Ugrás a fő tartalomra
Edzés

A legjobb combfeszítő gyakorlatok a látványos eredményekért

A legjobb combfeszítő gyakorlatok a látványos eredményekért
MyproteinHU
Író és szakértő2 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Szögezzük le: nem véletlenül kering annyi tévhit a combfeszítő izom fejlődését megcélzó gyakorlatok kapcsán, hiszen az atletikus megjelenés egyik kulcspontjáról van szó! A kidolgozott combfeszítő ráadásul nem csak esztétikai szempontból fontos: ez az izomcsoport hétköznapi mozgásokban is nagy szerepet játszik, ezért sem érdemes elhanyagolnunk az edzését.  Ha azt a kifejezést hallod: combfeszítő gyakorlatok, akkor érdemes tudnod, hogy a négyfejű combizom edzéséről van szó (latinul quadriceps). Az izmoknak ez a csoportja adja a comb tömegét, ráadásul ez a térdízület egyetlen feszítő izma: nélküle járni sem tudnánk, hajlított térdízület esetén pedig a testünk teljes súlyát tartania kell. Ahogy a nevében is benne van, ez az izomcsoport négy fejjel ered: a belső, külső és középső vaskosizom, azaz a vastus medialis (vagy népszerű nevén könnycsepp-izom), vastus intermedialis és vastus lateralis eredése a combcsont felszínén található, ennek megfelelően a térdízület feszítéséért felelnek. Az egyenes combizom, a rectus femoris a csípőcsonton ered, ami azt jelenti, hogy a csípőízület hajlításában is részt vesz. 

Combfeszítő gyakorlatok 

Kíváncsi vagy, melyek a legjobb combfeszítő gyakorlatok otthon és a konditeremben? Próbáld ki az alábbi feladatokat, ha alaposan meg szeretnéd dolgoztatni ezt a fontos izomcsoportot! 

Combfeszítő gyakorlatok a konditeremben

Guggolás

A guggolás egy olyan alapgyakorlat, amely a teljes testet megdolgoztatja, azonban a combhajlító és a combfeszítő izom kiemelkednek a közreműködő izmok közül - így ha a combfeszítő izmaidat szeretnéd megcélozni az edzéssel, a guggolást semmiképpen ne hagyd ki a tervedből! Természetesen több verzióját is kipróbálhatod: a klasszikus, rúddal guggolás mellett izgalmas variáció a serlegguggolás is, ami ráadásul akkor is segítségedre lesz, ha a legjobb combfeszítő gyakorlatok otthon is kivitelezhető módját keresed.

Kíváncsi vagy a helyes guggolás legapróbb titkaira is? Olvasd el cikkünket, amelyben részletesen megismerkedhetsz ennek a fontos gyakorlatnak a rejtelmeivel!

Edzés

Milyen a helyes guggolás? | Útmutató az egyik legnépszerűbb gyakorlathoz

Ebben a cikkben bemutatjuk az egyik legnépszerűbb guggolás variációt, valamint hasznos tanácsokkal látunk el, hogy pár lépésben te is elsajátíthasd a rúddal való guggolást.

Deadlift (felhúzás)

A deadlift, azaz a felhúzás szintén az alapgyakorlatok közé tartozik. A hátizmokat és a láb izmait egyaránt terheli, ráadásul az erőnövelésben is segíthet, így semmiképp nem érdemes mellőznöd ezt a fontos gyakorlatot a combfeszítő fókuszú edzéstervedből sem! Ha szeretnéd tudni, az összetett gyakorlatok milyen további előnyöket tartogatnak a számodra, cikkünk rengeteg érdekes információval szolgál ezzel kapcsolatban. 

Lábtolás gépen

Az izolált combfeszítő gyakorlatok közül az egyik klasszikus: akár egy lábbal is végezheted ezt a fordított guggolásra emlékeztető feladatot, ha a combfeszítő gép segítségével történő megdolgoztatása a terved. 

Combfeszítő gép (combnyújtás gépen)

A combfeszítő gép edzés során a legjobb barátod lesz, ha éppen a quadricepsz alapos átmozgatására törekszel és ehhez keresel izolált gyakorlatokat - az ezen végezhető térdnyújtás tökéletes erre a célra.  

Combfeszítő gyakorlatok otthon is

Bolgár guggolás

Ez a sokak által gyűlölt feladat a combfeszítő gyakorlatok otthon elvégezhető verziói közül talán az egyik leghatásosabb - vigasztalódj ezzel, ha éppen a végrehajtására készülsz! Alaposan megdolgoztatja a farizmaidat is, így érdemes elsajátítanod a helyes kivitelezését, hogy maximalizáld az eredményeket. Cikkünkben a végrehajtás összes titkát megismerheted! 

Kitörés

Ismét egy olyan feladat a combfeszítő gyakorlatok közül, ami a farizmokra is hat, ráadásul a combhajlítókat is igénybe veszi: a kitörés még súly nélkül is izgalmas kihívás lehet és számos különböző, nehezített és könnyített variációt is kipróbálhatsz. Mit szólnál a sétáló kitöréshez? 

Gyakran ismételt kérdések

A combfeszítő gép használata során a csípőízület rotációja, azaz az, hogy befelé vagy kifelé fordítjuk a lábfejünket, valóban befolyásolja, hogy a combfeszítő melyik izmaira hat jobban a gyakorlat? 

A csípőízület kifelé vagy befelé történő rotációja során a lábfej is kifelé vagy befelé fordul. Ebben a mozdulatban a combfeszítő izmai nem vesznek részt, hiszen nincs kapcsolatuk a csípőízülettel, ebből következően nincsenek befolyással arra, a gyakorlat a combfeszítő melyik izmait célozza meg elsősorban. Sokkal fontosabb, hogy a gyakorlat helyes kivitelezésére figyelj, így sokkal hamarabb látni fogod azokat az eredményeket, amelyeket remélsz az edzéstől!

Guggolás vagy lábtolás során a terpesz szélessége határozza meg, hogy a combfeszítő melyik izmait dolgoztatja meg a gyakorlat. Ez csak egy mítosz, vagy van valóságalapja? 

A terpesz szélessége a csípő távolító mozgásától (abdukció) függ, amely a csípő rotációjához hasonlóan nincs összefüggésben a combfeszítő izmainak a működésével. Ebből a terpesz szélessége irreleváns abból a szempontból, a négyfejű combizom mely részei dolgoznak a gyakorlat kivitelezése során. 

A combfeszítő gép edzés során a legjobb választás, ha a négyfejű combizom megdolgoztatása a cél - igaz ez, vagy van ennél jobb opció a combfeszítő gyakorlatok közül? 

Természetesen a combfeszítő gép használata remek ötlet az edzés során, ha izolált gyakorlatot keresel, azonban ezt mindenképpen érdemes összetett gyakorlatokkal kombinálni, mint a guggolás vagy éppen a felhúzás - nem jelenthető ki egyértelműen, hogy egyik gyakorlat jobb a másiknál, viszont remekül kiegészítik egymást! 

Üzenet

A combfeszítő gép használata és a combfeszítő gyakorlatok kapcsán sok tévhit kering, de az izmok anatómiájával megismerkedve egyértelmű, mi is a valóság. Ahogy az edzés során szinte mindig, a négyfejű combizom fejlődésével kapcsolatban is a legjobb taktika, ha a hatásos gyakorlatok kiválasztása mellett ugyanakkora, ha nem nagyobb figyelmet szentelsz annak, hogy helyesen végezd őket, így garantált a fejlődés! 

Edzés után pedig ne hagyd ki a jutalommal is felérő fehérjeturmixot sem! Tudtad, hogy a PROTEINBLOG kód használatával fehérje listaoldalunk minden termékét exkluzív, blogolvasóinknak járó 35%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg? Tárazz be most a kedvenc proteinedből!

Fordította: Révai Zsófia
MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein