fehérje, szénhidrát, zsír, vitamin és víz meglétét.

Ne feledjék azok, akik a súlycsökkentést tartják szem előtt, hogy a böjt nem a megfelelő mód erre. Az étel hiánya energiahiányt, dehidratációt, fejfájást, szédülést és gyengeség érzetét is okozhatja. Ha még mindig úgy gondolod, hogy jó úton jársz, gondolkozz el újra, mivel nem csak arról van szó, hogy idegessé válsz, ha az osztály előtt nem tudsz egy kérdésre válaszolni, vagy ha nincs energiád a szobatársaid bénán időzített szivatásaihoz. Az anyagcseréd lelassulását is okozhatja, aminek köszönhetően gyorsabban visszaszeded a súlyt, amit böjtölés alatt leadtál. Például, ha hétköznap drasztikusan csökkented a kalóriabeviteled, de emiatt hétvégén megjutalmazod magad, akkor lassulni fog az emésztésed, és valószínűleg puffadni fogsz.

A feldolgozott szénhidrát az egyik legrosszabb étel, amit ehetsz. Üres szénhidrátként is ismertek, mivel nagyon alacsony a tápértékük és nem telítenek el, így rövid időn belül újra éhesnek érzed magad és emiatt többet fogsz enni, mint akkor, ha egészségesebb szénhidrátot választasz.

Az egészséges táplálkozás előnye, hogy megerősítve fogod magad érezni a diákélet nehézségeivel szemben, még akkor is, ha kevésbé érdekel az edzőterem és a sportolás. Elsőként kell említeni az diák élet éjszakáit. Az ivás, rossz táplálkozás, kevésbé higiénikus megoldások könnyen ledönthetnek a lábadról. Az egészséges táplálkozás megfelelő állapotban fog tartani az előadások, bulik és az azt követő reggelek során is, mivel az immunrendszered erősebb lesz, mint a legtöbbeknek.

Gondolkozz nagyban

A szűkös anyagi keret mellett az időből is kevés jut diákként. Nem sok időd áll rendelkezésre a főzésre az előadások, szemináriumok, kutatások, esszék és a közösségi életed között. A legelső tipp az, hogy megtanulj néhány trükköt annak érdekében, hogy minimális időt és odafigyelést vegyen igénybe a jó ételek elkészítése. Egyszerűsítsd le a dolgokat, és ragaszkodj a 2:1 fehérje/szénhidrát arányhoz. Szerezz be olyan húsokat és fehérjeforrásokat nagyobb mennyiségben, melyek lefagyaszthatók, hogy ne kelljen folyamatosan még többet költened kisebb adagokra.

Lehet, hogy nem lesznek sokkal változatosabbat az ételeid ha heti 1-2 alkalommal főzöl előre, mint a körülötted élőknek, akik sajtos pirítóson élnek minden nap, de spórolni fogsz az idődön és pénzeden (és tudod, hogy egészségesen étkezel), ha egy nagy adag kaját készítesz és beruházol pár dobozra, amikben tárolni tudod őket.

Esti nasik

Megtörténik, főleg ha nem ettél megfelelően és rendszeresen, akkor azt fogod érezni, hogy szükséged van esti nasira. Szerencsére szűk keretből megfizethetőek a legegészségesebb nasik. A teljes kiőrlésű és lassan felszívódó szénhidrátok szépsége az, hogy eltelítenek, így nem fogod azt érezni egyből, hogy a boltban még egyszer be kell raktározni belőlük.

A könnyen emészthető ételek az első választásod, melyek nem tartanak ébren túl sokáig. Kerüld el a transz zsírokat és a finomított szénhidrátokat, válassz inkább egy kis adag természetes, feldolgozatlan és teljes kiőrlésű ételt, ha lehetséges. Ezek lassabban szívódnak fel, emiatt kitolják az éhségérzeted. Természetesen a legjobb az, ha kora este fogyasztod el őket ha több szénhidrátot is tartalmaznak, így nem fognak zavarni alvás közben. Íme, néhány ötlet:

  • Minőségi, akár házi müzli
  • Zabpehely
  • Avokádó
  • Articsóka
  • Banán
  • Mogyoróvaj
  • Gyümölcs és magvak
  • Teljes kiőrlésű ropogtatni való
  • Kazein fehérje shake
mogyoróvaj

Találj alternatívákat az éttermi ételek hazavitele ellen

A diákélet nem az önmegtartóztatásról ismert, lemaradsz a jó dolgokról, ha folyamatosan azon aggódsz, hogy mit szabadna és mit nem. Amikor kajáról beszélünk, az "elvitelre" opció túl egyszerű, mindig stratégiailag jól elhelyezett kajáldák, melyekbe könnyen belebotlasz, vagy éppen pont a szomszédban vannak. Egy éjszaka után talán nem tudod mérlegelni józanul az éttermi kaja hosszú távú hatásait, de ha teheted, akkor válassz inkább valami egészségesebb verziót.

Egy késő éjszaka a normális tápanyag hiányában, és az ivás utáni alacsony vércukorszint miatt a tested egy gyors megoldást keresne, amire a sarki kebab illata válasznak tűnhet. Az elvitelre lévő és a gyorséttermi ételek általában feldolgozott ételek, finomított szénhidrátot tartalmaznak, és alacsony tápértékkel rendelkeznek, mégis ugyanannyiba kerülnek, mint az egészségesebb alternatíváik.

Itt az idő elgondolkodni a korábban említett esti nasik és nagyobb mennyiségű főzésen és azokat választani, amikor lehetséges és még a drága pénzedet sem herdálod el rossz szénhidrátokra.

Youtube csatornánkon recept ötleteket is találsz ha éppen valami inspirációra vágysz.

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein