Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Vegán, vegetáriánus és egyéb növényi étrendek: mi a különbség?

Vegán, vegetáriánus és egyéb növényi étrendek: mi a különbség?
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus2 év Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Fordította: Rózsa Zoltán

A legtöbben hallottuk már a vegetáriánus és vegán kifejezéseket. De mi pontosan a különbség? Mit fogyaszthatnak a vegetáriánusok? Milyen ételeket és egyéb fogyasztási cikkeket kerülnek a vegánok? Cikkünkben részletesen bemutatjuk a legelterjedtebb növényi alapú étrendeket és megtudhatod, hogy a veganizmus miért több egy étrendnél.

növényi étrendek

Vegán, vegetáriánus és egyéb növényi étrendek: mi a különbség?

Vegán

A vegán étrendet követő személyek kizárólag növényi élelmiszereket fogyasztanak, és kerülnek minden állati eredetű élelmiszert. A vegán étrendet követő személyek nem esznek húst, tejtermékeket, halat, mézet és bármilyen egyéb állati eredetű élelmiszert.1 A vegán étrend határai egyértelműek, mivel az összes állati eredetű élelmiszer fogyasztását korlátozza. Fontos, hogy a veganizmus nem csak az élelmiszerekre, de egyéb fogyasztási cikkekre is vonatkozó ideológia, amelyet általában etikai, egészségügyi és ökológiai okok miatt követnek. Így egy vegán személy kerüli az olyan termékek megvásárlását, amely állati eredetű komponenseket tartalmaz, vagy állatokon tesztelt.

Összefoglalva: A vegánok nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű élelmiszert.1

 

A vegán étkezés egyhangú? Korántsem! Ismerd meg az ínycsiklandó fűszeres lencsés egytálétel receptjét!

Receptek

Magas fehérjetartalmú vegán főzés | Fűszeres lencsés egytálétel

Főzd meg előre ezt az ízletes, vegánbarát, magas fehérjetartalmú lencsés egytálételt, és készítsd el ebédadagjaidat. Vegán előrefőzés sose volt még ennél egyszerűbb!

 

Vegetáriánus

Egy vegetáriánus étrendet követő személy kerüli a húsfogyasztást, azonban bizonyos állati eredetű élelmiszereket tartalmazhat étrendje. Egy vegetáriánus személy nem eszik marha-, csirke-, pulyka-, bárány- és vadhúst. Némely vegetáriánus a hal fogyasztást is kerüli. Az olyan állati eredetű élelmiszerek, mint tej, tojás és méz esetén megengedőbb a vegetáriánus étrend. Az alábbiakban részletesen megismerheted a vegetáriánus étrend alcsoportjait.

 

Lakto-vegetáriánus

A lakto-vegetáriánus étrendet követők a növényi élelmiszerek mellett tejtermékeket is fogyasztanak.1 A lakto-vegetáriánus személyek nem esznek tojást és húst, azonban tejalapú termékeket - mint például a tejsavófehérje, joghurt, tej, sajt és túró - fogyasztanak.

Összefoglalva: A lakto-vegetáriánus étrend kizárja a húst, azonban tejtermékeket tartalmaz.

 

Ovo-vegetáriánus

Az ovo-vegetáriánus étrendet követők kerülik a hús és tejtermék fogyasztást, azonban tojást és tojás tartalmú élelmiszereket esznek.1 A pékáruk és egyéb készételek gyakran tartalmaznak tojást, illetve a tojás magas fehérje és zsírban oldódó vitamin tartalmú.

Összefoglalva: Az ovo-vegetáriánusok nem esznek húst és tejtermékeket, étrendjük leginkább növényi élelmiszereket és tojást tartalmaz.

 

Lakto-ovo-vegetáriánus

A lakto-ovo-vegetáriánus étrendet követők növényi alapú élelmiszereket, tojást és tejterméket is esznek, azonban kerülik a hús, hal és tengeri ételek fogyasztását. A lakto-ovo-vegetáriánusok fehérje forrásként hüvelyeseket, tofut, zöld leveles növényeket, tejtermékeket és tojást választanak.

Összefoglalva: A lakto-ovo-vegetáriánusok nem esznek húst, halat és egyéb tengeri ételeket. Étrendjüket növényi élelmiszerekre, tejtermékekre és tojásra alapozzák.

 

Pescatárius

A pescatáriusok a növényi élelmiszerek mellett esznek halat és egyéb tengeri ételeket, azonban kerülik a marha, csirke, disznó és egyéb hústermékek fogyasztását.2 Amennyiben az étrend tartalmazhat tojást és tejtermékeket a pontos megnevezés: lakto-ovo-pescatárius. A hal magas fehérjetartalmú élelmiszer.

Összefoglalva: A pescatáriusok nem esznek marha-, csirke-, disznó-, bárány- és vadhúst, étrendjük főleg növényi élelmiszerekből, halból és egyéb tengeri ételekből áll.

 

Pollotárius

A pollotárius étrendet követő személyek fogyasztanak baromfi termékeket, vagyis csirkét, pulykát és kacsát. Étrendjük nem tartalmaz vörös- és disznóhúst. A pollotáriusok általában növényi alapú élelmiszereket esznek, a többlet fehérjebevitel érdekében alkalmanként fogyasztanak baromfit. A magas telített zsírtartalmú vörös- és disznóhús kerülését sokan egészségügyi okok miatt választják.

Összefoglalva: A pollotáriusok leginkább növényi élelmiszereket fogyasztanak, étrendjük tartalmazhat baromfit.

 

Érdekelnek kiváló növényi alapú fehérjeforrások? Ebben a cikkben magas fehérje tartalmú növényi ételeket ismerhetsz meg!

Táplálkozás

Legjobb vegán fehérjeforrások: TOP 18 növényi fehérjeforrás

Olyan sok vegán fehérjeforrás és recept létezik, amelyek segítségével rálelhetsz új kedvenc ételeidre, és növelheted fehérjebeviteled. Próbálj ki néhányat!

 

Flexitáriánus

A flexitáriánus étrendet követők többnyire növényi élelmiszereket esznek, azonban étrendjük nem restriktív, így bármilyen állati eredetű élelmiszert tartalmazhat.2 A flexitáriánusok étrendje javarészt zöldségekből, magvakból, hüvelyesekből, gombákból és egyéb növényi élelmiszerekből áll, és csupán alkalmanként fogyasztanak állati eredetű élelmiszert.

Összefoglalva: A flexitáriánusok többnyire növényi alapú élelmiszereket esznek, azonban étrendjük tartalmazhat bármilyen állati eredetű élelmiszert.

 

Összefoglaló

A fent bemutatott étrendek mindegyikében közös, hogy alapvetően növényi élelmiszereket tartalmaz. A fő különbség az étrendben megjelenő állati élelmiszerekben rejlik. Fontos, hogy a fenti étrendek mindegyike, beleértve a kizárólag növényi élelmiszereket tartalmazó vegán étrendet, alkalmas a tápszükségletek kielégítésére. Ehhez azonban fontos a tudatos tervezés. A számodra megfelelő étrend kiválasztásánál vedd figyelembe egyéni igényeid!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Melina, V., Craig, W., & Levin, S. (2016). Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: vegetarian diets. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116(12), 1970-1980.
  2. Wozniak, H., Larpin, C., de Mestral, C., Guessous, I., Reny, J. L., & Stringhini, S. (2020). Vegetarian, pescatarian and flexitarian diets: sociodemographic determinants and association with cardiovascular risk factors in a Swiss urban population. British Journal of Nutrition, 124(8), 844-852.
  3. Garbett, T. M.,Garbett, D. L., & Wendorf, A. (2016). Vegetarian diet: A prescription for high blood pressure? A systematic review of the literature. The Journal for Nurse Practitioners, 12(7), 452-458.
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein