Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Mi a spirulina? | Egészségügyi hatásai és mellékhatásai

Mi a spirulina? | Egészségügyi hatásai és mellékhatásai
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus1 év Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Gondoltad valaha is, hogy egy növényi alapú kiegészítő magasabb fehérjetartalommal bírhat, mint a hús vagy a tojás? Annak érdekében, hogy megnöveld a vas- és kalciumbeviteled, fontolóra vennél egy kis algafogyasztást? Amennyiben még nem hallottál a spirulináról, akkor ez a cikk segíteni fog megérteni, hogy miért használják oly régóta – illetve tudomást szerezhetsz a lehetséges jótékony egészségügyi hatásairól.

Mi is a spirulina?

A spirulina a kékeszöld színű algák egy típusa, mely már 3,5 milliárd éve él a Földön. Ez egy általános táplálékkiegészítő, melyet már az azték civilizáció óta használnak.1 Ezenfelül, tápanyagban nagyon gazdag étel, mivel magas fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik, emiatt pedig rengeteg előnnyel bír.  A spirulina azután vált híressé, hogy a NASA pilótái elkezdték használni, űrutazásaik során.1

Összefoglalás: A spirulina egy tápanyagban gazdag étel, amely magas fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalommal bír.

spirulina hatása

Mire jó a spirulina?

Rengeteg kutatás vizsgálta a spirulinát és előnyös hatásait. A magas fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt több területen mutatták ki jótékony hatását.

A sejtjeinknek szüksége van energiára. A spirulinában található szénhidrátok egyszerűen felszívódnak (mint ahogy a fehérje is), ezzel biztosítva sejteknek szükséges energiát.1 Ezenfelül, a spirulina megnöveli az egészséges baktériumok szintjét a belekben, ami pedig több B6-vitamin előállításával és energialökettel jár. A magas B-vitamin és vas szint sokat segíthet olyanoknál, akik vérszegénység miatt gyengeséggel és fáradsággal küzdenek.

A spirulináról bebizonyították, hogy képes megakadályozni az immunrendszerünk hisztamin felszabadítását, ez a reakció okoz allergiát (legfőképpen légúti allergiát).1 Számos tanulmány különféle útvonalakat fedezett fel, amely hatására a spirulina képes erősíteni az immunrendszerünket és megakadályozni az allergének elleni túlzott reakciókat, mely gyakoribb olyan embereknél, akik valamilyen tápanyaghiányában szenvednek.1

A spirulina magas gamma-linolénsav koncentrációval rendelkezik.

Az oxidáció egy olyan folyamat, ami az idő előrehaladtával a sejtek sérülésével, betegségekkel és öregedéssel jár. A magas klorofil és fikocianin tartalom, amely a spirulinában található és amely a zöld színt adja, nagyon erős antioxidáns hatással rendelkezik.

spirulina

35%-os kedvezmény vitamin és ásványi anyag készítményeinkre!

Szerezd be a vitamin és ásványi anyag kiegészítőinket 35%-os kedvezménnyel a VITAMINBLOG kód használatával, és érd el fitnesz céljaid a Myprotein támogatásával!

A spirulina alga lehetséges mellékhatásai

A spirulina pornak lehet egy kis növényi íze, ezért néhányan inkább tabletta formájában használják. A mikroalgák, mint a spirulina már évtizedek óta használatosak, csekély vagy szinte semmilyen mellékhatással.1 Az USDA a spirulinát a “GRAS” (generally regarded as safe) jelzővel látta el, ami annyit jelent, hogy általánosságban biztonságosnak tekinthető. Előfordulhat, hogy reakcióba lép az általad használt gyógyszereszekkel, vagy több vitamin és ásványianyagot szolgáltathat, mint amennyire szükséged van (étrendtől és táplálékkiegészítőktől függően), tehát a legjobb, ha új táplálékkiegészítő szedése előtt kikéred kezelőorvosod véleményét.

Összefoglalás: A spirulina fogyasztása biztonságosnak tekinthető, melyet az USDA is megállapított. Mielőtt belekezdenél egy új táplálékkiegészítő szedésébe, minden esetben azt javasoljuk, hogy előtte kérd ki egy orvos véleményét.

Tápanyag információ

Egy evőkanál (kb. 7g) spirulina, 4g fehérjét tartalmaz. Ez egy nagyon magas arány, főképp, hogy egy növényi alapú ételről beszélünk, a magas fehérjetartalom hasznossá teszi a vegánok és húsevők számára, egyaránt.1 A grammonkénti fehérjetartalma magasabb, mint a húsoknak, tejnek, tojásnak, szójának vagy gabonaféléknek.2 Az aminosav profilja, mivel magas valin, leucin és izoleucin tartalommal bír, kiemelkedőbbé teszi, a többi növényi fehérjétől, beleértve a babot is.

A spirulinában fellelhető, egyéb fontos tápanyagok:

  • rostok
  • béta-karotin
  • B-vitaminok: elengedhetetlenek az energiához
  • vas: 100g spirulina, a napi vas szükséglet 150%-át tartalmazza
  • kalcium: erősíti a csontokat és fogakat
  • esszenciális zsírsavak: ezek olyan zsírsavak, melyek segítik a szív egészséges működését, és ételeinken keresztül juthatunk hozzájuk. Az anyatejen kívül a spirulina jelenti a gamma-linolénsav legjobb ismert forrását.2

Ezek a vitaminok és ásványi anyagok számos alapvető anyagcsere-funkcióban szerepet játszanak, valamint antioxidáns reakciókban, immunrendszer szabályzásában.3

Összefoglalás: A spirulina többek között ásványi anyagokat, B-vitamint és esszenciális zsírsavakat tartalmaz, melyek hozzájárulnak az erős csontozathoz és fogakhoz, továbbá energialöketet adnak, és erősitik az immunrendszert.

Hogyan használd a spirulinát?

A spirulina legtöbbször ízesítetlen por formában kapható, és könnyen össze lehet keverni vízzel, smoothie-kba vagy egyéb italokba. Zöld színű, magas klorofil és fikocianin tartalmának köszönhetően. Azon felül, hogy erőteljes vitamin és ásványianyag-tartalommal bír, a spirulina extra fehérjével gazdagíthatja az edzés utáni shake-edet, vagy a nap folyamán bármikor fogyasztható az előnyei megtapasztalásához. A legtöbbet tanulmányozott dózis 3 és 10 gramm közé esett, és a 30 grammig terjedő adag sem mutatott semmilyen negatív mellékhatást.2

Útravaló

A spirulina egy erőteljes, természetben előforduló, növényi alapú kiegészítő. Extra fehérjelöketet adhat vitaminokkal és ásványi anyagokkal együtt, mely sok ember számára hasznos lehet. Habár, sok éve biztonságos táplálékkiegészítőnek tekinthető, egyre több lehetséges előnyét ismerjük meg, ahogy a kutatók egyre többet tudnak meg az erejéről.

Ne felejtsd, a VITAMINBLOG kód használatával 35%-os kedvezménnyel szerezheted be a vitamin és ásványi anyag kiegészítő oldalon található termékeket.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Karkos, P. D., Leong, S. C., Karkos, C. D., Sivaji, N., & Assimakopoulos, D. A. (2011). Spirulina in clinical practice: evidence-based human applications. Evidence-based complementary and alternative medicine, 2011.
  2. Sotiroudis, T. G., & Sotiroudis, G. T. (2013). Health aspects of Spirulina (Arthrospira) microalga food supplement. Journal of the Serbian Chemical Society78(3), 78-3.
  3. Wu, Q., Liu, L., Miron, A., Klímová, B., Wan, D., & Kuča, K. (2016). The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Archives of toxicology90(8), 1817-1840.
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein