Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

TOP 10 magnézium tartalmú étel

TOP 10 magnézium tartalmú étel
Liam Agnew
Sportdietetikus és személyi edző2 év Ago
Liam Agnew profiljának megtekintése
Fordította: Balogh Antonella

A magnézium egy esszenciális ásványi anyag, ami a szervezeted számos fontos funkcióját segít szabályozni, úgy, mint az izmok fehérjeszintézisét, az ideg- és izomműködést, a vércukorszint és vérnyomás szabályozását.1 Az alábbi magnézium tartalmú ételek segítenek kordában tartani ezeket.

Az ajánlott magnézium bevitel mennyiségét az életkorunk és nemünk figyelembevételével szükséges meghatározni. A 18-30 év közötti férfiak esetén az NRV 400 mg, míg az ebbe a korosztályba tartozó nőknek 310 mg.

A magnéziumhiány étvágytalanságot, fáradtságot, gyengeséget, sőt gyomor-bélrendszeri problémákat, hányingert és hányást okozhat, ezért nagyon fontos, hogy étrended tartalmazzon elegendő mennyiséget. Ebben a cikkben bemutatunk 10 élelmiszert, amivel felturbózhatod a magnézium beviteled.

avokádó

A legjobb magnézium tartalmú élelmiszerek

1. Tökmag

270 mg magnézium /100 g

Egy evőkanál tökmag 32 mg magnéziumot, 3 g fehérjét és 0,8 g rostot tartalmaz, ezért kiváló módja, hogy megemeld a salátád vagy más étkezésed tápértékét. Ezen kívül tartalmaz még foszfort, rezet, cinket és vasat is.

2. Chia mag

308 mg magnézium /100 g

Egy evőkanál chia magban 31 mg magnézium és 4 g rost van, így fogyasztása nagyon jó módja a napi rostbevitel növelésének is. A chia mag kiváló omega-3 zsírsav forrás, aminek számos jótékony egészségügyi hatása van. Emellett több fontos ásványi anyag is megtalálható benne, mint a szelén, a réz, a cink, a vas és a mangán.

Kiegészítők

A chia mag hatása: 9+1 ok amiért érdemes fogyasztani

A chia magokot gyakran superfoodként emlegetik. Gazdag omega-3 zsírsavakban, rostokban, fehérjékben és vitaminokban. Tudd meg mi a chia mag hatása!

3. Mandula

270 mg magnézium /100 g

A mandula kiváló forrása az egészséges egyszeresen és többszörösen telítetlen zsíroknak és 10 szem belőle 27 mg magnéziumot is tartalmaz. A mandula tartalmaz még triptofánt, aminek a szerotonin termelésben van szerepe, ez a vegyület segíti a hangulat és az alvás szabályozását.

4. Spenót

80 mg magnézium /100 g

Azon kívül, hogy a spenót jó magnéziumforrás, gazdag K-vitaminban is, aminek fontos szerepe van a sebgyógyulásban. Valamint C-vitaminban és vasban is bővelkedik – amik szükségesek az energiatermeléshez.

5. Fekete bab

49 mg magnézium /100 g

Egy fél konzerv (120 g) fekete bab 60 mg magnéziumot tartalmaz. A fekete bab szuper vegán és vegetáriánus fehérjeforrás, hiszen 100 g belőle 8 g fehérjét tartalmaz. Az egészséges emésztőrendszer szempontjából is jó választás magas rosttartalma miatt. Magas rost- és fehérjetartalma növeli a jóllakottság érzetet, ezért érdemes beilleszteni az étkezésedbe.

6. Edamame bab

64 mg magnézium /100 g

Egy átlagos adag (80 g) edamame bab 51 mg magnéziumot tartalmaz, és szintén kiváló növényi fehérjeforrásként tekinthetünk rá, hiszen ebben a 80 g-os adagban 9 g fehérjét tartalmaz. Ezen kívül rosttartalma is magas (100 grammonként 5 g) és gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a cink, a vas és a K1 és B9 vitaminok.

7. Barna rizs (főtt)

48 mg magnézium /100 g

Alacsony glikémiás indexű szénhidrátforrás a barna rizs, amiből egy közepes adag (150 g) 44 g szénhidrát mellett 72 mg magnéziumot tartalmaz. Más fontos ásványi anyagokban is gazdag, mint a foszfor, a mangán és a cink valamint kiemelkedően jó B3 vitamin (niacin) forrás, ami segíthet a koleszterinszint javításában.

8. Avokádó

25 mg magnézium /100 g

A szakértők által ajánlott adag kb. egy fél avokádó (70 g), ami 17,5 mg magnézium mellett más fontos vitaminokat is tartalmaz (B-vitaminok, E-vitamin). Ahogy a különböző olajos magvak, az avokádó is egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz.

És hogy milyen előnyei vannak még az avokádónak? Olvasd el cikkünkben:

Táplálkozás

Az avokádó 5 egészségügyi előnye

Az avokádó a benne található egészséges zsírokról ismert. Lehetséges azonban, hogy meglepődsz, ha megtudod, valójában gyümölcsről van szó, nem pedig zöldségről.

9. Szójatej

15 mg magnézium /100 g

Egy bögre szójatej 48 mg magnéziumot tartalmaz. Ahogy a tehéntej, úgy a szójatej is kiváló kalcium forrás, ami segít fenntartani a csontsűrűséget és csökkenti a csontritkulás kockázatát. Ezen felül a szójatej B12-vitamint is tartalmaz, ami szükséges az energiatermeléshez. Vegán és vegetáriánus étrenden sokszor nehéz elérni a megfelelő B12 mennyiséget, de a szójatej ebben is segítségedre lehet.

10. Mogyoróvaj

180 mg magnézium /100 g

Magas magnéziumtartalma (32 mg/evőkanál) mellett a mogyoróvaj más mikrotápanyagokban is gazdag, mint a B7-vitamin, B3-vitamin és mangán. Ahogy a mandula és az egyéb olajos magvak, úgy a mogyoróvaj is szuper triptofán forrás. Magas zsírtartalma miatt azonban kalóriákban is gazdag, az evőkanalankénti 114 kcal-val. Szóval légy óvatos az adagokkal, ha kalóriaszegény diétát követsz.

 

Összegzés

Az általános egészség szempontjából kiemelkedően fontos a megfelelő magnézium bevitel. A legjobb, ha táplálkozással hozzá tudsz jutni a kellő mennyiséghez, de ha ez nem megy, táplálékkiegészítőkkel is növelheted a bevitelt.

Magnézium szükséges számos kulcsfontosságú életfunkcióhoz, mint az izmok fehérjeszintézise, vércukor és vérnyomás szabályozás. Hiánya növeli a fáradtság, az izomgyengeség és a gyomor-bélrendszeri problémák esélyét.

A cikkben felsorolt élelmiszerek mellett különböző magnézium tartalmú táplálékkiegészítőkkel is növelheted ennek a fontos ásványi anyagnak a bevitelét.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Liam Agnew
Sportdietetikus és személyi edző
Liam Agnew profiljának megtekintése

Liam igazolt sportdietetikus a Nemzetközi Táplálkozási Társaságnál, és bejegyzésre került a Brit Dietetikus Szövetség sport és edzés táplálkozással foglalkozó nyilvántartásába. Sport és a testmozgás tudományában szerzett BSC diplomát, majd, ISSN diplomát alkalmazott sport és edzés dietetika szakon.

Liam tapasztalt személyi edző, segít az embereknek gyakorlatias, bizonyítékkal alátámasztott edzés és táplálkozási tanácsaival, hogy elérjék egészségügyi és fitnesz céljaikat.

Szabadidejében Liam számos erőemelő versenyen vett már részt, szereti a hegyi sétákat, a focit és a konyhai receptgyűjteményének bővítését. Liam tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein