Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Tánc edzés kezdőknek: minden amit tudni érdemes

Tánc edzés kezdőknek: minden amit tudni érdemes
Joni McMullen
Író és szakértő12 hónap Ago
Joni McMullen profiljának megtekintése
Ha szeretnél változatosságot csempészni a testmozgásba, akkor jó hírünk van: Josie - táncos és NXTGEN nagykövet - megosztja velünk, hogy milyen egy tánc edzés, és azt is elárulja, hogy milyen kiegészítőket részesít előnyben.

Ismerd meg Josiet

Milyen tanácsot adnál egy kezdőnek a tánc edzéssel kapcsolatban?

Magadért táncolj! Ne azért, hogy mások elismerjenek, hiszen a te életedre és boldogságodra fog kihatni.

Mi a kedvenc edzős zenéd?

Attól függ, hogy éppen milyen a hangulatom – amikor önbizalom-löketre van szükségem, energikus zenéket választok, míg az érzelmesebb napjaimon az erőteljes, érzelmes zenékre táncolok inkább. Igazából minden motivál, aminek erős a ritmusa.

Melyik volt eddig a legkínosabb pillanatod az edzőteremben?

Egyszer túlbecsültem, hogy mennyit tudok fekvenyomni és túl sok súlyt tettem a rúdra. Amikor egy ismétlést akartam csinálni, a rúd rám esett és egy férfit kellett segítségül hívnom, hogy leemelje rólam. Azt mondta, hogy nagyon gyenge vagyok és erősíteni kell a karjaimat.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Az állóképességem fejlesztésére. Nem könnyű, viszont rendkívüli állóképességre van szükségem ahhoz, hogy az általam tartott, magas intenzitású tánc edzéseket úgy végezzem, hogy közben megőrzöm a megfelelő technikát is. Hosszú időbe telt, mire növelni tudtam az állóképességemen és nem volt könnyű, de úgy érzem, hogy sokat javult és nagyon boldoggá tesz, hogy végre látom a különbséget.

Melyik a kedvenc Myprotein terméked?

A matcha ízű Layered Protein Bar. Imádok nap, mint nap matcha teázni és nagyon örülök neki, hogy ez az íz fehérjeszeletben is elérhető.

Josie táplálékkiegészítő rutinja

Impact Whey Protein

Tánc edzéseit Josie Impact Whey Protein fehérjeporral támogatja. „Segítségével hosszú órákon át is képes vagyok táncolni.”

Több mint 40 ízválasztékával mindenki megtalálhatja a neki valót.

Layered Protein Bar

Ha a gyakorlatok közötti snackre van szüksége, Josie a Layered Protein Bar szelethez fordul. „Cukorbomba nélkül tartja magasan az energiaszintemet.”

A szeletenként 20 gramm fehérjével és mindössze 1,9 gramm cukorral a Layered Protein Bar energiával tölt fel, ráadásul nagyon finom.
Tánc edzés

Tánc edzés kezdőknek

Az alábbi edzésterv célja az egyensúly és a törzsizmok fejlesztése, a sérülések csökkentése és az erő növelése - körülbelül 30 percet vesz igénybe. Igyekezz minél kevesebb sorozatban, magas ismétlésszámmal (20 felett) végezni a gyakorlatokat.A foglalkozás filozófiája, hogy lehetővé tegyük a test számára, hogy átadja magát a zenének és a ritmusnak.

Bemelegítés

Végezd el ezt a 3 gyakorlatot, hogy a jobb testtartás érdekében ellazítsd a csípődet és a vállaidat:
  • Kozák guggolás: Kezdd az egyik lábadra guggolva, a másik lábad legyen a sarkadon, majd helyezd át a csípőd a másik oldalra.
  • Arabeszk: Állj egy lábon, a másik lábadat nyújtsd hátra magad mögé és döntsd lefelé a csípődből, a gerinced meghosszabbításaként.
  • Egyoldalas lábemelés: Feküdj hanyatt, az egyik lábad behajlítva, lábfejeddel a padlón, a másikat nyújtsd ki egyenesen. Emeld fel és le a nyújtott lábadat, hogy bemelegítsd a csípőd és a combizmod.

Fő edzés

1. Egylábas deadlift/felhúzás

  • Állj egyenesen az egyik enyhén behajlított lábadra és hajolj előre a medencédből.
  • Amint 90 fokos szögben állsz, nyújtsd ki a hátsó lábadat teljesen magad mögé.
  • A nehézség növeléséhez fogj egy súlyzót vagy egy bellt.

2. Egylábas glute bridge/csípőhinta

  • Feküdj a hátadon, a lábad legyen közel a testedhez.
  • Hajlítsd be az egyik térded, a talpad maradjon a padlón, a másik lábadat pedig nyújtsd ki és kissé emeld el a padlótól.
  • Emeld a medencédet olyan magasra, amennyire csak tudod, a csípődet tartsd egyenesen, miközben felfelé nyomod, majd engedd vissza a medencédet a padlóra.
Végezd ezt a gyakorlatot 3 körben, 15-20 ismétléssel.

3. Grand plié második pozícióban

  • Állj csípőszélességnél valamivel szélesebb terpeszben, a lábfejed kifelé nézzen.
  • Ereszkedj le, amíg a medencéd vízszintes vonalba nem kerül a térdeddel.
  • Feszítsd meg a farizmokat, hogy kiegyenesítsd a lábad, a sarkadból indítva a mozdulatot.
Végezz 30 ismétlést.

4. Egylábas vádliemelés

  • Állj az egyik lábadra úgy, hogy a másik lábadat lazán és kényelmesen felemeled a padlóról, miközben stabil felületbe kapaszkodsz.
  • Nehézkedj a lábfejedre, hogy megcélozd a vádliizmokat.
Végezz 30 ismétlést.

5. Hasprés

  • Feküdj hanyatt, a térdedet 45 fokos szögben behajlítva, a lábfejedet pedig emeld el a padlótól.
  • Emeld a fejed és a vállad a lábad irányába, az álladat tartsd el a mellkasodtól.
Végezz 50 ismétlést.

Összefoglalás

Akár új vagy a táncban, akár csak fel szeretnéd frissíteni a tudásodat, a tánc edzés mindenképp megér egy próbát! Josie elhozta nekünk a saját, kezdőknek szóló edzéstervét, amellyel belekóstolhatsz ebbe a mozgásformába.
Joni McMullen
Író és szakértő
Joni McMullen profiljának megtekintése
myprotein