Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Érdemes edzeni, ha megfáztál? | Sportolás náthásan

Érdemes edzeni, ha megfáztál? | Sportolás náthásan
Evangeline Howarth
Író és szakértő4 év Ago
Evangeline Howarth profiljának megtekintése
Fordította: Rózsa Zoltán

Igazán zavaró, amikor egy váratlan megbetegedés miatti kényszerpihenő szabotálja az edzés rutinodat. A pontosan megtervezett edzésterv és étrend szigorú betartásával napról napra közelebb kerülsz kitűzött sportcélod eléréséhez, és a megfázás okozta kellemetlen tünetek aztán levernek a lábadról. Érdemes ilyenkor is erőltetni a testmozgást, és náthásan sportolni, vagy jobb tartózkodni az intenzív fizikai aktivitástól? Cikkünkben tanácsokkal szolgálunk a helyes döntés meghozásához.

Nyak feletti és nyak alatti panaszok

Vajon akkor döntesz jól, ha dacolva az orrfolyással, nehéz légzéssel és a nátha egyéb kellemetlen tüneteivel, folytatod a megszokott edzéstervedet? Vagy már a megfázás gyanúja esetén is érdemes lemondanod a sport nyújtotta örömökről?

A fenti kérdések megválaszolása előtt fontos leszögezni, hogy egy-két edzés kihagyása nem vezet sportteljesítményed visszaeséséhez vagy izomtömeged elvesztéséhez. Nem jár súlyos konzekvenciával, ha egészségügyi állapotod miatt, úgy döntesz, hogy az edzésed helyett inkább a regenerálódásra fordítanád időd. Hüvelykujj szabályként használhatod a nyak feletti/alatti panasz elvet. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy a megfázással járó tünetek nyak alatti vagy nyak feletti panaszok formájában jelentkeznek!

Enyhe torokfájásod van és eldugult az orrod? Valószínűleg az alacsony intenzitású, enyhe megterheléssel járó sporttevékenység végzése nem ront állapotodon. Azonban, ha egy izzasztó HIIT- vagy egy nehéz összetett gyakorlatokat tartalmazó súlyzós edzés vár rád, akkor érdemes inkább egy kevésbé megterhelő mozgásforma mellett döntened. A túl nagy intenzitású edzés megnehezítheti szervezteted számára a betegségből való felépülést. A súlyok helyett inkább küzdj megfázásod ellen! Ebben segítségedre lehetnek a vitamin és ásványi anyag formulák, valamint a megfázás elleni készítmények.

Azonban, ha a nátha okozta tünetek a nyak alatti területen jelentkeznek, érdemes átmenetileg lemondani edzéseidről. Száraz köhögés, légzési problémák, hányinger és mellkasi fájdalom jelentkezése esetén a legjobb, amit tehetsz felépülésed érdekében, kezelőorvosod meglátogatása és a sport átmeneti kerülése.

Átmozgató edzés

Állítsd meg a fertőzés terjedését!

Amennyiben a megfázás vagy nátha tüneteit tapasztalod, és mégis az edzőtermi sportolás mellett döntöttél, kiemelten fontos, hogy frekventáltan mosd meg a kezeid, és a sportberendezéseket törlőkendővel és fertőtlenítő szerrel tisztítsd meg miután végeztél használatukkal. Amennyiben módodban áll, kerüld a legnépszerűbb időszakokat, ezzel csökkentve a másokkal való érintkezést, így redukálhatod annak az esélyét, hogy más személyeket megfertőzz.

Lehet, hogy a legjobb döntés kis intenzitású, saját testsúllyal végezhető otthoni sporttevékenység lenne a számodra. Ezzel nem csupán regenerációd támogathatod, de sporttársaid egészségét sem veszélyezteted.

Konklúzió

Akármennyire fontos számodra a rendszeres testmozgás, nem szabad elfelejtened, hogy testi egészséged megőrzésé nélkül a hosszútávú sportsiker elérhetetlen. Olykor egy átmeneti kényszerpihenő elengedhetetlen a gyors felépülés érdekében. Nem csupán saját egészséged veszélyeztetheted azzal, ha náthásan vagy megfázással mész közösségi sport helyiségbe, hanem edzőtársaid is kiteszed a bakteriális és vírusos fertőzések veszélyeinek. Amennyiben kizárólag nyak feletti panaszokat tapasztalsz (például eldugult orr, fokozott orrváladék), a csökkentett intenzitású fizikai aktivitásról nem feltétlen kell lemondanod. Azonban nyak alatti panaszok tapasztalása esetén saját és közösséged érdekében érdemes átmenetileg elkerülnöd az edzőterem látogatását. Fontos, hogy felelősségteljesen, saját hosszú távú sportcéljaid és a közösség egészségügyi érdekeit szem előtt tartva dönts az edzőtermi sporttevékenység átmeneti szüneteltetéséről!

Evangeline Howarth
Író és szakértő
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Evangeline fiatal kora óta versenyszerűen sportolt. RYA minősített vitorlás oktatóként tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az extrém és állóképességi sportokban, mivel a Team GBR csapatában és az egyetemi első számú csapat edzőjeként és kapitányaként szerzett tapasztalatot.

Szabadidejében Evangeline szeret futni, különösen maratonokat. Hétvégén vízi sportokat űzve vagy a hegyekben túrázva találod. Kedvenc estéit HIIT edzésekkel vagy guggolásokkal tölti az edzőteremben, mielőtt összedobna egy jó fűszeres ételt, egy tonna zöldséggel - yum!

Evie tapasztalatairól itt tudhatsz meg többet.

myprotein