Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

A chia mag hatása: 9+1 ok amiért érdemes fogyasztani

A chia mag hatása: 9+1 ok amiért érdemes fogyasztani
Fazekas Dániel
Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő6 év Ago
Fazekas Dániel profiljának megtekintése

A chia magokot gyakran superfoodként emlegetik, mivel gazdag omega-3 zsírsavakban, rostokban, fehérjékben, ásványi anyagokban és vitaminokban. További előny, hogy az egészséges élelmiszer számos módon elkészíthető. Tudd meg mi a chia mag hatása az egészségre!

Mi a chia mag hatása?

1. Egészséges, tápanyagban gazdag

A legjelentősebbek, amiket bőségesen megtalálhatunk benne a magas rost-, vitamin-, ásványianyagtartalom és omega-3 zsírsavak. Szám szerint: két evőkanálnyi mag mennyiségével, 6 gramm rostot juttatunk a szervezetünkbe, ami a napi ajánlott bevitelnek, több mint az 1/5-e. Bővelkedik továbbá B vitaminokban is, csakúgy mint vasban (7 mg), kalciumban (130 mg), foszforban (140 mg), káliumban (135 mg), és magnéziumban (70 mg).

Chia mag hatása

2. Magas omega-3 tartalom

Omega-3 és 6 zsírsavtartalma kiemelkedően magas, egészen pontosan a legmagasabb növényi alapú omega-3 forrás. Ezt főként az ALA, vagyis az alfa linolénsav biztosítja, amely egy rövid szénláncú zsírsav, amit az emberi test sajnálatos módon nem képes teljes mértékben biológiailag még aktívabb hosszú szénláncú omega-3 zsírsavvá alakítani. Ilyen zsírsav az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Ezeket különböző halakból, illetve omega-3 kiegészítőkből tudjuk a leghatékonyabban bevinni, hogy a jól ismert jótékony hatásukat teljes mértékben kiélvezhessük.

Jó hír azoknak, akik valamilyen okból nem fogyasztanak halat, hogy ezt egy Észak-Karolinai egyetem (ASU) megcáfolta, illetve megszépítette az ezzel kapcsolatos tudnivalókat. Egy nőkön végzett kísérletben, 7 héten keresztül, napi 25 gramm chia mag bevitele jelentős EPA-szint növekedést mutatott, viszont a DHA értéke változatlan maradt. Az eredményt látva elmondhatjuk, hogy mindenképp pozitív eredményei lesznek a chia fogyasztásnak.

3. Vízmegkötő képesség

Merül fel a kérdés: miért jó, hogy megköti a vizet? A chia minden egyes magja képes tízszer annyi nedvességet felvenni, mint amennyi a saját tömege. Ez több okból is hasznunkra válhat. Emlékeztek még a Maja katonákra? Azért fogyasztottak chia magot, hogy az így elfogyasztott magok a nedvességet megkössék, és így azokat egy gélszerű anyaggá változva, annak emésztési idejének a manipulálásával kitolják a szervezetük hidratálását, illetve biztosítsák az elektrolitok folyamatos felszívódását. Ahhoz, hogy az izmok megfelelő teljesítményt nyújtsanak, ezek elengedhetetlen tényezők. A dehidratáció teljesítményromlást, illetve izomgörcsöket idézhet elő.

Nem csak az előbb felsoroltakat érhetjük el, ha kihasználjuk a chia hidrofil képességét, de ott vannak például az elfogyasztott szénhidrátok is. Természetesen ezt is kiegyensúlyozottabban bocsátja az izmok rendelkezésére testmozgás során, amivel az energiaellátást is optimalizálhatjuk.

Engedd meg, hogy erős párhuzamot vonjak a chia okozta gél és az energia zselé használata között.

4. Stabilizálja a vércukrot és a koleszterinszintet

A chia magban található nagy mennyiségű oldódó és nem oldódó rostok –illetve még a benne található fehérje is-, lassítják a szénhidrátok megemésztését, amellyel így könnyebben kerülhetjük el a vércukorszint ingadozását. Számos kutatás bizonyítja, hogy a jó koleszterinszintet (HDL) emeli, míg ezzel egyidejűleg a vér triglicerid és a rossz koleszterin (LDL) mennyiségét pedig csökkenti.

5. Lassítja az öregedést

Az öregedés ellenszerének is bátran nevezhető, ugyanis fenntartja a bőr, a haj és a körmök egészségét, a sejtek fiatalságát. A benne található omega-3 zsírsavak a bőr rugalmasságáért felelnek, így a ráncokat kisimítja. Küzd a szabadgyökök ellen, valamint segítséget nyújtanak a pattanások kezelésében, illetve csökkentik a kialakulásának esélyét.

6. Támogatja az emésztőrendszert

A magas rosttartalom jótékony hatással van a bélmozgásra, valamint az emésztőrendszer egészségi állapotát is segít fenntartani. Prebiotikus tulajdonságai növelik az ott élő jótékony baktériumok számát, illetve kordában tártja a patogén baktériumokat, amelyek a megbetegedésért felelősek.

7. Erősíti a csontokat

A chia fogyasztásával nagy mennyiségben viszünk be kalciumot, ami a csontok egészségének, rugalmasságának és erősségének elengedhetetlen alkotóeleme. Ezen kívül megtalálható benne a bór ásványi anyag is, mely szintén kulcseleme az egészséges csontozatnak –illetve izomzatnak-, ugyanis segíti beépíteni a rendelkezésre álló mangánt, kalciumot, magnéziumot és foszfort.

Chia mag pozitív hatása

8. Felel a szájhigiéniáért

Csakúgy, mint a csontoknál, a kalciumban, foszforban és cinkben gazdag chia, segít a fogaink egészségének megőrzésében is. Szerepet játszik a rossz szájszag kezelésében, azáltal hogy nem engedi mineralizálódni a lerakódott lepedéket, így kevesebb fogkő alakul ki a szájban.

9. Segít ellazulni

Mivel a chia mag tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat –amit a következő pontban megismerhetünk részletesebben-, így a triptofán nevű aminosav is megtalálható benne. Ennek hiányában a szervezet nem tud szerotonin hormont előállítani, ami az ép memóriáért, koncentrációképességért felelős, valamint a szorongás, és a depresszió ellenszere.

Chia mag 10 pozitív hatása

+1 Magas minőségű fehérjetartalom

Teljes értékű fehérjéről akkor beszélhetünk, ha mind a 22 aminosavat tartalmazza. A chia mag, a maga 18 aminosavával (a 22-ből) méltán lehet büszke, mint nem állati eredetű fehérje. Arról nem beszélve, hogy ebben a 18-ban mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható. (izoleucin, leucin, valin, lizin, metionin, fenilalanin, hisztidin, triptofán, treonin)

Sajnos csak 15-25%-a fehérje, ezért fő fehérjeforrásnak alkalmatlan, de 2 evőkanállal máris bevittünk kb. 3-4 gramm magas minőségű aminosavat, amit párszor megismételve már-már egy kalkulálható értéket kaphatunk a nap végére.

Gyakori kérdések és válaszok

Mire jó a chia mag?

A chia mag magas vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalma segít az esszenciális tápanyagok bevitelében. További előnye, hogy kellemes íze van és számos receptben használható. Tégy próbát az alábbi fogások bármelyikével:

Mi a chia mag jótékony hatása sportolók számára?

A chia mag jótékony hatása sportolók részére többrétű, egyrészről segíthet elérni a napi makro célokat, másrészről magas fehérjetartalma miatt hozzájárulhat az izomtömeg növeléséhez.

Mire jó a chia mag receptekben?

A chia mag nem csupán a tápértékét fokozza egy ételnek, de alkalmas a sűrítésére is. Ez különösen hasznos lehet vegán receptek elkészítésekor a tojás helyettesítésénél.

Melyek a chia mag jótékony hatásai az emésztésre? Mi a chia mag hatása a belekre?

A chia mag magas étkezési rost tartalma támogathatja az emésztési folyamatokat.

Összefoglalás

Ezek az apró fekete, szürke és barna színű magok már több évezrede ékeskednek a superfood-ok listáján. Már a Maják és az Aztékok is ismerték a jótékony tulajdonságait, amik az idő múlásával, napjainkig csak bővültek. A cikkben megismerhettük a legjelentősebb pozitív hatásait, amit a chia mag fogyasztásával elérhetünk, melyekkel megőrizhetjük az egészségünket és ellenállóbbá tehetjük a szervezetünket a betegségekkel, sérülésekkel szemben.

Egészben, darálva, lisztként, fogyasszuk kedvünkre, akár joghurtba keverve, akár salátánkra szórva, de ha igazán ínyencek vagyunk, kísérletezhetünk a chia puding elkészítésével is.

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

12 Chia Seed Health Benefits and 1 Nasty Side Effect

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22538527
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18492301
https://breakingmuscle.com/healthy-eating/chia-seed-the-muhammad-ali-of-nutrition

Fazekas Dániel
Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő
Fazekas Dániel profiljának megtekintése
A nevem Fazekas Dániel, Budapesten születtem. Életem legnagyobb részét a testépítés és az ahhoz tartozó egészséges életmód teszi ki. 15 éves koromban határoztam el magam, hogy változtatni fogok, mind az életvitelemen, mind a megjelenésemen. Eleinte a saját testsúlyos, későbbiekben a súlyzós edzés fortélyait sajátítottam el. Az évek során számos diétát követtem, legyen az versenyfelkészülés idején, vagy tömegnövelés érdekében alkalmazott. 5 év folyamatos ismeretszerzés, tanulás és edzésmúlt után úgy döntöttem ideje megmérettetni magam másokkal is. IFBB Junior Testépítő és Fitness Magyar Kupán, a második helyért járó ezüst érmet vihettem haza klasszikus testépítés kategóriában. Immár 6 évnyi, folyamatosan bővülő tudásommal szeretnék segíteni azokon, akik egészségesebb, fittebb életre vágynak.
myprotein