Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Top 5 étrend-kiegészítő fogyáshoz

Top 5 étrend-kiegészítő fogyáshoz
Casey Walker
Író és szakértő2 év Ago
Casey Walker profiljának megtekintése

A testsúlycsökkenés hosszadalmas és komoly kihívással járó folyamat. Azok, akik máról holnapra történő fogyásra számítanak, csalódni fognak. A fenntartható fogyáshoz egy kiegyensúlyozott étrendre, testmozgásra és türelemre van szükség. Ha szeretnéd a fogyás folyamatát egyszerűbbé és gyorsabbá tenni, akkor érdemes lehet speciális diétás kiegészítőket használni. Top 5 étrend-kiegészítő fogyáshoz cikkünkben megismerheted a leghatékonyabb fogyókúrás termékeket!

táplálékkiegészítő fogyáshoz

Hogyan segítheti a fogyást egy táplálékkiegészítő?

A táplálékkiegészítők számtalan módon segíthetik a fogyást, azonban fontos szem előtt tartani, hogy minden sikeres diétának az előfeltétele a kalóriadeficit. Az alábbiakban összegyűjtöttük a fogyókúrás étrend-kiegészítők legfontosabb előnyeit.

Étvágycsökkentés

Tapasztaltál már diéta közben leküzdhetetlen éhségérzetet? Az intenzív éhségérzet megnehezíti a kalóriadeficites étrend követését. Több olyan diétás kiegészítő is elérhető, amelyek csökkentik az éhséget, így csökkenti az extra kalóriabevitellel járó nassolás kockázatát.

Energiafokozás

Nem csupán a kalóriabevitel, de az elhasznált kalóriák száma is fontos a fogyáshoz. A megterhelő, nagy kihívással járó edzések sok energiát vesznek igénybe. Az edzés előtti készítmények segíthetnek az alacsony energiabevitelű étrend okozta fáradtság leküzdésében. Ha szükséged van egy extra energia löketre, akkor érdemes kipróbálnod a pre-workout készítményeket!

Metabolikus folyamatok támogatása

Szeretnéd testsúlyod csökkenteni? Akkor kiemelten fontos, hogy az emésztési folyamatok megfelelően működjenek. Elérhetőek olyan étrend-kiegészítők, amelyek támogatják a zsírvesztést és az izommegőrzést. Továbbá, vannak olyan kiegészítők, amelyek ellátják a sejteket a sport céloknak megfelelő tápanyagokkal.

TOP 5 étrend-kiegészítő fogyáshoz

1. Fehérjepor

Étrend-kiegészítő fogyáshoz listánk első eleme a fehérjepor.

A fehérjeport a legtöbben az izomépítéssel és testépítéssel hozzák összefüggésbe. Tudtad, hogy a hipertrófián túl, a fehérjepor fogyasztása a súlyvesztést és a telítettség érzés fenntartását is segíti?

A tejsavófehérje az egyik legnépszerűbb fogyókúrás táplálékkiegészítő. Ez nem véletlen, hiszen a gyors felszívódású, esszenciális aminosavakban gazdag étrend-kiegészítő számos előnnyel kecsegtet. Azon túl, hogy a sportolás utáni regenerációt, izommegőrzést és növekedést támogatja, a súlyvesztésben és a telítettség érzés megőrzésében is segíthet.

Egy 12 hetes, dupla vak kísérletben túlsúlyos résztvevők olyan étrendet követtek, amely során a napi energiabevitelt 500 kalóriával csökkentették. A kísérletben résztvevő személyeket két csoportba osztották:

  • Az egyik csoport 20 perccel reggeli és ebéd előtt tejsavó fehérje turmixot fogyasztott.
  • Míg a másik csoport 20 perccel reggeli és ebéd előtt smoothie italt fogyasztott.

Mindkét csoportnál szignifikáns súlyvesztést figyeltek meg, azonban a fehérjeport fogyasztó csoport több testtömeget veszített. További eredménye a kísérletnek, hogy a fehérjeport fogyasztó személyek testkompozíciója előnyösebben változott. Tehát, a testzsír tömeg nagyobb, az izomtömeg pedig kisebb arányban csökkent a kontroll csoporthoz képest. A Impact Whey Protein az egyik legnépszerűbb fogyókúrás fehérje készítmény. Fogyaszd vízzel vagy alacsony zsírtartalmú tejjel reggelire és edzés után!

Növeld napi fehérjebeviteled ízletes proteinpor termékeinkkel! Használd a PROTEINBLOG kódot és 35%-os kedvezménnyel juthatsz hozzá a kiszemelt termékekhez fehérjepor lista oldalunkról.

Összefoglalás: A tejsavó fehérjepor segít az étvágy csökkentésében és értékes aminosavakkal látja el a szervezetet. Hozzájárulhat az izomszövetek megőrzéséhez. Segíthet a zsírvesztésben a megnövekedett jóllakottság érzet és az ebből következő csökkent energiabevitel miatt.

2. L-karnitin

Az L-karnitin az egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítő fogyáshoz.

Nem tudod mi is pontosan az L-karnitin? Egy természetes vegyület, amelyet a májban állít elő szervezetünk a lizin és metionin aminosavakból. De vajon miért olyan népszerű összetevő fogyókúrás termékekben az L-karnitin?

Azért, mert az L-karnitin számos egészségügyi előny mellett a fogyást is támogatja. Segítségével a hosszú-láncú lipideket mitokondriumokká alakítja a test, amely közvetlen energiaforrásként felhasználható. Így a makacs zsírkészletek energiaforrássá konvertálhatóak.

Friss tudományos eredmények arra utalnak, hogy az L-karnitin szerepet játszhat a sejtek megóvásában az edzés miatti fokozott stressztől. Ez segítheti a hatékony regenerálódást megterhelő sporttevékenységeket követően.6

Zsírvesztés és regenerálódás támogatása? Napi két tabletta L-karnitin segíthet ezekben!

Összefoglalás: Az L-karnitin támogatja a zsír metabolizmust, amely hatékonyabb és eredményesebb fogyást tesz lehetővé. Továbbá, segítheti az edzést követő regenerálódást.

3. BCAA (elágazó láncú aminosavak)

A BCAA betűszó az angol branched-chain amino acid (magyarul: elágazó láncú aminosavak) kifejezésből származik. Nem cseng ismerősen az aminosav kifejezés? Az aminosavak a fehérje molekulák építő elemei. A BCAA termékekben három esszenciális aminosav található: leucin, izoleucin és valin. Az esszenciális aminosavakat muszáj külső forrásból biztosítani a szervezet számára, mivel ezeket az emberi szervezet képtelen szintetizálni. A BCAA-ban található tápanyagok segítik az izom regenerációt.

Miért fontos a BCAA a fogyni vágyók számra? Azért, mert a BCAA fogyasztás segít az inzulinszint szabályozásában és részt vesz több emésztési folyamatban.2 Továbbá, egyre több tudományos bizonyíték mutat abba az irányba, hogy a leucin támogatja a fogyást.3

A fogyás támogatásához fogyassz reggel ébredést követően és edzés előtt BCAA-t.

Összefoglalás: A BCAA segít az izmok egészségének megőrzésében és támogatja a fogyást.

4. Zöld tea kivonat

zöld tea hatása

A brit gasztro kultúra fontos része a teafogyasztás. Az ízletes ital nem csupán kulináris öröm, hanem akár egészségügyi előnyei is lehetnek. Ez kifejezetten igaz, ha zöld teáról van szó. Számos tudományos bizonyíték szól a teafogyasztás előnyeiről, ezen előnyök egyike a fogyás támogatása.

De vajon miképpen segíthet a zöld tea a súlyvesztésben?

A “emésztési folyamatok fokozója” címkét gyakran használják a zöld tea kapcsán. Ez azonban némileg pontatlan. A zöld teában polifenol nevű komponensek találhatóak. Egészen pontosan katekin vegyületek. Egy, az International Journal of Obesity szaklapban megjelent tanulmány szerint a katekin vegyületek támogathatják a fogyást.4 A kutatásban más, a fogyást támogató vegyületek hatását is vizsgálták, így a koffein is a vizsgálat tárgyát képezte. A koffein nélkül fogyasztott katekinek esetén nem jelentkezett jelentős eltérés a fogyás támogatásban.

Az elérhető kutatások alapján feltételezhető, hogy a katekinek, különösen az EGCG (angolul: epigallocatechin gallate), támogathatják a fogyást. Így érdemes lehet a megfelelő edzés és étkezés rutint kiegészíteni zöld tea kivonattal.

Összefoglalás: A zöld tea tartalmaz katekineket, így segíthet a fogyás támogatásában és a súly menedzsmentben.

5. Omega-3 zsírsavak

Étrend-kiegészítő fogyáshoz listánk utolsó eleme meglepő lehet!

Top 5 étrend-kiegészítő fogyáshoz listánk utolsó eleme az omega-3 zsírsav kapszula. A legtöbb egészséges táplálkozás és sport iránt érdeklődő személy számára nem kell bemutatni az omega-3 zsírsavakat. Ezek olyan külső forrásból fogyasztható tápanyagok, amelyek magvakban, diófélékben és bizonyos zsíros halakban találhatóak meg.

Az omega-3 három fő típusa az alfa-linolsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Javasolt legalább heti egy alkalommal zsíros halakat, vagy azokkal azonos omega-3 tartalmú élelmiszereket fogyasztani. Sokak számára nehéz követni ezt a tanácsot.

Egy kísérletben azt vizsgálták, milyen hatást gyakorol az omega-3 fogyasztás az étvágyra csökkentett kalóriájú étrend esetén.5 Pozitív kapcsolatot találtak a telítettség érzet és az elégséges omega-3 bevitel között a 8 hetes vizsgálati időszakban. A tanulmány konklúziója: az omega-3 csökkenti az éhségérzetet és segítheti a súlykontrollt. Javasoljuk napi 1-3 omega-3 kapszula fogyasztását a sikeres diéta érdekében!

Összefoglalva: Az esszenciális omega-3 zsírsavak csökkentik az éhségérzetet, fokozzák az emésztés hatékonyságát és támogatják a fogyást.

6. Koffein

Az L-karnitin mellett a koffein is a népszerű, fogyást támogató étrend-kiegészítők táborát gazdagítja. A főleg teában és kávéban, de például kakaóbabban vagy kóladióban is megtalálható koffein vegyület egy stimuláns, amelyet széles körben szívesen fogyasztanak nemcsak íze, de kiváló élénkítő és anyagcsere fokozó hatása miatt is.

A központi idegrendszerre hatva gátolja az adenozin, az agyműködést nyugtató és a fáradtságért felelős neurotranszmitter hatását, ezáltal pedig élénkít, növeli a koncentrációt és a teljesítményt. Extra löketre van szükséged a diéta folytatásához vagy az edzésteljesítményed fokozásához? Támogasd céljaidat napi két tabletta Diet Aid Kapszulával, amely a koffein mellett kóladiót, és az energiaháztartás ideális működését biztosító niacint is tartalmaz.

Összefoglalás: A koffein javítja a koncentrációt és növeli a teljesítményt, tehát több oldalról is támogatja a fogyásra irányuló törekvéseidet.

7. B-vitaminok

A B-vitaminok mindegyike más-más szempontból fontos a szervezet számára, ám az az egy biztos, hogy például a B3, a B6- és a B12-vitamin megkönnyítheti ádáz harcodat a felesleges kilókkal.

A niacin néven is ismert B3-vitamin fogyasztását a tested minden bizonnyal meg fogja hálálni. Jó hatással van a bőrre, segít az idegrendszer normál működésében, de ami a fogyás szempontjából a legfontosabb: fokozza az anyagcserét és csökkenti a kifáradást, ezáltal pedig nagyobb teljesítményt fejhetsz ki az edzések során, és több kalóriát égethetsz el.

A B6-vitamin a niacinhoz hasonlóan részt vesz az energiatermelő anyagcsere-folyamatok támogatásában, hozzájárul az ideg- és az immunrendszer megfelelő működéséhez, kitolja a kifáradás idejét, ráadásul a fehérje- és glikogén-anyagcserében is szerepet játszik. A fogyást azáltal segíti elő, hogy lebontja és energiává alakítja át a zsírsavakat.

B-vitaminokat tehát nemcsak a fogyás, hanem az általános egészségünk szempontjából is érdemes szedni, ám ha kifejezetten súlycsökkentés a cél, akkor egy ilyen sokoldalú mikrotápanyagot semmiképp sem szabad kihagyni az eszköztárunkból.

Az anyagcseréd serkentésében és a teljesítményed növelésében jó szolgálatot tehet a Carb Metaboliser vitaminkeverékünk, ha pedig emellett a koncentrációd fokozása is fontos, a Concentration B-vitamin komplex kapszulával biztosan nem nyúlsz mellé!

Összefoglalás: A vitaminok szervezetünk fontos elemei, amelyek a normál működést biztosítják. Általános egészségi állapotunk fenntartása mellett a B-vitaminok többet között az anyagcserét fokozó és a fáradságot mérséklő hatásai miatt viszont a fogyást is megkönnyíthetik.

Összefoglalás

Amennyiben fogyókúrás törekvéseidet szeretnéd támogatni biztonságos és valóban hatásos kiegészítőkkel, akkor a fenti lista hasznos lehet számodra. Azonban a fogyást segítő étrend kiegészítő használata mellett nem szabad megfeledkezni az alapokról sem! A legjobb diétás eredmény elérése érdekében kövess egy kiegyensúlyozott, csökkentett energiatartalmú étrendet és jól összeállított edzéstervet. A kitartás és elkötelezettség elengedhetetlen egy sikeres diétához.

A cikket Claire Muszalski lektorálta.
Táplálkozás

A testzsírszázalék mérés | Mivel és hogyan történik?

Ma már rengeteg eszközzel mérhető a test zsírjának százalékos aránya, ami már akár ±1% pontossággal meghatározható. Felülről kezdve a sort, létezik DEXA módszer, az ún. testösszetételmérő kamra, különböző elektromos testzsírt mérő eszközök, mérlegek és a legegyszerűbb, a bőrredős mérés.

Táplálkozás

A 4 legjobb vegán omega-3 zsírforrás

Ha vegán életmódot folytatsz, vagy egyszerűen csak szeretnél több növényi alapú omega-3 zsírsavat fogyasztani, akkor érdemes a cikkben szereplő ételeket beépítened étrendedbe.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Casey Walker
Író és szakértő
Casey Walker profiljának megtekintése

Casey Walker egy tapasztalt sporttáplálkozás új termékfejlesztési technológus. Bsc diplomát szerzett Sport- és edzéstudományokból és Msc diplomát Sporttudományok és fiziológia területen.

Casey tudományos kutatási területe az étkezési nitrátok a sprint teljesítményre gyakorolt hatása, illetve a testmozgás által kiváltott izomsérülések. E mellett sportszakemberként dolgozott együtt egy érmes paralimpikon pályakerékpárossal, a 2016-os riói olimpiára való kvalifikálás céljából.

Casey tapasztalatairól többet megtudhatsz itt.

Casey szabadidejében egy lelkes, középtáv futó és érdeklődik a triatlon iránt is. Mindig keresi a legújabb kiegészítőket, hogy javítson a félmaratoni teljesítményén és regenerációján.

myprotein