Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Interjú Borics Ádám MMA bajnokkal – “Nagyon bízom benne, hogy 2022-ben haza fogom vinni a világbajnoki övet”

Interjú Borics Ádám MMA bajnokkal – “Nagyon bízom benne, hogy 2022-ben haza fogom vinni a világbajnoki övet”
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró2 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Borics “The Kid” Ádám Magyarország legsikeresebb MMA sportolója. Az interjú megírásának pillanatában mérlege 18-1. A Bellator pehelysúlyú harcosának sport karrierje egy apró magyar faluból indult. Kiemelkedő sporteredményeinek köszönhetően az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb MMA közösségének aktív tagjává vált. A páratlan sportteljesítménynek hála, Magyarország felkerült a nemzetközi MMA térképre. Myprotein sport nagykövetekkel készült interjú sorozatunk ezen részében Ádámot legutóbbi mérkőzéséről kérdezzük.

1. A mérkőzés utáni bejelentkezésedben említed, hogy a 2021 decemberére tervezett címmérkőzés miatt Magyarországról visszatértél az USA-ba. Utazás előtt egy nappal értesítettek arról, hogy januárra, majd később arról, hogy februárra módosult a mérkőzés időpontja. Ezt követően pedig Patrício Pitbull kapta a címmeccs lehetőséget. Hogyan befolyásolta a felkészülést a többszörös időpont módosítás? Megterhelő pszichésen a várt címmérkőzés elhalasztása?

Nagyon megterhelő volt ez számomra fizikálisan, mind mentálisan is. Eleve nehéz a formaidőzítést összehozni egy-egy mérkőzésre, főleg ha folyamatosan változik az időpont. Ráadásul ellenfél is cserélődött, ami két teljesen különböző technikai felkészülést igényel. Aj egy magas fordított alapállású harcos, Mads pedig egy alacsonyabb ortodox alapállású ellenfél. Próbáltam mentálisan erős maradni és összeszorítani a fogam, ami szerintem sikerült is. Természetesen csalódott voltam, de mentálisan rendbe raktam magam. Egy-egy ilyen felkészülésnek vannak szakaszai, ezért többször újra kellett tervezni, de úgy érzem nagyon jól sikerült a felkészülés.

2. A mérkőzés előtti felkészülésről készült YouTube videódban említést teszel arról, hogy magasabb testsúlyról indult a fogyás, viszont a megszokottnál gyorsabb ütemben sikerült súlyt veszteni. Mivel magyarázod a gyorsabb súlycsökkenést? Mennyire volt megterhelő elérni a kívánt testsúlyt?

Évről évre, egyre több izom van rajtam, ami a testsúlyom növekedését eredményezi. Nagyon jól sikerült a fogyasztás, sokkal jobb állapotban voltam közvetlen a fogyasztás után, mint általában szoktam. Például a vérnyomásom és a pulzusom magas szokott lenni a fogyasztás után, mert nagyon megterheli a testem, de most teljesen normális volt a vérnyomásom valamint a pulzusom, ez szerintem azzal magyarázható, hogy nagyon jó formába voltam.

3. Korábbi tapasztalatok alapján limitáltad a közösségi média használatot a küzdelem napján. A digitális detox segített abban, hogy szellemileg felkészülten érkezz a ketrecbe?

Egyértelműen igen, tanultam a hibámból, amikor Darion Caldwell ellen kikaptam, ennek pont az ellenkezőjét csináltam, egész nap a social médián voltam, minden interjút valamint kommentet is megnéztem, ami rólam szólt. Most pedig teljesen digitális detoxba tettem magam, max annyira vettem elő a telefonom, hogy sakkozzak egy kicsit, vagy a feleségemmel beszéltem. Nagyon sokat segített, hogy mentálisan fókuszáltan érkezzek a mérkőzésre, és csak arra koncentráltam, hogy jó teljesítményt nyújtsak.

4. Mads Burnell MMA harcossal léptél ringbe. Ellenfeled komoly sport tapasztalattal bír, harolt már UFC meccsen és részt vett a Cage Warriors megpróbáltatáson. Melyek voltak a “game plan” fő elemei? Módosítottad a felkészülést ellenfeled egyéni erősségeire szabva?

Azt tudtuk, hogy Mads nagyon nagy nyomást akar rám helyezni és folyamatosan fog előre jönni. Tudatosan készültünk arra, hogy nagyon jó kondival kell ketrecbe lépnem, valamint a takedownokat is meg kell állítanom. Meg akartuk lepni 1-2 földrevitellel, ami sikerült is. Szerettük volna idő előtt befejezni KO-val, egyszeri leütés sikerült is, de sajnos nem sikerült finishelni, egy nagyon szívós harcosról beszélünk.

Burnell-Borics

5. Mads Burnell kiemelkedő brazil Jiu-Jitsu ismerete miatt veszélyes ellenfél földharcban. A második menetben egy rúgás kivédését követően mégis földre vitted őt. Megtervezett lépés volt vagy spontán döntés?

Ahogy korábban is említettem, terveztünk egy két meglepetés takedownt. Az első földrevitel spontán jött. A tervem az volt, hogy csak szeretném megélni a bunyót, minden egyes percét élvezni és ez sikerült is. Nem akartam feleslegesen veszélyes szituációkba elmenni, hisz tudjuk, hogy Burnell fekete öves kategóriában Brazil Jiu Jitsu Európa Bajnok. Fizikálisan viszont éreztem, hogy fölényben vagyok.

6. Az izgalmas mérkőzésen számos emlékezetes sporttörténeti pillanat született. A második menet vége előtt sikerült egy látványos forgó könyök ütést mérni Mads Burnell fejére. A negyedik menetben pedig Burnell tánc mozdulatokat csinált. Provokációnak tekinted a mérkőzés közbeni tánclépéseket, vagy ez csupán a közönség szórakoztatásának egy módja?

Szerintem egy igazán közönségkedvenc mérkőzést sikerült összehoznunk. Többen említették, hogy az évszázad mérkőzése volt, ami szerintem egy kicsit túlzás, de tény, hogy nonstop akciódús mérkőzés volt. A tánclépések egyértelműen a közönségnek szóltak, egy kicsit én is reagáltam, ami tényleg azt jelenti, hogy én is önfeledtem szórakoztam a ketrecben. Végül is azt csináltam, amit a világon a legjobban szeretek, bunyóztam és az a legfontosabb szerintem, hogy éljem meg a pillanatot és sikerült élveznem.

7. Sikerült megnyerned a mérkőzést. A hazai és nemzetközi MMA közösség számos fórumon kifejezte gratulációját. Hogy értékeled saját teljesítményed? Van olyan, amit a felkészülésen vagy meccsen másképp csinálnál?

Igen, nagyon sok pozitív értékelést kaptam. A felkészülésben semmit sem csinálnék másképp. A mérkőzésen persze hibáztam, sok dolog van, amit másképpen csinálnék, de pont ezért olyan szép ez a sport, hogy ez egy életen át tartó tanulási folyamat. Ezt imádom ebben a sportban, sosincs olyan, hogy mindent tud már az ember.

Borics Ádám MMA

8. Kifejezted, hogy a következő időszakban szeretnél visszatérni Magyarországra. Terveid között a regenerálódás, technikai fejlődés és szemináriumokon való részvétel szerepel. Hogyan befolyásolja a sport felkészülést és a sport kapcsolatokat az, ha hosszabb ideig hátrahagyod Floridát? Milyen mértékben befolyásolják jövőbeli céljaid a felkészülés során szerzett sérülések?

Lassan 5 éve szinte folyamatosan itt vagyok már Floridában. Ez, hogy most október óta itt vagyok Floridában edzőtáborban, nagyon lefárasztott. Szükségem van egy kis feltöltődésre, és ha itt vagyok Floridában, nem tudok másra koncentrálni, csak az edzésre. Ezért mindenképpen nagyon jót fog tenni nekem az otthonlét. A lábam eléggé megsérült, valamint egy ilyen fogyasztás azért nagyon megviseli a testem. Elsősorban az első pár hétben a regeneráción lesz a hangsúly, az első dolgom az lesz, hogy a lábamat újra 100%-os állapotba hozzam. Szeretnék a mobilitásomon javítani, valamint, tényleg teljes körűen regenerálni a testem, masszásokkal gyógyfürdőkkel stb. Viszont nem fogok leállni az edzéssel, hiszen a világbajnoki címmérkőzés kapujában vagyok. Terveim között szerepel Európán belül elutazni pár hétre egy-egy edzőtáborba, valamint otthon a technikai fejlődésen és az alapozáson lesz a hangsúly. Nagyon tudatosan és profin szeretném megtervezni a felkészülésem a világbajnoki címmérkőzésre.

9. Nagyon valószínű, hogy a következő alkalommal a címmérkőzésen lépsz a ringbe. Erre utal Scott Coker, a Bellator elnökének mérkőzés után tett nyilatkozata is. Mikor számíthatsz a címmérkőzésre?

Én úgy gondolom, hogy az év második felében fog sor kerülni a küzdelemre. Elsősorban meg kell várni az április 15-i mérkőzést. Befolyásolhatja a mérkőzés időpontját, ha megsérül a bajnok, valamint, nekem is szükségem van most egy kis időre, hogy teljesen felépüljek a 25 perces háborúból. Nagyon bízom benne, hogy 2022-ben haza fogom vinni a világbajnoki övet Magyarországra.

Borics Ádám 2022. március 13-án ismét győzelmet aratott. Így ismét egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy magyar MMA harcosként a Bellator világbajnoka legyen. A Myprotein csapata örül annak, hogy Ádám sportsikereit támogathatja.

 

Szívesen megismernéd Borics Ádám edzéstervét és étrendjét? Ebben az interjúban Ádám részletesen ismerteti a győzelemhez elengedhetetlen étkezési- és edzési szokásokat. Inkább Ádám korábbi MMA küzdelmeiről olvasnál? Ebben az interjúban a Jeremy Kennedy elleni küzdelem részleteit ismerheted meg!
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein