Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Top 5 táplálékkiegészítő fogyáshoz

Top 5 táplálékkiegészítő fogyáshoz
Casey Walker
Író és szakértő2 év Ago
Casey Walker profiljának megtekintése
Fordította: Rózsa Zoltán

A testsúlycsökkenés hosszadalmas és komoly kihívással járó folyamat. Azok, akik máról holnapra történő fogyásra számítanak, csalódni fognak. A fenntartható fogyáshoz egy kiegyensúlyozott étrendre, testmozgásra és türelemre van szükség. Ha szeretnéd a fogyás folyamatát egyszerűbbé és gyorsabbá tenni, akkor érdemes lehet speciális diétás kiegészítőket használni. Top 5 étrend kiegészítő fogyáshoz cikkünkben megismerheted a leghatékonyabb fogyókúrás termékeket!

táplálékkiegészítő fogyáshoz

Hogyan segítheti a fogyást egy táplálékkiegészítő?

A táplálékkiegészítők számtalan módon segíthetik a fogyást, azonban fontos szem előtt tartani, hogy minden sikeres diétának az előfeltétele a kalóriadeficit. Az alábbiakban összegyűjtöttük a fogyókúrás étrend-kiegészítők legfontosabb előnyeit.

Étvágycsökkentés

Tapasztaltál már diéta közben leküzdhetetlen éhségérzetet? Az intenzív éhségérzet megnehezíti a kalóriadeficites étrend követését. Több olyan diétás kiegészítő is elérhető, amelyek csökkentik az éhséget, így csökkenti az extra kalóriabevitellel járó nassolás kockázatát.

Energiafokozás

Nem csupán a kalóriabevitel, de az elhasznált kalóriák száma is fontos a fogyáshoz. A megterhelő, nagy kihívással járó edzések sok energiát vesznek igénybe. Az edzés előtti készítmények segíthetnek az alacsony energiabevitelű étrend okozta fáradtság leküzdésében. Ha szükséged van egy extra energia löketre, akkor érdemes kipróbálnod a pre-workout készítményeket!

Metabolikus folyamatok támogatása

Szeretnéd testsúlyod csökkenteni? Akkor kiemelten fontos, hogy az emésztési folyamatok megfelelően működjenek. Elérhetőek olyan étrend-kiegészítők, amelyek támogatják a zsírvesztést és az izommegőrzést. Továbbá, vannak olyan kiegészítők, amelyek ellátják a sejteket a sport céloknak megfelelő tápanyagokkal.

TOP 5 táplálékkiegészítő fogyáshoz

1. Diet Whey Protein (diétás tejsavófehérje por)

A fehérjeport a legtöbben az izomépítéssel és testépítéssel hozzák összefüggésbe. Tudtad, hogy a hipertrófián túl, a fehérjepor fogyasztása a súlyvesztést és a telítettség érzés fenntartását is segíti?

A tejsavófehérje az egyik legnépszerűbb fogyókúrás táplálékkiegészítő. Ez nem véletlen, hiszen a gyors felszívódású, esszenciális aminosavakban gazdag étrend-kiegészítő számos előnnyel kecsegtet. Azon túl, hogy a sportolás utáni regenerációt, izommegőrzést és növekedést támogatja, a súlyvesztésben és a telítettség érzés megőrzésében is segíthet.

Egy 12 hetes, dupla vak kísérletben túlsúlyos résztvevők olyan étrendet követtek, amely során a napi energiabevitelt 500 kalóriával csökkentették. A kísérletben résztvevő személyeket két csoportba osztották:

  • Az egyik csoport 20 perccel reggeli és ebéd előtt tejsavó fehérje turmixot fogyasztott.
  • Míg a másik csoport 20 perccel reggeli és ebéd előtt smoothie italt fogyasztott.

Mindkét csoportnál szignifikáns súlyvesztést figyeltek meg, azonban a fehérjeport fogyasztó csoport több testtömeget veszített. További eredménye a kísérletnek, hogy a fehérjeport fogyasztó személyek testkompozíciója előnyösebben változott. Tehát, a testzsír tömeg nagyobb, az izomtömeg pedig kisebb arányban csökkent a kontroll csoporthoz képest. A Diet Protein Blend az egyik legnépszerűbb fogyókúrás fehérje készítmény. Fogyaszd vízzel vagy alacsony zsírtartalmú tejjel reggelire és edzés után!

Összefoglalás: A tejsavó fehérjepor segít az étvágy csökkentésében és értékes aminosavakkal látja el a szervezetet. Hozzájárulhat az izomszövetek megőrzéséhez. Segíthet a zsírvesztésben a megnövekedett jóllakottság érzet és az ebből következő csökkent energiabevitel miatt.

2. L-karnitin

Mi pontosan az L-karnitin? Egy természetes vegyület, amelyet a májban állít elő szervezetünk a lizin és metionin aminosavakból. De vajon miért olyan népszerű összetevő fogyókúrás termékekben az L-karnitin?

Azért, mert az L-karnitin számos egészségügyi előny mellett a fogyást is támogatja. Segítségével a hosszú-láncú lipideket mitokondriumokká alakítja a test, amely közvetlen energiaforrásként felhasználható. Így a makacs zsírkészletek energiaforrássá konvertálhatóak.

Friss tudományos eredmények arra utalnak, hogy az L-karnitin szerepet játszhat a sejtek megóvásában az edzés miatti fokozott stressztől. Ez segítheti a hatékony regenerálódást megterhelő sporttevékenységeket követően.6

Zsírvesztés és regenerálódás támogatása? Napi két tabletta L-karnitin segíthet ezekben!

Összefoglalás: Az L-karnitin támogatja a zsír metabolizmust, amely hatékonyabb és eredményesebb fogyást tesz lehetővé. Továbbá, segítheti az edzést követő regenerálódást.

3. BCAA (elágazó láncú aminosavak)

A BCAA betűszó az angol branched-chain amino acid (magyarul: elágazó láncú aminosavak) kifejezésből származik. Nem cseng ismerősen az aminosav kifejezés? Az aminosavak a fehérje molekulák építő elemei. A BCAA termékekben három esszenciális aminosav található: leucin, izoleucin és valin. Az esszenciális aminosavakat muszáj külső forrásból biztosítani a szervezet számára, mivel ezeket az emberi szervezet képtelen szintetizálni. A BCAA-ban található tápanyagok segítik az izom regenerációt.

Miért fontos a BCAA a fogyni vágyók számra? Azért, mert a BCAA fogyasztás segít az inzulinszint szabályozásában és részt vesz több emésztési folyamatban.2 Továbbá, egyre több tudományos bizonyíték mutat abba az irányba, hogy a leucin támogatja a fogyást.3

A fogyás támogatásához fogyassz reggel ébredést követően és edzés előtt BCAA-t.

Összefoglalás: A BCAA segít az izmok egészségének megőrzésében és támogatja a fogyást.

 

4. Zöld tea kivonat

zöld tea hatása

A brit gasztro kultúra fontos része a teafogyasztás. Az ízletes ital nem csupán kulináris öröm, hanem akár egészségügyi előnyei is lehetnek. Ez kifejezetten igaz, ha zöld teáról van szó. Számos tudományos bizonyíték szól a teafogyasztás előnyeiről, ezen előnyök egyike a fogyás támogatása.

De vajon miképpen segíthet a zöld tea a súlyvesztésben?

A “emésztési folyamatok fokozója” címkét gyakran használják a zöld tea kapcsán. Ez azonban némileg pontatlan. A zöld teában polifenol nevű komponensek találhatóak. Egészen pontosan katekin vegyületek. Egy, az International Journal of Obesity szaklapban megjelent tanulmány szerint a katekin vegyületek támogathatják a fogyást.4 A kutatásban más, a fogyást támogató vegyületek hatását is vizsgálták, így a koffein is a vizsgálat tárgyát képezte. A koffein nélkül fogyasztott katekinek esetén nem jelentkezett jelentős eltérés a fogyás támogatásban.

Az elérhető kutatások alapján feltételezhető, hogy a katekinek, különösen az EGCG (angolul: epigallocatechin gallate), támogathatják a fogyást. Így érdemes lehet a megfelelő edzés és étkezés rutint kiegészíteni zöld tea kivonattal.

Összefoglalás: A zöld tea tartalmaz katekineket, így segíthet a fogyás támogatásában és a súly menedzsmentben.

5. Omega-3 zsírsavak

Top 5 étrend-kiegészítő fogyáshoz listánk utolsó eleme az omega-3 zsírsav kapszula. A legtöbb egészséges táplálkozás és sport iránt érdeklődő személy számára nem kell bemutatni az omega-3 zsírsavakat. Ezek olyan külső forrásból fogyasztható tápanyagok, amelyek magvakban, diófélékben és bizonyos zsíros halakban találhatóak meg.

Az omega-3 három fő típusa az alfa-linolsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Javasolt legalább heti egy alkalommal zsíros halakat, vagy azokkal azonos omega-3 tartalmú élelmiszereket fogyasztani. Sokak számára nehéz követni ezt a tanácsot.

Egy kísérletben azt vizsgálták, milyen hatást gyakorol az omega-3 fogyasztás az étvágyra csökkentett kalóriájú étrend esetén.5 Pozitív kapcsolatot találtak a telítettség érzet és az elégséges omega-3 bevitel között a 8 hetes vizsgálati időszakban. A tanulmány konklúziója: az omega-3 csökkenti az éhségérzetet és segítheti a súlykontrollt. Javasoljuk napi 1-3 omega-3 kapszula fogyasztását a sikeres diéta érdekében!

Összefoglalva: Az esszenciális omega-3 zsírsavak csökkentik az éhségérzetet, fokozzák az emésztés hatékonyságát és támogatják a fogyást.

Összefoglalás

Amennyiben fogyókúrás törekvéseidet szeretnéd támogatni biztonságos és valóban hatásos kiegészítőkkel, akkor a fenti lista hasznos lehet számodra. A legjobb diétás eredmény elérése érdekében kövess egy kiegyensúlyozott, csökkentett energiatartalmú étrendet és jól összeállított edzéstervet. A kitartás és elkötelezettség elengedhetetlen egy sikeres diétához.

A cikket Claire Muszalski lektorálta.
Táplálkozás

A testzsírszázalék mérés | Mivel és hogyan történik?

Ma már rengeteg eszközzel mérhető a test zsírjának százalékos aránya, ami már akár ±1% pontossággal meghatározható. Felülről kezdve a sort, létezik DEXA módszer, az ún. testösszetételmérő kamra, különböző elektromos testzsírt mérő eszközök, mérlegek és a legegyszerűbb, a bőrredős mérés.

Táplálkozás

A 4 legjobb vegán omega-3 zsírforrás

Ha vegán életmódot folytatsz, vagy egyszerűen csak szeretnél több növényi alapú omega-3 zsírsavat fogyasztani, akkor érdemes a cikkben szereplő ételeket beépítened étrendedbe.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Casey Walker
Író és szakértő
Casey Walker profiljának megtekintése

Casey Walker egy tapasztalt sporttáplálkozás új termékfejlesztési technológus. Bsc diplomát szerzett Sport- és edzéstudományokból és Msc diplomát Sporttudományok és fiziológia területen.

Casey tudományos kutatási területe az étkezési nitrátok a sprint teljesítményre gyakorolt hatása, illetve a testmozgás által kiváltott izomsérülések. E mellett sportszakemberként dolgozott együtt egy érmes paralimpikon pályakerékpárossal, a 2016-os riói olimpiára való kvalifikálás céljából.

Casey tapasztalatairól többet megtudhatsz itt.

Casey szabadidejében egy lelkes, középtáv futó és érdeklődik a triatlon iránt is. Mindig keresi a legújabb kiegészítőket, hogy javítson a félmaratoni teljesítményén és regenerációján.

myprotein