Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Kreatin és BCAA kombinálása | Biztonságos?

Kreatin és BCAA kombinálása | Biztonságos?
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró6 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Blogunkon olvashattál már a kreatin és a BCAA étrend-kiegészítők használatáról, adagolásukról és sportteljesítményedre gyakorolt potenciális pozitív hatásairól. Ebben a cikkben bővebb ismereteket szerezhetsz arról, hogy a két étrend-kiegészítő egyszerre történő használata milyen előnyökkel járhat.

Miért érdemes kreatint fogyasztanod?

A kreatin egy, az emberi szervezetben is természetes módon előforduló vegyület. Tested kreatin készlete többségben a vázizomzatban található. Egy átlagos testsúlyú személy szervezte hozzávetőlegesen 120-140 gramm kreatin készlettel rendelkezik.

Megbízható tudományos kutatások sokasága igazolja a kreatin monohidrát kiegészítés eredményes és biztonságos sportteljesítmény fokozó hatását. Egy 2005-ben végzett kutatás1 eredményei azt igazolták, hogy a kreatin monohidrát kiegészítés kortól, nemtől és sportmúlttól független módon segíti elő  az izomerő és az izomtömeg növekedését. További megállapítás, hogy a kreatin monohidrát kiegészítés kis mértékben segítheti az izomsérülés prevenciót és redukálhatja a megterhelő edzések utáni izomlázzal járó kellemetlen tüneteket.

szabadtéri edzés

Egy 2013-ban folytatott kutatás2 a kreatin monohidrát fogyasztás kockázatait vizsgálta. A kutatásban feltöltési (0.3 gramm/testsúlykilogramm, 5-7 napig) és szinten tartási (0.03 gramm/testsúlykilogramm, 4-6hétig) ciklusok voltak. A kutatási eredmények alapján kijelenthető, hogy a kreatin monohidrát kiegészítés biztonságos az előírt dózisok mellett. Ez az eredmény összhangban van egy másik 2012-es kutatás3 eredményével, ami szintén biztonságosnak ítélte a kreatin kiegészítést. Az erőnövekedés mellett továbbá, tudományosan bizonyított, hogy a száraz izomtömeg növekedéshez is hozzájárul a kreatin monohidrát étrend-kiegészítő fogyasztása.4

Kreatin Monohidrát porunk izomzatod és erőszinted növekedését elősegítve járul hozzá ahhoz, hogy sporttevékenységed még eredményesebben végezhesd. Amennyiben vegán étrendet követsz és kerülöd az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, a szilárd táplálék útján történő kreatinbevitel problémát jelenthet számodra. Erre nyújthat megoldást termékünk, amely nem tartalmaz állati eredetű összetevőket. Kiváló ár-érték arányú termékünk 4 ízesítésben érhető el, így garantáltan megtalálhatod a saját ízlésednek leginkább megfelelő opciót.

35% kedvezmény kreatinokra

Szívesen kipróbálnád a kreatint? Most 35%-os kedvezménnyel szerezheted be a kreatin lista oldalon szereplő összes terméket. Ehhez használd vásárláskor a KREATINBLOG kuponkódot!

Hogyan segíthet a BCAA fejlődésedben?

A BCAA elnevezés az angol „branched chain amino acid” szavak kezdőbetűiből alkotott rövidítés, amely magyar jelentése elágazó láncú aminosavak. Az elnevezés alatt három esszenciális aminosavat értünk, ezek pedig: a leucin, izoleucin, és a valin. Mik azok az aminosavak és miért fontos fogyasztásuk?

Az aminosavak olyan szerves vegyületek, amelyek a komplexebb struktúrájú fehérjéket felépítő alkotó elemek, ezért gyakran nevezik őket a „fehérjék építőköveinek”. Az emberi szervezetben 25 féle aminosav található, amelyből 22 fehérjeépítő. Ezen aminosavak az alábbi három csoportba sorolhatóak:

  • Esszenciális: Az emberi szervezet számára 9 esszenciális aminosav van. Ezeknek külső forrásból történő bevitele elengedhetetlen fontosságú a test egészségének megőrzéséhez, mivel a test képtelen más aminosavak felhasználásával szintetizálni őket. Tehát étkezésed során kell biztosítanod tested számára megfelelő mennyiségben ezeket az aminosavakat.
  • Kondicionálisan esszenciális: 6 aminosav sorolható ebbe a kategóriába. Szervezteted képes előállításukra, azonban bizonyos körülmények fennállása esetén képtelen elegendő mennyiségben előállítani, így a szükséges mennyiség fedezése szilárd táplálékból kell hogy történjen. Erős fizikai megterhelés lehet olyan kondíció, amely indokolttá teszi a kondicionálisan esszenciális aminosavak fokozott bevitelét.
  • Non-esszenciális: 7 aminosav sorolható a non-esszenciális, vagyis nem esszenciális kategóriába. Ezeket a fehérjeszövetek alkotásához szükséges aminosavakat tested képes szintetizálni, vagyis más esszenciális aminosavak lebontásával és felhasználásával létrehozni.

A BCAA étrend-kiegészítő izom regeneráció és immunrendszer támogató hatása5 miatt fogyasszák széles körben. Előnyös hatásait sok eltérő sportág szerelmesei felismerték. Olyan sportolók, mint testépítők, súlyemelők, erős emberek, sprinterek, kosarasok, úszók vagy küzdősportolók egyaránt előszeretettel használják. Egy 2013-as kuatás6 megállapításai szerint a BCAA kiegészítők használata elősegítheti az állóképességi sportok végzése során fellépő izomsérülések megelőzését. Egy másik 2017-ben, disznókon folytatott kutatás7 eredményei arra mutattak rá, hogy a BCAA kiegészítés hozzájárulhat a katabolikus (izomlebontó) folyamatok csökkentéséhez.

edzés - kreatin és bcaa

A BCAA fogyasztás súlyzós, ellenállásos edzéssel kombinálva segítheti mind az izomtömeged, mind erőszinted növekedését.8 Webshopunkon található BCAA, IBCAA (instant BCAA) készítményünk és egyéb aminosavakat és koffeint tartalmazó, magas BCAA tartalmú MyAmino Energy formuláink segíthetnek a kívánt BCAA bevitel elérésében. Ízletes, porállagú aminosav készítményeink másodpercek alatt elkészíthetőek és fogyaszthatóak, könnyedén szállíthatóak és kellemes ízük garantálja a lenyűgöző ízélményt.

Használható a BCAA és a kreatin egyszerre?

A kreatin monohidrát és BCAA étrend-kiegészítők szimultán történő fogyasztása biztonságos és nem jár negatív egészségügyi kockázatokkal. Termékeink előállításakor a szigorú törvényi előírásokon felül végzünk ellenőrzéseket a páratlan minőség biztosítása érdekében, így termékeink kimagasló tisztaságúak.

A független teszteléssel foglalkozó Labdoor cég tesztje alapján BCAA és kreatin készítményünk tisztasága, tápértéke és biztonságos fogyaszthatósága kiemelkedő. A Németországban gyártott és szabadalmaztatott Creapure® kreatin monohidrát termékünk köztudottan a piacon fellelhető legtisztább mikronizált kreatin monohidrát formula (99,99%-os tisztaság), gyártását szigorú, ellenőrzött tesztek garantálják, így a készítmény teljes mértékben mentes mindennemű szennyeződéstől, mint például CRN (kreatinin), DCD (diciandiamid) vagy tiokarbamid. A független tesztek és tudományos kísérletek mellett, fogyasztóink tapasztalatai is igazolják az állítást, mely szerint a kreatin monohidrát és BCAA készítmények egyszerre történő használata biztonságos.

A fent ismertetett kutatások fényében elképzelhető, hogy a két termék szinergikusan segíti a sportteljesítmény fokozását, ezen állítás igazolásához azonban további tudományos kutatás szükséges.

Ne felejtsd el használni a KREATINBLOG kuponkódot, mellyel a kreatin lista oldalon szereplő összes terméket 35%-os kedvezménnyel szerezheted be.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15707376

2https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23851411

3https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407788/

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23919405

5https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18974721

6https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4241904/

7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28446262

8https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3313152/

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein