Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Egyetemi tanulmányok, munka és versenyzés? | Interjú dr. Kálmán Csilla világbajnok sportmodell versenyzővel

Egyetemi tanulmányok, munka és versenyzés? | Interjú dr. Kálmán Csilla világbajnok sportmodell versenyzővel
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró5 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Egy megterhelő munkanap után, vagy a vizsgaidőszak kimerítő megpróbáltatásait követően, sokak számára nehéz lehet időt és energiát csoportosítani további kihívást jelentő sporttevékenység végzésére. A megfelelő időgazdálkodási módszerek, eltökéltség és helyes attitűd sokat segíthet abban, hogy elfoglalt életviteled mellett is találj időt a testmozgásra. Cikkünk interjú alanya és a Myprotein sportolói csapatunk tagja Dr. Kálmán Csilla (instagram), aki nem csupán kétszeres világbajnok sportmodell versenyző, de személyi-és versenyfelkészítő edző, táplálékkiegészítő-és sporttáplálkozási szaktanácsadó, valamint angol tanár is. Kiemelkedő sporteredményekkel büszkélkedhet és fitnesz iránti eltökéltsége nem akadályozta meg abban, hogy anglisztika diplomáját követően posztgraduális jogi képzésben vegyen részt.  Cikkünkben megismerheted történetét és hasznos tanácsokat kaphatsz arról, hogyan tudod tanulmányaid és munkád összeegyeztetni egészséges életviteleddel.

dr Kálmán Csilla sportmodell

1. Mi indított el sportkarriereden útján?

„Annak ellenére, hogy a konditerem rendszeres látogatója voltam (hobbiszinten), a versenyzés gondolata egyik pillanatról a másikra született meg a fejemben. 2014 év elején éppen a futópadon végeztem kardió edzést, amikor is a teremben egy – akkor már ismert és sikeres- fitneszmodellt fotóztak éppen. Annyira tetszett a lány alakja illetve a sürgés-forgás körülötte, hogy azonnal eldöntöttem, hogy én is úgy szeretnék kinézni. Pár nap múlva felkerestem egy személyi edzőt Győrben, aki tudtam, hogy versenyfelkészítéssel foglalkozik. Neki is láttunk a munkának.”

2. Kiemelkedő sportolói teljesítmény mellett anglisztika, pedagógiai és jogi képzésben is részt vettél. Hogyan tudtad a sportolói tevékenységeid és a tanulmányaid összeegyeztetni?

Nem volt egyszerű a dolog, hiszen a jogi tanulmányaim során többször versenyeztem, és tudni kell, hogy a vizsgaidőszak és a versenyidőszak maximális pontossággal egybeesik. Mindamellett, hogy levelező tagozaton tanultam a győri egyetem jogi karán, egy neves középiskolában, a Révai Miklós Gimnáziumban tanítottam angol nyelvet. Úgyhogy három, sőt, négy dolgot is össze kellett egyeztetnem: munka, jogi tanulmányok, versenyfelkészülés és a magánélet. Azt gondolom, hogy minden csak akarat kérdése. Rengeteg időt és energiát felemésztett az az időszak, de ha pontosan mindent megtervezünk fejben, akkor a lehetetlen nem létezik.„

dr. Kálmán Csilla sportmodell világbajnok

3. Mielőtt a fitnesz világába csöppentél volna, tánccal foglalkoztál. Korábbi tánctudásod során elsajátított koordinált mozgásod segíti a sikeres versenyzői pózolásod?

„Természetesen igen, nagyon is. 8 éven át táncoltam egy tánccsoportban Szlovákiában (modern tánc), és azon időszak alatt megtanultam magabiztosan, lámpaláz nélkül kiállni a színpadra. Mindemellett a nőies mozgás, kecses mozdulatok kivitelezése is jóval egyszerűbb volt számomra a versenyek során a korábbi táncos tapasztalataimnak köszönhetően.”

4. Más versenyzők eredményei meghatározóak voltak versenyzői karriered elindulásában. Miért volt számodra csábító a kompetitív fitnesz világa?

„Sosem szerettem a csapatsportokat vagy éppen a kollektív feladatokat pl. az iskolában, diákként. Mindig is bennem volt a versenyszellem illetve az, hogy kitűnjek a tömegből. Ezt anyukám már kiskoromba „belém nevelte”, hiszen óriási elvárásai voltak velem szemben a tanulmányaimat illetően. A kompetitív fitnesz világ ezért is vonzott, illetve azért, mert óriási kihívást láttam benne, és szerettem volna bizonyítani magamnak és a külvilágnak is.”

5. Több hazai és nemzetközi megmérettetésen vettél részt. Első versenyfelkészülésed során rövid, egy hónapos diétát követően sikerült aranyérmet szerezned. Milyen élmény volt először színpadon állni?

„Elmondhatatlanul jól éreztem magam már az első versenyemen is, ami Szerbiában került megrendezésre. Teljesen magabiztosan indultam neki, úgy voltam vele, hogy lesz ami lesz. Majd miután megtudtam, hogy az akkori közkedvelt és rendkívül sikeres szerb fitneszbajnok lány is mellettem fog állni a színpadon, nagyon megörültem, hiszen óriási kihívásnak éreztem. Rengeteg pozitív élményt szereztem már akkor. „

dr Kálmán Csilla sportmodell

6. A 2015-ös versenyszezonban a korábbi, kisebb izomtömeget igénylő fitnesz modell kategóriából, a szignifikánsabb izomzatot igénylő sportmodell kategóriába váltottál. Mi volt döntésed oka?

„A döntésem oka rendkívül egyszerű volt. Miután fitnesz modell kategóriában 2 szezonban versenyeztem és csupán egyszer sikerült a dobogó tetejére állnom (igaz sokszor top 3 voltam), tudatosult bennem és az akkori edzőmben, hogy nincs fitneszmodell alkatom: hiányzik a vékony derekam, illetve szálkásabb és tónusosabb izomzattal rendelkeztem már akkor is, ami a fitneszmodell kategóriában már soknak számított. Szerencsére a testem nagyon jól reagál a súlyzós edzésekre, így nagyon könnyen izmosodok: nem szerettem volna kevesebb energiát az edzésekbe fektetni azért, hogy finteszmodell maradhassak. Így hát hoztunk egy bátor döntést és kategóriát váltottam. Az első versenyem sportmodellként a híres Frey Classic pénzdíjas és meghívásos alapú nemzetközi verseny volt Németországban, ahol 3. helyen végeztem. Óriási büszkeséggel töltött el.

7. A sportsikereket követően több média megjelenésed volt. Meglepő volt számodra a jelentős média figyelem?

 „Ha valamibe belefogok, akkor mindig a maximalizmusra törekszem. Egy sportoló számára a többszöri, minőségi médiamegjelenés kiemelkedően fontos. Éppen ezért én is tudatosan próbáltam építeni a dolgaimat, hogy minél többen megismerjék a nevemet. A tudatosságom ellenére is a vártnál sokkal többen kerestek meg és készítettek velem riportot újságba, interjút rádióba, vagy éppen TV-be. Meglepődtem, viszont nagyon élveztem (és azóta is élvezem) a szereplést.”

8. Karriered melyik állomására vagy a legbüszkébb? A jövőre nézve rendelkezel további verseny ambícióval?

„Egyértelműen a 2016-os őszi szezonomra, amikor is az edzőm és akkori párom Orbán Arnold segítségével teljesült az álmom: kétszeres világbajnoki címet szereztem. A WBPF szövetség első sportmodell világbajnoka lettem Thaiföldön, illetve az NAC szövetség világbajnokságán is aranyérmet akasztottak a nyakamba Németországban. Jelen pillanatban nincs a versenyzés a közeljövőre vonatkozó terveimben, viszont egészen biztosan fogok még színpadon állni, hiszen hiányzik, és szeretném ismét átélni azokat a hónapokat, heteket, napokat, pillanatokat.”

dr. Kálmán Csilla sportmodell világbajnok

9. A súlyzós, ellenállásos edzések mellett kardió edzéseket is végzel?

„Természetesen igen. Versenyidőszakban volt, hogy napi 2 kardióedzést is végeznem kellett, hiszen ahhoz, hogy szálkás, száraz formával tudjak színpadra állni, számomra a kardió kulcsfontosságú volt. Off szezonban is kardiózom, heti 3-szor min., általában 30-35-40 percet. Bevallom őszintén, hogy a kardió edzés nem tartozik a kedvenceim közé, viszont a testalkattípusom miatt muszáj beiktatnom, különben könnyen felszaladnak rám is a kilók.”

10. Milyen edzéselméleti tanácsokkal látod el a fogyni vágyó vendégeidet? Milyen étrend-kiegészítőket javasolsz számukra?

„A fogyni vágyó vendégeimet először is szembesítem azzal a ténnyel, hogy 80 százalékban a konyhában dől el az, hogyan néznek ki. Majd ezek után személyre szabottan állítok fel tervet nekik: általánosságban beszélve, ami a fogyni vágyókat és az edzést illeti, fontos, hogy esetükben a kardióedzések végzése elengedhetetlen. Heti min. 3-szor kellene beiktatni min. 30 perces kardióedzést (laza kocogás, taposás, lépcsőzés), mindemellett a súlyzós edzésre is kellő figyelmet kell fordítaniuk, amennyiben formás, kerek izomzattal szeretnének rendelkezni. A súlyzós edzés esetében én a magas ismétlésszámot (14-20) és középnehéz súlyokat javaslom (egyénhez mérten).Számukra a vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak (glutamin, BCAA, L-carnitin) mellett mindenképpen javaslok zsírégető kapszula (amennyiben nincs pl. magas vérnyomásuk) szedését, illetve fehérjepor fogyasztást is.”

11.Kedvenc termékeid között számos vitamin és ásványi anyag található. Van olyan termék, amit minden aktív életvitelt folytató személynek ajánlanál?

„Mindet. Egy átlagembernek is (értem ez alatt azt, ha valaki nem profi sportoló) alapvető fontosságú a vitaminok és ásványi anyagok rendszeres szedése, hiszen ki kell elégítenünk a szervezetünk vitamin-és ásványi anyag igényét annak megfelelő működéséhez (kiemelkedően fontosak pl. az emésztőrendszer, immunrendszer vagy éppen a keringési rendszerünk működéséhez). Ha párat ki kell emelnem, akkor a D vitamin fontosságára hívnám fel a figyelmet, mindemellett a multivitamin, C-vitamin, Kalcium-magnézium, omega 3 szedésére is kiemelkedő hangsúlyt kell fektetni. A lista viszont végtelen.”

12. Versenyfelkészüléseid során mely termékeinkre támaszkodva készültél?

„A felkészülésem folyamán a vitaminok és ásványi anyagok közül fogyasztottam a D3 vitamint, multivitamint, kálcium-magnéziumot, C-vitamint, krómot, cinket és az omega 3-6-9-et. Mindemellett a por állagú ízesített (dinnyés), majd utána a kapszulás BCAA-t, ízesítetlen por állagú L-glutamint, HMB-t, CLA-t, L-carnitint, Thermopure zsírégetőt, zöld tea kivonatot és Impact Whey Protein fehérjeport (brownie és latte ízesítésűt) használtam. Edzések előtt pedig a THE Pre-Workout edzéselőtti készítményt fogyasztottam.”

 

Dr. Kálmán Csilla sportban és tanulmányaiban szimultán elért eredményei remek példát nyújtanak arra, hogy bár nagy fokú elkötelezettséget és kitartást igényel, de lehetséges aktív sportolóként is teljesíteni akár egy jogi egyetemi képzést is. Büszkék vagyunk, hogy részesei lehetünk Csilla sikereinek.

Nagyköveteinkről, sportolóinkról további cikkeket találtok itt.
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein