Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Fitnesz motiváció | 10 tipp: eljutni a motiválttól az elkötelezettig

Fitnesz motiváció | 10 tipp: eljutni a motiválttól az elkötelezettig
Lauren Dawes
Író és szakértő5 év Ago
Lauren Dawes profiljának megtekintése

Olvasási idő: 4 perc

Írta: Finn Christo, Minősített személyi edző és TED Talk Speaker

Szóval lehet, hogy már rendelkezel azzal a bizonyos fitnesz motivációval. Nagyszerű. De itt már tartottunk. Egy hét, esetleg kettő szuper királyság, aztán szép lassan visszajönnek a régi szokások. Tehát mit tehetnél ezúttal, hogy biztosan motivált és elkötelezett maradj?

Talán egy aprólékosan megtervezett nyári szálkásító étrend volt, amely ebédidőig tartott, vagy egy olyan szálkás izomépítés, ami a végére nem volt már teljesen tiszta az étrend. Ne aggódj, van néhány trükkös tipp és hack a tarsolyunkban, melyek segítenek a „motiválttól” eljutni az „elkötelezettek” varázslatos világába.

Fitness motiváció | 10 tipp

1. Ételek előre elkészítése reggelre

Rossz napod volt, fáradt vagy, és valaki az edzőteremben a guggoló állványnál emel bicepszezik… a te guggoló állványodnál. Mielőtt megengednéd magadnak, hogy a TV távirányítójával és egy extra nagy Pringles-szel a kezedben összeomlanál a kanapén, STOP.

A végső edzőteremi motiváció érdekében, készítsd el előre az ételedet, és készítsd elő a felszerelésedet másnapra! Ne ülj le, ne öltözz át, ne menj el. Törd meg a „drágám, haza jöttem” rutint, amíg el nem készítetted a holnapi ételt, és el nem pakoltad a étrend-kiegészítőket, felszereléseket! Legyen minden bedobozolva, és csak arra várjon, hogy másnap fel kelljen kapni induláskor!

Előre főzés | Fitness motiváció

2. Használj bátran képeket!

Lehet, hogy jó okod van, hogy a fürdőszoba tükrére ragasztva tartasz egy képet a félmeztelen Jake Gyllenhaalról. Talán épp most láttad a Mélyütés c. filmet, ​​és úgy döntöttél, hogy szuper kipattintott kell, hogy legyél.

Bármi legyen is az inspirációd az edzéshez, tény, hogy vizuális élőlények vagyunk, így hát használd a vizuális ösztönzéseket előnyödre! Használd azt a képet, hogy motiváció legyen az ágyból felkeléshez, amikor az ébresztő megszólal! Tedd a hűtőszekrény ajtajára, vagy nézz rá vágyakozva lábnap előtt!

3. Válogasd át a lejátszási listádat!

Hacsak nem ad löketet a rádió vagy bármilyen hulladék zene, ami az edzőterem hangszóróiból szól, érdemes a lejátszási listádon egy finomhangolást végezni. Az edzésen használt lejátszási listád jelenti az edzésed betétdalát. Csak saját felelősségre hagyd figyelmen kívül!

4. Jelöld a fejlődést!

Ha X nap van mögötted/előtted, az bizony felér egy jó nagy fenékbe rúgással. Hat hét, míg Ibizára mész a srácokkal? Kezdd el a napokat visszaszámolni! Két hét telt el az új étrend bevezetése óta? Jelöld!

A fejlődés látványa nagyszerű módja annak, hogy megtartsd a fitnesz motivációt, és hogy becsületes maradj. Használj egy táblát a konyhában, vagy csak egy tollat és fürdőszobai tükröt! Bármit, ami beválik!

Légy vizuális és konkrét! Ha azt mondod, hogy már 5 hét eltelt a 16 hetes szálkásító edzéstervből, akkor az sokkal inkább kézzelfogható, mint ha egy általános célt tűzöl ki, például „addig tisztán étkezek, míg 10%-os testzsír alatt nem leszek”.

5. Visszafelé számold az ismétléseket!

Ha azt mondod, hogy „még egy ismétlés”, akkor valószínűleg jobban hajtasz majd, mintha 10-ből 9-nél tartanál épp, és a jó munkát követően elengedheted magad. Így ráadásul izgalmasabb is!

Fitness motiváció edzés

6. Készíts fényképet, ne méricskélj!

A mérleg nyelve nem a kívánt irányba mozdul el? Lehet azért, mert a diéta nem válik be, vagy nem megfelelő a hidratációd, vagy mert sikeresen beburkoltál egy rendkívül nagy édesburgonyát tegnap vacsorára…

Alapvetően egész sok különböző oka lehet annak – több változó függvényében -, hogy miért próbál a mérleged már reggel kiborítani. Az egyszerű összehasonlítós selfie azonban soha nem hazudik, ezért használd inkább ezt edzős motivációként és inspirációként!

7. Lassan és egyenletesen!

Ha teljes gőzzel feszülsz neki az új életmódnak/étrendnek/edzéstervnek, az szükségtelenül megnehezítheti a dolgodat. Ezért kell, hogy fenntartható legyen, nehogy néhány hét múlva kiégj.

Kezdj neki kicsiben, és haladj szépen előre, semhogy kilépj, csak mert nem megy minden 100% -osan! Heti egy edzés még mindig jobb, mint egy sem (ugyanez vonatkozik a lábnapokra)! A kis változások idővel összeadódnak, és így az edzés motivációd is.

8. Küzdd le a kihívásokat!

Sarah-nak, a marketingosztályról, épp tegnap volt a születésnapja, hozott tortát, és sírni fog, ha nem eszel belőle egy icipici darabot. És ingyen pizza van az étkezőben. És most vasárnap este könyökig benne vagy már egy 1000 forintos csokoládé sütiben. Lazulni. Alkalmazkodni. Felülkerekedni. Helyrehozni.

A kilengés teljesen normális, ez nem jelenti azt, hogy az egészet kivághatod az ablakon. Ez az a pont, amikor a fitnesz motivációt kell használnod, hogy sikeresen véghez vidd és folytasd. Adj löketet a saját fitnesz inspirációdnak, még akkor is, ha ez egy alkalmi csokoládétorta- szeletet jelent.

9. Távolítsd el a kísértéseket!

A jobbik feled épp hazaér, és máris a csomagolt sütit keresi, nem tudván arról, hogy tegnap te kihajítottad őket a fürdőszobai ablakon át a szomszéd kertjébe.

Szabadulj meg proaktívan a kísértésektől, mielőtt még a vágyak rád törnének! Csak győződj meg arról, hogy ezzel nem akasztod-e ki azt, aki veled él. Joey lehet, hogy nem ad a kajájából, de neked lehet, hogy kell.

Mindenkinél általánosan jelen van az a ciklus, melyben váltakozik, a „most motivált vagyok”, „most nem annyira”, „most megint”. Mindenkinél. Ez nem személyes kudarc, ezért ne is vedd magadra! Gondolkodj hosszú távon, és számíts rá, hogy nem lesz zökkenőmentes az út!

Fitness motiváció - Ön motiváció
10. Kitartás

Ne felejtsd: a motiváció és az elkötelezettség folyamatos előremenetel! A legfontosabb dolog az, hogy emlékezteted magad arra, hogy miért kezdtél neki, milyen jól haladsz; és persze ne add fel!

Tanulság

Első lépés a sikerhez, hogy elkezded. Szóval, menj, és használd ezeket a tippeket menet közben, hogy lendületet nyújts a fitnesz motivációdhoz. A legrosszabb, amit tehetsz, a semmi. Szóval kezdd el kicsiben, és meg fogsz lepődni, hogy néhány hónap alatt hova jutsz el!

Lauren Dawes
Író és szakértő
Lauren Dawes profiljának megtekintése

Lauren Angol irodalom szakon végzett. Mindig is szerette az úszást, az elmúlt években fedezte fel a súlyzós edzésben rejlő lehetőségeket és sokat szeretne fejlődni még a heti hot jóga óriáin is.

Hétvégén szeret főzni és szívesen kipróbál új recepteket lakótársaival - különösen azért, hogy le tudja magáról rázni a berögzött egyetemista szokásokat, hogy gyorsan elkészíthető, túlélő tésztákon él. Ezen felül határozottan hiszi, hogy fontos megtalálni az egyensúlyt az edzőterem és a szórakozás között.

Tapasztalatáról megtudhatsz többet itt.

myprotein