Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Edzés utáni étkezés | Mit, mikor, mennyit?

Edzés utáni étkezés | Mit, mikor, mennyit?
Fazekas Dániel
Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő8 év Ago
Fazekas Dániel profiljának megtekintése

Legyünk profik, vagy akár hobbisportolók, a megfelelő regeneráció kulcsfontosságú, hogy frissen, újult erővel nézhessünk szembe a következő edzésünknek. Ahhoz, hogy ezt maximalizálhassuk, magas minőségű tápanyagokkal kell ellátnunk testünket. Máskülönben a belefektetett munka mit sem ér.

Edzés utáni étkezés

 

Miért olyan jelentős az edzés utáni étkezés szerepe?

A nehéz, súlyzós edzés mikrosérüléseket és tápanyaghiányt idéz elő az izmokban. Az izmok igyekeznek tápanyagot felvenni (fehérjéket és szénhidrátokat) és kompenzálni az őket érő fizikai hatást, azzal hogy több tápanyagot vesznek fel, mint amit leadtak, ezáltal az izomsejtek mérete nő. Akármennyire is ellentmondásosnak tűnik, edzéssel ártunk az izmainknak.

Ez viszont elengedhetetlen feltétele annak, hogy a kicsi, gyenge izmainkat a szervezet robosztus, nagy és formás gépezetté fejlessze.

Ezzel párhuzamosan, az izom glikogén- és fehérjeraktáraink elhasználódnak, kiürülnek, így a szervezetünk kénytelen lesz energiát nyerni. Ehhez a már meglévő, nehezen felépített izomszöveteinket fogja felhasználni.

Megfelelő tápanyagok pótlásának hiányában hiába edzel keményebben, többet, az eredmény elmarad, vagy a várt ellentettjét hozza.

Ezek a tápanyagok legbiztosabban az ún. „anabolikus ablak” megnyitását követően, mintegy két órán keresztül jutnak el a szükséges helyre, az izmainkba. Ugyanis ebben az időpontban lesz a legjobb az inzulin érzékenységük, mely azt jelenti, hogy ilyenkor képesek a legnagyobb mértékben hasznosítani a szénhidrátokat, illetve az aminosavakat.

Most már kezd világossá válni, miért is kritikus rögtön edzés után beiktatni egy szénhidrátban (a glikogénraktárak feltöltéséhez) és fehérjében (ellátni az izmokat az építőköveivel) gazdag étkezést.

Mit fogyasszunk edzést követően azonnal?

Mindenképp szükséges a fehérje, a szénhidrát, a folyadék, de a zsír NEM.

Azt már nagy vonalakban tudjuk, hogy az edzés után fehérjére és szénhidrátra miért van szükség, de a zsírt miért kell messziről elkerülni ilyenkor?

A zsírbevitel – főleg a telítetlen- az egészségre gyakorolt hatása igen jelentős, ezért is kell nagy hangsúlyt fektetni rá minden étrendben. Azonban előfordul, hogy egy-egy időpontban fogyasztásuk nem a legideálisabb. Ilyen időpont például az edzés utáni étkezés is.

A zsírt a szervezetünk csak lassan, körülményesen tudja emészteni. Ez hatással van a gyomor egész tartalmára, így amit zsírral együtt fogyasztunk, azt lassabban dolgozza fel testünk. Innen már nincs nehéz dolgunk következtetni, hogy akkor a bevitt fehérje és szénhidrát is lassabban fog eljutni az éhező izmainkba.

Fehérje

Edzés után az izomlebontó és -építő folyamatok aránya az előbbi javára megnő. Ahhoz, hogy a katabolizmus anabolizmusba váltson a szervezetnek a lehető leghamarabb fehérjéhez, aminosavakhoz kell jutnia.

Cél a legrövidebb idő alatt eljuttatni ezeket rendeltetési helyükre. Ehhez mindenképp kötelező egy magas minőségű és gyorsan emészthető fehérjeforrás (pl. tejsavó fehérje), mely tartalmazza mindazon esszenciális aminosavat, amely létfontosságú az izmok megfelelő regenerációjához, építéséhez.

Bizonyított, hogy testsúly-kilogrammonként 0.2-0.4 gramm fehérje bevitele biztosítja a pozitív fehérje egyensúlyt és maximálisan stimulálja a fehérjeszintézist.

Szénhidrát

Első körben, az edzés során kiürült glikogénraktárainkat tölti újra. Ha ezt a szervezet nem tudja megtenni azonnal – azaz nem áll rendelkezésre szénhidrát -, testünk a fehérjéket bontja le ugyanezzel a céllal. Második körben, pedig egy hirtelen inzulin kibocsátást eredményez, melynek segítségével a tápanyagok gyorsabban jutnak el az izomrostokba. Így a szénhidrát visszatöltése felgyorsul és a nitrogén egyensúly pozitívvá válik, ami a regenerációs folyamatokat azonnal megindítja.

A fent említettek kizárólag akkor tudnak teljesülni, ha magas glikémiás indexű szénhidrátokat választunk, mint például waxy maize starch (kukoricakeményítő), szőlőcukor (dextróz), maltodextrin. A fruktóz és a komplex szénhidrátok, az alacsony GI és a lassabb emészthetőségük miatt alkalmatlanok a gyors tápanyag szerepének betöltésére.

Egy kutatás szerint az edzés utáni szénhidrátbevitel testsúlykilogrammonként valahol 0.8 és 1 gramm között maximalizálja a glikogén- és a fehérjeszintézist. Az ennél magasabb mennyiség könnyen lehet, hogy több mint amennyire az izomzatnak szüksége van, és így az testzsírrá alakulhat. Azonban állóképességi edzés után ez kitolható 1.2 g/kg-ra is.

Most már tudjuk, hogy ami kell az edzés után, az a szénhidrát és a fehérje, melyekkel testünk ugrásszerűen megindítja az anabolikus folyamatokat. Míg a szénhidrát glikogén visszatöltő és inzulin kibocsátó hatását élvezhetjük, addig a fehérje regenerációt és izomépítést idéz elő.

Edzés utáni shake

 

Ezek tökéletes kombinációját kínálja a Myprotein Recovery XS.

Számos kutatás alátámasztotta, hogy az optimális szénhidrát fehérje arány a 2:1. Ezzel érhető el a legmagasabb izom regeneráció, glikogén reszintézis.

Ezt az elvárást a Myprotein Recovery XS edzés utáni formula teljes mértékben kielégíti. 2:1 arányú szénhidrát-fehérje páros a legmagasabb minőségű alapanyagokból készült, mint például waxy maize starch vagy tejsavó fehérje izolátum. A Recovery XS hatékonysága érdekében szabad formájú leucinnal lett megerősítve, melyről több kutatás kimutatta, hogy növeli a fehérjeszintézis mértékét. Ezen felül helyet kapott a leggyakoribb aminosavként ismert glutamin, amelynek évtizedek óta tulajdonítanak immunerősítő és regenerációt fokozó képességet. Tartalmaz többek között még C-vitamint, mely erős antioxidáns, valamint 3 gramm Creapure®-t –a legtisztább kreatint-, mely növeli a fizikai teljesítőképességet, valamint a fehérjeszintézisre is pozitív hatással van.

De ahhoz, hogy mindez létrejöhessen, megfelelően hidratált szervezetre van szükség. A test kémiai reakciói dehidratált állapotban nem tudnak megfelelően végbemenni. Ennek okán lassabban állnak helyre szöveteink, nem tud a szervezet 100%-osan teljesíteni. Elkerülése érdekében fogyasszunk edzés alatt elegendő folyadékot, majd ezt a mennyiséget egészítsük ki annyival, hogy testsúlyunk legalább akkora legyen, mint edzés kezdetekor. Ezzel nem csak az elvesztett elektrolitok egy részét pótoljuk, amivel a nemkívánatos görcsöket kerülhetjük el, de számos egyéb kedvező folyamatot is eredményez. Szívünknek nem kell akkora erővel pumpálnia a vért, így az oxigén és a tápanyagok hatékonyabban jutnak el az izmokba.

Hogyan tovább?

Biztos sokat hallottuk már, hogy első a szilárd tápanyag, és ha az megvan, akkor jöhetnek a kiegészítők. Ez egy tökéletes példa arra, hogy ebben az esetben szükség van kiegészítésre. A szilárd étel megemésztéséhez 2-3 órára van szükség, míg a folyékony formában bevitt tápanyagok 20-60 perc alatt teljes mennyiségben izmaink rendelkezésére állnak.

Egy másik oldalról megközelítve a táplálékkiegészítők szerepét, sokaknak gondot okoz még az edzés hevében égve elfogyasztani a szükséges mennyiségeket fehérjéből és szénhidrátból. Ez betudható az adrenalin által kikapcsolt éhségérzetnek, valamint a gyomor emésztőképessége zavarának. A folyékony formában bevitt fehérje, illetve szénhidrát nem fog nehezünkre esni, sőt a szükséges folyadékmennyiség egy részét is sikeresen pótolhatjuk vele, amitől szervezetünk felfrissül és megnyugszik.

Edzés utáni étkezés

Azonban az edzés követő közvetlen étkezést már egy rendes, kiegyensúlyozott fehérje - szénhidrát - zsír hármas követ, körülbelül egy óra elteltével. A mennyiségeket lehet erre az étkezésre összpontosítani, azaz a nap folyamán érdemes ilyenkor bevinni a legtöbb kalóriát.

Összegezés

Mozgás során az izomszövetekben mikrosérülések keletkeznek. Ezek megfelelő regenerációjához tápanyagokra van szükség, máskülönben tovább rontunk a helyzeten. Az edzést követő 2 órában lehetőségünk van a lehető legtöbb tápanyagot izmaink rendelkezésére bocsátani. Közvetlenül edzés után szükség van az elvesztett folyadék pótlására, a magas glikémiás indexű szénhidrátokra és az esszenciális aminosavakra. Ahhoz, hogy ezek a tápanyagok minél hamarabb elérjenek az izomszövetekbe, kerülni kell a zsírt, a komplex, alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat. Ezek megvalósítása legkönnyebben táplálékkiegészítőkkel történhet, mivel a szilárd tápanyagok emésztése sokszorosa a kiegészítőkével szemben.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Fazekas Dániel
Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő
Fazekas Dániel profiljának megtekintése
A nevem Fazekas Dániel, Budapesten születtem. Életem legnagyobb részét a testépítés és az ahhoz tartozó egészséges életmód teszi ki. 15 éves koromban határoztam el magam, hogy változtatni fogok, mind az életvitelemen, mind a megjelenésemen. Eleinte a saját testsúlyos, későbbiekben a súlyzós edzés fortélyait sajátítottam el. Az évek során számos diétát követtem, legyen az versenyfelkészülés idején, vagy tömegnövelés érdekében alkalmazott. 5 év folyamatos ismeretszerzés, tanulás és edzésmúlt után úgy döntöttem ideje megmérettetni magam másokkal is. IFBB Junior Testépítő és Fitness Magyar Kupán, a második helyért járó ezüst érmet vihettem haza klasszikus testépítés kategóriában. Immár 6 évnyi, folyamatosan bővülő tudásommal szeretnék segíteni azokon, akik egészségesebb, fittebb életre vágynak.
myprotein