Ugrás a fő tartalomra
Uncategorised

Néhány vidám módja, hogy felvidítsd magadat Kék Hétfőn | Blue Monday

Néhány vidám módja, hogy felvidítsd magadat Kék Hétfőn | Blue Monday
Evangeline Howarth
Író és szakértő5 év Ago
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Olvasási idő: 3 perc

Azt kívánod bárcsak véget érnének már a téli hónapok és felváltaná őket a meleg, vidám napok? Nos, nem vagy ezzel egyedül. Ez a hétfő az év leginkább lehangoló napja. De ne hagyd, hogy elvegye a kedvedet a zord időjárás és a sötét napok, hiszen rengeteget tehetsz azért, hogy egy kis ragyogást vigyél a napodba. Összeszedtünk néhány vidám módját annak, hogy hogyan is tudsz egy kis fényt vinni ebbe a sötét januári napba.

Hogy jött létre a Kék Hétfő / Blue Monday?

A 2000-es évek elején Cliff Arnall, egy brit pszichológus, olyan matematikai egyenletet mutatott be, amely a január hónap harmadik hétfőjét az év legnyomasztóbb napjának nyilvánította, így „kék hétfőnek” - Blue Monday-nak nevezték el.Arnall számításaiba a következő tényezőket vette figyelembe:
  • Hideg és nedves téli időjárás
  • Rövid és sötét napok
  • A karácsonyi és az ünnepi szezonnak már vége
  • Pénzhiány a karácsony után
  • Visszatérés a munkába hosszú szünet után

A listát olvasva már lehet, hogy te is egyből magad alatt vagy, ahogy a számla egyenlegedre gondolsz, vagy a karácsonyi csillogás hiányára. Szóval, hogyan is éljük túl az év legszomorúbb napját? Szerencsére hoztunk pár ötletet nektek, hogy ez a kék hétfő sokkal világosabb legyen.

Kék hétfő - Blue Monday
 

Irány valami napos hely

Menekülj el kicsit délebre, tedd félre a tennivalókat és fizess be egy last-minute hétvégére vagy nyaralásra. Semmi sem fogható a vízparton ücsörgéshez egy koktélt szürcsölve és élvezve a nap sugarait - instant hangulatjavító. Ha nem fér bele a büdzsébe vagy nem tudsz elszakadni a munkából, akkor szerezz be egy fényterápiás UV lámpát, hogy meglegyen a nyári hangulat. A fényterápia ténylegesen bizonyítottan hatékony a évszakos, szezonális érzelmi zavarok (SAD) kezelésében, így nyugodtan szerezz be egy lámpát és tedd a munkahelyi asztalodra — majd később megköszönöd.1

 

Felejtsd el a munkát, nézz vicces videókat és GIF-eket

Sündisznó fürdetés, béka csikizés és a kutyák meg... csak úgy viselkednek mint a kutyák. Bármi ami mosolyt csal az arcodra, legyen az egy jó GIF vagy egy meme. Az egyszerű dolgok azok, amik összeadódnak az életünkben és egy boldogabb személyiségek leszünk tőlük. Ha szánsz időt a nevetésre és a mosolyra, az felszabadítja azokat a neuropeptideket, amelyek a stressz elleni küzdelemben járnak élen, valamint a "jól érzem magam" hormonokat is, mint a dopamint, szerotonint és az endorfint.2-3 Szóval rakd félre a nap végén a jelentéseket és a tanulni valót és tölts be valami nagyon vicces macskás videót.

Kék hétfő - Blue Monday vidámság

 

Mássz ki a takaró alól

Semmi sem olyan szörnyű, mint kimászni a meleg, kényelmes ágyikónkból - de az egész napos fekvés és sopánkodás azon, hogy milyen kegyetlen a január, valószínűleg nem fog segíteni. Tehát készíts tervet - vedd elő a produktív énedet és szedj elő olyan projekteket, amiket elraktál a fejedben a "majd karácsony után" dobozba. Fesd ki a szobádat valami világos színre, találkozz régóta nem látott barátokkal, hallgass zenét, menj el színházba - lehetőleg valami vidám darabra. Jól jönne egy olcsó csaló kaja egy étteremben? Valószínű nem találsz kedvezőbb és szabadabb időszakot egy januári hétfői napnál egy étteremben, mivel próbálják feltölteni az asztalaikat. Ha pedig otthon főznél valamit, akkor néz szét a receptjeink között, biztosan találsz valami finomat!

Cirkadián ritmus

 

Kezd el valamit tervezni és várni

Mit neked egy komor nap, amikor ott van a többi egész évnyi, amit várhatsz? Igyál meg egy pohár bort, mondj fel az munkahelyeden és irány egy álomutazás. Oké, lehet ez egy kicsit túl radikális. Nézz ki egy 1-2 hetes nyaralás, tervezd meg a szabadságodat és már meg is jön a kedved.

 

Irány mozogni

Lehet, hogy a szabadba nincs sok kedved most kimenni - akkor irány egy konditerem vagy egy csoportos óra. Lehet, hogy nincs kedved belevágni, de utána biztosan jobban fogod érezni magadat! Nagyobb társaságra vágysz? Mit szólsz egy közös beltéri sportoláshoz a barátokkal. Teremfoci, squash, ping-pong, billiárd, bowling, beltéri gokart, kosárlabda... soroljuk még? :)

Kék Hétfő - Blue Monday

Tanulság

Lehet, hogy a javaslataink a Kék Hétfő / Blue Monday legyőzésére túl egyszerűnek tűnnek. De hidd el nekünk, hogy ha az apró dolgokkal indítasz, mint egy mosoly vagy egy kis napfény, akkor óriási dolgokat tudsz elérni a teljes siker érdekében, akkor is ha nagyobb fába vágod a fejszédet. Válts perspektívát, legyél pragmatikus és el is illan ez a Bleu Monday.

1 Lam, R. W., Buchanan, A., Clark, C. M., & Remick, R. A. (1991). Ultraviolet versus non-ultraviolet light therapy for seasonal affective disorder. The Journal of clinical psychiatry.

2 Seaward BL. Managing Stress: Principles and Strategies for Health and Well-Being. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett; 2009:258.

3 R.D. (2000). Neural correlates of conscious emotional experience. In R.D. Lane & L. Nadel (Eds.), Cognitive neuroscience of emotion (pp. 345–370). New York: Oxford University Press.

Evangeline Howarth
Író és szakértő
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Evangeline fiatal kora óta versenyszerűen sportolt. RYA minősített vitorlás oktatóként tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az extrém és állóképességi sportokban, mivel a Team GBR csapatában és az egyetemi első számú csapat edzőjeként és kapitányaként szerzett tapasztalatot.

Szabadidejében Evangeline szeret futni, különösen maratonokat. Hétvégén vízi sportokat űzve vagy a hegyekben túrázva találod. Kedvenc estéit HIIT edzésekkel vagy guggolásokkal tölti az edzőteremben, mielőtt összedobna egy jó fűszeres ételt, egy tonna zöldséggel - yum!

Evie tapasztalatairól itt tudhatsz meg többet.

myprotein