Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Sportteljesítmény fokozása és javítása | Érd el a célodat

Sportteljesítmény fokozása és javítása | Érd el a célodat
Jennifer Blow
Író és szakértő5 év Ago
Jennifer Blow profiljának megtekintése

Az úszástól kezdve a footballig és kerékpározásig, számos módot tudunk, hogy segítsünk testedből a legjobb teljesítményt kihozni, legyen szó akár az úszás rajtjáról vagy a szabadrúgásról. Bármilyen szinten is tartasz, a megfelelő lökettel sikert érsz majd el. Fedezd fel a kiegészítőket, amik a legjobb teljesítményt hozzák ki testedből!

Azt azért tisztázzuk, hogy nem létezik olyan kiegészítő, ami egyik napról a másikra eljuttat a házi versenyek szintjéről a profi bajnokságig, és semmi sem helyettesítheti az edzésre való odaszánást, az egészséges, kiegyensúlyozott étrendet és a jó éjszakai alvást. De amennyiben mindezek mellett használod a megfelelő kiegészítőket, úgy azok ellátnak a kellő lökettel, hogy a “nap játékosa” díjat megszerezd.

Ebben a cikkben a következőkről lesz szó:

A meccsek előtti legjobb kiegészítőkA meccsek alatti, közbeni legjobb kiegészítőkA meccsek utáni legjobb kiegészítőkSérülések megelőzéseKompressziós ruházat

Sportteljesítmény fokozása és javítása

A meccsek, versenyek előtti legjobb kiegészítők

THE Pre-Workout+

Odáig vagyunk az erős kezdésért. A THE Pre-Workout+ a legújabb PhaseTech™ innovációs triónknak a tagja, ami a sporttáplálkozás következő generációja.

Ez egy erőteljes keverék, mely egy exkluzív gyöngyöket tartalmazó szállítási rendszerrel lett megalkotva. Ez egy kettős fázisú energialöketet biztosít, ami a kezdőrúgástól egészen a meccs végét jelző sípszóig kitart.

Felejtsd el, hogy meccs előtt megiszol egy kávét, az ebben megtalálható koffein minden sallang nélkül megadja a szükséges löketet. Egy szuper hatékony összetevőről van szó, melyről kimutatták a tanulmányok, hogy késlelteti a fáradtságot1, növeli az erőkifejtést2 és javítja a koncentrációt3. Így tökéletesen be leszel izzítva bármilyen sportra.

Ha elővigyázatos vagy a koffein okozta nyugtalanság érzés miatt, akkor ne aggódj, mi erre is gondoltunk. Hozzáadtuk az L-teanin nevű aminosavat.

 

Kreatin

Részletes tanulmányok készültek a kreatin kiegészítők sportban történő használatáról, és bebizonyították, hogy növeli a fizikai teljesítményt az egymást követő, rövid ideig tartó, magas intenzitású gyakorlatok során. 5

Egy focistákkal végzett tanulmányt mutatott be a Journal of Sports Sciences, mely szerint a kreatin kiegészítőkről bebizonyosodott, hogy növelte az izom erőkifejtését, különösen váltó sprint gyakorlatok esetében. 6

Egy másik tanulmányban, melyben ezúttal 18 férfi és női versenyúszó vett részt, azt mutatták ki, hogy a kilenc edző napon át a kreatint szedők jelentősen gyorsabban úsztak, jelentősen csökkentve a 100m sprintjük idejét, szemben a placebot szedőkkel. 7

Szóval, akár a füves pályán, akár az úszósávban vagy otthon, teszteld le a kreatint a saját versenyszámodban! Egy sor magas minőségű keratin kiegészítőt találsz nálunk, a szuper hatékony Creatine Monohydrate tablettáktól egészen a finoman porlasztott Creapure®porig.

Szívesen kipróbálnád a kreatint? Most 35%-os kedvezménnyel szerezheted be a kreatin lista oldalon szereplő összes terméket. Ehhez használd vásárláskor a KREATINBLOG kuponkódot!

Pure Caffeine

Jó, ha kéznél van amikor csak szükséged van egy kis lendületre, és emellett nem jár annyi kalóriával mint egy tejes kávé. A koffein bizonyítottan késlelteti a fáradtságot1, és így a sportolók számára biztosított, hogy több energiával hosszabb ideig tudjanak edzeni. 2 A koffein egy igencsak fontos edzés előtti összetevő, ami segít löketet adni a teljesítményednek.

A termék jelenleg az angol nyelvű oldalunkról szerezhető be

 

Instant Oats

Nagyszerű mód, hogy elindítsd a reggelt, vagy csak energiával töltődj egy munkanap végén. Az Instant Oats terméket bármikor,bárhol élvezheted, ha épp egy kényelmes módját keresed a szénhidrát feltöltésnek, amire a testednek szüksége van.

Alacsony a cukortartalma, sok rostot tartalmaz, és adagonként 11g fehérjét biztosít, ami segít az izomtömeg növekedésében és fenntartásában, így támogat majd téged az edzés során.

nyújtás férfi
 

A legjobb kiegészítők meccsek alatt, közben

THE Amino+

Egy másik termék a prémium PhaseTech™ kollekciónkból, a THE Amino+ segíteni fog a regenerálódási idő átalakításában és a hangulatjavításban, ami különösen jól jön, ha épp azt veszed észre, hogy vesztésre állsz.

A keverék 6g BCAA-t tartalmaz adagonként, ami esszenciális aminosavakat jelent, melyeket tested önmaga nem tud előállítani. Nagyszerű támogatást jelentenek izmaidnak edzés és játék során, hiszen bizonyítottan növelik a fehérjeszintézist, míg csökkentik a fehérjebomlás mértékét a nyugalmi állapotban lévő emberi izomban.

Hozzáadtunk továbbá glutamint, ami szintén egy aminosav, és kulcsszerepet játszik a fehérjeszintézisben és izom-összehúzódásban. 9

Az egyedi PhaseTech™ gyöngyök alkalmazásával, ezek az aminosavak mind kapszulákba lettek zárva, melyet folyékonnyá vált bevonat vesz körül, így lassítja az emésztését, ami által hosszabb ideig tartó ellátást biztosít, nem pedig egy gyors löketet félidőnél.

A hangulatjavító bónusz pedig onnan jön, hogy hozzáadtunk Ashwagandát. Ez a természetes gyógynövény régóta használatos a hagyományos gyógyászatban, és kezd betörni a sporttáplálkozásba.

 

100% Elektrolit por

Bármely sport és gyakorlat során fontos, hogy hidratált légy. És amikor izzadásig hajtod magad, akkor nem csupán vízre van szükséged, hiszen elektrolitokat is veszítesz.

Ezekre azért van szükség, hogy a tested tudjon elektronikus energiát termelni mindenféle létfontosságú funkcióhoz, mint például idegi válaszok és izomfunkciók. 11 Az Electrolyte Powder  egy négyféle elektrolitból (nátrium, kálium, kalcium és magnézium) álló keverék, szuper könnyű vizet vagy gyümölcslevet hozzáadni, hogy edzés közben legyen mit kortyolgatni.

A termék jelenleg az angol nyelvű oldalunkról szerezhető be 

Energy Gel Elite

Lehet, hogy épp egy kvalifikációs meccs felénél tartasz, vagy a félmaraton közepén, szükséged van egy energialöketre, hogy újra könnyedén feltöltsd az elemeidet.

Az Energy Elite™ tasakok tökéletesek, hogy rád várjanak az oldalvonalnál, hiszen alig kell így leállnod, hogy élvezhesd őket. Nincs szükség se keverésre se előkészületekre, csak bontsd fel, és a zselét egyből a szádba nyomhatod.

25g gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így megoldást jelentenek az izmok glikogén raktárainak feltöltéséhez, és nem nehezítik el a gyomrodat. Ráadásul elektrolit keveréket is tartalmaznak, hogy pótolják az izzadás által vesztett sókat. Hozzáadtunk továbbá B-vitamint is, ami a fáradtságot csökkenti. 12

 
Edzés alatti táplálék kiegészítők

A meccsek utáni legjobb kiegészítők

Extreme Recovery Blend

Tanulmányok kimutatták, hogy azon kiegészítők, melyek kombinálják a szénhidrátot és fehérjét, a leghatékonyabbak az izmok glikogénjének feltöltésében edzést követően. 13 Épp ezért van szükséged a levezető rutinodhoz erre a nagyhatású keverékre.

A Extreme Recovery Blend tele van fehérjével, 100g-ban 28g található belőle, valamint 47g szénhidrát viaszos kukoricakeményítőből és maltodextrinből. Ideális az izomregeneráció támogatásához. 14

Esszenciális aminosavakat is hozzáadtunk, L-leucint és L-glutamint, amik kulcsfontosságúak az izomfehérje szintézis során, és segítenek az izomkárosodás csökkentésében. 9,15,16

 

THE Whey+

Ez a végső fehérjepor pontosan az, ami után a tested sóvárog, miután keményen dolgozott a pályán, vagy futópályán.

A THE Whey+ a prémium keverékünk, mely a legtisztább tejsavó izolátumot jelenti GroPlex™ -szel (egy gyorsan és lassan felszívódó fehérjék kombinációja). Így nyersz majd egy shake-et, ami folyamatosan biztosítja a fehérjét, valamint a löketet az izomnövekedéshez.

Ráadásul hozzáadtuk az egyedi fázisszerűen felszívódó gyöngyöket, melyek BCAA-t, leucint és glutamint tartalmaznak, így segítve a regenerálódást. 8,9,16 Ha ez része a felszerelésednek, hamar formába jöhetsz újra és újra.

A meccsek, edzések utáni legjobb kiegészítők

Sérülések elkerülése

Lehet, hogy egyértelműnek tűnik, de az, hogy gondot viselsz a testedről, hozzájárulhat sportteljesítményed javulásához.

Az edzés és játékok során megterhelheted tested, különösen az ízületeket és csontokat kortól függetlenül. Segíts magadon, hogy elkerüld a komoly sérüléseket, vagy hogy ideje korán kelljen sétabotra támaszkodnod majd. Próbáld ki ezeket:

Az alábbi termékek jelenleg az angol nyelvű oldalunkról szerezhetőek be

Glucosamine HCL & Chondroitin

Természetes módon előfordul a testben, a glükózamin és kondroitin a porcok alkotóeleme, mely elnyeli az ütközéseket és kipárnázza az ízületeket mozgás közben.

Calcium & Magnesium

Ezek az esszenciális ásványi anyagok igazán értékesek az edzésed támogatása során, hiszen kulcsfontosságúak a normális izomműködés fenntartásához és szükségesek a csontok egészségéhez is. A magnézium részt vesz a normális fehérjeszintézisben is, így ezek a tabletták igazán kényelmes módot jelentenek, hogy beilleszd őket edzésedbe. 3

 

Daily Multivitamins

A tény, hogy toppon tartod a vitamin ellátásodat, szuper fontos az általános egészséged érdekében, valamint a sportteljesítményed szempontjából is, hiszen a test számos funkciójában szerepet játszanak, így egészségesen és fitten térhetsz vissza az edzéseidre.

A Daily Vitamin tablettáink gyors és kényelmes módot jelentenek, hogy gondoskodj a hét esszenciális vitamin ajánlott napi beviteléről, támogatva így az immunrendszeredet, idegrendszeredet és anyagcserédet. 3

Ráadásul a C-és E-vitamin antioxidáns. A Sports Medicine lapban megjelent antioxidáns vitaminok edzés során bekövetkező izomkárosodásra gyakorolt hatásáról szóló tanulmány szerint ezek a vitaminok ajánlottak azok számára, akik rendszeres, nehéz gyakorlatokat végeznek. 15

 

Kompressziós ruházat

Lehet, hogy csábít, hogy kényelmes melegítőnadrágot vegyél fel egy kapucnis pulcsival egy kemény meccset követően, de bízz bennünk, a kompressziós ruházat sokkal jobb hatással van a regenerálódásodra.

A minőségi kompressziós ruházat nyomást gyakorol, ezáltal javítja a keringést, melegen tartva így az izmokat és növeli a véráramlást. Ez segíthet a gyulladások csökkentésében vagy a tejsav felhalmozódásában.

Egy Journal of Sports Medicine and Physical Fitness-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy a oxigénnel való ellátottság sportemberek körében azok körében volt magasabb, akik kompressziós szárat hordtak, szemben azokkal, akik nem. 17 Lehet, érdemes frissítened a felszereléseden.

Megfelelő sportruházat a sporttljesítményért
  1. Graham, T., Rush, J. and Soeren, M. (1994). Caffeine and Exercise: Metabolism and Performance. Canadian Journal of Applied Physiology, 19(2), pp. 111-138.
  2. Graham, T. (2001). Caffeine and Exercise. Sports Medicine, [online] 31(11), pp.785-807.
  3. Directorate General Health and Food Safety.
  4. Kimura, K., Ozeki, M., Juneja, L. and Ohira, H. (2007). L-Theanine reduces psychological and physiological stress responses. Biological Psychology, 74(1), pp.39-45.
  5. Volek, J. S., Kraemer, W. J., Bush, J. A., Boetes, M., Incledon, T., Clark, K. L., & Lynch, J. M. (1997). Creatine supplementation enhances muscular performance during high-intensity resistance exerciseJournal of the American Dietetic Association97(7), 765-770.
  6. Hespel, P., Maughan, R. J., & Greenhaff, P. L. (2006). Dietary supplements for footballJournal of Sports Sciences24(07), 749-761.
  7. Grindstaff, P. D., R. B. Kreider, R. Bishop, et al. Effects of creatine supplementation on repetitive sprint performance and body composition in competitive swimmersInt. J. Sport Nutr.7:330-346, 1997.
  8. Blomstrand, E., Eliasson, J., Karlsson, H. K., & Köhnke, R. (2006). Branched-chain amino acids activate key enzymes in protein synthesis after physical exerciseThe Journal of nutrition136(1), 269S-273S.
  9. Higashiguchi, T., Hasselgren, P. O., Wagner, K., & Fischer, J. E. (1993). Effect of glutamine on protein synthesis in isolated intestinal epithelial cells.Journal of Parenteral and Enteral Nutrition17(4), 307-314.
  10. Mishra, L. C., Singh, B. B., & Dagenais, S. (2000). Scientific basis for the therapeutic use of Withania somnifera (ashwagandha): a reviewAlternative medicine review5(4), 334-346.
  11. Magnesium contributes to electrolyte balance. Calcium contributes to normal muscle function and neurotransmission. Potassium contributes to normal muscle function and normal function of the nervous system.
  12. Vitamin B contributes to the reduction of tiredness and fatigue.
  13. Ivy, J. L., Goforth Jr, H. W., Damon, B. M., McCauley, T. R., Parsons, E. C., & Price, T. B. (2002). Early postexercise muscle glycogen recovery is enhanced with a carbohydrate-protein supplementJournal of Applied Physiology93(4), 1337-1344.
  14. Carbohydrates contribute to the recovery of normal muscle function after highly intensive and/or long lasting physical exercise leading to muscle fatigue and the depletion of glycogen stores in skeletal muscle. The beneficial effect is obtained with the consumption of carbohydrates, from all sources, at a total intake of 4 g per kg body weight, at doses, within the first 4 hours and no later than 6 hours, following highly intensive and/or long-lasting physical exercise leading to muscle fatigue and the depletion of glycogen stores in skeletal muscle.
  15. Dekkers, J. C., van Doornen, L. J., & Kemper, H. C. (1996). The role of antioxidant vitamins and enzymes in the prevention of exercise-induced muscle damageSports medicine21(3), 213-238.
  16. Anthony, J. C., Anthony, T. G., & Layman, D. K. (1999). Leucine supplementation enhances skeletal muscle recovery in rats following exerciseThe Journal of nutrition129(6), 1102-1106.
  17. Bringard, A., Denis, R., Belluye, N., & Perrey, S. (2006). Effects of compression tights on calf muscle oxygenation and venous pooling during quiet resting in supine and standing positions.Journal of sports medicine and physical fitness46(4), 548.
  18. Philippi, A. F., Leffler, C. T., Leffler, S. G., Mosure, J. C., & Kim, P. D. (1999). Glucosamine, chondroitin, and manganese ascorbate for degenerative joint disease of the knee or low back: a randomized, double-blind, placebo-controlled pilot studyMilitary medicine164(2), 85-91.
  19. Hochberg, M. C., & Clegg, D. O. (2008). Potential effects of chondroitin sulfate on joint swelling: a GAIT report. Osteoarthritis and cartilage16, S22-S24.
Jennifer Blow
Író és szakértő
Jennifer Blow profiljának megtekintése

Jennifer Blow egy UKVRN Regisztrált Dietetikus munkatárs – ami az Egyesült Királyság illetékes és szakképzett táplálkozási szakembereit tömörítő nyilvántartás. Bachelor’s of Science diplomát szerzett Táplálkozástudományokból és Msc diplomát Táplálkozás kutatásból, jelenleg pedig sporttáplálék-kiegészítők használatára specializálódott, amelyeket bizonyítékokon alapuló kutatásokkal támaszt alá.

Jennifer-t számos jelentős online publikációban idézték már dietetikusként, mint a Vogue, Elle, és a Grazia, mindezt a táplálkozástudományi területen szerzett tapasztalataiért az edzés és az egészséges életmód összefüggésében.

Tapasztalata kiterjed az Országos Egészségügyi Szolgálattal (NHS) végzett étkezési beavatkozásokon végzett kísérletektől, az omega-3 zsírsav kiegészítés, illetve a gyors-ételek egészségre gyakorolt hatásának specifikus tudományos kutatására, ami prezentált is a Táplálkozástudományi Társaság éves konferenciáján. Jennifer folyamatosan részt vesz szakmai továbbképzésekben, hogy gyakorlati tudása a legmagasabb szinten maradhasson. Tudj meg többet Jennifer tapasztalatairól itt.

Szabadidejében szeret túrázni és kerékpározni, posztjaiban pedig láthatod, hogy szereti bebizonyítani, hogy az egészséges étkezés nem élettartó éhséget jelent.

myprotein