Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Mi a taurin? | A taurin hatása, előnye és mellékhatása

Mi a taurin? | A taurin hatása, előnye és mellékhatása
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus1 év Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése
Fordította: Rózsa Zoltán

Valószínűleg már te is felfigyeltél kedvenc energiaitalod dobozán olvasható összetevők listáján a taurinra. Pontosan mi az a taurin, miért található meg a legtöbb energiaitalban, és mi a taurin hatása? A taurin nem egy ijesztő és veszélyes kemikália, hanem egy aminosav. Cikkünkben megismerheted, mi a taurin hatása, és milyen módon támogathatja sport ambícióid a taurin használata.

Mi a taurin?

A taurin egy olyan aminosav, amely némely állati eredetű élelmiszerben és az emberi szervezetben egyaránt természetes módon fordul elő. A taurin nagy részét képezi a szervezetben „szabadon” keringő aminosavnak, szemben azokkal az aminosavakkal, amelyekből az izomszövetek épülnek fel.1 Kén tartalma miatt kiemelkedő fontosságú szerepet játszik számos testi folyamatban.1 Mivel a szervezet energia háztartásának fenntartásához szükséges, így a legtöbb energiaital tartalmazza.

Mely ételekben található taurin?

A taurin elsődleges természetes forrását az állati eredetű élelmiszerek jelentik. A legmagasabb koncentrációban olyan élelmiszerekben található taurin, mint például hús, hal és tejtermékek.2 Feltételesen esszenciális tápanyag, amely azt jelenti, hogy tested képes limitált mennyiségben a szintetizálására, azonban az étkezéseid során bevitt taurin szolgálhat további egészségügyi előnyökkel.3 Az alacsony taurin bevitel és az egészségügyi panaszok között található összefüggés alapján feltételezhető, hogy a taurin bevitel hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez.

A taurin hatása

A taurin kiemelten fontos szerepe játszik az izomsejtek kalcium, ion és az adenozin trifoszfát (ATP) folyamatok kezelésében.1 Továbbá, elengedhetetlen a sejtmembrán stabilitásának fenntartásához, valamint antioxidáns hatása van. Az antioxidáns hatású anyagok megóvják a sejteket a szabadgyökök által okozott oxidatív stressztől. Továbbá hozzájárulhat a glikolízis és glikogenezis folyamatok normál működéséhez és a sejtek hidratáltságának fenntartásához.

Jól látható, hogy a taurin hatása jelentős, valamint számos fontos fiziológiai folyamat részét képezi. Ezen folyamatok egy része az izmokhoz és az energia háztartáshoz kapcsolódik. Ezért rengeteg tudományos kutatás célkeresztjébe került a kérdés: hogyan segítheti a taurin kiegészítők fogyasztása a sportlétesítmény fokozását?

taurin hatása

A taurin használat előnyei

1. Pozitív egészségügyi előnyök

A taurin hatása közé tartozik, hogy sokan gyógyhatású készítményként tartják számon, és  számos pozitív egészségügyi hatása hozzájárulhat egészségügyi problémákkal küzdő emberek millióinak megsegítéseséhez.

2. Hatást gyakorolhat az izmokra és a sportteljesítményre

A taurin sportteljesítmény növelő céllal történő alkalmazása széles körű népszerűségnek örvend. Sokan úgy vélik, hogy a taurin ergogenikus hatással rendelkezik. De valóban segítheti a sportteljesítmény növekedését? Nincs egyértelmű tudományos konszenzus a kérdésben. A taurin kiegészítés nyújtotta feltételezett sportteljesítmény növekedés az izmokra gyakorolt hatásával hozható összefüggésbe. Egy, a Frontiers in physiology elnevezésű szaklapban publikált kutatás nem talált szignifikáns teljesítmény növekedés azoknál a futóknál, akik taurin kiegészítésben részesültek.4 Azonban az intenzív fizikai megterhelést követően a testükben fellelhető magasabb taurin szint gyorsabb izomregenerációhoz és rövidebb ideig tartó fáradtsághoz vezetett.4

3. Hatást gyakorolhat a fizikai teljesítőképességre

Egy újabb, 2018-ban végzett kutatás arra jutott, hogy mindössze egy adag taurin kiegészítő fogyasztását követően is jelentkezhet jelentős teljesítménynövekedés állóképességi sportolóknál.5 Így a kardió tevékenységet vagy az edzőtermi súlyzós edzést megelőzően fogyasztott taurin hozzájárulhat az eredményesebb edzéshez. Egy 2009-ben publikált kutatás eredményei pedig az sugallják, hogy a taurin kiegészítés következtében nagyobb mértékű terhelésnek tehetők ki az izmok, az izom csúcsösszehúzódást megelőzően. Tehát a kutatási eredmény szerint a taurin fogyasztás következtében nagyobb volumenű és hosszabb ideig fennálló stressznek tehetők ki az izmok.6

További előnyt jelenthet, hogy az antioxidáns hatású aminosav segíthet leküzdeni az edzés következtében fellépő oxidatív stresszt. Habár az előzőekben idézett kutatás nem mutatott jelentős teljesítménynövekedést, azonban igazolta a kis mértékű átlag futási sebesség emelkedés és pulzus csökkenés fellépését a taurin kiegészítésben részesült sportolóknál.4Tehát a kutatási eredmény alapján kijelenthető, hogy a taurin fogyasztás támogatja a jobb sportteljesítményt.4

4. Antioxidáns hatás és hatékony regeneráció

Erőteljes antioxidáns hatással rendelkezik a taurin, így hozzájárulhat szervezeted regenerációjának támogatásához. Két oldalról támogat, hogy mindig készen állj a sport akadályok leküzdésére: csökkentheti a testedet ért stresszt és gyorsíthatja a regenerációs időt. Mivel általában koffeinnel kombinált energiaitalokban található meg a taurin, így sokáig azt feltételezték, hogy a fent említett pozitív hatás a közös fogyasztás esetén érvényesül.  Azonban az idézett kutatások rámutattak arra, hogy a taurin pozitív hatásai koffein fogyasztás nélkül is érvényesülnek.

A taurin sportteljesítményre gyakorolt hatását vizsgáló tudományos kísérletek száma alacsony, így korlátozott empirikus adat áll rendelkezésre a témát érintő kérdésekben. A fizikai teljesítménynövelő ígéretes hatások igazolásához és megismeréséhez további tudományos kísérletek elvégzésére van szükség.

A taurin használat mellékhatásai és adagolása

Egy, a Sports Medicine magazinban megjelent kutatás alapján kijelenthető, hogy az állóképességi sportlétesítmény javulhat egyszeri, 1-6 gramm taurin bevitelt követően.5 Mivel elsősorban állati eredetű élelmiszer forrásokban található meg a taurin, így vegán és vegetáriánus étrendet követő személyek számára is jó döntés lehet az étrend-kiegészítő használata. Azon személyek számára, akik alacsony taurin bevitelű étrendet követnek, a taurin kiegészítés még szembetűnőbb változást eredményezhet. A cikkben tárgyalt kutatások egyike sem számolt be negatív egészségügyi hatásról a taurin kiegészítés kapcsán. Azonban új kiegészítő használata előtt érdemes kezelőorvosoddal egyeztetni, bármely nem kívánatos mellékhatás elkerülése érdekében.

Konklúzió

Egyszerű módját jelenti teljesítményed potenciális fokozásának és izomregenerációd felgyorsításának a taurin kiegészítők fogyasztása. Erős antioxidáns tulajdonságának előnyeit még akkor is élvezheted, ha koffein nélkül fogyasztod. A kor előrehaladtával csökken az emberi szervezetben fellelhető természetes taurin mennyisége, így a fokozott taurin bevitel hozzájárulhat a korosodással járó negatív egészségügyi hatások csökkentéséhez. Lépj a következő szintre sportteljesítményedben, akár kedvelt energiaitalod, kedvenc taurin tartalmú ételed vagy kiváló ár-érték arányú 100% Taurin Aminosav termékünk választod!

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Waldron, M., Patterson, S. D., Tallent, J., & Jeffries, O. (2018). The effects of an oral taurine dose and supplementation period on endurance exercise performance in humans: a meta-analysis. Sports Medicine, 48(5), 1247-1253.
  2. Laidlaw, S. A., Grosvenor, M., & Kopple, J. D. (1990). The taurine content of common foodstuffs. Journal of parenteral and enteral nutrition, 14(2), 183-188.
  3. Stapleton, P. P., Charles, R. P., Redmond, H. P., & Bouchier-Hayes, D. J. (1997). Taurine and human nutrition. Clinical nutrition, 16(3), 103-108.
  4. De Carvalho, F. G., Galan, B. S., Santos, P. C., Pritchett, K., Pfrimer, K., Ferriolli, E., … & de Freitas, E. C. (2017). Taurine: a potential ergogenic aid for preventing muscle damage and protein catabolism and decreasing oxidative stress produced by endurance exercise. Frontiers in physiology, 8, 710.
  5. Waldron, M., Patterson, S. D., Tallent, J., & Jeffries, O. (2018). The effects of an oral taurine dose and supplementation period on endurance exercise performance in humans: a meta-analysis. Sports Medicine, 48(5), 1247-1253.
  6. Satoh, H., & Kang, J. (2009). Modulation by taurine of human arterial stiffness and wave reflection in Taurine 7 (pp. 47-55). Springer New York.

 

Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein