Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Strongman edzés kisokos: az erős ember edzés alapjai

Strongman edzés kisokos: az erős ember edzés alapjai
MyproteinHU
Író és szakértő11 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
A strongman edzést végző férfiak és nők képesek arra, hogy hihetetlenül nagy súlyokat mozgassanak meg - első pillantásra úgy tűnhet, teljesítményük túl is szárnyalja az emberi test fizikai korlátait. Ezek az eredmények azonban nem egyik pillanatról a másikra születnek: rengeteg elkötelezettség és kemény munka szükséges hozzá, hogy eljussanak erre a pontra. Komoly edzések, helyes táplálkozás és a megfelelő életmód - enélkül nem születhetnek igazán kimagasló eredmények a strongman edzést végzők körében sem. Megmutatjuk, milyen is valójában az erős ember edzés!  

Mit jelent pontosan a strongman kifejezés?

A strongman, azaz strength athletics, magyarul erős ember, vagy erős ember-sport, egy olyan sportág, ahol a versenyzők szinte már szuperhősöket is megszégyenítő teljesítményt nyújtanak a különböző kihívások, feladatok során. Ehhez a kitartás és erő mellett a kardiovaszkuláris rendszerük folyamatos edzésben tartása is elengedhetetlen. A strongman és strongwoman megmérettetések során a résztvevőknek elképesztően nehéz tárgyakat kell felemelniük vagy megmozgatniuk: hatalmas köveket, farönköket vagy éppen járműveket. A versenyeken különböző súlycsoportokba sorolják a sportolókat, a teljesítményüket pedig pontokkal jutalmazzák. Ha a célod az erőfejlesztés, nem pedig a minél esztétikusabb megjelenés, számodra is izgalmas választás lehet a strongman edzés! Akkor is érdemes elgondolkodnod, hogy belevágj a strongman tréningbe, ha úgy érzed, megrekedtél egy szinten az edzésben és valamin változtatni szeretnél, hogy átlendülj a holtponton. A strongman edzés programjának követése egyre gyakoribb más olyan sportágak művelőinek a körében is, amelyeknél az erő fontos szerepet játszik - ilyen például a rögbi. 
Nagykövetek

Senki sem hiszi el, hogy a 16 éves Eddie Hall van ezen a régi képen

Eddie Hallt nem véletlenül emlegetik A Szörnyeteg néven. Az izomépítés nyilvánvalóan soha nem állt távol a világhírű erősembertől. Most bepillantást engedett tinédzseréveibe.

Eddz úgy, mint egy strongman - az erős ember edzés alapjai

A strongman edzés hihetetlenül megerőltető és rengeteg tervezést igényel, ha szeretnéd magadból kihozni a maximumot. Érdemes a legnagyobb hangsúlyt az összetett gyakorlatokra fektetni - különös tekintettel a különböző toló és húzó mozdulatokra, mind az alsótest, mind a felsőtest edzés során -, de a helyváltoztató mozgások gyakorlását sem javasolt elhanyagolni, mint például a szánhúzás. 

Ha egy kis inspirációra vágysz, érdemes megismerned a Stoltman testvérek történetét - őket követve szuper tippeket kaphatsz, amelyeket felhasználhatsz majd a strongman edzések során! 

Az erőedzés és a köredzések nagyon jó kiindulási alapot jelenthetnek. Érdemes összetett gyakorlatokkal kezdeni az edzést, majd jöhet néhány kiegészítő mozdulatsor, végül levezetésképpen egy köredzés, ahol szintén az erő van a fókuszban. Próbáld ki a következő edzésprogramot, ha úgy érzed, alig várod, hogy felfedezhesd, milyen érzés igazi erős embernek lenni!

Összetett gyakorlatok

  • Deadlift (elemelés): 5 sorozat, 3 ismétlés, 3 perc pihenő
  • Katonai nyomás: 4 sorozat, 4 ismétlés, 3 perc pihenő
  • Sétáló kitörés: 3 sorozat, 8 ismétlés, 2 perc pihenő
  • Tolódzkodás: 3 sorozat, 8 ismétlés, 2 perc pihenő
  • Egykezes evezés: 3 sorozat, 8 ismétlés, 2 perc pihenő

Erő-fókuszú köredzés

  • Szakítás egy kézzel (cirkuszi stílusban, ha lehetséges): 2-4 kör, 6 ismétlés, 1 perc pihenő
  • Homokzsák fej fölé nyomás: 2-4 kör, 6 ismétlés, 1 perc pihenő
  • Farmerjárás: 2-4 kör, 2 hossz, 1 perc pihenő
  • Traktorgumi átfordítás: 2-4 kör, 6 ismétlés, 1 perc pihenő

Fontos, hogy tudatosítsd magadban: a strongman edzés nagyon megterhelő a szervezet számára. Érdemes konzultálnod egy személyi edzővel, mielőtt valóban belevágsz, különösképpen akkor, ha még kezdő vagy a sportolás terén! 

A megfelelő regenerálódás ugyanolyan kulcsfontosságú, mint a kemény edzés, ezt semmiképpen sem szabad elfelejtened, hiszen a megfelelő regeneráció nélkül a tested nem fog tudni fejlődni. Mutatunk néhány ötletet, milyen kiegészítőkkel tudod még inkább támogatni ezt a folyamatot!

Népszerű strongman edzéstervek 

Rengeteg olyan versenyző van ebben a sportágban, akiket mindenképp érdemes követned a különböző online platformokon, mert szuper tippeket és trükköket leshetsz el tőlük! Keress rá Eddie Hall, Tom és Luke Stoltman, Lucy Underdown vagy Gavin “the Bull” Bilton profiljára, ha szeretnél igazi bennfentes tartalmak között böngészni és megismerni, hogyan edzenek és táplálkoznak a profik! 

Strongman edzés - gyakori kérdések és válaszok

Hogyan válhatok erős emberré, mi az, ami szükséges ehhez? 

Mindenki, aki részt vesz egy strongman versenyen, már hivatalosan is erős embernek tekinthető! Nincsenek elvárások azt illetően, hogyan kell kinézned, viselkedned vagy edzened ennek érdekében. Ha már régóta a strongman edzés alapjait követed és úgy érzed, készen állsz a megmérettetésre, nézz utána, van-e a közeledben olyan amatőr verseny, ahol kipróbálhatnád magad! 

Naponta mennyit edzenek az erős emberek? 

Ez a szám nagyon széles skálán mozog: 1 és 6 óra között bármennyi lehet, hiszen függ attól, hogy az adott strongman versenyző milyen szinten van jelenleg és mit enged meg a napirendje. Egy edzés 90-120 percig tart, amiben benne van az alapos bemelegítés, néhány kemény munkasorozat, köztük hosszú pihenőkkel, illetve deload szettek, azaz kisebb súllyal végzett sorozatok, hogy gondoskodjanak róla, nem hajtják túl a szervezetüket. 

Milyen kiegészítők használata ajánlott, ha a strongman edzést választom? 

Ez nagyban függ attól, a strongman edzés milyen fázisában vagy éppen. A BCAA használata edzés közben mindenképp jó ötlet, hiszen ha egy óránál hosszabb a tréning, a szervezetednek nagy szüksége lehet rá. A kreatin segíthet az erőfejlesztésben, és az edzés utáni fehérjeturmix is hasznos kiegészítő, hiszen amellett, hogy támogatja a szervezet regenerációs folyamatait, abban is segít, hogy a tested megnövekedett kalóriaigényét ki tudd szolgálni. 

Hogyan táplálkozik egy igazi strongman?

A strongman edzést végzőknek rengeteg ételre van szükségük: fontos, hogy elegendő fehérjét és szénhidrátot fogyasszanak, ezáltal megadva testüknek a kellő mennyiségű energiát a kimerítő edzésekhez, a regenerációhoz és az izomnövekedéshez. 

Ha egy kis inspirációra vágysz a témában, megmutatjuk, a kivételes tehetségű Eddie Hall hogyan képes napi 12.000 kalória elfogyasztására!

Nagykövetek

Eddie Hall étrendje | Hogyan lehetséges napi 12.000 kalóriát bevinni?

Eddie Hall 2017-ben elnyerte a világ legerősebb emberének járó címet. Olvasd el cikkünket, és tudj meg többet Eddie Hall étkezési szokásairól és a mérkőzésre való felkészüléséről.

Az erős embereknek is szükségük van szálkásításra?

Ha egy meghatározott súlycsoportban szeretnének maradni, előfordulhat, hogy le kell adniuk a testtömegükből, így csökkenteniük kell a testzsírszázalékukat, hogy ez a kérdés ne jelentsen problémát a verseny napján. Persze a szálkásítás elkerülhetetlen velejárója, hogy az izomtömegükből és az erejükből is veszítenek, ami a teljesítményüket tekintve már sokkal kevésbé pozitív velejárója a szálkásításnak. 

Mi a különbség a testépítők és az erős emberek, strongman-ek között?

A strongman edzés és a profi testépítők edzésprogramja között nagyon sok a hasonlóság, de az erős emberek sokkal több olyan gyakorlatot végeznek, ami felkészíti arra a testüket, hogy nehéz tárgyakat mozgassanak meg, miközben mobilisak maradnak. A testépítők inkább arra fókuszálnak, hogy az izmaik nagysága és formája megfeleljen az esztétikai követelményeknek: ehhez az is szükséges, hogy sok izolált gyakorlatot iktassanak be az edzéseikbe, amik specifikusan dolgoztatják meg az adott izomcsoportokat.Ez persze nem jelenti azt, hogy a testépítők sosem végeznek funkcionális mozdulatsorokat, vagy hogy az erős emberek edzéstervéből teljesen hiányoznak az izolált gyakorlatok - mindenkinek kicsit másképp épül fel a programja, attól függően, miben van szüksége a leginkább a fejlődésre és ebbe az átfogó edzéstervbe nagyon sok minden beletartozhat. 

Mi a különbség a powerlifter-ek, azaz erőemelők és az erős emberek között?

Az erőemelés egy olyan sportág, ami mindössze három gyakorlatra fókuszál: guggolás, fekvenyomás és deadlift, azaz elemelés. A strongman versenyek ehhez képest sokkal változatosabban épülnek fel, a sportolók több versenyszámban bizonyíthatják a rátermettségüket és erejüket. A strongman edzés és az erőemelő edzés ugyanakkor sok hasonlóságot mutathat, sőt, akár az is lehetséges, hogy a versenyzők az egyik után a másik sportágban is kipróbálják magukat.   

Összefoglalás

Akár csak arra vágysz, hogy kipróbálj valami újdonságot, akár a versenyzés a célod, a strongman edzés remek lehetőséget ad arra, hogy sokkal erősebb lehess! Adj egy esélyt ennek az edzésmódszernek, hogy lásd, mennyire illik hozzád és mennyire válik be a számodra, hiszen ki tudja? Lehet, hogy te leszel a következő Tom Stoltman!
MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein