Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Az uborka fogyasztás top 5 egészségügyi előnye

Az uborka fogyasztás top 5 egészségügyi előnye
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró6 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Az uborka ereje

A rendszeres uborkafogyasztás számos egészségügyi előnnyel járhat. Pozitív élettani hatásai széles körben ismertek. Az alábbiakban a zöldség 5 kevésbé ismert egészségügyi hatását ismerheted meg.

Az uborka nem csupán az étkezés során fejtheti ki a vágyott pozitív élettani hatásait, de gyakran alkalmazzák szépítkezési kezelések során is. Az uborka pakolás olyan szépészeti praktika,l amely régóta bevett szokás az arcbőr szépítése érdekében.

Hozzávetőlegesen 95%-ban víztartalmú, így tested megfelelő hidratáltságának fenntartásához hozzájárul a nagyobb mennyiségben fogyasztott uborka. Továbbá, a zöldség aszkorbinsav és koffeinsav tartalma hozzájárulhat a bőr vízvesztésének csökkentéséhez, így segítve az enyhe égések és bőrgyulladások gyógyulását.

Hidratáció

Rendkívül magas víztartalommal rendelkezik. Kellő mennyiségű uborka fogyasztásával megemelheted napi folyadékfogyasztásod és hozzájárulhatsz tested hidratáltságának fenntartásához.

Az uborka magas víztartalma mellett fontos megemlíteni, hogy a zöldség húsa értékes mikrotápanyagokban gazdag. A-vitamin, C-vitamin és folsav tartalma mellett magas koncentrációban tartalmaz olyan ásványi anyagokat, mint a magnézium, molibdén és kálium. Továbbá az uborkában található kovasav is, amely hozzájárul kötőszöveteid erősítéséhez.

uborka hidratáció

Bőrápolás uborkával

A bőrápolás és arcpakolás szavakról sokan asszociálnak a szemhéjon vékonyra szeletelt uborka darabbal fekvő személyekre. Az uborkapakolás, mint szépészeti rutin, valószínűleg az uborka magas folyadék- és esszenciális nyomelem tartalma miatt vált népszerűvé.  A zöldségben található magnézium, kálium, szilícium és sok folyadék hozzájárulhat a bőr hidratálásához és ápolásához.

Egyes vélekedések szerint csökkenheti az enyhe viszketést, az enyhe napégés okozta diszkomfort érzést és a hőhatás következtében fellépő bőrsérüléseket. Továbbá uborkát és uborka származékokat használnak a pikkelysömör, ekcéma és pattanások kezelésében is.

Súlyvesztés uborkával

Két eltérő módon járul hozzá súlyvesztésedhez az uborka. Rosttartalma segíthet a vércukorszint emelkedés szabályozásában, valamint az alacsony energiatartalmú zöldséggel csökkentheted étvágyad. A nassolás élménye mellett elkerülheted a diétás céljaidat hátráltató jelentős kalóriabevitelt.

Megfigyelhető tendencia, hogy a dohányzást abbahagyó személyek súlya sokszor emelkedik. Erre a jelentségre magyarázat lehet, hogy a dohányzás hiányában a káros szenvedélytől megszabadult személy a túl gyakori vagy nem megfelelő étkezést válassza pótcselekvésképpen. Ilyen helyzetekben az alacsony energiatartalmú, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ízletes uborka segítséget nyújthat a súlygyarapodás elkerülésben.

Az uborka fentebb említett, húgysav csökkentő hatása segíthet a vesekövek feloldásában. Az enyhe vizelethajtó hatásának köszönhetően jótékony hatást gyakorol a vesékre és a májra. Étkezési rosttartalma hozzájárulhat a székrekedés elkerüléséhez.

Uborkafogyasztás cukorbetegek számára

A cukorbetegségben szenvedő személyek számára kiváló választás az uborka. Alacsony szénhidrát- és magas rosttartalmú. Az uborka tartalmaz egy olyan növényi hormont, amelyre szüksége van a bétasejteknek az inzulintermeléshez.

Glikémiás indexe (GI) csupán 15, ami kifejezetten alacsonynak számít. Az uborkafogyasztás nem jár nagy vércukorszint emelkedéssel, így nem vált ki jelentős inzulin reakciót.

Uborka Sushi

Youtube csatornánkon találhatsz egy Uborka Sushi receptet is. Kattints ide.

Izom és ízületek

Magas koncentrációban tartalmaz kovasavat, amely elősegítheti a kollagén termelés serkentését és hozzájárulhat az izomzat, szalagok, inak, porcok és csontok egészséges és erős működéséhez elengedhetetlen kötőszövetek építéséhez. Megfelelő kovasav bevitellel javíthatod izomzatod flexibilitását. Sok egészségügyi szakember javasolja a kovasavfogyasztást az egészséges és szép bőrért.

Az uborka magas magnéziumtartalma segíthet a normális idegfunkciók elérésében és az egészséges vérkeringésben. Körmeid töredezettségét okozhatja bizonyos ásványi anyagok hiánya, ezek pótlására is remek forrás lehet az uborka.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein