Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

CLA (konjugált linolsav) kisokos | Adagolás, hatások, mellékhatások

CLA (konjugált linolsav) kisokos | Adagolás, hatások, mellékhatások
MyproteinHU
Író és szakértő4 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

A CLA, vagyis konjugált linolsav a fogyni vágyók egyik legkedveltebb étrend-kiegészítő készítménye. Népszerűségének oka a tudományosan bizonyított testsúlycsökkenést elősegítő hatékonyság és a kellemetlen mellékhatásoktól mentes használhatóság.

Az alábbi cikkben megválaszolásra kerül számos CLA kapszulával kapcsolatban felmerülhető kérdésed. Megismerheted a konjugált linolsav hatásosságát igazoló kísérleteket, az optimális adagolás mennyiségét és időzítését, valamint hasznos tippeket olvashatsz testsúlyod csökkentéséhez.

A cikkben a következőkről lesz szó:

Mi az a CLA (konjugált linolsav)?

A CLA az angol „conjugated linoleic acids” elnevezés kezdőbetűiből képzett rövidítés, amelynek magyar jelentése a már korábban említett konjugált linolsav. Olyan többszörösen telített omega-6 zsírsavak, amelyek egymáshoz kapcsolódnak. A linolsav izolálása először lenmagból történt, innen származik elnevezése.

Természetes linolsav forrást jelentenek olyan állati eredetű termékek, mint a tejtermékek és bizonyos húsfajták. Általában nagy koncentrációban van jelen linolsav a bárányhúsban, túróban, friss sajtban, tejben és vajban.

Szerezd be CLA, vitamin és ásványi anyag kiegészítőinket 35%-os kedvezménnyel a VITAMINBLOG kód használatával, és érd el fitnesz céljaid a Myprotein támogatásával!

A CLA hatása

A következőkben részletesen bemutatjuk mi a CLA hatása a fogyásra, izomtömeg növelésre és immunrendszerre. Ismerd meg a legfontosabb tudnivalókat!

Súlyvesztés, fogyás

Egymástól független kísérletek sokasága igazolta a konjugált linolsav kiegészítés nagyfokú hatékonyságát a súlycsökkentés támogatásában. Egy 2007-es kutatás során 18, korábban végzett kutatást összegeztek, amely alapján egybehangzóan megállapíthatóvá vált a CLA testsúly csökkenést elősegítő hatékonysága.1 Egy másik 2007-ben végzett kutatás a CLA súlykontrollra gyakorolt hatását vizsgálta.2 Az ünnepek során jelentkező súlygyarapodás jelentős redukálása volt megfigyelhető a kutatás során.

A CLA nem csupán rövidtávú fogyásodban lehet segítségedre, de hosszú távú diétás célkitűzéseid megvalósítását is eredményesebbé teheti. Egy 2004-ben végzett kutatás a hosszú távú CLA kiegészítés és a súlyvesztés között fennálló kapcsolatot vizsgálta. Az egy éves időintervallumot felölelő, tudományos kísérletekkel alátámasztott kutatás konklúziója szerint a konjugált linolsav kiegészítés elősegíti a testzsírszázalék csökkentését hosszútávon is.3

A tudományos kutatásokkal teljes mértékben összhangban van a Myprotein fogyasztóinak visszajelzése a termék hatásosságát illetően. Fontos kiemelni, hogy a tudományos álláspont és a vásárlók empirikus tapasztalatai nem mutatnak eltérést.

Izomtömeg növelés

Egy 2016-ban végzett kutatás4 során a konjugált linolsav kiegészítés vázizomzatra gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatás eredménye szerint a konjugált linolsav elősegíti a vázizomzat metabolikus folyamatainak fokozását. A CLA fogyasztás segíthet a száraz izomtömeg növekedésben. Akár egy alacsonyabb testzsírszázalékú fizikum elérése a célod, és szeretnéd diétás étrended egy hatékony kiegészítővel támogatni, akár izomtömeged szeretnéd gyarapítani, a konjugált linolsav kapszulák jó választást jelenthetnek számodra.

Immunrendszer támogatás

Alacsony energiabevitelű étrend folytatása és fizikailag megterhelő sporttevékenység mellett az immunrendszer jelentős terhelésnek van kitéve. Diétád eredményességének könnyen gátat szabhat egy elhúzódó megfázás vagy egyéb kellemetlen betegség. A konjugált linolsav támogathatja az immunrendszer megfelelő működését.6

cla adagolása

A CLA fogyasztás mellékhatásai

Bármilyen egészségügyi kockázat nélkül fogyasztható a konjugált linolsav. Fogyasztása biztonságos és nem jelent kockázatot egészségedre. Nagyon ritka esetekben érzékeny személyeknél jelentkezhet hányinger és gyomorrontás. Ezek a ritkán jelentkező, kellemetlen panaszok általában elmúlnak amennyiben a CLA kiegészítőt étellel együtt fogyasztják.

CLA adagolása

A hatásos eredményt prezentáló kutatásokban átlagosan napi 3,2-6,4 gramm CLA kiegészítést használtak. CLA kapszulánkkal könnyen és kényelmesen kiegészítheted napi konjugált linolsav beviteled. A lágykapszuláknak köszönhetően termékünk könnyedén szállítható és fogyasztható. A jelentősen magasabb dózisok esetén nem mutatható ki jobb eredmény, így érdemes kerülnöd a túlzott bevitelt. Termékünkből napi 1-3 alkalommal érdemes, két darab lágykapszulát fogyasztani étkezéssel.

Jó tanácsok az eredményes testsúlycsökkentéshez

Oldalunkon olvasható korábbi cikkeinkben számos jó tanáccsal szolgáltunk népszerű diétákkal, magas zsírfogyasztású ketogén diétával és a sokak által vágyott „kockahas” elérésével kapcsolatban. A konjugált linolsav kiegészítő súlycsökkenést támogató hatásának maximális kihasználásához kövess kalóriadeficites étrendet, vagyis fogyassz kevesebb energiát, mint amennyit szervezeted igényel. Ahhoz, hogy diétád igazán eredményes legyen, fontos kiegyensúlyozott és sportcéljaidnak megfelelően összeállított étrendet követned, valamint fizikailag aktív életvitelt folytatnod.

A legjobb CLA források

A konjugált linolsav természetes forrásait elsősorban olyan állati eredetű élelmiszerek jelentik, mint a húsfélék és a tejtermékek. Nagy koncentrációban található CLA a marha-, csirke- és bárányhúsban.

Habár a CLA sok természetes forrásban megtalálható, azonban a fent meghatározott dózis (napi 3,2-6,4 gramm) elérése sok esetben nehézségekkel járhat. Az kívánt CLA bevitelhez szükséges élelmiszerek költségesek lehetnek, és fogyasztásuk extra energiabevitelt jelenthet. Költséghatékony és praktikus CLA forrást jelentenek lágykapszuláink, amelyek segítségével könnyedén alacsonyan tarthatod energiabeviteled a diéta során is.

Étel Konjugált linolsav tartalom (mg) / 1 gramm zsír
Friss darált marhahús 4,2
Bárányhús 5,6
Csirkehús 0,9
Disznóhús 0,6
Tehén tej 5,5
Friss sajt 4,5
Cheddar sajt 3,6

Gyakori kérdések és válaszok

Mi a CLA (konjugált linolsav)?

A CLA, vagy magyarul konjugált linolsav többszörösen telített omega-6 zsírsav.

Mire jó a CLA?

Azon tűnődsz, hogy mire jó a CLA? A cikkünkben bemutatott kutatások megállapítása szerint támogathatja a súlyvesztést, izomnövekedés és immunrendszer működését. Azonban további kutatások szükségesek ahhoz, hogy a pontos hatékonyságát megismerhessük. Ne felejtsd, hogy a tartós és eredményes fogyáshoz minden esetben szükséges a kalóriadeficites étrend.

Biztonságos a CLA szedése?

Igen, a CLA szedése biztonságos. Azonban, ahogy minden egyéb étrend-kiegészítő esetén, így a konjugált linolsavnál is konzultálj kezelőorvosoddal a használatot megelőzően.

Vegánok számára is lehetséges a CPA kapszula szedése?

Az oldalunkon kapható CLA termék nem vegán-barát, így növényi étrendet követők számára nem alkalmas.

CLA: mikor kell bevenni a legjobb eredmény érdekében?

A CLA a nap bármely időszakában fogyasztható.

Konklúzió

Szóval, mit is csinál a konjugált linolsav? A legtöbben az ígért fogyasztó tulajdonságai miatt vásárolják meg. A CLA elősegítheti az izomnövekedést,  és támogatja az egészséges immunrendszert.

Egy dózistól függő kiegészítőről van szó, azaz mindössze 0,7 g/nap mennyiségtől kezdve, egészen a 6,8 g/nap közötti mennyiségig használható. Az átlagos fogyasztás kb. 3 g/nap 8–12 héten keresztül.

Tény, hogy még mindig vitatott a konjugált linolsav kiegészítés hatékonysága embereken. Lehet, hogy a technológia fejlődésével, valamint egyre több tanulmány elvégzésével az elméleti síkon kívül a valós tapasztalatok is megfigyelhetők lesznek.

Ne felejtsd, a VITAMINBLOG kód használatával 35%-os kedvezménnyel szerezheted be a CLA, vitamin és ásványi anyag kiegészítő oldalon található termékeket.

További cikkek

Receptek

10 egészséges snack recept: fehérjedús édesség házilag

Könnyen és gyorsan összedobható, kényeztetően finom egészséges snack recepteket keresel? Akkor ez a gyűjtemény neked készült - a 10 legjobb protein snack!

Táplálkozás

10 tipp, mely segíti a hőségben a gyors elalvást

Végeztünk egy kutatást, és összegyűjtöttük a hőségben való gyors elalvás érdekében a legjobb tippeket, melyeket megfogadva nyugodtan aludhatsz a hőségben.

Táplálkozás

14 legjobb téli szuperfood

Szuperfood: azok számára, akik nincsenek képben, csupán hóbortnak tűnhet, másoknak viszont esküsznek rá. A tény pedig az, hogy ezek az ételek tápanyagban dús forrásai vitaminoknak, antioxidánsoknak és a telítetlen zsíroknak, és így erősítik immunrendszeredet, valamint a hidegebb hónapok idején segítenek leküzdeni a fertőzéseket és baktériumokat.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490954

2https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16924272

3https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15159244

4https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26729488

5https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15674307

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein