Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

CLA (konjugált linolsav) kisokos | Adagolás, hatások, mellékhatások

CLA (konjugált linolsav) kisokos | Adagolás, hatások, mellékhatások
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró4 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

A CLA, vagyis konjugált linolsav a fogyni vágyók egyik legkedveltebb étrend-kiegészítő készítménye. Népszerűségének oka a tudományosan bizonyított testsúlycsökkenést elősegítő hatékonyság és a kellemetlen mellékhatásoktól mentes használhatóság.

Az alábbi cikkben megválaszolásra kerül számos CLA kapszulával kapcsolatban felmerülhető kérdésed. Megismerheted a konjugált linolsav hatásosságát igazoló kísérleteket, az optimális adagolás mennyiségét és időzítését, valamint hasznos tippeket olvashatsz testsúlyod csökkentéséhez.

A cikkben a következőkről lesz szó:

cla hatása

Mi az a CLA (konjugált linolsav)?

A CLA az angol „conjugated linoleic acids” elnevezés kezdőbetűiből képzett rövidítés, amelynek magyar jelentése a már korábban említett konjugált linolsav. Olyan többszörösen telített omega-6 zsírsavak, amelyek egymáshoz kapcsolódnak. A linolsav izolálása először lenmagból történt, innen származik elnevezése.

Természetes linolsav forrást jelentenek olyan állati eredetű termékek, mint a tejtermékek és bizonyos húsfajták. Általában nagy koncentrációban van jelen linolsav a bárányhúsban, túróban, friss sajtban, tejben és vajban.

A CLA hatása

Súlyvesztés, fogyás

Egymástól független kísérletek sokasága igazolta a CLA kiegészítés nagyfokú hatékonyságát a súlycsökkentés támogatásában. Egy 2007-es kutatás során 18, korábban végzett kutatást összegeztek, amely alapján egybehangzóan megállapíthatóvá vált a CLA testsúly csökkenést elősegítő hatékonysága.1 Egy másik 2007-ben végzett kutatás a CLA súlykontrollra gyakorolt hatását vizsgálta.2 Az ünnepek során jelentkező súlygyarapodás jelentős redukálása volt megfigyelhető a kutatás során.

A CLA nem csupán rövidtávú fogyásodban lehet segítségedre, de hosszú távú diétás célkitűzéseid megvalósítását is eredményesebbé teheti. Egy 2004-ben végzett kutatás a hosszú távú CLA kiegészítés és a súlyvesztés között fennálló kapcsolatot vizsgálta. Az egy éves időintervallumot felölelő, tudományos kísérletekkel alátámasztott kutatás konklúziója szerint a CLA kiegészítés elősegíti a testzsírszázalék csökkentését hosszútávon is.3

A tudományos kutatásokkal teljes mértékben összhangban van a Myprotein fogyasztóinak visszajelzése a termék hatásosságát illetően. Fontos kiemelni, hogy a tudományos álláspont és a vásárlók empirikus tapasztalatai nem mutatnak eltérést.

Izomtömeg növelés

Egy 2016-ban végzett kutatás4 során a CLA kiegészítés vázizomzatra gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatás eredménye szerint a konjugált linolsav elősegíti a vázizomzat metabolikus folyamatainak fokozását. A CLA fogyasztás segíthet a száraz izomtömeg növekedésben. Akár egy alacsonyabb testzsírszázalékú fizikum elérése a célod, és szeretnéd diétás étrended egy hatékony kiegészítővel támogatni, akár izomtömeged szeretnéd gyarapítani, a CLA kapszulák jó választást jelenthetnek számodra.

Immunrendszer támogatás

Alacsony energiabevitelű étrend folytatása és fizikailag megterhelő sporttevékenység mellett az immunrendszer jelentős terhelésnek van kitéve. Diétád eredményességének könnyen gátat szabhat egy elhúzódó megfázás vagy egyéb kellemetlen betegség. A CLA támogathatja az immunrendszer megfelelő működését.6

cla adagolása

A CLA fogyasztás mellékhatásai

Bármilyen egészségügyi kockázat nélkül fogyasztható a konjugált linolsav. Fogyasztása biztonságos és nem jelent kockázatot egészségedre. Nagyon ritka esetekben érzékeny személyeknél jelentkezhet hányinger és gyomorrontás. Ezek a ritkán jelentkező, kellemetlen panaszok általában elmúlnak amennyiben a CLA kiegészítőt étellel együtt fogyasztják.

CLA adagolása

A hatásos eredményt prezentáló kutatásokban átlagosan napi 3,2-6,4 gramm CLA kiegészítést használtak. CLA kapszulánkkal könnyen és kényelmesen kiegészítheted napi konjugált linolsav beviteled. A lágykapszuláknak köszönhetően termékünk könnyedén szállítható és fogyasztható. A jelentősen magasabb dózisok esetén nem mutatható ki jobb eredmény, így érdemes kerülnöd a túlzott bevitelt. Termékünkből napi 1-3 alkalommal érdemes, két darab lágykapszulát fogyasztani étkezéssel.

Jó tanácsok az eredményes testsúlycsökkentéshez

Oldalunkon olvasható korábbi cikkeinkben számos jó tanáccsal szolgáltunk népszerű diétákkal, magas zsírfogyasztású ketogén diétával és a sokak által vágyott „kockahas” elérésével kapcsolatban. A CLA kiegészítő súlycsökkenést támogató hatásának maximális kihasználásához kövess kalóriadeficites étrendet, vagyis fogyassz kevesebb energiát, mint amennyit szervezeted igényel. Ahhoz, hogy diétád igazán eredményes legyen, fontos kiegyensúlyozott és sportcéljaidnak megfelelően összeállított étrendet követned, valamint fizikailag aktív életvitelt folytatnod.

A legjobb CLA források

A konjugált linolsav természetes forrásait elsősorban olyan állati eredetű élelmiszerek jelentik, mint a húsfélék és a tejtermékek. Nagy koncentrációban található CLA a marha-, csirke- és bárányhúsban.

Habár a CLA sok természetes forrásban megtalálható, azonban a fent meghatározott dózis (napi 3,2-6,4 gramm) elérése sok esetben nehézségekkel járhat. Az kívánt CLA bevitelhez szükséges élelmiszerek költségesek lehetnek, és fogyasztásuk extra energiabevitelt jelenthet. Költséghatékony és praktikus CLA forrást jelentenek lágykapszuláink, amelyek segítségével könnyedén alacsonyan tarthatod energiabeviteled a diéta során is.

Étel CLA tartalom (mg) / 1 gramm zsír
Friss darált marhahús 4,2
Bárányhús 5,6
Csirkehús 0,9
Disznóhús 0,6
Tehén tej 5,5
Friss sajt 4,5
Cheddar sajt 3,6

Konklúzió

Szóval, mit is csinál a CLA? A legtöbben az ígért fogyasztó tulajdonságai miatt vásárolják meg. A CLA elősegítheti az izomnövekedést,  és támogatja az egészséges immunrendszert.

Egy dózistól függő kiegészítőről van szó, azaz mindössze 0,7 g/nap mennyiségtől kezdve, egészen a 6,8 g/nap közötti mennyiségig használható. Az átlagos fogyasztás kb. 3 g/nap 8–12 héten keresztül.

Tény, hogy még mindig vitatott a CLA kiegészítés hatékonysága embereken. Lehet, hogy a technológia fejlődésével, valamint egyre több tanulmány elvégzésével az elméleti síkon kívül a valós tapasztalatok is megfigyelhetők lesznek.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490954

2https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16924272

3https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15159244

4https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26729488

5https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15674307

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein