Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Így vethetsz véget az élelmiszer-pazarlásnak otthon

Így vethetsz véget az élelmiszer-pazarlásnak otthon
Evangeline Howarth
Író és szakértő4 év Ago
Evangeline Howarth profiljának megtekintése
Fordította: Rózsa Zoltán

Évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer kerül kidobásra.1 Az élelmiszer-pazarlás elsődleges okát a penész kialakulása okozza. A megfelelő tárolási körülmények alkalmazásával jelentősen növelhető a legtöbb élelmiszer tárolhatósági ideje.

A legtöbb egészséges és kiegyensúlyozott étrend szerves részét képezik a zöldségek és gyümölcsök. Ezen élelmiszerek igen hamar megromolhatnak, így különösen fontos, hogy a megfelelő tárolási körülmények elérésére törekedjünk.

Cikkünkben olyan tippeket ismerhetsz meg, amelyekkel véget vethetsz a szükségtelen élelmiszer-pazarlásnak otthonodban. A optimális tárolási körülményekkel nem csupán ételeid fogyaszthatósági idejét tudod megnövelni, de akár kellemes ízük és értékes tápértékük megőrzését is segítheted. Az alábbi tippek betartásával pénzt spórolhatsz és csökkentheted ökológiai lábnyomod!

élelmiszer

1. Ne tartsd a tejet hűtőszekrényed ajtajában!

Az előállított tej 1/6-ot része hulladékként végzi.2 A jelentős mértékű tej-hulladékképződésért nemzetközi viszonylatban általában a tejgazdaságok okolhatóak, azonban az olyan fejlett agrár infrastruktúrával rendelkező országokban, mint például az Egyesült Királyság, a tejpazarlás jellemzően a nagybevásárló áruházakban és a háztartásokban jön létre.

Magas laktóz tartalmának köszönhetően a tej könnyen megromlik, ezért külön figyelmet érdemes fordítani tárolására. A könnyű elérhetőség miatt sokan a hűtőszekrény ajtajába helyezve tárolják a tejesdobozt. Ezzel az a  probléma, hogy a hűtőszekrény ajtó jelenti a konyhai berendezés legmelegebb belső részét. Nyitáskor a meleg levegő elsőként az ajtóval érintkezik.

A hűtőszekrény alsó, hátsó része a leghűvösebb, így célszerű a romlékony tejtermékeket ott tárolnod. Ugyan a gyors hozzáférhetőség komfortjáról való lemondással jár a tej áthelyezése, azonban a hosszabb tárolhatóság kárpótol a kellemetlenségért.

2. Ne tárold a hagymát egy helyen a burgonyával!

A hagyma és burgonya egy helyen történő tárolása esetén megnő a tárolóegység páratartalma, amelytől nedvessé válnak a zöldségek. Továbbá, a közös tárolás következtében az etán nevű gázképződés fokozódik. A magasabb páratartalom és a megnövekedett etán termelés fokozza a zöldségek és gyümölcsök romlandóságát.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a közös tárolás növelheti a burgonyákon megjelenő rügyek számát. Ezek a rügyek tartalmazhatnak egy glükoalkaloid elnevezésű vegyületet, amely nagyobb mennyiségű fogyasztása nem kívánatos egészségügyi hatásokhoz vezethet.3 Toxikus hatásai közé sorolható a láz, fej- és hasfájás. A kisebb hajtások fogyasztása veszélytelen, azonban érdemes eltávolítani a burgonya héjat.

A hosszabb tárolhatóság érdekében kerüld a hagyma és burgonya közös tárolását!

3. Ne tárold az avokadót a hűtőszekrényben!

Te is a hűtőszekrényben tárolod az avokádót? Akkor biztos számodra is feltűnt, hogy szikla keménységű marad és megnehezíti kedvenc guacamolé recepted elkészítését. Az avokádók nem érnek meg, amennyiben hidegben tárolod, így érdemes szobahőmérsékletű környezetben tartani őket.

4. Fogyasztás előtt mosd meg a bogyós gyümölcsöket!

Habár a gyümölcsök és zöldségek megmosása kritikus fontosságú és a konyhai higiénés szokások egyik legfontosabbika, azok gyümölcsök és zöldségek, amelyek vízzel érintkeznek, gyorsabban megromolhatnak. A bogyós gyümölcsök romlanak meg legkönnyebben mosást követően. Azonban a szőlő, eper és málna tárolhatósági idejét is jelentősen csökkentheti a vízzel való érintkezés. Fokozhatod a tárolási időt azzal, ha csak fogyasztás előtt mosod meg ezeket az élelmiszereket. Fontos, hogy a mosatlan gyümölcsöket és zöldségeket szeparáld a többi élelmiszertől. Erre a célra használható a legtöbb hűtőszekrényben megtalálható zöldség és gyümölcs rekesz.

Tipp profiknak: Szeretnéd maximálisra növelni a bogyós gyümölcsök tárolási idejét? Áztasd őket ecetes-vizes oldatba 2-10 percig, csöpögtesd le, helyezd dobozba végül pedig tedd a hűtőszekrénybe a dobozt! Így eltávolíthatod a romlási folyamatokért felelős baktériumok egy részét és jelentősen megnövelheted a gyümölcs fogyaszthatósági idejét!

5. Felnyitást követően ne tárold az ételt konzervben!

Vegán vagy vegetáriánus étrendet követsz? Akkor valószínűleg igen gyakran fogyasztasz konzervből olyan hüvelyeseket, mint bab, lencse vagy csicseriborsó. A konzervdobozokban megtalálható óntartalom a levegővel érintkezve könnyebben szivároghat az ételben. Így felnyitást követően érdemes a konzervben található ételt egy tálba helyezve tárolni.

6. Kerüld a nyers burgonya hűtőszekrénybe történő tárolását!

A nyers burgonyában található keményítő cukorrá alakul a fagyasztás és hűtés következtében. A legtöbbünk a konyhaszekrényben vagy egy élelmiszerkamrában tárolja a burgonyát, azonban vannak, akik tévesen azt gondolják, hogy a burgonyának a hűtőben van a legjobb helye. A hőkezelést követően nem alakul át a burgonya keményítő tartalma, így sütés-főzést követően bátran a hűtőszekrénybe tarthatod burgonyás ételed.

7. Ne feledkezz meg a mélyhűtőben tárolt zöldségekről!

Megfeledkeztél a mélyhűtőben álló franciasaláta keverékről és brokkoliról? A túl soká tartó fagyasztás következtében apró jégkristályok keletkeznek a zöldségekben, amelyek negatívan befolyásolhatják a tárolt élelmiszer fogyaszthatóságát.

A fagyasztóban tárolt zöldségek is képesek megromlani a dehidratáció következtében. A csökkent víztartalmú zöldségek kevésbé ízletesek, textúrájuk túlzottan puhává válik és fogyasztásuk kevesebb élvezettel jár. Ezért fontos, hogy ne feledkezz meg a mélyhűtőben tárolt zöldségekről! Érdemes a vásárlást követő 2-4 hónapban elfogyasztani a mélyhűtőben tárolt élelmiszereket!

8. Tárold a banánokat az egyéb gyümölcsöktől eltérő helyen!

Nem érdemes a banánokat más gyümölcsökkel egy helyen tárolni, mivel az élelmiszerek fogyaszthatósági idejének csökkenéséhez vezethet. Mi lehet a rejtelmes jelenség magyarázata?

Hasonlóan a fentebb említett hagyma és burgonya esetéhez, a banán által kibocsátott etán miatt csökken a fogyaszthatósági idő. A gázkibocsátás miatt a gyümölcsök keményítő tartalma cukorrá alakul, az érési folyamat felgyorsul és a savtartalom csökken. Egyedül a narancsok tárolási idejét nem befolyásolja a banán által kibocsátott etán, a többi gyümölcsöt azonban érdemes elkülönítve tárolni.

Záró gondolatok

Pár tanács követésével minimalizálhatod az esélyét annak, hogy a nem megfelelő tárolási körülmények miatt idejekorán kelljen megszabadulni egy élelmiszertől. A fenti trükkök alkalmazásával csökkentheted az élelmiszer pazarlásod, amelyért nem csupán pénztárcád fog hálát mondani, de még ökológiai lábnyomod is redukálhatod.

A hosszú távú siker eléréséhez fontos, hogy folyamat-szemléletet alkalmazz. Megromlott hőn szeretett organikus mogyorókrémed? Biztos megfelelőek voltak a tárolási kondíciók? Járj a végére és amennyiben módodban áll, törekedj az optimális tárolási körülmények elérésére, így időt és pénzt spórolhatsz!

Nem csupán az élelmiszerek tarolásában érdemes fekete övessé válni, hanem elkészítésükben is. Egészséges recept oldalunk olyan gourmet-k részére hoztuk létre, akik örömmel próbálnak ki új és ismeretlen ízeket!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. https://natamycin.com/food-spoilage#:~:text=Some%20facts%3A,(Pitt%20and%20Hocking%202009).
  2. https://www.theguardian.com/environment/2018/nov/28/one-in-six-pints-of-milk-thrown-away-each-year-study-shows
  3. https://www.healthline.com/nutrition/sprouted-potato#removing-toxic-compounds
Evangeline Howarth
Író és szakértő
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Evangeline fiatal kora óta versenyszerűen sportolt. RYA minősített vitorlás oktatóként tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az extrém és állóképességi sportokban, mivel a Team GBR csapatában és az egyetemi első számú csapat edzőjeként és kapitányaként szerzett tapasztalatot.

Szabadidejében Evangeline szeret futni, különösen maratonokat. Hétvégén vízi sportokat űzve vagy a hegyekben túrázva találod. Kedvenc estéit HIIT edzésekkel vagy guggolásokkal tölti az edzőteremben, mielőtt összedobna egy jó fűszeres ételt, egy tonna zöldséggel - yum!

Evie tapasztalatairól itt tudhatsz meg többet.

myprotein