Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Marhafehérje | Miért van szükség rá? Miért marha? Miért jó?

Marhafehérje | Miért van szükség rá? Miért marha? Miért jó?
Fazekas Dániel
Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő6 év Ago
Fazekas Dániel profiljának megtekintése

Bizonyára sokan vagyunk azok, akik azért futunk, vagy tekerünk hosszas kilométereket, töltünk végtelennek tűnő órákat a pályán, emelgetjük fáradhatatlanul a súlyokat –de legyen szó bármilyen megerőltető mozgásfajtáról-, mert fejlődni szeretnénk, jobbak akarunk lenni. Sajnos a belefektetett idő és energia mit sem ér, ha nem helyezünk ugyanekkora hangsúlyt a táplálkozásra. A kívánt eredmény helyett egy lassabb, sokkal rögösebb útra térünk le, és ha szerencsénk van, ez az út nem visszafelé vezet. A marhafehérje rengeteget segíthet a napi fehérjebevitel fokozásában.

A fehérje táplálékkiegészítőkről pár szó

De mire gondolunk itt elsősorban? Ahhoz hogy jobbak lehessünk, a teljesítményünket magasabb szintre kell emelnünk, amihez erősebb és nagyobb izmok kellenek. Az izmoknak pedig a stimuláción kívül fehérjékre van szükségük, hogy ennek eleget tehessenek. Nyilván nem lenne helyénvaló, ha ennyiben merítenénk ki a fehérjék szerepét, ugyanis megszámlálhatatlan kémiai reakcióban vállalnak kulcsfontosságú szerepet, vagy valósítják meg azokat.

marhafehérje beef protein táplálékkiegészítők

Több fehérjét enni valószínűleg nem okoz problémát, miután nagyon sok étel alapanyagául szolgálnak a különféle húsok, a hüvelyesek, de a magok is emelik az elfogyasztott mennyiséget. Azonban, azt sajnos be kell látnunk, hogy nem minden esetben tudjuk oly könnyedén biztosítani a kellő mennyiséget. Mivel egy sportoló, de a nehéz fizikai munkát végző személy szervezete is magasabb fehérjebevitelt igényel, így nem lesz elég egy napra az a szelet főtt hús, az a pár db tojás, de még azzal a maréknyi mandulával is jóval a szükséges alatt marad.

Ilyenkor jönnek képbe a táplálékkiegészítők. Ahogy a nevében is benne van, kiegészítik az adott tápanyagbevitelt, és jelen esetben a fehérje az, amelyik rászorul erre. Azon kívül, hogy funkcionális feladatot lát el, megkönnyíti a mindennapjainkat is, hisz könnyű elkészíteni, egyszerűen adagolható annak megfelelően, hogy mennyit szeretnénk bevinni, és határozottan a legkényelmesebb módja a gyors tápanyagellátásnak. Egy kimerítő edzés után sokkal megterhelőbb a szilárd ételt legyűrni, ami például a tojás, vagy a legtöbb hús esetében kb. 10, illetve 20%-os fehérjetartalmat jelent, így összességében többet is kell belőle ennünk, ami könnyen diszkomfort érzést válthat ki. Az emésztési idejéről –mire az eljut az izmainkhoz-, és a felesleges zsírokról nem is beszélve.

A tejsavó és a többi…

Általában, ha meghalljuk azt a szót, hogy „táplálékkiegészítő”, egyből a fehérjékre asszociálunk. Valószínűleg azzal az állítással sem lövünk mellé, hogy ezeket a tejsavó fehérjével azonosítjuk elsősorban. Ez köszönhető annak, hogy hosszú évtizedek óta uralja a tápkieg. piacot, és emiatt legtöbbször ezzel találkozunk össze. Pozitív hatásait megannyi tudományos kutatás bizonyította, így kétséget kizáróan igazak, de közel sem ez az egyetlen fehérjekészítmény, amit fogyaszthatunk. Az évek során rengeteg nem tej-alapú alternatíva jelent meg, gondolva a valamilyen intoleranciában szenvedőkre, vagy azokra, akik a vörös húsok erejében hisznek. Így, és ezért alkották meg a marhából hidrolízissel előállított fehérje étrend-kiegészítőket.

A marhafehérje avagy beef protein

marhafehérje beef protein

Miért pont marha?

Ha az izomtömegünket szeretnénk gyarapítani, a marhahús abszolút bajnok ebben. Magas esszenciális aminosav-tartalom mellé, természetesen előforduló kreatin, és az egészséges vérhez szükséges vas nagy mennyisége társul. A vas jelentősége úgyszintén megnő, ha az izmok növekedésnek indulnak, többre van szükségük belőle. Javítja a vér oxigénszállító képességét, mely alapfeltétele az egészséges szervezetnek. Az említetteken kívül további számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

A marhafehérjére való érzékenység rendkívül ritka, és mivel nem tartalmaz laktózt, glutént, és szóját sem, ezért bátran fogyaszthatja szinte bárki.

Szerezd be a kiszemelt fehérjepor termékeket 35%-os kedvezménnyel!

Növeld napi fehérjebeviteled ízletes proteinpor termékeinkkel! Használd a PROTEINBLOG kódot és 35%-os kedvezménnyel juthatsz hozzá a kiszemelt termékekhez fehérjepor lista oldalunkról.

Színtiszta izomépítő fehérje

A marhafehérje hidrolizátum kettő nagyon fontos tulajdonsággal rendelkezik:

Mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezeket külső forrásból szükséges bevinni, mivel a szervezet csak elégtelen mennyiségben, vagy egyáltalán nem is képes előállítani. Ebbe tartoznak a BCAA-k is, amikről tudjuk, hogy kulcsfontosságú szereppel bírnak, ha az izmok építéséről vagy védelméről van szó.

Magas biológiai értékkel rendelkezik. A mért adatok szerint a marhahús biológiai értéke 80 a 100-ból. Előállítás után azonban, magasabb, mint 90%. Minél magasabb ez az érték, annál többet hasznosít a testünk, azaz annál többet fordít izomépítésre és regenerációra.

A Myprotein hidrolizált marhafehérjének a biológiai értéke mellett, a fehérjetartalma is 90% körül alakul, ami azt jelenti, hogy minden egyes adagja, szinte színtiszta fehérje. A hidrolízisnek köszönhetően teljes mértékben zsír-, szénhidrát-*, koleszterin- és laktózmentes. Azzal, hogy ezeket sikerült teljesen kiszűrni, egy sokkal gyorsabb, de inkább azonnali felszívódást tesz lehetővé, így az aminosavakat egyenesen a véráramba repítve emeli meg drámaian a fehérjeszintézis mértékét.

Ízesített termék esetén, a tápanyagértékek minimálisan eltérőek.
marhafehérje

Melyek a marhafehérje előnyei?

Laktózmentesség

Tökéletes megoldást kínál azok számára, akik laktózintoleranciában szenvednek. Míg a marhafehérje egyáltalán nem tartalmaz tejcukrot, addig a tejfehérje (kazein) és a tejsavó –még ha az utóbbi kisebb mennyiségben is, de- igen.

Azonnali felszívódás

Ez a tulajdonsága köthető az előzőhöz is, ugyanis azzal, hogy nincs benne laktóz, gyorsabban szívódik fel, de mivel nem tartalmaz sem zsírt, sem cukrot, sem pedig koleszterint, így azok sem lassítják az emésztést. A hidrolizált fehérjepeptidek gyorsabban ürülnek a gyomorból, és ugyanazzal a lendülettel az izmok felé veszik az irányt.

Növelheti az állóképességet

A marhafehérje alaninban gazdag, de hisztidin is megtalálható benne. Ez a két aminosav alkotja a karnozint. Ez a dipeptid leginkább a gyors izomrostokban és az agyban található. Fő feladata a hidrogén ionok semlegesítése az izmokban, aminek a célja az izmok pH-értékének megőrzése, ugyanis ha savasabb környezet alakul ki, az ATP kevésbé lesz hatékony. Ilyenkor jelenik meg az a bizonyos „savasodás”, amikor égő érzés korlátozza az izmaink működését.

Ahhoz, hogy ez ténylegesen működjön, béta-alanin kiegészítése szükséges, mivel ennek hiányában nem tud elegendő karnozin szintetizálódni, hiába állna rendelkezésünkre.

marhahús

Kiváló alternatíva

Ahogy korábban már olvashattuk, laktózmentes, így nagyszerű választás lehet azok számára, akiknek meggyűlik a bajuk a tejcukorral. Nagyban megkönnyíti a választást, mivel maradhatnak az állati eredetű fehérjénél, és mégsem kell aggódniuk, hogy bármilyen mennyiségben maradt volna benne laktóz. Továbbá, sem szóját, sem glutént, és semmilyen egyéb allergént nem tartalmaz.

De ha nem valamilyen érzékenységről van szó, akkor például passzolhat speciális diétákba is.

Ilyen a paleo étrend is, ami igencsak megválogatja, hogy milyen forrásból származhatnak a különböző makronutriensek. Mivel a marhafehérje túlmegy azon, hogy állati eredetű, hiszen konkrétan 100%-ig marha az alapanyaga, ezért ez a fajta táplálékkiegészítő is zöld utat kaphat.

Végszó

Mint láthatjuk, a marhafehérjének is megvannak a maga előnyei, gondoljunk csak a biológiai értékére, a fehérjetartalmára, vagy akár a mindenmentességére. Nagyszerűen kibővíti a termékpalettát azok számára, akiknek másfajta fehérjeforrást kell találniuk az elfogyasztott mennyiség kiegészítésére.

Ne felejtsd, a PROTEINBLOG kóddal 35%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg a fehérjepor lista oldalon található bármely terméket.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

https://www.myprotein.com/thezone/nutrition/beef-protein-lean-and-clean/
https://www.myprotein.com/thezone/nutrition/nutrition-articles-men/build-muscle-beef-protein-powders/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4595383/

Fazekas Dániel
Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő
Fazekas Dániel profiljának megtekintése
A nevem Fazekas Dániel, Budapesten születtem. Életem legnagyobb részét a testépítés és az ahhoz tartozó egészséges életmód teszi ki. 15 éves koromban határoztam el magam, hogy változtatni fogok, mind az életvitelemen, mind a megjelenésemen. Eleinte a saját testsúlyos, későbbiekben a súlyzós edzés fortélyait sajátítottam el. Az évek során számos diétát követtem, legyen az versenyfelkészülés idején, vagy tömegnövelés érdekében alkalmazott. 5 év folyamatos ismeretszerzés, tanulás és edzésmúlt után úgy döntöttem ideje megmérettetni magam másokkal is. IFBB Junior Testépítő és Fitness Magyar Kupán, a második helyért járó ezüst érmet vihettem haza klasszikus testépítés kategóriában. Immár 6 évnyi, folyamatosan bővülő tudásommal szeretnék segíteni azokon, akik egészségesebb, fittebb életre vágynak.
myprotein