0
Kosár

Jelenleg nincsenek termékek a kosarában

Kiegészítők

A chia mag 9+1 pozitív hatása

2012. december 21. Ismerős a dátum? Erre a napra jósolták meg a Maják a világvégét. Azóta ezt sikerült megcáfolni, hisz lassan 8. éve, hogy túléltük a sokadik apokalipszist. Szerencsére a maják e jóslata nem teljesedett be, de nem is gondolnád, hogy mi minden másban volt igazuk! Például a chia mag szupererejében. Már csak az a tény is, hogy a szó eredete az erő kifejezésből származik, azt tudatja velünk, hogy nagy értékként tartották számon. Gondoljunk csak bele, már több ezer éve tulajdonítottak neki erő és állóképességet növelő hatást. Főként ezért válhatott az egyik legmeghatározóbb kincsükké, mint ahogy az Aztékoknak is, viszont ők már többek között gyógyításhoz, és Isteneknek szánt ajándékként is alkalmazták, de még az éves fizetségnek is ezt adták az uralkodóknak. Egyes fennmaradt források szerint, sokkal értékesebb kincsnek tartották a chia magot, mint az aranyat. Ez persze könnyen elképzelhető, miután komplett városokat építettek fel aranyból. 🙂

Mint azt már korábban említettem, energianövelés céljából is használták. Erre leginkább a katonáknak volt szükségük, ugyanis magas tápanyagtartalma miatt könnyen fogyasztható energiabombaként állt rendelkezésükre, egy-egy hosszabb kimenetelű, fárasztó csata idején. Az Aztékok voltak azok, akik kezdték felismerni az apró feketés-barnás magok további hatásait, aminek a száma napjainkra megsokszorozódott. Ezek között van például az öregedés lassítása, a bőrünk, szívünk, emésztőrendszerünk egészségének támogatása, ellenállóbb csontozat, illetve izomzat, és már azt is megállapították, hogy segít a cukorbetegség kezelésében is. A sort lehetne folytatni, de inkább lássuk külön-külön kifejtve ezeket:

A chia mag 9+1 jótékony hatása

1. Egészséges, tápanyagban gazdag

A legjelentősebbek, amiket bőségesen megtalálhatunk benne a magas rost-, vitamin-, ásványianyagtartalom és omega-3 zsírsavak. Szám szerint: két evőkanálnyi mag mennyiségével, 6 gramm rostot juttatunk a szervezetünkbe, ami a napi ajánlott bevitelnek, több mint az 1/5-e. Bővelkedik továbbá B vitaminokban is, csakúgy mint vasban (7 mg), kalciumban (130 mg), foszforban (140 mg), káliumban (135 mg), és magnéziumban (70 mg).

Chia mag hatása

2. Magas omega-3 tartalom

Omega-3 és 6 zsírsavtartalma kiemelkedően magas, egészen pontosan a legmagasabb növényi alapú omega-3 forrás. Ezt főként az ALA, vagyis az alfa linolénsav biztosítja, amely egy rövid szénláncú zsírsav, amit az emberi test sajnálatos módon nem képes teljes mértékben biológiailag még aktívabb hosszú szénláncú omega-3 zsírsavvá alakítani. Ilyen zsírsav az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Ezeket különböző halakból, illetve omega-3 kiegészítőkből tudjuk a leghatékonyabban bevinni, hogy a jól ismert jótékony hatásukat teljes mértékben kiélvezhessük.

Jó hír azoknak, akik valamilyen okból nem fogyasztanak halat, hogy ezt egy Észak-Karolinai egyetem (ASU) megcáfolta, illetve megszépítette az ezzel kapcsolatos tudnivalókat. Egy nőkön végzett kísérletben, 7 héten keresztül, napi 25 gramm chia mag bevitele jelentős EPA-szint növekedést mutatott, viszont a DHA értéke változatlan maradt. Az eredményt látva elmondhatjuk, hogy mindenképp pozitív eredményei lesznek a chia fogyasztásnak.

Térjünk vissza az ALA-hoz. Attól, mert az nem hosszú szénláncú omega-3 zsírsav, még számos jótékony hatást tartogat számunkra.

  • Azoknál, akik alfa linolénsavban gazdag diétát folytatnak, kevesebb eséllyel alakul ki inzulin rezisztencia, ami többek között a 2-es típusú cukorbetegségért, és az elhízásért is felelős.
  • Szívünk egészségében is részt vállal, ugyanis visszafordítja az oxidatív stressz okozta káros folyamatokat, így az érelmeszesedés kockázatát is csökkenti.
  • Klinikai kutatások szerint az ALA a rákos sejtek elpusztításával gátolja a méhnyak-, és az emlőrák rákos sejtjeinek a növekedését.

3. Vízmegkötő képesség

Merül fel a kérdés: miért jó, hogy megköti a vizet? A chia minden egyes magja képes tízszer annyi nedvességet felvenni, mint amennyi a saját tömege. Ez több okból is hasznunkra válhat. Emlékeztek még a Maja katonákra? Azért fogyasztottak chia magot, hogy az így elfogyasztott magok a nedvességet megkössék, és így azokat egy gélszerű anyaggá változva, annak emésztési idejének a manipulálásával kitolják a szervezetük hidratálását, illetve biztosítsák az elektrolitok folyamatos felszívódását. Ahhoz, hogy az izmok megfelelő teljesítményt nyújtsanak, ezek elengedhetetlen tényezők. A dehidratáció teljesítményromlást, illetve izomgörcsöket idézhet elő.

Nem csak az előbb felsoroltakat érhetjük el, ha kihasználjuk a chia hidrofil képességét, de ott vannak például az elfogyasztott szénhidrátok is. Természetesen ezt is kiegyensúlyozottabban bocsátja az izmok rendelkezésére testmozgás során, amivel az energiaellátást is optimalizálhatjuk.

Engedd meg, hogy erős párhuzamot vonjak a chia okozta gél és az energia zselé használata között. 🙂

4. Stabilizálja a vércukrot és a koleszterinszintet

A chia magban található nagy mennyiségű oldódó és nem oldódó rostok –illetve még a benne található fehérje is-, lassítják a szénhidrátok megemésztését, amellyel így könnyebben kerülhetjük el a vércukorszint ingadozását. Számos kutatás bizonyítja, hogy a jó koleszterinszintet (HDL) emeli, míg ezzel egyidejűleg a vér triglicerid és a rossz koleszterin (LDL) mennyiségét pedig csökkenti.

5. Lassítja az öregedést

Az öregedés ellenszerének is bátran nevezhető, ugyanis fenntartja a bőr, a haj és a körmök egészségét, a sejtek fiatalságát. A benne található omega-3 zsírsavak a bőr rugalmasságáért felelnek, így a ráncokat kisimítja. Magas antioxidánstartalmával küzd a szabadgyökök ellen. A gyulladáscsökkentő tulajdonságai pedig segítséget nyújtanak a pattanások kezelésében, illetve csökkentik a kialakulásának esélyét. Érdekesség, hogy a benne lévő antioxidánsok a saját frissességét évekig is megőrzik.

6. Támogatja az emésztőrendszert

A magas rosttartalom jótékony hatással van a bélmozgásra, valamint az emésztőrendszer egészségi állapotát is segít fenntartani. Prebiotikus tulajdonságai növelik az ott élő jótékony baktériumok számát, illetve kordában tártja a patogén baktériumokat, amelyek a megbetegedésért felelősek.

7. Erősíti a csontokat

A chia fogyasztásával nagy mennyiségben viszünk be kalciumot, ami a csontok egészségének, rugalmasságának és erősségének elengedhetetlen alkotóeleme. Ezen kívül megtalálható benne a bór ásványi anyag is, mely szintén kulcseleme az egészséges csontozatnak –illetve izomzatnak-, ugyanis segíti beépíteni a rendelkezésre álló mangánt, kalciumot, magnéziumot és foszfort.

Chia mag pozitív hatása

8. Felel a szájhigiéniáért

Csakúgy, mint a csontoknál, a kalciumban, foszforban és cinkben gazdag chia, segít a fogaink egészségének megőrzésében is. Szerepet játszik a rossz szájszag kezelésében, azáltal hogy nem engedi mineralizálódni a lerakódott lepedéket, így kevesebb fogkő alakul ki a szájban.

9. Segít ellazulni

Mivel a chia mag tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat –amit a következő pontban megismerhetünk részletesebben-, így a triptofán nevű aminosav is megtalálható benne. Ennek hiányában a szervezet nem tud szerotonin hormont előállítani, ami az ép memóriáért, koncentrációképességért felelős, valamint a szorongás, és a depresszió ellenszere.

Chia mag 10 pozitív hatása

+1 Magas minőségű fehérjetartalom

Teljes értékű fehérjéről akkor beszélhetünk, ha mind a 22 aminosavat tartalmazza. A chia mag, a maga 18 aminosavával (a 22-ből) méltán lehet büszke, mint nem állati eredetű fehérje. Arról nem beszélve, hogy ebben a 18-ban mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható. (izoleucin, leucin, valin, lizin, metionin, fenilalanin, hisztidin, triptofán, treonin)

Sajnos csak 15-25%-a fehérje, ezért fő fehérjeforrásnak alkalmatlan, de 2 evőkanállal máris bevittünk kb. 3-4 gramm magas minőségű aminosavat, amit párszor megismételve már-már egy kalkulálható értéket kaphatunk a nap végére.

Összefoglalás

Ezek az apró fekete, szürke és barna színű magok már több évezrede ékeskednek a superfood-ok listáján. Már a Maják és az Aztékok is ismerték a jótékony tulajdonságait, amik az idő múlásával, napjainkig csak bővültek. A cikkben megismerhettük a legjelentősebb pozitív hatásait, amit a chia mag fogyasztásával elérhetünk, melyekkel megőrizhetjük az egészségünket és ellenállóbbá tehetjük a szervezetünket a betegségekkel, sérülésekkel szemben.

Egészben, darálva, lisztként, fogyasszuk kedvünkre, akár joghurtba keverve, akár salátánkra szórva, de ha igazán ínyencek vagyunk, kísérletezhetünk a chia puding elkészítésével is. 🙂

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.


12 Chia Seed Health Benefits and 1 Nasty Side Effect

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22538527
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18492301
https://breakingmuscle.com/healthy-eating/chia-seed-the-muhammad-ali-of-nutrition

Nincs bejegyzés címke



Fazekas Dániel

Fazekas Dániel

Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő

A nevem Fazekas Dániel, Budapesten születtem. Életem legnagyobb részét a testépítés és az ahhoz tartozó egészséges életmód teszi ki. 15 éves koromban határoztam el magam, hogy változtatni fogok, mind az életvitelemen, mind a megjelenésemen. Eleinte a saját testsúlyos, későbbiekben a súlyzós edzés fortélyait sajátítottam el. Az évek során számos diétát követtem, legyen az versenyfelkészülés idején, vagy tömegnövelés érdekében alkalmazott. 5 év folyamatos ismeretszerzés, tanulás és edzésmúlt után úgy döntöttem ideje megmérettetni magam másokkal is. IFBB Junior Testépítő és Fitness Magyar Kupán, a második helyért járó ezüst érmet vihettem haza klasszikus testépítés kategóriában. Immár 6 évnyi, folyamatosan bővülő tudásommal szeretnék segíteni azokon, akik egészségesebb, fittebb életre vágynak.


Ne maradjon le legújabb akcióinkról! Vásárlás