Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Interjú Kozma Dominikkal, világ- és Európa-bajnok bronzérmes úszóval

Interjú Kozma Dominikkal, világ- és Európa-bajnok bronzérmes úszóval
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró6 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

A magyar sportéletben kevésbé jártas személyek számára is ismerősen csenghet Kozma Dominik neve. A 26 éves magyar úszóbajnok Magyar Ezüst Érdemkereszt díja, országos rekordjai, világ- és Európa-bajnoki sporteredményei mellett szellemes, humoros és a szokványostól gyakorta eltérő média megnyilvánulásaitól vált széles körben ismertté. Kozma Dominik a tavalyi év októbere óta erősíti a Myprotein sportolói csapatát. Hivatalos Facebook oldalunkon és YouTube csatornánkon található motivációs videónkban betekintést nyerhettek Dominik kimagasló sportteljesítményének egyik kulcsfontosságú elemébe, vagyis az edzésbe.

Interjú Kozma Dominikkal

Sport karriered megkezdésében volt szerepe édesapád sport sikereinek?

Kozma Dominik­: Persze, de nem is feltétlen a sikereinek, hanem inkább annak,  hogy a családban mindenki sportolt. Édesanyám gátfutó volt. Így aztán egyenes volt az út a nézet felé, hogy sport nélkül ez a gyerek nem nőhet fel. – mondta széles mosollyal az arcán Dominik. Ráadásul eléggé hiperaktív voltam, úgyhogy le kellett kötni az energiákat! Egyébként 1 éves koromban elváltak a szüleim, így apámmal elég ritkán találkoztam, az ő eredményei akkoriban nem igazán voltak meg nekem.

Voltak egyéb sportágak az úszás mellett, amelyben kipróbáltad magad?

Kozma Dominik­: Persze! Óvodás koromban az úszás mellett karatéztam, aztán később általános iskolában judoztam és fociztam mellette. Nem bírtam sokáig, mert az úszóedzések voltak az alapok reggel és este, erre jött rá 1-1 judo vagy foci, plusz hétvégén ha nem úszóverseny, akkor focimeccs volt. Hamar kiderült, hogy választani kell, mert ez így túl sok.  Persze a végső döntést nem én hoztam meg, hanem édesanyám, de egyelőre úgy néz ki, nem döntött rosszul – mondta nevetve Dominik.

Kozma Dominik úszás
Mi az első emléked az úszásról?

Kozma Dominik­: Óvodában volt. Bedobtak úszás órán és azt mondták: „Gyere ki, ahogy tudsz!” Persze felügyelet mellett, de akkor is... Erős kezdés volt. Mondjuk ki is jöttem. – tette hozzá Dominik nevetés kíséretével.

Volt-e sport karriered során olyan pillanat, amikor megfogalmazódott benned, hogy az úszás számodra több, mint szenvedély?

Kozma Dominik­: Szerintem talán, amikor felnőttben kezdtem versenyezni, akkor kezdtem el érezni hogy ez nem csak hobbi és szenvedély, hanem kőkemény munka és életforma! Mivel nem csak az edzésidő alatt kellett már ott lennem testileg-lelkileg, hanem a napom minden percét az határozta meg, hogy reggel es délután mi a dolgom és hogy a legjobb minőségben el tudjam végezni azokat! Gondolok itt a pihenésre, evésre és minden "szabadidőben" eltöltött percre, amikor figyelni kellett, hogy most ne focizzak, mert lesérülök, vagy hogy időben és olyat egyek, amitől nem éhezek edzés alatt és még sorolhatnám. Persze azért az idővel arányosan értek folyamatosan meg a dolgok. Nem mindig voltam a munka hőse. – mondta Dominik az interjúkból jól ismert nevetés társaságában.

Mely eredményed tartod a legfontosabbnak a sportban?

Kozma Dominik­: Igazából az összeset és egyiket sem. A szívemhez talán ez a VB bronzérem van legközelebb, de még mindig nem az, amit szeretnék. Úgyhogy nincs mese, megyünk tovább.

Kozma Dominik úszóbajnok, Myprotein csapattag
Kozma Dominik úszóbajnok, Myprotein csapattag
Éltél meg kudarcokat, amelyek az úszáshoz kapcsolódnak?

Kozma Dominik­: Persze! Szerintem mindenki. Pont ez a szép benne. A kudarcok és a legmélyebb pontok után is talpra tudsz állni és küzdesz a céljaidért! Nekem talán a sok sérülés és a rossz felkészítések közül is a vállműtetem előtti és utáni időszak! Amikor törött porccal végig edzettem és versenyeztem 3 hónapot elég komoly fájdalmakkal, aztán műtét, majd talpra állás úgy, hogy a legtöbben már leírtak! Nem gondolták, hogy ebből vissza lehet jönni. De talán pont ez adott erőt. Nem szeretem ha leírnak, vagy úgy is mondhatnám, szeretek meglepetést okozni, mert azt ugyebár csak akkor tudsz, ha nem számítanak rád. Persze ezt azért könnyebb mondani, mint megcsinálni. Ha lehet, nem is szeretném rendszeresíteni az ilyen „come back”-eket. Számítsanak csak rám. - Dominik hangosan felnevet.

Melyek a legnagyobb kihívások, amelyek versenyfelkészülés alatt érnek?

Kozma Dominik­: Az egész az. Nem nagyon lehet lebontani. Ha egy fő versenyre készülsz, akkor minden egy „nagy egész”.  A szabadidőm, az edzések, a táborok. Mindennek úgy kell együtt működnie, hogy az abba az irányba toljon előre, ahol el tudjuk érni azt, amit előzetesen kitűztünk magunknak! Úgyhogy talán az a legnehezebb, hogy folyamatosan ébernek és koncentráltnak kell lenned ahhoz, hogy még a szabadidődben is azzal foglalkozz, mi fog előrébb vinni, mi fogja megkönnyíteni a felkeszülésed! Nem csak a testednek, a fejednek is bírnia kell a kiképzést.

Mennyire gondolod meghatározónak a sportolói étrendet a sikeredben?

Kozma Dominik­: Alappillére! Erre talán az a legjobb válasz, amit mindig mondani szoktam: "Te a testedből élsz. – egy kacaj erejéig megtorpan Dominik, majd folytatja -  Hogy várhatnád el azt tőle, hogy a legjobb minőségeben működjön és álljon céljaid szolgálatában, ha te nem szolgálod ki őt ugyanolyan alázattal és minőséggel”!

Milyen táplálékkiegészítő készítményeket használsz?

Kozma Dominik­: Erre is vonatkozik az előző mondat! Mindent, amire épp szüksége van a testemnek. Vitaminok, aminosavak,  ízületvédők, fehérjék, szénhidrátok. A lényeg a minőség és a szakértelem. Nem jó mindent össze-vissza szedni, mert sokszor épp ezzel teszel rosszat és megy a teljesítmény kárára. Nagy akarásnak... a vége, tartja a mondás. – Dominik kiegészíti mondatát egy nevetéssel. Érdemes szakértőkhöz fordulni segítségért és követni, amit mond.

Kozma Dominik Floridában, az edzőtáborából adott választ az interjú kérdésekre
Kozma Dominik Floridában, az edzőtáborából adott választ az interjú kérdéserre
Milyen sporthoz köthető ambícióid vannak a közeljövőben?

Kozma Dominik­: Ami eddig is. Nem igazán eredmény, inkább teljesítmény centrikus vagyok. Nem érdekel hányadik leszek, ha azt érzem, hogy mindent kiadtam, ami ott és akkor bennem volt. Ilyenkor megelégedve mászok ki a vízből. Persze a legjobb és legszebb dolog, ha ez az érzés és az eredmény párosul. Ha mégsem, akkor el kell gondolkodni, hogy hol hibáztál, hogy mindent megtettél és aszerint alakítani a jövőt.

Versenyfelkészülés alatt összesen heti hány edzésed van?

Kozma Dominik­: Heti 14 biztos: 10 úszó, 4 kondi és ehhez jön hozzá 2 lépcsős, maximum pulzusos időszakosan.

Az úszó edzések mellet milyen kondicionáló és erőnléti edzéseket végzel?

Kozma Dominik­: Sok core training-et. De igazából az úgymond "gyúrástól", a maximum pulzusos lépcsőn keresztül, a gyógytornáig minden be-be szokott hozzánk nézni. – mondja nevetve Dominik.

Hogyan írnád le az érzést, amelyet tapasztalsz egy nemzetközi megmérettetés előtt?

Nem vagyok izgulós fajta. Általában bízom a becsülettel elvégzett munkámban és azt érzem, hogy: "Engedjetek, had engedjem már ki".

Számítsanak csak rám

Kozma Dominik hazai és nemzetközi szinten egyaránt kimagasló sportteljesítménye aligha lenne megvalósítható és fenntartható sport attitűdje nélkül. A több százezer megtekintéssel rendelkező, humoros interjúkból ismert szellemes válaszok komolytalansága Dominik sporthoz való viszonyulásában egyáltalán nem lelhető fel. Eltökéltsége és a maximális elérhető sportteljesítmény iránti folyamatos küzdelme jelenti sikere táptalaját.

A Myprotein egész csapata „számít” Dominik további sport sikereire és egy személyként támogatjuk ezek megvalósításában!

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein