Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Nincs kreatin hajhullás nélkül – csupán mítosz lenne?

Nincs kreatin hajhullás nélkül – csupán mítosz lenne?
MyproteinHU
Író és szakértő5 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

A táplálékkiegészítők kapcsán számos tévhit terjedt el: néha nagyon nehéz eldönteni, vajon egy-egy híresztelésnek van alapja, vagy csupán egy mítosszal van dolgunk? A kreatinnal kapcsolatosan talán még az átlagosnál is több ilyen feltételezés kering, ami sokakat visszatart attól, hogy kihasználják ennek a sokoldalú kiegészítőnek az előnyeit.  Elsőként érdemes részletesebben is megismerkedned a téma alapjaival, amiben a cikkeink nagyon hatékony segítséget nyújtanak: pontosan mi is az a kreatin és mire jó? Most már alapos tudással felvértezve szembesülhetsz azzal a városi legendával, ami hozzád is biztosan eljutott már: a kreatin hajhullás mértékére gyakorolt kellemetlen hatásáról van szó. Vajon van ennek valami alapja, vagy csupán egy félreértésből adódik ez a feltételezés? Richie Kirwan táplálkozási szakértő segít, hogy egyszer és mindenkorra tisztába tegyük ezt a kérdést!

Milyen a kreatin kopaszodás mértékére gyakorolt hatása?

Richie Kirwan táplálkozási szakértő egy rövid videóban világosan összefoglal mindent, amit tudnunk érdemes a téma kapcsán!
Richie szakvéleménye szerint a kreatin nem okoz kopaszodást, ezt mondja a videóban:“Valóban igaz, hogy nincs kreatin hajhullás nélkül? Talán ez a legelterjedtebb tévhit a kreatin kapcsán, és úgy tűnik, semmi sem képes megállítani a mítosz terjedését. Tisztázzuk egyszer és mindenkorra: az egész feltételezés egy kutatásból ered, ami megállapította, hogy egy csoport tagjainak a szervezetében, akik kreatint szedtek, megemelkedett a DHT (dihidrotesztoszteron) szintje.

Hogy mi köze a DHT-szintnek a kopaszodáshoz? Richie erre is kitér a videóban:

"A dihidrotesztoszteron jelenléte összefüggésbe hozható a hajhullással azoknak az embereknek az esetében, akik genetikailag is hajlamosak erre. Tehát, mindenkinek, aki aggódik amiatt, hogy a kreatin DHT jelenlétével kapcsolatos összefüggése miatt hajhullást okozhat, nagyon egyszerű a tanácsom: ha genetikailag hajlamos vagy a hajhullásra, azaz tudod, hogy ez a családodban is jellemző volt többekre, akkor el kell fogadnod, hogy a kopaszodás téged sem fog elkerülni."

Richie szerint semmi okunk aggódni a hajhullást miatt a kreatin fogyasztása miatt:

"Az, hogy szedsz-e kreatint vagy sem, valószínűleg teljesen mindegy és erre egyáltalán nem lesz hatással. Ha szeretnéd kihasználni azokat az előnyöket, amelyeket a kreatin szedése által élvezhetsz, ne aggódj: vedd be azt a kreatint és ne foglalkozz egy olyan mítosszal, ami egyetlen kutatás miatt terjedt el, és amihez hasonló eredményeket azóta sem publikált senki a kreatin hajhullás súlyosbodásához kapcsolódó hatásáról.”

A kreatin hajhullás súlyosságát fokozó hatása tehát csak legenda? Ne higgy el mindent, amit hallasz! 

Richie szakvéleménye remekül alátámasztja, miért nem szabad mindent feltétel nélkül elhinni, amit hallunk: ha valami aggaszt, érdemes alaposabban is utánaolvasni a témának, mert könnyen előfordulhat, hogy rájössz, teljesen alaptalan feltételezésekkel van dolgod, esetleg egy-egy információ félreértelmezésével, más lényeges faktorok figyelembe vétele nélkül. Nem csak a kreatin hajhullás mértékére gyakorolt hatásáról vannak azonban ilyen tévhitek: szintén a kreatin kapcsán kering egy olyan mítosz is, ami szerint BCAA-val nem szabad együtt alkalmazni - most erről a legendáról is lerántjuk a leplet, mit érdemes elhinned belőle

Kreatin - 25% kedvezménnyel! 

A legjobbat pedig a végére tartogattuk: blogunk olvasójaként szeretnénk neked egy exkluzív kuponkóddal biztosítani, hogy a lehető legjobb áron juss hozzá a kreatin adagodhoz! Használd a KREATINBLOG kódot, így a kreatin listaoldalunkon szereplő minden terméket elképesztő, 25%-os kedvezménnyel szerezheted be! Töltsd fel a polcaidat, hiszen Richie kutatómunkájának köszönhetően már a hajhullás réme sem árnyékolja be a jövőt, ha a kreatinra gondolsz!

Írta: Révai Zsófia

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein