Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Léteznek negatív kalóriás ételek? Íme, mit mondanak a kutatások

Léteznek negatív kalóriás ételek? Íme, mit mondanak a kutatások
Evangeline Howarth
Író és szakértő4 év Ago
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Fordította: Kelemen József

Úgy érzed, hogy diétás mítoszokkal bombáznak? Nos, mi most azért vagyunk itt, hogy legalább egyet leleplezzünk közülük: a negatív kalóriatartalmú ételek mítoszát.

Már mindannyian hallottunk arról a feltevésről, hogy léteznek olyan ételek, amelyek emésztése több kalóriát igényel, mint amennyit tartalmaznak. De tényleg létezhetnek ilyenek? Egy új tanulmány szerint nem egészen így működik a dolog.

A zellert és uborkát például már régóta negatív kalóriatartalmúnak titulálják, fogyasztásuk népszerű a diétázók körében, hogy olyan alacsonyan tartsák kalóriabevitelüket, amivel képesek fogyni. Nem vitatható, hogy ezen ételek nagyon alacsony energiatartalommal bírnak, viszont most megmutatjuk, hogy miért nem léteznek negatív kalóriás táplálékok.

Mit takar a “negatív kalóriás ételek” kifejezés?

A kalória az energia mértékegysége – az a kalória, amit az ételeid csomagolásán látsz, valójában kilokalóriát jelöl (1000 kalória). A negatív kalóriatartalmú ételek mögötti elgondolás az, hogy kevesebb kalóriát vagy energiát tartalmaznak, mint amennyi energia szükséges az emésztésükhöz és a belőlük kinyerhető tápanyagok felszívódásához. Ez azt jelentené, hogy ha ezeket eszed, kalóriadeficitbe kerülsz.

Ez elméletben ugyan nagyon is logikus, gyakorlatban sajnos nem így működik. A tanulmány szerint, még a nagyon alacsony energiatartalmú ételek is tartalmaznak annyi kalóriát, hogy az emésztés és felszívódás után még maradjon belőle.1

negatív kalóriás ételek

A tanulmány

A kutatást, az Alabamai Egyetem csapata végezte, szakállas agámákon (hüllők, melyek Ausztráliában őshonosak). A kutatók úgy döntöttek, hogy zellerrel fogják etetni az agámákat, mivel ez szerepel a negatív kalóriás ételek listájának elején.

Az ürülék és vizelet energiavesztését mérték, illetve az anyagcsere gyorsaságot és az étel emésztésének energiaigényét. Azt találták, hogy a zellerből nyert energia közel negyedét sikerült megtartania a hüllőknek. A tanulmány nem vette figyelembe a rágás energiaigényét, ami pedig csökkentené a fennmaradó kalóriamennyiségét.

A kutatók úgy vélik, hogy zellerfogyasztás után az eredmény embereknél is ugyanez lenne, mivel az étkezés utáni anyagcsere-változás hasonló mértékű hüllőknél és embereknél, ezért ugyanannyi energiát tartanának meg belőle.

Ne add fel a reményt!

A kutatók azzal érvelnek, hogy habár valószínűleg nem használja fel a szervezeted az összes kalóriát az emésztéshez, felszívódáshoz és kiválasztáshoz, viszont az alapanyagcserének (az az energia, ami ahhoz kell, hogy a testet működésben tartsa nyugalomban) köszönhetően, a maradék energia is fel fog használódni. Valójában egy átlagos nőnek, 12,6 kg nyers zellert kellene fogyasztania, hogy ezeket a minimális energiaszükségleteket ki tudja elégíteni.

Útravaló

Úgy tűnik, még sok mindent lehetne tanulni ebből, viszont ami fontos, hogy a zeller szinte biztosan nem egy negatív kalóriás étel. Ahhoz kétség sem fér, hogy egy nagyon könnyed nasi, ha épp valami ilyesmit keresel – és könnyedén fel fogod használni a fennmaradó energiát belőle. Más ételek azonban még létezhetnek, amelyek negatív kalóriások, szóval diétázók, álmodozzatok nyugodtan!

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Buddemeyer, K. M., Alexander, A. E., & Secor, S. M. (2019). Negative calorie foods: An empirical examination of what is fact or fiction.bioRxiv, 586958.
Evangeline Howarth
Író és szakértő
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Evangeline fiatal kora óta versenyszerűen sportolt. RYA minősített vitorlás oktatóként tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az extrém és állóképességi sportokban, mivel a Team GBR csapatában és az egyetemi első számú csapat edzőjeként és kapitányaként szerzett tapasztalatot.

Szabadidejében Evangeline szeret futni, különösen maratonokat. Hétvégén vízi sportokat űzve vagy a hegyekben túrázva találod. Kedvenc estéit HIIT edzésekkel vagy guggolásokkal tölti az edzőteremben, mielőtt összedobna egy jó fűszeres ételt, egy tonna zöldséggel - yum!

Evie tapasztalatairól itt tudhatsz meg többet.

myprotein