Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Edzés előtti formula nőknek | Mik az előnyei? Miért használjunk energizálót?

Edzés előtti formula nőknek | Mik az előnyei? Miért használjunk energizálót?
Kelemen József
Szerkesztő, cikkíró6 év Ago
Kelemen József profiljának megtekintése

Azt mindannyian tudjuk milyen fontos az edzés előtti és utáni étkezés ebben a két időpontban elfogyasztott étel mennyisége, minősége nagyon befolyásolhatja a teljesítményünket. Ezek mellett a napi szénhidrátbevitelünk is nagyon nagy hatással van a teljesítményünkre. Erről is írtunk nektek egy cikket, ide kattintva elolvashatod (állóképességi sportolóknak szól, de érthetően le van írva a szénhidrát szerepe az energianyerésben).

Azonban azt tudtátok, hogy ha tényleg a legjobbat szeretnénk hozni az edzéseinken érdemes valamilyen edzés előtti formulát is használni? Mivel a nők és férfiak céljai eltérőek, ezért alkottunk meg az Active Women Preworkout terméket.

Minden edzés előtti termék azt a célt szolgálja, hogy jobban teljesítsünk az edzéseink folyamán. Ez megnyilvánulhat rengeteg formában; kitolódhat a fáradságküszöbünk, egy adott súllyal több ismétlés mehet, növekedhet az egy ismétléses maximumunk stb..

Elsősorban férfiakat látni ilyen edzés előttiket inni, azonban a lányoknak is nagyon előnyös lehet. Felmerül a kérdés, hogy „nő vagyok, én nem erős akarok lenni, hanem jól szeretnék kinézni”.

Igen! Azonban az izomépítés nem nagyon valósulhat meg kis súllyal. Tehát ha szabályos kivitelezés mellett nagyobb súllyal több ismétlés megy az hosszú távon csak eredményesebb izomépítést tesz lehetővé.

Miért jó a női edzés előtti energizálónk?

Energia extra kalóriák nélkül:

Ahogy már írtam a teljesítményünk szempontjából nagyon fontos a szénhidrát. Azonban a diéta alkalmával kalóriadeficites állapot elérése miatt a szénhidrátbevitelt is csökkentenünk kell. Így a teljesítményünk értelemszerűen valamelyest romolhat.

Ilyenkor mindenképp érdemes lehet beszerezni egy edzés előttit. Így jobban megőrizhetjük az edzéseink intenzitását, ezáltal még a fogyás is könnyebben mehet.

Megelőzi az izom lebontást:

Az Active Women Preworkout hozzáadott BCAA-t is tartalmaz, amely a hosszú intenzív edzéseink során segíthet megelőzni az izomfehérje lebontását (amelynek sokkal jobban kivagyunk téve ha diétázunk).1,2,3

Ezek mellett segíthet kitolni a fáradságküszöböt és csökkentheti az izomlázat.

Nem tartalmaz óriási mennyiségű koffeint:

A koffein nagyon hatásosan növelheti a teljesítményünket, a konkrét mechanizmust ez mögött a kutatók sem tudják biztosan. Több különböző hatásra vezethető vissza, az egyik ilyen, hogy a koffein a központi idegrendszerre hat azáltal, hogy a fájdalom érző (adenozin) receptorokat elnyomja így a fájdalomérzetet kitolja az edzéseink folyamán.4

Azonban rengeteg edzés előtti formula óriási mennyiségű koffeint tartalmaz. Ezzel több probléma lehet: egyrészt, ha esti órákban edzünk nehezebben tudunk elaludni, másrészt a koffein növeli a vérnyomást5,6, a nagy mennyiségű koffein hatására pedig hirtelen megemelkedett vérnyomás rosszulléthez vezethet azoknál, akik érzékenyebbek.

Az Active Women Preworkout csak 75 mg koffeint tartalmaz, amely mellékhatások nélkül növeli az energiádat. Ez a mennyiség pedig természetes forrásból származik (zöld tea és guarana kivonatból).

Fontos, hogy ha magas vérnyomásban szenvedünk vagy egyáltalán nem fogyasztunk koffeint tartalmazó italokat akkor stimuláns mentes edzés előtti terméket válasszunk.

 

Erősíti az immunrendszert:

Az Active Women Preworkout 40mg C-vitamint tartalmaz. A C-vitamin egy antioxidáns, mely segíthet az izomláz csökkentésében.

Ez mellett pedig immunerősítő is, amely nagyon hasznos lehet a betegség miatti hosszú kihagyások megelőzésében!

Kálium utánpótlás:

Ez az edzés előtti formula kókuszvizet is tartalmaz. Amely egy nagyon jó kálium forrás. A kálium elengedhetetlen számos folyamathoz: sejtek vízháztartásában nagy szerepet tölt be, az izom összehúzódásban is nagy szerepe van. Ezért is növelheti a teljesítményünket a hosszú edzések folyamán.

Kolin:

Az intenzív edzéseink után a vérplazma kolin koncentrációjában nagy mértékű csökkenés tapasztalható.7,8 Ez ösztönözte a kutatókat, hogy megvizsgálják vajon a kolin táplálékkiegészítőként történő bevitele növelheti-e a teljesítményünket? Azt tapasztalták, hogy főleg intenzív edzések folyamán növekedett az alanyok teljesítménye.

Ezek mellett a kolin mint táplálékkiegészítő növelheti az agy-izom kapcsolatot és számos az agy egészségére előnyös hatással rendelkezhet erről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Női energizáló

Finom ízek:

Az Active Women Preworkout számos különféle ízben elérhető:

  • Alma és körte
  • Gránátalma és áfonya
  • Baracktea
  • Nyári gyümölcsök

Összefoglalás:

Láttuk, hogy rengeteg előnnyel járhat ennek a terméknek a fogyasztása. Azonban minden edzés előtti formulához hozzá lehet szokni. Bele eshetünk abba a hibába, hogy már el sem tudunk menni edzeni energizáló nélkül.

Ezért is érdemes a nehéz edzéseink alkalmával használni, illetve olyankor mikor nagyon fáradtak vagyunk.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1)  Kreider RB. Dietary supplements and the promotion of muscle growth with resistance exercise. Sports Med. 1999;27(2):97–110.

2)  Carli G, et al.: Changes in the exercise-induced hormone response to branched chain amino acid administration. Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1992;64(3):272–7.

3)  Coombes JS, McNaughton LR. Effects of branched-chain amino acid supplementation on serum creatine kinase and lactate dehydrogenase after prolonged exercise. J Sports Med Phys Fitness. 2000; 40(3):240–6.

4) Davis JK, Green JM: Caffeine and Anaerobic Performance: Ergogenic Value and Mechanisms of Action. Sports Medicine. 2009 Oct; 39(10): 813–832

5) Myers MG: Effect of caffeine on blood pressure beyond the laboratory. Hypertension 43, 724–725 (2004).

6) Umemura T et al.: Effects of acute administration of caffeine on vascular function. Am J Cardiol98, 1538–1541 (2006).

7) Penry JT, Manore MM: Choline: an important micronutrient for maximal endurance-exercise performance?. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2008 Apr;18(2):191-203.

8) Warber JP et al.: The effects of choline supplementation on physical performance. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2000 Jun;10(2):170-81.

Kelemen József
Szerkesztő, cikkíró
Kelemen József profiljának megtekintése
Kelemen Józsefnek hívnak, jelenleg Molekuláris Bionikát tanulok a Szegedi Tudományegyetemen. Több mint 6 éve, hogy a sportolás a mindennapi életem részét képzi. Számomra a kezdet nagyon nehéz volt, mivel gyerekkoromban magas vérnyomást és gerincferdülést diagnosztizáltak nálam, azonban kitartással és hittel sikerült mindkét betegséget leküzdenem. A tanulmányaimból kifolyólag szeretem a sportolást is tudományos szemszögből megközelíteni, úgy gondolom, hogy ha a tudományt a saját tapasztalatainkkal ötvözzük akkor nagyon szép eredményeket lehet elérni. Súlyzós edzések mellett szeretem magam megmérettetni futóversenyeken is.
myprotein