Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

L-ornitin hatása, adagolása és mellékhatásai

L-ornitin hatása, adagolása és mellékhatásai
MyproteinHU
Író és szakértő2 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Az aminosavak számos, a súlyemelő teljesítményre gyakorolt jótékony hatását már nem kell bemutatnunk, igaz? Ha mégis, akkor ez a mai nap legfontosabb pillanata, amikor is megtudod, hogy ezek a szerves vegyületek a hőn áhított izomtömegnövelés alapkövei.

Míg ez a kiegészítő népszerű a fitnesz veteránok körében, az L-ornitin nevű aminosav még ismeretlen lehet a számodra. Ám ez az egyik legjobb dolog, amit az izmok építése érdekében bevethetsz!

Cikkünkben felfedjük, hogy mi az ornitin hatása, hogyan érdemes adagolni, milyen előnyökkel jár a fogyasztása, és hogy hogyan járul hozzá szervezetünk méregtelenítési folyamataihoz.

Ha ideje feltöltened az aminosav készleteidet, vagy még csak most ismerkedsz eme nagyszerű étrend-kiegészítővel, akkor bátran nézz szét aminosav lista oldalunkon, és szerezd be kedvenc termékeidet 30%-kal kedvezőbb áron, a BLOGHU kód segítségével!

Mi az az L-ornitin?

Az L-ornitin egy olyan aminosav, amely elsősorban a karbamidciklusban játszik szerepet - a felesleges nitrogén szervezetből történő eltávolítását segíti. Emellett az ammónia (NH3), a sejtek anyagcsere végtermékeinek kiürítésében is részt vesz.

Az ammónia magas szintje káros lehet az egészségünkre nézve, ugyanis könnyen toxikussá válik. Az L-ornitin azonban képes felvenni vele a harcot - katalizátorként karbamiddá alakítja az ammóniát, amely aztán a vizelettel együtt távozik a szervezetből.

A L-ornitint a testünk állítja elő, más szóval nem egy esszenciális aminosavról van szó, amelyet kizárólag külső forrásból tudunk pótolni. A legnagyobb koncentrációban a kötőszövetekben, például a bőrünkben van jelen.

Azonban a májsejtek azok, amelyek az L-ornitint az "arginin" nevű aminosavból állítják elő, amelyet pedig különféle élelmiszerekből vihetünk be a szervezetünkbe.

Az állati eredetű fehérje az aminosav legjobb táplálékforrása, főleg hús, tejtermékek, hal és tojás formájában. Ha vegán vagy vegetáriánus életmódot folytatsz, akkor az olyan élelmiszerekből, mint a kókusz, a zab, a búza, a szójabab, a földimogyoró és a szentjánoskenyér, tökéletesen tudod fedezni az L-ornitin-szükségletedet.

Az ételekből biztosított L-ornitin mellett étrend-kiegészítők fogyasztásával is élvezheted ezen aminosav előnyeit.

L-ornitin adagolása

Az ornitin hatása és előnyei

Fokozott erőszint és hatékonyabb erőemelés

Elérkeztünk ahhoz a részhez, ami miatt igazából mindenki belefog ebbe a cikkbe, azaz, hogy hogyan javíthatja ez az aminosav a sportteljesítményt.

A nitrogén-oxid eltávolítása révén az L-ornitin rendkívül kedvezően befolyásolja az edzéseidet, mivel a nitrogén-oxid kitágítja az ereket, amikor egy kemény gyakorlat során a tested extra vért akar pumpálni a kötőszöveteidbe.

Kedves testépítők! Nyilván már mindent tudtok a kreatinról. Az izomszövetek foszfokreatinként tárolják, amely a nagy intenzitású gyakorlatok, például súlyemelés közben szintetizálódik, hogy plusz energiához juttassa az izmokat.

A kreatin vizet vonz az izmokba, növelve ezáltal a fehérjeszintézist. Ezt a vegyületet a test gyors energiaforrásként hasznosíthatja a magas intenzitású, rövid ideig tartó tevékenységek során, mint például nagy súlyok emelése vagy sprintelés.

A jó hír az, hogy az arginin serkenti a szervezet kreatin termelését. Az L-ornitin pótlásával növelhető az arginin előállítás, amely hozzájárul az erőszint és az állóképesség fokozásához, amikor egy kimerítő edzésen szükséged van rá.

Az aminosav a természetes fáradtság ellen is segítséget nyújthat, mivel képes kiegyensúlyozni az energiaszintet, miközben minőségibb alvást tesz lehetővé.

Egyéb előnyök

Az L-ornitin nemcsak a testépítők erőszintjének fokozásában játszik nagy szerepet, de bónuszként a máj működését és a szervezet méregtelenítési folyamatait is támogatja.

Na de hogy van az, hogy az L-ornitin két látszólag egymástól távol eső területre is kedvező hatással van?

A válasz az építőelemek, vagyis az aminosavak, amelyek az izmok és a szervek fehérjéit alkotják. Emellett pedig olyan biokémiai vegyületekké is átalakulnak, mint a hormonok és neurotranszmitterek.

Amikor ezek az összetevők lebomlanak, az egyik így keletkező termék az ammónia, amely a bennük lévő nitrogénből származik. Amikor ez felhalmozódik a szervezetben, mérgezővé és nemkívánatossá válik.

Az L-ornitin katalizátorként működve formálja át az ammóniát karbamiddá, amely aztán a vizelettel együtt távozik. Ezáltal fontos szerepet játszik a karbamidciklus vagy ornitinciklus folyamataiban, ugyanis segíti a májsejteket, hogy a fenyegetést jelentő ammóniát karbamiddá konvertálják, amelyet aztán a vesék feldolgoznak és a vizelettel ürítenek.

Mennyi az ajánlott L-ornitin adag?

Az L-ornitin kiegészítő (hidrokloridként), vagy az L-ornitin HCL adagonként 1,5 gramm mennyiségben adható folyadékokhoz vagy keverékekhez, napi 1-3 alkalommal történő felhasználásra.

Másik típusa, az L-ornitin Alha Ketoglutarát (OAKG) egy só, amely a nem fehérje aminosav, az L-ornitin és a dikarbonsav vagy alfa ketogluratát két molekulájából áll, napi 3 milligrammos adagokban fogyasztható.

L-ornitin mellékhatása

Az L-ornitin mellékhatásai

Ami a nagyszerű előnyök árnyoldalait illeti, a zsűri még nem döntött. Más szóval, nincs elég kutatás a mellékhatásokról ahhoz, hogy megfelelő betekintést nyerjünk minden lehetséges kedvezőtlen hatásról.

A gyakrabban említett mellékhatások - például hasi diszkomfortérzés, nyugtalanság, álmatlanság és hasmars - a visszajelzések szerint 10 milligramm felett jelentkeztek. Az ornitin fogyasztása várandós nők és gyermekek számára nem ajánlott.

Ha fenntartásaid vannak az L-ornitin pótlásával kapcsolatban, érdemes egészségügyi szakemberrel konzultálnod.

Összefoglalás

Az L-ornitin egy, a szervezetünk által természetesen termelődő aminosav, amely amellett, hogy edzés közben fokozza az erőszintet és az állóképességet, kulcsszerepet játszik szervezetünk méregtelenítő folyamataiban és a toxikus ammónia kiiktatásában.

Jelenleg kevés tanulmány áll a rendelkezésünkre az ornitin mellékhatásait illetően, ám előnyei közé tartozik az alvásminőség javítása és a fáradtság hatásainak kontrollálása.

Ne feledd, hogy aminosav lista oldalunkon található termékeinket a BLOGHU kód használatával 30% kedvezménnyel vásárolhatod meg!

Írta: Victoria Catterall-Decalmer

További cikkek a témában

Kiegészítők

Fehérje és aminosav kisokos | Mi is a fehérje, aminosav? Mi a kapcsolat köztük?

A fehérjéről és aminosavakról köztudott, hogy segítik az izmok regenerációját edzések közt, ezzel elősegítve az izomépítést. De mik is ezek? Hogyan válasszunk köztük?

Kiegészítők

Mik az esszenciális aminosavak? | Minden, amit tudni kell

Átfogó cikkünkben mindent megtudhatsz az esszenciális aminosavak kapcsán, ráadásul a Myprotein legjobb aminosav-komplex termékeivel is megismerkedhetsz!

4 hónap AgoAl Jennifer Blow
Receptek

10 egészséges snack recept: fehérjedús édesség házilag

Könnyen és gyorsan összedobható, kényeztetően finom egészséges snack recepteket keresel? Akkor ez a gyűjtemény neked készült - a 10 legjobb protein snack!

10 hónap AgoAl Emily Wilcock

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein