Monica Green
Író és szakértő5 hónap Ago
A kedvenced a smashed, azaz szétnyomott burger? Nem csoda: a módszer lényege abban rejlik, hogy a húst egy magas hőmérsékletű serpenyőben sütjük szétnyomva, így nem csak az íze lesz más, de a végeredmény extra szaftossága is garantált. Spékeljük meg mindezt rengeteg sajttal és már meg is van a jövő pénteki házi hamburger recept - mert a legjobb verzió a konyhádban születik, és nem a gyorsétteremben, ebben biztos lehetsz! Ha szeretnéd csökkenteni az ételrendeléseid számát, szükséged lesz néhány bombabiztos receptre: egy egészséges hamburger mindig jó ötlet és vendégvárónak is tökéletes. Savanyított hagyma, hamburgerszósz, zamatos és szaftos hús - tudsz ennél jobbat? Íme a legjobb házi hamburger receptje!
Házi hamburger recept
Egészséges hamburger recept - smashed burger otthon
- Adag: 2
- Előkészítési idő: 30 perc
- Elkészítési idő: 10 perc
A házi hamburger hozzávalói
- 300 gramm sovány darált marhahús
- Egy nagy csipet só és fekete bors
- 2 evőkanál Worcestershire szósz
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 2 szelet Monterey Jack sajt (vagy bármilyen más könnyen olvasztható sajt)
- 1 evőkanál ketchup
- ½ evőkanál angol mustár
- 1 evőkanál light majonéz
- 2 evőkanál savanyú uborka feldarabolva
- 120 milliliter fehérborecet
- 120 milliliter víz
- 2 evőkanál cukor
- 3 evőkanál só
- 1 evőkanál egész feketebors
- 1 közepes fej lilahagyma
A házi hamburger elkészítése
Házi hamburger recept lépésről-lépésre:
- Elsőként készítsd elő a savanyított hagymát: forrald fel a fehérborecetet, a vizet, a cukrot, a sót és az egész feketeborsot. Amint a só és a cukor feloldódott a folyadékban, hagyd, hogy az egész kihűljön.
- Szeleteld fel a hagymát hajszálvékonyra és tedd egy üvegbe. Öntsd rá a kihűlt, fűszeres folyadékot és tedd be a hűtőbe.
- 30 perc múlva már kész is a savanyított hagyma, amit akár 2 hétig is eltarthatsz a hűtőben, hogy más ételeket is megkoronázz vele!
- A szószok felhasználásával készítsd el a házi burgerszószt is: keverd össze őket, amíg teljesen sima nem lesz a végeredmény.
- Vágd félbe a hamburgerbucit és pirítsd 2-3 percig egy forró, lehetőleg öntött vas serpenyőben. Ezután az alját és a tetejét is kend meg burgerszósszal, majd tegyél rá néhány salátalevelet, savanyú uborkát és savanyított lilahagymát is.
- Következik a hamburgerhús elkészítése: tedd a darált húst egy tálba és fűszerezd sóval, borssal, valamint add hozzá a Worcestershire szószt, majd alaposan keverd össze. Hagyd pihenni ezt a keveréket 15 percig, majd oszd 4 részre, mindegyikből gömböt formázva a kezeiddel.
- Ha megbizonyosodtál róla, hogy a serpenyő tűzforró, tegyél bele egy kis olajat és két részletben süsd meg a húst: egyszerre csak két húspogácsával dolgozz, hogy a marhának legyen helye szétterülni.
- Használj egy spatulát vagy kifejezetten erre a célra kitalált hamburger lapátot és nyomd le a húsgolyókat, amíg teljesen kilapítod őket. Süsd az egyik oldalukat 60 másodpercig, majd fordítsd meg őket.
- Az egyik húspogácsa tetejére tegyél egy szelet Monterey Jack sajtot, majd jöhet a másik húspogácsa. Ha a sajt megolvadt, vedd ki a húst a serpenyőből és tedd a hamburgerbuciba. Ismételd meg a műveletet a másik két húspogácsával is.
- Végül tegyél néhány szelet paradicsomot a hústorony tetejére, fedd le a hamburgerbuci tetejével - és kezdődhet a hamburger lakoma!
Az egészséges hamburger tápértéke egy adagban
- Kalória: 590 kcal
- Zsír: 21 gramm
- Szénhidrát: 53 gramm
- Fehérje: 44 gramm
Monica Green
Író és szakértő