Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

L-tirozin kisokos | Hatása, szedése és előnyei

L-tirozin kisokos | Hatása, szedése és előnyei
Liam Agnew
Sportdietetikus és személyi edző3 év Ago
Liam Agnew profiljának megtekintése
Fordította: Rózsa Zoltán

Tested megfelelő működését összhangban dolgozó építőelemek sokasága biztosítja. Az egyik ilyen alkotóelem neve az N-acetil-L-tirozin. Számos előnnyel szolgálat L-tirozin étrendkiegészítő használata. Alábbi cikkünkben megismerheted az L-tirozin használatának előnyeit, a szükséges adagolását és lehetséges mellékhatásokat.

A cikk tartalma

Mi az L-tirozin?

Az L-tirozin egy, az élelmiszerekben természetesen előforduló, non-esszenciális aminosav, tehát az emberi szervezet képes szintetizálni. Testünk bizonyos esszenciális aminosavak felhasználásával, például fenilalanin átalakításával képes L-tirozint előállítani.

Az L-tirozin fontos szerepet tölt be az szervezet ingerület átvivő anyag előállítási folyamataiban.1 A neurotranszmitterek felelősek az idegi impulzusok továbbításáért.

Miben található meg ez a fontos aminosav? Az olyan állati eredetű élelmiszerekben, mint baromfi, tojás, hal, tejtermékek (sajt, joghurt) és olyan növényi élelmiszerekben, mint teljes kiőrlésű búzatermékek, zab, szezámmag vagy szójabab.

l-tirozin előfordulása

Mi a különbség az N-acetil-L-tirozin és az L-tirozin között?

Az L-tirozin két fő formában létezik:

  • N-acetil-L-tirozin
  • L-tirozin

A legfőbb különbséget a biohasznosulás jelenti, vagyis az ütem és mérték, amelyben képes hasznosulni a testben. Az N-acetil-L-tirozin vízben oldódási tulajdonsága magasabb, azonban kisebb mértékben hasznosul, így nagyobb mennyiségben érdemes fogyasztani. A táplálékkiegészítőkben túlnyomórészt a magasabb hasznosulási rátával rendelkező L-tirozint szokták használni.2

Az L-tirozin használat előnyei

1. Javíthatja a kedélyállapotod

Az L-tirozin előfutára a „jó érzés hormonként” is ismert dopaminnak, így egyes feltételezések szerint az L-tirozin bevitel fokozása hozzájárulhat a tartós kedélyállapot javuláshoz. Egy egészséges személyeket vizsgáló kutatás eredménye szerint az olyan többlet stresszel járó körülmények, mint a diszkmofortot okozó hideg esetén, az L-tirozin bevitel képes csökkenteni a kedélyállapot romlást.4 Nem egyértelmű, hogy a kutatási eredmény alkalmazható-e hétköznapi helyzetekre.

Ha jelentős megpróbáltatásokkal járó időszakon mész keresztül, érdemes lehet megfontolnod az L-tirozin használatát, amely hozzájárulhat a kórosan alacsony katekolamin szint, és így a tartós kedélyállapot romlás elkerüléséhez.1

2. Fokozhatja az edzéskapacitást meleg időben

A magasabb dopamin szint és a meleg időben nyújtott fokozott edzéskapacitás között pozitív kapcsolat található. Egy kutatás azt vizsgálta, hogy a 30 °C-os hőmérsékletű környezetben végzett kerékpározásra milyen hatást gyakorol az L-tirozin használata. Azon sportolók, akik fogyasztottak L-tirozin kiegészítőt, átlagosan 15%-kal tovább voltak képesek kerékpározni.5 Fontos megemlíteni, hogy a teljesítményfokozó hatást mindössze egy kutatásban sikerült igazolni, így további kutatások szükségesek a pontos hatások megismeréséhez.2

Az elérhető bizonyítékok alapján a meleg nyári hónapokban vagy ha forró klímájú országban élsz, lehet, hogy előnyökkel szolgál az L-tirozin kiegészítő használata. Kiugró teljesítmény növekedésre azonban nem érdemes számítani.

3. Növelheti a kognitív képességek hatékonyságát magas stressz szintű időszakokban

Fokozott distresszt okozó körülmények esetén, mint például nem a megfelelő hőmérsékletű környezet vagy alvásmegvonás, az L-tirozin használata hozzájárulhat a természetes stresszmenedzsmentben résztvevő hormonok kiürülésének megakadályozásához.1

Ahhoz, hogy az L-tirozin használat előnyei észlelhetővé váljanak, fontos, hogy a stresszorok elegendő intenzitásúak legyenek a hormonraktárak kiürítéséhez. Elképzelhető, hogy a hétköznapi élet során jelentkező apró kellemetlenségek által okozott stressz esetén nem szükséges a fokozott L-tirozin bevitel.

t-tirozin hatása

L-tirozin használata

Sokan a fokozott koncentrációs készség és fókusz elérése érdekében használnak L-tirozint. A tudományos bizonyítékok alapján van okunk feltételezni, hogy az extrém mértékű stresszel járó kihívások esetén segítheti a test egészséges működésének megőrzését. A dopamintermelésben betöltött fontos szerepének köszönhetően, számtalan kutatás vizsgálta az általános emocionális állapotra gyakorolt hatását.

Az eddigi kutatási eredmények alapján nem született még konszenzus. Vélhetőleg az L-tirozin fogyasztás előnyeit leginkább azok élvezhetik, akik a szokásosnál jelentősen nagyobb stressznek vannak kitéve. Egy kutatás eredménye alapján, azok a személyek, akik hosszú ideig élnek az Antarktiszon és fokozott L-tirozin bevitelű étrendet követtek, kisebb fokú kedélyállapot romlást értek el, mint a kontrollcsoport.7 Ha a téli hónapok során rendszeresen rosszkedvűnek érzed magad, érdemes lehet egy próbát tenni az L-tirozin kiegészítőkkel! Bár a bizonyíték jelenleg inkonkluzív, elképzelhető, hogy az L-tirozin kiegészítés teljesítményfokozó hatású forró környezetben végzett sporttevékenység esetén.5

Olyan hormonok előállításban vesz részt, mint az epinefrin, noradrenalin és dopamin, és akár az anyagcsere-folyamatot is képes felgyorsítani. Így bizonyos feltételezések szerint támogathatja a testsúlyvesztést és fogyást. Azonban a felvetést vizsgáló kutatások sajnos korlátozottan érhetőek el.

Az L-tirozin használat lehetséges mellékhatásai

Az L-tirozin hosszútávú használata nem bizonyul veszélyesnek egészséges személyek számára.1 Azonban olyan személyek számára, akik bizonyos egészségügyi problémákkal küzdenek, jelentkezhetnek nem kívánatos mellékhatások. Új étrend-kiegészítő használatakor érdemes kezelőorvosoddal vagy dietetikusoddal konzultálni.

L-tirozin adagolás

Korlátozott az L-tirozin optimális adagolását vizsgáló kutatások száma. A megfelelő adagolás megtalálásához szükséges az egyéni célokat is figyelembe venni. A kutatások 500 mg – 12 g közötti dózisokat használnak általában.1 Azonban valószínűtlen, hogy az 1 grammot meghaladó adagolás további előnyökhöz vezetne, így a napi javasolt adag 0.5-1 g.1

l-tirozin adagolása

Konklúzió

Az L-tirozin egy olyan természetes élelmiszerekben előforduló, non-esszenciális aminosav, amely egy kiegyensúlyozott étrenddel karöltve támogathatja hosszú távú sportcéljaid elérését. Fontos szerepet tölt be a pajzsmirigy hormonok előállításában. Sokan súlycsökkentést támogató és kedélyállapot javító étrend-kiegészítőként használják.

Ne feledd: Új étrend-kiegészítő használatakor érdemes kezelőorvosoddal vagy dietetikusoddal konzultálni!

 

 

Kiegészítők

Mik az esszenciális aminosavak? | Minden, amit tudni kell

Átfogó cikkünkben mindent megtudhatsz az esszenciális aminosavak kapcsán, ráadásul a Myprotein legjobb aminosav-komplex termékeivel is megismerkedhetsz!

1 hónap AgoAl Jennifer Blow
Táplálkozás

Testzsírszázalék csökkentés - 6 legjobb módszer

A fogyás és a testzsírszázalék csökkenés nem egy és ugyanaz. Jogosan merülhet fel a kérdés: „Mi a különbség?” - Most megtudhatod cikkünkben!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1. Jongkees BJ, Hommel B, Kühn S, Colzato LS. “Effect of tyrosine supplementation on clinical and healthy populations under stress or cognitive demands”–A review. J Psychiatr Res. 2015 Nov;70:50-7. doi: 10.1016/j.jpsychires.2015.08.014. Epub 2015 Aug 25. PMID: 26424423.

2. Hoffer LJ, Sher K, Saboohi F, Bernier P, MacNamara EM, Rinzler D. “N-acetyl-
L-tyrosine as a tyrosine source in adult parenteral nutrition.” JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2003 Nov-Dec;27(6):419-22. doi: 10.1177/0148607103027006419. PMID: 14621123.

3. Gelenberg AJ, Wojcik JD, Falk WE, Baldessarini RJ, Zeisel SH, Schoenfeld D, Mok GS. “Tyrosine for depression: a double-blind trial.” J Affect Disord. 1990 Jun;19(2):125-32. doi: 10.1016/0165-0327(90)90017-3. PMID: 2142699.

4. Banderet LE, Lieberman HR. “Treatment with tyrosine, a neurotransmitter precursor, reduces environmental stress in humans.” Brain Res Bull. 1989 Apr;22(4):759-62. doi: 10.1016/0361-9230(89)90096-8. PMID: 2736402.

5. Tumilty L, Davison G, Beckmann M, Thatcher R. “Oral tyrosine supplementation improves exercise capacity in the heat.” Eur J Appl Physiol. 2011 Dec;111(12):2941-50. doi: 10.1007/s00421-011-1921-4.

6. Bloemendaal M, Froböse MI, Wegman J, et al. “Neuro-Cognitive Effects of Acute Tyrosine Administration on Reactive and Proactive Response Inhibition in Healthy Older Adults.” eNeuro. 2018;5(2):ENEURO.0035-17.2018

7. Palinkas LA, Reedy KR, Smith M, Anghel M, Steel GD, Reeves D, Shurtleff D, Case HS, Van Do N, Reed HL. “Psychoneuroendocrine effects of combined thyroxine and triiodothyronine versus tyrosine during prolonged Antarctic residence.” Int J Circumpolar Health. 2007 Dec;66(5):401-17. PMID:
18274206.

8. DiFrancisco-Donoghue J, Rabin E, Lamberg EM, Werner WG. “Effects of Tyrosine on
Parkinson's Disease: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial.” Mov Disord Clin Pract. 2014;1(4):348-353. Published 2014 Oct 23. doi:10.1002/mdc3.12082

Liam Agnew
Sportdietetikus és személyi edző
Liam Agnew profiljának megtekintése

Liam igazolt sportdietetikus a Nemzetközi Táplálkozási Társaságnál, és bejegyzésre került a Brit Dietetikus Szövetség sport és edzés táplálkozással foglalkozó nyilvántartásába. Sport és a testmozgás tudományában szerzett BSC diplomát, majd, ISSN diplomát alkalmazott sport és edzés dietetika szakon.

Liam tapasztalt személyi edző, segít az embereknek gyakorlatias, bizonyítékkal alátámasztott edzés és táplálkozási tanácsaival, hogy elérjék egészségügyi és fitnesz céljaikat.

Szabadidejében Liam számos erőemelő versenyen vett már részt, szereti a hegyi sétákat, a focit és a konyhai receptgyűjteményének bővítését. Liam tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein