Ugrás a fő tartalomra
Edzés

8 millió cél | Alkalmazkodni egy látás nélküli élethez – Liam története

8 millió cél | Alkalmazkodni egy látás nélküli élethez – Liam története
Evangeline Howarth
Író és szakértő4 év Ago
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Közösségünk már 8 millió főt számlál. Titeket ünneplünk. A ti céljaitokat. Ebből a jeles alkalomból szeretnénk néhány inspiráló történetet bemutatni, melyek vásárlóinkról és az ő fitnesz céljaikról szólnak.

 

Fordította: Rózsa Zoltán

A Newcastle városában élő, 27 éves Liam egy retinitis pigmentosa nevű, örökletes betegségben szenved, amely a látás elvesztéséhez vezet. Vakvezető kutyájának és sport iránti szeretetének köszönhetően új célt és értelmet talált életében.

Liam története

„Látásom elég gyors ütemben romlott, azonban gyermekkoromban nem volt szükségem pásztázó fehérbotra, és könnyedén képes voltam akár focizni is. Utolsó egyetemi évem során jelentősen romlott a látásom, így kénytelen voltam elkezdeni használni a fehérbotot, és feliratkoztam egy várólistára, hogy vakvezető kutyát kaphassak.

Befejeztem egyetemi tanulmányaimat, azonban további egy évet kellett várnom, amíg megkaptam a közlekedéshez segítséget nyújtó vakvezető kutyát. Ebben az egy évben nem csináltam semmit.

 

Képtelen voltam elhagyni otthonom, és jelentősen csökkent a magamba vetett hitem.

 

Miután megkaptam vakvezető kutyám, új hobbi után kezdtem kutatni. Az egyik ismerősöm javaslatára tettem egy próbát az edzőtermi edzéssel. Elsőre elég riasztónak találtam az edzőtermi edzéseket. Ötletem sem volt, hogyan kellene a súlyzós edzéseket elvégezni, azonban egyedül akartam megküzdeni a kihívással.

A kiválasztott edzőterem ellenezte, hogy egyedül végezzem az edzéseket és ragaszkodott ahhoz, hogy edzéseim során egy személyi edző segítsen a sportolásban. Így egy darabig igénybe vettem egy személyi edző segítségét, azonban ez túl nagy anyagi terhet jelentett számomra. Kerestem egy új edzőtermet, ahol egyedül végezhettem edzéseim.

Magabiztosabbá váltam, mivel rájöttem, hogy a sporttársak többsége örömmel nyújt segítséget, senki nem áll negatívan hozzám, és így kimondottan hozzájárulnak fejlődésemhez.

Végül visszatértem abba az edzőterembe, ahol korábban ragaszkodtak a személyi edző segítség igénybevételéhez. A teremben történt menedzserváltást követően, az edzőterem vezetőségét felháborította a korábbi döntés, mely szerint nem vehetem igénybe a sportlétesítményt szakedzői segítség hiányában. Ezt követően ismét ebbe a terembe jártam, és sikerült sok új barátra szert tennem. Végül ebben az edzőteremben kezdtem el dolgozni.

 

Ahogy több tapasztalatra tettem szert a sportolásban, egyre inkább magabiztossá váltam. Az életmód változtatásnak köszönhetően hozzáállásom az élet egyéb területeihez is jelentősen javult.

 

Kevésbé éreztem magam rosszul egészségügyi állapotom miatt, és könnyebbé vált kapcsolatot létesíteni új emberekkel. Így szociális életem is sokkal pezsgőbbé vált, valamint még több közeli barátot sikerült szereznem.

Igyekeztem találni egy olyan munkalehetőséget, amelyet látás hiányában is végezhetek. Sokszor mondták sporttársaim az edzőteremben, hogy olyan dolgokat tanítok nekik, amelyeket maguktól sosem csinálnának. Az edzőterem menedzsere meggyőzött afelől, hogy érdemes lenne egy személyi edző képzésen részt vennem. Úgy gondoltam, hogy követem tanácsát, hiszen nincs vesztenivalóm egy tanfolyam teljesítésével.

Állapotom mindig is megnehezítette az új dolgok tanulását. Valószínűleg több időt töltök a súlytárcsák keresésével, mint magával az edzéssel. Edzéseim hossza valószínűleg dupla hosszúságú, mert sok időt kell a dolgok keresésére szánnom. A legnehezebb dolog hosszú távon is megőrizni motivációmat.

Próbálom edzéseimet úgy időzíteni, hogy elkerüljem a legnépszerűbb időszakot. Egy tömött edzőteremben szinte lehetetlen lenne számomra elvégezni edzéseim. Edzettjeimnek azonban nem kell a kevésbé frekventált időpontokra szorítkozni, hiszen ők könnyedén megtalálhatják az edzéshez szükséges eszközöket és súlyokat.

 

Sokan nem is gondolnak arra, milyen egyszerű ép látással megtalálni az edzőteremben található berendezéseket és súlyokat.

 

Korlátozott látás nélkül könnyedén és gyorsan megtalálható a kívánt sporteszköz. Néha teljesen meg kell változtatnom az adott edzésnapra szánt gyakorlataim, amikor nem találok egy eszközt. Ilyenkor eléggé elkeseredek, hiszen van, hogy gyökeresen meg kell változtatnom edzésem.

Ilyenkor úgy érzem, nem voltam elég kitartó és kemény, mivel nem tettem meg mindent, hogy megtaláljam a használni kívánt sporteszközt. Néha a nehézségeket mások okozzák, például amikor a súlyokat a földön hagyják. Csodálkozom, hogy nem sérültem meg többször két szett között a pihenő időben.

Liam története

Végül abbahagytam a személyi edző munkát. Jelenleg sportmasszázzsal és fizioterápiával szeretnék foglalkozni. Szeretném, ha szaktudássommal segíthetném mások felépülését és gyógyulását. Olyanokon akarok segíteni, akiknek napi szinten kell szembe nézni mozgásszervi fájdalmakkal.

Nehéz volt versenybe szállnom olyan személyi edzőkkel, akik ép látással rendelkeztek és gyorsabban tudták elvégezni feladataikat.

Saját edzésem tekintetében, jelenleg egy push-pull-leg (toló-húzó-láb) edzéstervem van, heti hat edzéssel és sok összetett gyakorlattal. Egyensúlyérzékem távol áll a tökéletestől, így edzéstervemből kiiktattam a túl nagy kockázatot jelentő guggolást.

Nagyon sok időt és energiát fektettem korábban abba, hogy edzéseimen guggolást végezzek, mivel több személytől hallottam, hogy a guggolás hatást gyakorolhat fejlődésem egyéb aspektusaira is. Így sokáig azt a téves mentalitást követtem, hogy bár nem tudtam hatékonyan guggolni, mégis próbálkoztam vele mások nyomására.

 

Rögös utam legnehezebb állomását a főzés megtanulása jelentette. Borzalmasan nehéz volt számomra elsajátítani a főzés alapjait.

 

Ahhoz, hogy tudj és szeress főzni, majdcsak hogy nem nélkülözhetetlen az, hogy lásd a főzés munkafolyamatait. Az általam készített ételek többnyire kimerülnek az olyan fogásokban, amelyek egyszerűen elkészíthetőek. "Be a sütőbe, ki a sütőből és kész!" Ilyen például a csirke és édesburgonya. Ugyanaz az unalmas menü minden nap.

Jelenleg még a szüleimmel élek, akik az élet minden területén segítséget nyújtanak. Mérhetetlenül sok biztatást nyújtanak. Támogatásuk nélkül valószínűleg már feladtam volna.

 

Azoknak, akik most kezdik az edzőtermi súlyzós edzéseket, azt tanácsolnám, hogy legyenek türelmesek. Ahhoz, hogy látható eredményeket érjenek el, időre van szükség.

 

Fontos, hogy olyan súlyokat válasszatok, amelyekkel biztonságosan megtanulhatjátok a szabályos kivitelezéshez szükséges mozdulatokat. Azok, akik barátaikkal kezdenek el sportolni, gyakran érezhetnek szociális nyomást, hogy nagyobb súlyt használjanak és átlépjék a biztonságos határokat, ami sérüléshez vezethet.

Gyakran találkozom azzal a jelenséggel, hogy a kezdő edzőterem látogatók tartanak attól, hogy mások nézni fogják őket. Teljesen megértem bizonytalanságukat. Első edzésemet megelőzően tudtam, hogy ki fogok lógni a többiek közül, mivel vakvezető kutyám mindenhova elkísér. Tudtam, hogy bámulni fognak az edzőteremben, és el akartam kerülni, hogy furának tűnjek. Sikerült ezen félelmem leküzdenem. Harley nevű vakvezető kutyám nagyon népszerű és bizony attól tartok, hogy néha elterelem a sporttársak figyelmét.

 

 

Evangeline Howarth
Író és szakértő
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Evangeline fiatal kora óta versenyszerűen sportolt. RYA minősített vitorlás oktatóként tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az extrém és állóképességi sportokban, mivel a Team GBR csapatában és az egyetemi első számú csapat edzőjeként és kapitányaként szerzett tapasztalatot.

Szabadidejében Evangeline szeret futni, különösen maratonokat. Hétvégén vízi sportokat űzve vagy a hegyekben túrázva találod. Kedvenc estéit HIIT edzésekkel vagy guggolásokkal tölti az edzőteremben, mielőtt összedobna egy jó fűszeres ételt, egy tonna zöldséggel - yum!

Evie tapasztalatairól itt tudhatsz meg többet.

myprotein