Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Ginkgo biloba | hatása, előnyei, szedése

Ginkgo biloba | hatása, előnyei, szedése
Fazekas Dániel
Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő6 év Ago
Fazekas Dániel profiljának megtekintése

Mi az a ginkgo biloba?

A páfrányfenyő, ismertebb és tudományos nevén Ginkgo biloba mintegy 270 millió évvel ezelőtt a földtörténeti őskorban fejlődhetett ki. A jégkorszakot Kínában átvészelve maradt életben, ahol aztán világszerte ismert lett. Ázsiában már több, mint 5000 éve ismerik jótékony hatását és gyógynövény mivoltát. Először 1436-ban, a Ming dinasztia idején jegyezték le jótékony hatását. 1505-ben már az agy jótevőjeként, s a hasmenés egyik leghatásosabb ellenszereként tartották számon.

Európába és Amerikába a 18. századba került, ahol aztán gyorsan kedvelt dísznövénnyé vált.

Tudtad?1945 augusztusában Hirosimára ledobott atombomba hipocentrumától számított 1,6 km-en belül élő páfrányfenyőkből 6 is életképes maradt.

Mire jó a ginkgo biloba?

A halfarokra emlékeztető levelek egészségvédő szerepe széles körű, gyógyító hatása a benne lévő flavonoidok (kvercetin, kempferol) és terpenoidok antioxidáns hatásának köszönhető. A kivonata javítja a vérkeringést, mely az agy, szemek, fülek és végtagok megfelelő működését támogatja és a szabad gyökök által okozott sejtmembrán károsodás megelőzésében is segít.

Legtöbb tanulmány bizonyítja, hogy a ginkgo biloba kivonat serkenti a memóriát, gyorsítja a gondolkodási képességünket és figyelemfejlesztő hatással bír. Serkentheti a hippocampusnak a kolin felvételét. A hippocampus a memória „bevéséséhez” szükséges, az agykéreg minden érző és asszociációs területével kapcsolatban áll. Nemcsak a vizsgákhoz jó a régóta ismert gyógynövény, de a mindennapi életben is hasznát vehetik a hatásának.

Az agy vérellátásának zavarai, szédülés, fülzúgás, hallásgyengülés, emlékezetkiesés gyógyítása kutatásokkal alátámasztott.

Az időskori leépülési folyamatok lelassítására, kezelésére is ajánlott. Javítja a koncentrálóképességet, az emlékezőtehetséget.

Egy oregoni vizsgálat szerint 85 év feletti embereket vizsgáltak, akik egészségesek voltak. Két év után azt tapasztalták, hogy akik megbízhatóan szedték a páfrányfenyő kivonatát, 68 százalékkal kisebb eséllyel alakultak ki enyhe memóriazavarok, mint a placebót szedő csoportban.

Segítségünkre lehet különböző szembetegségeknél is, mint például a glaukóma –közismertebb nevén zöld hályog- vagy makuladegeneráció, melyek az időskori megbetegedésekre jellemző.

A zöld hályog bárkinél kialakulhat. A középkorúak esetében minden 50. embert veszélyeztet ez a betegség, amely az életkor előrehaladtával a kialakulás esélye is növekszik. 70 év felett már minden 10. embert érint. Az idős koron kívül fokozott kockázatot jelent többek között a magas vérnyomás, a keringési betegségek és a cukorbetegség is.

Egy 2012-es japán tanulmányban azt vizsgálták, hogy a ginkgo kivonat fogyasztása javítja-e a látási funkciót azoknál a betegeknél, akiknek normál szemnyomású glaukómája van. Kialakulásának pontos mechanizmusa nem ismert, de a vaszkuláris elmélet szerint a látóideg vérellátásának romlása játszhat szerepet.

Az eredmények azt mutatták, hogy a ginkgo kivonatot fogyasztóknál egyaránt hatékonyan javultak a látási funkciók normál szemnyomású glaukóma esetén.

A vizsgálat szerint,  a ginkgo kivonatot jól tolerálta a normál szemnyomású glaukómás betegek szervezete, így hatékony kiegészítő terápiát jelenthetnek a kezelés során.

A fülzúgás -mint betegség- vagy latin nevén tinnitus, hanginger hiányában fellépő hangérzet, amelyet a beteg annak ellenére észlel, hogy közben külső hanginger nem hat rá.

A tinnitus optimális kezelése függ a kiváltó októl. Elfogadott tény, hogy a páfrányfenyő kivonatai is segíthetik a gyógyulást és kezelést. Mivel a fülzúgás gyakran jár együtt érrendszeri megbetegedéssel, a ginkgo pedig javítja a vérkeringést, ezért is használják gyakran a ginkgo biloba kivonatait tinnitus kezelésére. A ginkgo biloba, mint jó keringésjavító van elkönyvelve: Segíthet a fülzúgással járó zajok és egyéb kellemetlenségek csökkentésében.

A ginkgo biloba szerepe a sportban

A ginkgo fokozza a vérkeringést, ami nemcsak az agyműködés szempontjából előnyös, de az izomműködésnek is hasznos. Amikor az izmokban nő a véráram, több oxigén, tápanyag és hormon jut el ide. Ráadásul a salakanyagok és méreganyagok is könnyebben távoznak, ez pedig segíti a regenerációt.

Testépítők előszeretettel használhatják az edzések alatti fokozottabb koncentrálóképesség javítására. Segít az agy-izom kapcsolat erősítésében, ami a testépítésben kiemelten fontos tényező. A páfrányfenyő képes a végtagok ereinek vérellátását javítani, ezért alkalmas az időszakos izomgörcsök, izomgyengeség kezelésére is.

A ginkgo biloba jól bevált kiegészítő a sportteljesítmény növelésére, javítja a napi teherbíró képességet, segít az egészség és a jó közérzetet megtartásában.

A ginkgo biloba szedése

A lehető legjobb hatás elérése érdekében, táplálkozási szakértőkből álló Myprotein csapatunk napi 120 mg fogyasztását javasolja, lehetőleg étkezéssel.

Fiataloknál egyszeri 600 mg-os dózis sem okoz mellékhatást és jelentős emlékezőképesség-javulást tapasztaltak. Ajánlott alkalmanként: versenyek, fokozott szellemi vagy fizikai megterhelés esetén.

Fül megbetegedései: szédülés, fülzúgás, hallásgyengülés kezelése 120-160 mg/nap 12 hétig.

A magjaival azonban legyünk óvatosak. Pirítva fogyasztva ugyan képesek a fertőzésekért felelős baktériumokat, illetve gombákat elpusztítani, de toxin-tartalma is jelentős, ami légszomjat, „leesett” pulzust, sokkot, rohamot vagy akár eszméletvesztést is okozhat. Ezek fogyasztása, folyamatosan ne tartson 10 napnál tovább, tartsunk közötte szünetet. A nyers magja egyenesen életveszélyes, halált is okozhat.

Mindig törekedjünk az ismert eredetű, kivonatként kapható, minőségi táplálék-kiegészítő fogyasztására.

Konklúzió

A ginkgo biloba levelei régóta használt, hagyományos orvosság, amely a mentális teljesítményt fokozza. Korunk tudománya is elismeri a ginkgo széleskörű egészségvédő, gyógyító hatását.  A levelek kivonata által az agy több tápanyagot és oxigént képes felvenni. Európában ma a ginkgo az egyik legelterjedtebb természetes orvosság. 1988-ban egyedül Németországban több mint 5 millió ginkgo-receptet írtak fel. Hatékonyság növelése érdekében, mindig a levél kivonatát tartalmazó, magas minőségű ginkgo biloba táplálékkiegészítőt fogyasszunk, a javasolt adagolásnak megfelelően.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1. https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1fr%C3%A1nyfeny%C5%91

2.http://www.myprotein.com/thezone/supplements/nootropics-do-they-work-side-effects/

3. http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-333-ginkgo.aspx?activeingredientid=333

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22870951

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3157487/

6. http://www.livestrong.com/article/112367-benefits-ginkgo-biloba/

7. http://biloba-ginkgo.hu/ginkgo-biloba-hatasai.php

8. http://naturalpatika.hu/mithasznal/gyogynovenytar/ginkgo.html

9. http://pafranyfenyo.blog.hu/2016/09/10/a_pafranyfenyo_es_a_szexualis_vagy

Fazekas Dániel
Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő
Fazekas Dániel profiljának megtekintése
A nevem Fazekas Dániel, Budapesten születtem. Életem legnagyobb részét a testépítés és az ahhoz tartozó egészséges életmód teszi ki. 15 éves koromban határoztam el magam, hogy változtatni fogok, mind az életvitelemen, mind a megjelenésemen. Eleinte a saját testsúlyos, későbbiekben a súlyzós edzés fortélyait sajátítottam el. Az évek során számos diétát követtem, legyen az versenyfelkészülés idején, vagy tömegnövelés érdekében alkalmazott. 5 év folyamatos ismeretszerzés, tanulás és edzésmúlt után úgy döntöttem ideje megmérettetni magam másokkal is. IFBB Junior Testépítő és Fitness Magyar Kupán, a második helyért járó ezüst érmet vihettem haza klasszikus testépítés kategóriában. Immár 6 évnyi, folyamatosan bővülő tudásommal szeretnék segíteni azokon, akik egészségesebb, fittebb életre vágynak.
myprotein