Fordította: Balogh Antonella
A magnézium egy esszenciális ásványi anyag, ami a szervezeted számos fontos funkcióját segít szabályozni, úgy, mint az izmok fehérjeszintézisét, az ideg- és izomműködést, a vércukorszint és vérnyomás szabályozását.1 Az alábbi magnézium tartalmú ételek segítenek kordában tartani ezeket.
Az ajánlott magnézium bevitel mennyiségét az életkorunk és nemünk figyelembevételével szükséges meghatározni. A 18-30 év közötti férfiak esetén az NRV 400 mg, míg az ebbe a korosztályba tartozó nőknek 310 mg.
A magnéziumhiány étvágytalanságot, fáradtságot, gyengeséget, sőt gyomor-bélrendszeri problémákat, hányingert és hányást okozhat, ezért nagyon fontos, hogy étrended tartalmazzon elegendő mennyiséget. Ebben a cikkben bemutatunk 10 élelmiszert, amivel felturbózhatod a magnézium beviteled.
A legjobb magnézium tartalmú élelmiszerek
1. Tökmag
270 mg magnézium /100 g
Egy evőkanál tökmag 32 mg magnéziumot, 3 g fehérjét és 0,8 g rostot tartalmaz, ezért kiváló módja, hogy megemeld a salátád vagy más étkezésed tápértékét. Ezen kívül tartalmaz még foszfort, rezet, cinket és vasat is.
2. Chia mag
308 mg magnézium /100 g
Egy evőkanál chia magban 31 mg magnézium és 4 g rost van, így fogyasztása nagyon jó módja a napi rostbevitel növelésének is. A chia mag kiváló omega-3 zsírsav forrás, aminek számos jótékony egészségügyi hatása van. Emellett több fontos ásványi anyag is megtalálható benne, mint a szelén, a réz, a cink, a vas és a mangán.

A chia mag 9+1 pozitív hatása
Az Aztékok voltak azok, akik kezdték felismerni az apró feketés-barnás magok további hatásait, aminek a száma napjainkra megsokszorozódott. Ezek között van például az öregedés lassítása, a bőrünk, szívünk, emésztőrendszerünk egészségének támogatása, ellenállóbb csontozat, illetve izomzat elősegítése.
3. Mandula
270 mg magnézium /100 g
A mandula kiváló forrása az egészséges egyszeresen és többszörösen telítetlen zsíroknak és 10 szem belőle 27 mg magnéziumot is tartalmaz. A mandula tartalmaz még triptofánt, aminek a szerotonin termelésben van szerepe, ez a vegyület segíti a hangulat és az alvás szabályozását.
4. Spenót
80 mg magnézium /100 g
Azon kívül, hogy a spenót jó magnéziumforrás, gazdag K-vitaminban is, aminek fontos szerepe van a sebgyógyulásban. Valamint C-vitaminban és vasban is bővelkedik – amik szükségesek az energiatermeléshez.
5. Fekete bab
49 mg magnézium /100 g
Egy fél konzerv (120 g) fekete bab 60 mg magnéziumot tartalmaz. A fekete bab szuper vegán és vegetáriánus fehérjeforrás, hiszen 100 g belőle 8 g fehérjét tartalmaz. Az egészséges emésztőrendszer szempontjából is jó választás magas rosttartalma miatt. Magas rost- és fehérjetartalma növeli a jóllakottság érzetet, ezért érdemes beilleszteni az étkezésedbe.
6. Edamame bab
64 mg magnézium /100 g
Egy átlagos adag (80 g) edamame bab 51 mg magnéziumot tartalmaz, és szintén kiváló növényi fehérjeforrásként tekinthetünk rá, hiszen ebben a 80 g-os adagban 9 g fehérjét tartalmaz. Ezen kívül rosttartalma is magas (100 grammonként 5 g) és gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a cink, a vas és a K1 és B9 vitaminok.
7. Barna rizs (főtt)
48 mg magnézium /100 g
Alacsony glikémiás indexű szénhidrátforrás a barna rizs, amiből egy közepes adag (150 g) 44 g szénhidrát mellett 72 mg magnéziumot tartalmaz. Más fontos ásványi anyagokban is gazdag, mint a foszfor, a mangán és a cink valamint kiemelkedően jó B3 vitamin (niacin) forrás, ami segíthet a koleszterinszint javításában.
8. Avokádó
25 mg magnézium /100 g
A szakértők által ajánlott adag kb. egy fél avokádó (70 g), ami 17,5 mg magnézium mellett más fontos vitaminokat is tartalmaz (B-vitaminok, E-vitamin). Ahogy a különböző olajos magvak, az avokádó is egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz.
És hogy milyen előnyei vannak még az avokádónak? Olvasd el cikkünkben:

Az avokádó 5 egészségügyi előnye
Az avokádó a benne található egészséges zsírokról ismert. Lehetséges azonban, hogy meglepődsz, ha megtudod, valójában gyümölcsről van szó, nem pedig zöldségről.
9. Szójatej
15 mg magnézium /100 g
Egy bögre szójatej 48 mg magnéziumot tartalmaz. Ahogy a tehéntej, úgy a szójatej is kiváló kalcium forrás, ami segít fenntartani a csontsűrűséget és csökkenti a csontritkulás kockázatát. Ezen felül a szójatej B12-vitamint is tartalmaz, ami szükséges az energiatermeléshez. Vegán és vegetáriánus étrenden sokszor nehéz elérni a megfelelő B12 mennyiséget, de a szójatej ebben is segítségedre lehet.
10. Mogyoróvaj
180 mg magnézium /100 g
Magas magnéziumtartalma (32 mg/evőkanál) mellett a mogyoróvaj más mikrotápanyagokban is gazdag, mint a B7-vitamin, B3-vitamin és mangán. Ahogy a mandula és az egyéb olajos magvak, úgy a mogyoróvaj is szuper triptofán forrás. Magas zsírtartalma miatt azonban kalóriákban is gazdag, az evőkanalankénti 114 kcal-val. Szóval légy óvatos az adagokkal, ha kalóriaszegény diétát követsz.
Összegzés
Az általános egészség szempontjából kiemelkedően fontos a megfelelő magnézium bevitel. A legjobb, ha táplálkozással hozzá tudsz jutni a kellő mennyiséghez, de ha ez nem megy, táplálékkiegészítőkkel is növelheted a bevitelt.
Magnézium szükséges számos kulcsfontosságú életfunkcióhoz, mint az izmok fehérjeszintézise, vércukor és vérnyomás szabályozás. Hiánya növeli a fáradtság, az izomgyengeség és a gyomor-bélrendszeri problémák esélyét.
A cikkben felsorolt élelmiszerek mellett különböző magnézium tartalmú táplálékkiegészítőkkel is növelheted ennek a fontos ásványi anyagnak a bevitelét.