Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

TOP 12 kálium tartalmú étel

TOP 12 kálium tartalmú étel
Liam Agnew
Sportdietetikus és személyi edző2 év Ago
Liam Agnew profiljának megtekintése
Fordította: Földesi Petra

A kálium egy olyan ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az egészséged megőrzéséhez és számos fontos szerepet játszik a tested működésében.1 Legfőbb feladata az egészséges vérnyomás fenntartása, és a hiánya akár stroke-hoz is vezethet. Ebben a cikkben 12 olyan ételről olvashatsz, melyek fogyasztásával biztosra mész, ha káliumbevitelről van szó!

kálium

A legjobb kálium tartalmú élelmiszerek

1. Aszalt sárgabarack

1880 mg kálium/100 g

Egy 8 darabos aszalt sárgabarack adag 602 mg káliumot tartalmaz. Az aszalt sárgabarack rostokban is igen gazdag, ami nagyon fontos az egészséges emésztés fenntartásához.2 Ez a finomság továbbá kitűnő vas- és magnéziumforrás. Ezek az anyagok mind szükségesek az energiatermeléshez, így az aszalt sárgabarack egy kitűnő nasi ötlet, ha egy kis energialöketre vágysz!3

2. Főtt lencse

310 mg kálium/100 g

A lencse vegánok és vegetáriánusok számára is kitűnő választás, ha fehérjebevitelről van szó, hiszen 100 gramm lencse 9 gramm fehérjét tartalmaz, és emellett rendkívül magas a káliumtartalma is (310 mg/100g). A lencse továbbá kitűnő szelénforrás, ami meghatározó szerepet tölt be az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásában.4 A lencsének ezenfelül nagyon alacsony a zsírtartalma, így egy zsírszegény fehérje-, szénhidrát-, és rostforrást jelent.

3. Héjában sült burgonya

990 mg kálium/adag (165 g)

Egy közepes méretű burgonya 990 mg káliumot tartalmaz, így a héjában sült burgonya is kiemelkedő káliumforrásnak számít. Egy héjában sült burgonya emellett kb. 4 g rostot is tartalmaz. A héjában sült burgonya magas glikémiás indexszel rendelkező szénhidrátforrás, így jó választás az edzés utáni étkezésben, mivel segít feltölteni a glikogénraktárakat.5

Ha valami igazán egyszerű de különleges receptet keresel, akkor próbáld ki ezt a burgonyás receptet:
Receptek

Ízletes töltött hasselback burgonya | Vegetáriánus és húsos verzió

Az egyhangú burgonya köretek a családi és baráti ebédek könnyen felejthető mellékszereplői, míg a töltött hasselback burgonya felejthetetlen ízével kivívja magának a főszerepet a közös étkezések során.

4. Vörösbab

280 mg kálium/100 g

A vörösbab egy másik vegánoknak és vegetáriánusoknak is kedvező fehérjeforrás, amelynek 100 grammjában 7 g fehérje és 280 g kálium található. A vörösbab az anyagcserédet is támogathatja, mivel nagy mennyiségű foszfort és mangánt is tartalmaz. A foszfor az anyagcsere mellett, a fogak és csontok képződésében is kulcsszerepet játszik.6

5. Csirkemell

460 mg kálium/100 g

Egy közepes méretű, 120 grammos csirkemellfilében 38 g fehérje és 552 mg kálium található, így nem kétséges, hogy egy kiváló zsírszegény fehérjeforrásnak számít, amely magas százalékban tartalmaz esszenciális aminosavakat. A csirkemell emellett kitűnő B-vitamin (különösen B3-, és B6-vitaminban gazdag), foszfor és szelén forrás.

6. Banán

208 mg kálium/100 g

A banán adagonként 208 mg káliumot, és emellett magas glikémiás indexszel rendelkező szénhidrátforrás, így egy nagyon jó edzés utáni nasinak számít. Továbbá, a banán bővelkedik a B6-vitaminban, ami fontos az anyagcsere és energiatermelés szempontjából.3

Nálunk a banánkenyér sosem megy ki a divatból…
Receptek

Diétás banánkenyér | ízletes és egyszerű recept

Az alacsony cukortartalmú, teljes kiőrlésű liszttel készült diétás banánkenyér bűntudatmentesen fogyasztható. Kattints a receptért!

7. Tej (félzsíros)

156 mg kálium/100 g

2 dl tehéntej 300 mg káliumot tartalmaz, és egy igazi arany középútnak számít, ha egyszerre fehérjét (6 g) és szénhidrátot (9 g) is szeretnél fogyasztani. A tejben kazein, egy lassan felszívódó fehérje is található, ami csökkentheti az izomfehérjék lebontását.7 Ennek köszönhetően kitűnő lefekvés előtti nassolnivaló azok számára, akik izmot akarnak építeni vagy megtartani.8 A tejnek emellett magas a kalciumtartalma, amely fontos az egészséges fogak és csontok megőrzéséhez.9

8. Brokkoli

212 mg kálium/100 g

A magas káliumtartalom mellett a brokkoli kiváló K-vitamin forrás, ami segíti a test sérülésekből való felgyógyulását és hozzájárul a véralvadáshoz.10 Sőt, a brokkoli sok C-vitamint is tartalmaz, ami fontos az egészséges bőr és a csontok szempontjából, továbbá a skorbut megelőzésében.11

9. Lazac

411 mg kálium/100 g

Amellett, hogy káliumban gazdag, a lazac egy olyan olajos hal, amely egészséges omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Az omega-3 zsírsavak fogyasztása számos előnnyel jár, ilyen például a szív-, és érrendszer egészségének, vagy inzulinérzékenység és immunitás javulása.12 A lazac továbbá egy kiváló fehérjeforrás - 23 g fehérjét tartalmazva 100 grammban-, és más, fontos vitaminokban is gazdag, mint a D-, E-, és B-vitaminok.

10. Narancslé

170 mg kálium/100 g

Egy átlagos adag narancslé (150 ml) kb. 265 mg káliumot és egy nagy adag C-vitamint tartalmaz. Ugyanakkor a gyümölcslevek cukortartalma elég magas, ezért tanácsos vigyázni a mennyiséggel és ügyelni arra, hogy lehetőleg ne fogyassz többet az ajánlott napi 150 ml-nél.13

11. Kesudió

710 mg kálium/100 g

A kesudió is kiváló káliumforrás – 100 grammban 710 mg kálium található. A magas zsírtartalom miatt viszont oda kell figyelned az adagokra, ha kalória deficites diétát követsz, mivel 10 egész szem kesudió 128 mg káliumot és 103 kalóriát tartalmaz. A kesudió ráadásul magnéziumban is rendkívül gazdag, melynek számos fontos biológiai szerepe van, ilyen például az izomműködés, vérnyomás-szabályozás és az egészséges immunrendszer fenntartása.14

12. Alma

107 mg kálium/100 g

Egy közepes alma (175 g) 174 mg káliumot tartalmaz. Az alma ezenkívül nagyszerű rostforrás (1,2 g/ közepes alma), és olyan ásványi anyagokban bővelkedik, mint a jód, réz, vagy klorid, valamint kiváló vitaminforrás (C-, és K-vitamint is tartalmaz).

(Miért is ne adnál egy csipetnyi káliumot a reggeli zabkásádhoz ezzel a recepttel?)

Összefoglalás

A kálium egy elengedhetetlenül fontos ásványi anyag, ami segít a vérnyomásod szabályozásában, és szükséges az egészség megőrzéséhez. Naponta 3500 mg kálium bevitele javasolt. Számos ízletes, káliumban gazdag étel létezik, többek között húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök, diófélék, és babféléket. És ha mindez még nem elég, akkor különböző táplálékkiegészítők segítségével is növelhető a káliumbevitel.

Táplálkozás

TOP 10 magnézium tartalmú étel

Ebben a cikkben bemutatunk 10 élelmiszert, amivel felturbózhatod a magnézium beviteled.

2 év AgoAl Liam Agnew
Táplálkozás

A 10 legjobb B12-vitamin tartalmú élelmiszer

A B12-vitamin sokrétű és fontos szerepet tölt be a szervezetben, a DNS-ünk termelésétől az egészségesen működő vörösvértestek képződéséig. Cikkünkben egy lista a 10 kedvenc olyan ételünkről, mely bővelkedik B12-vitaminban.

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Liam Agnew
Sportdietetikus és személyi edző
Liam Agnew profiljának megtekintése

Liam igazolt sportdietetikus a Nemzetközi Táplálkozási Társaságnál, és bejegyzésre került a Brit Dietetikus Szövetség sport és edzés táplálkozással foglalkozó nyilvántartásába. Sport és a testmozgás tudományában szerzett BSC diplomát, majd, ISSN diplomát alkalmazott sport és edzés dietetika szakon.

Liam tapasztalt személyi edző, segít az embereknek gyakorlatias, bizonyítékkal alátámasztott edzés és táplálkozási tanácsaival, hogy elérjék egészségügyi és fitnesz céljaikat.

Szabadidejében Liam számos erőemelő versenyen vett már részt, szereti a hegyi sétákat, a focit és a konyhai receptgyűjteményének bővítését. Liam tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein